Vietnamilaiset rullat
Vietimme viime perjantaina pienimuotoista tyttöjen iltaa meillä ja päätimme tehdä vietnamilaisia rullia. Jossain vaiheessa näissä oli kunnon buumi päällä, mutta sitten ne unohtui kokonaan. Nämähän on siitä hauskaa ruokaa, että sisälle voi laittaa oikeastaan mitä tahansa. Parhaat maistamani rullat ovat pitäneet sisällään muun muassa punajuurta ja vuohenjuustoa.
Päädyimme kuitenkin aika perinteisiin täytteisiin: lohta, porkkanaa, avokadoa,kurkkua, korianteria, seesaminsiemeniä ja riisinuudelia. Täytteiden lisäksi oli kaksi eri kastiketta.
Maapähkinäkastike
1/2 dl ananasmehua
1-2 ruokalusikallista vettä
Honey roasted pähkinöitä murskattuna
Puoli purkkia Hoi Sin kastiketta
Chiliä
Soija-Mirin-kastike
1/2 dl soijaa
1/2 dl Mirin riisiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä
chiliä
1 limen mehu
1 tl sokeria
Lisää kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Tekeminen on siitä kivaa, että kun on vain leikannut ainekset kippoihin ja tehnyt kastikkeet, voi kaikkia istua alas ja alkaa puuhailla omia rulliaan. Hommahan menee niin, että on kulho tai syvä lautanen jossa on lämmintä vettä. Näitä voi olla vaikka jokaisella omat. Riisipaperirulla on aluksi ihan kova, muovimaisen näköinen pyöreä levy, joka pehmenee kun sitä pitä veden alla.
Kun se alkaa olla täysin pehmentynyt, voi sen iskeä lautaselle ja alkaa kasailla haluamiaan täytteitä. Klassinen virhe on laittaa sinne liikaa kamaa, jolloin sitä on todella hankala syödä. Ei siis kannata tungea saman verran täytettä kuin tortillaan. Jotkut laittaa kastiketta rullan sisälle, toiset tykkää puolestaan dipata valmista rullaa. Kun kaikki täytteet on riisipaperilevyn päällä,voi taitella sen ensin ylhäältä, sitten alhaalta, ja lopulta rullata pötköksi.
Näitä pitää ehdottomasti tehdä pian uudestaan. Seuraavalla kerralla ehkä jollain erikoisemmilla täytteillä!