Terveellinen aamupala: Shakshuka
Kun aloitin tämän elämäntaparemontin, päätin että opettelen vihdoin syömään aamupalaa. Oma käsitykseni aamiaisesta on ollut aika suppea. On makeita vaihtoehtoja, kuten smoothiebowleja, pannukakkuja, granolaa tai jogurttia, joita en voisi kuvitella lainkaan syöväni heti herättyäni. En muutenkaan pidä juurikaan makeasta, mutta sen tekemät sokeripiikit romahduttavat oman verensokerin jossain vaiheessa niin brutaalisti että meinaa taju mennä. Myöskään hiilaripitoiset aamiaiset kuten leipä tai puuro ei toimi, sillä niissä on ihan sama efekti.
Nyt ajattelin kuitenkin kehitellä aamiaisen, joka sopii minun ruokavalioon ja on samalla myös terveellinen. Nyt ensimmäisen viikon jälkeen minulla on jo kaksi herkullista aamiaista, joista ensimmäisen esittelen nyt tässä. Shakshuka on siitä myös hauska, että siitä on loputtomasti eri variaatioita, joten jokainen voi tuunata sen omien makuhermojen mukaan.
Tässä minun tekemässäni versiossa tärkeimmässä roolissa on sen helppous. En ole aamuihmisiä, joten haluan tämän syntyvän suht näppärästi ja itsekseen. Tein nyt tällaisen ihan perusversion tomaateilla, mutta tätä voi helposti tuunata esimerkiksi lisäämälläpaprikaa, pinaattia, vuohenjuustoa, fetaa tai vaikka porkkanaraastetta. Lisukkeeksi laitoin puolikkaan avokadon ja nökäreen turkkilaista jogurttia, mutta yhtä hyvin voi laittaa vaikkapa kikherneitä.
Onko muuten kellään vinkata mistään hyvästä maidottomasta vaihtoehdosta turkkilaiseen jogurttiin? Käytän sitä niin monessa muodossa, että sille olisi ihana löytää joku kasvipohjainen vastine. Mitkään kaura- tai soijajogurtit eivät ole vielä koostumukseltaan päässeet lähelle tuota.
Shakshuka
Ainekset (2 annosta)
- 2 purkkia
- Säilöttyjä kuorittuja tomaatteja
- 2
- Pientä punasipulia
- 4
- Valkosipulinkynttä
- 1 tl
- Juustokumina (myös tavallinen kumina toimii)
- 2 tl
- Paprikajauhetta
- 0,5 tl
- Chilijauhetta
- 4 kpl
- Munia
- 0,5 dl
- Tuoretta korianteria
- 0,5 dl
- Tuoretta persiljaa
Tee näin:
Pilko sipulit pieniksi ja laita pannulle öljyn kanssa.
Silppua valkosipulin kynnet ja lisää ne pannulle kun sipuli on kuullotettu.
Lisää myös juustokumina, paprikajauhe sekä chilijauhe ja sekoita.
Kaada kuoritut tomaatit pannulle ja riko ne lastalla hiukan pienemmiksi.
Tee munille lastalla pienet kuopat ja riko ne neljään kuoppaan.
Anna porista 8-10 minuuttia, riippuen siitä kuinka kypsiksi haluat munat.
Leikkaa päälle persiljaa ja korianteria.