Aina kaapissa
Ruokahuolto on sellainen asia, josta tulee harvoin keskusteltua ystävien kanssa, paitsi nyt erityisolosuhteissa. Epävarma tilanne on saanut monet muuttamaan kaupassakäyntitottumuksiaan. Olin kummissani, kun monet ystävät sanoivat varautuvansa parin päivän ruokavarantoihin nyt kun on tällainen epävarma tilanne.
Meillä on nimittäin aina ainakin sen kolmen päivän verran ruokaa kaapissa, sillä ikinä ei tiedä mitä tapahtuu. En muutenkaan ole koskaan tykännyt kaupassakäynnistä, joten mitä harvemmin siellä täytyy rampata, sen parempi. Pakkasesta löytyy tietyt jutut, jääkaapista omansa ja samoin kuivamuonakaapista.
Vaikka tykkään pitää aina muutaman päivän ruokavarantoa kotona, en halua ostaa mitään helposti pilaantuvaa ellen tiedä käyttäväni sitä heti. Sen sijaan on paljon herkkuja, joiden pilaantumista ei tarvitse pelätä.
Lagom -tuoteperhe sisältää monta tuotetta, jotka sopivat tällaisiksi ”kaapin vakiasukkaiksi” ja mikä itselleni on aina tärkeintä syödessä: ne ovat todella hyvän makuisia. Lagomilta löytyy superssmoothiet, käyttövalmiit kanafileet ja snäkkäri, eli kaura-siemennäkkäri. Kaikki näistä on meidän perheessä säännöllisesti käytössä.
Poikaystävän makuun on klassinen kaura-snäkkäri, joka on yhdistelmä siemennäkkileipää ja perinteistä näkkilepiää ja minä puolestani herkuttelen mysli-snäkkärillä, jonka maku on makeampi kuivattujen hedelmien ja rusinoiden takia.
Smoothiet ovat minulla sellainen arjen pelastaja. Nämä säilyvät hyvin lämpimässäkin, joten voi sujauttaa vaikka käsilaukkuun valmiiksi kun tietää että on pitkä päivä tulossa. Itse nappaan tällaisen usein jos menen töiden jälkeen salille, sillä en halua syödä kunnon ruokaa juuri ennen urheilusuoritusta. Tämä pieni välipala antaa kuitenkin juuri sopivasti energiaa siihen hetkeen. Lagom tarkoittaa kirjaimellisesti ”sopivasti”, ja sitä se monessa tilanteessa onkin.
Olin alkuun hiukan epäileväinen säilykekanoja kohtaan ja nyt jälkikäteen se tuntuu ihan hölmöltä. Olen nimittäin jo pidempään etsinyt tonnikalalle korvaajaa, joka olisi yhtä helppokäyttöinen ja pitkään säilyvä. Nyt kun olen syönyt Lagomin kanafileitä, harmittelen, miksi en ole löytänyt näitä jo kauan sitten!
Makuja on kolme: Kanafile vedessä, Kanafile aurinkokukkaöljyssä ja Kanafile tomaattikastikkeessa. Niitä voi käyttää sellaisenaan vaikkapa salaateissa tai oikeastaan missä tahansa ruoassa, lämpimän voileivän täytteenä tai syödä vaikka suoraan purkista.
Minulle ruoanlaitossa kaksi tärkeintä asiaa ovat helppous ja hyvä maku. Sen takia ajattelinkin jakaa yhden lempireseptistäni, jota tulee tehtyä välillä montakin kertaa viikossa. Tätä voi myös hyvin varioida erilaiseksi lisäämällä yrttejä, kasviksia tai vaihtamalla spagetin johonkin erikoispastaan.
Lagom kanapasta (2 henkilölle)
1 rkl tomaattipyreetä
3-5 valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 purkkia Lagomin kanafileitä tomaattikastikkeessa
2 isoa ruokalusikallista turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa
Täysjyväpastaa
Pieni kourallinen Parmesan-juustoa halutessaan
Laita pastavesi kiehumaan ja suolaa hyvin. Leikkaa valkosipulit ja sipulit pieniksi ja kuullota paistokasarissa. Lisää pannulle kanat ja riko paistolastalla (kana on niin mureaa että sen saa vaivatta revittyä). Lisää tomaattipyree ja turkkilainen jogurtti. Maista ja suolaa. Keitä pasta, valuta se ja nauti valmiin kastikkeen kanssa.