Ayurvedan oppeja

Kaupallinen yhteistyö: Himalaya Herbals

DSC_5901.jpg

Tutustuin muutama vuosi sitten ensimmäistä kertaa Ayurvedaan. Ayurveda tulee kahdesta sanskritinkielisestä sanasta – ayus tarkoittaa ”elämää”, ja veda tarkoittaa ”tietoa” tai ”tiedettä”. Kyseessä on siis tietynlainen elämän tiede tai tieto. Nimensäkin mukaisesti Ayurvedan terveyskäsitys on todella kokonaisvaltainen. Se pyrkii balanssiin ja saamaan harmonian ihmisen elämän eri osa-alueiden välille. Ja samalla myös häivyttämään kehosta sairaudet sekä vajaatoiminnat. 

Ayurveda jakaa meidät kolmeen eri kehotyyppiin, vataan, pittaan tai kaphaan. Kaikissa meissä on kaikkia elementtejä, mutta yleensä joku näistä nousee selkeimmäksi. Kun tiedät kehotyyppisi, pystyt ennaltaehkäisemään juuri sinulle tyypillisimpiä sairauksia. 

Kehotyypin testaamiseen on erilaisia nettitestejä, tai voi käydä ihan konsultaatiossa. Olen itse melko vahvasti Vata. Eri kehotyypeistä löytyy vaikka kuinka paljon tietoa netistä. Tässä hiukan perustietoa kustakin tyypistä.

DSC_5908.jpg

Vata

Ruumiinrakenne: kapea, lihakset ohuita & pitkiä

Tyypillistä vatalle on epäsäännöllinen ruokahalu. Vata voi pärjätä pitkiä aikoja ilman ruokaa, mutta toisinaan ruokahalua meinaa olla mahdotonta sammuttaa. Paino voi olla alhainen, vaikka söisikin hyvin. 

Kun vata on tasapainossa, on henkilö energinen, luova ja innostunut. Vata sopeutuu muutoksiin nopeasti ja pystyy mukautumaan uusiin tilanteisiin ja ympäristöön helposti. Nopeus onkin vataa hyvin kuvaava. Vataan liittyy myös epäsäännöllisyys ja epäsäännöllisen ruokarytmin lisäksi myös energiatasot vaihtelevat, joka voi aiheuttaa stressiä. 

Multitasking on vatalle yleistä, ja silloin yhteen asiaan keskittyminen voi unohtua. Kun projektit jää kesken, ahdistaa, kiukuttaa, paleltaa ja vata haluaa olla yksin.

Ayurvedan opit perustuvat balanssiin. Samanlainen lisää ja vastakkainen vähentää. Vatan kehotyyppi on luonnostaan kuiva, kylmä ja karkea, jolloin tulisi suosia sellaisia ruokia jotka tasapainottavat tätä. Vatalle sopii siis lämpimät, kosteuttavat ja ravitsevat ruoat. Säännöllinen päivärytmi on myös tärkeä, sillä se rauhoittaa ylivilkasta vataa.

DSC_5884.jpg

Pitta

 

Ruumiinrakenne: keskikokoinen, sopusuhtainen ja lihaksikas.

Yleistä:  vahva ruoansulatus. Pitta syö hyvin ja lihoaa helposti. Kun pitta puolestaan päättää laihduttaa, paino laskee kohtuullisin ponnistuksin. Ihottumat, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat pittalle tyypillisiä. Liiallinen pitta voi aiheuttaa migreeniä, kilpirauhasen häiriöitä, erilaisia vatsavaivoja ja hormonihäiriöitä sekä ylensyöntiä.  

Pittalla on usein selkeät tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Heistä löytyy myös luontaisia johtajia ja suunnannäyttäjiä. Pittan ollessa tasapainossa, on hänellä hyvä keskittymiskyky. Myös tarkkuus ja huolellisuus kuuluvat kuvaan. Pittalta löytyy myös seikkailumieltä ja riskinottokykyä. 

Liiallinen pitta voi johtaa äkkipikaisuuteen, aggressiivisuuteen ja turhasta stressaamiseen. Huolellisuus voi muuttua ylihuolehtimiseksi ja -suorittamiseksi. Analyyttisen luonteen vuoksi, voidaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mikä aiheuttaa väärinymmärryksiä ja ristiriitaisuuksia.

Ruokavaliolla on suuri merkitys myös pittan tasapainottamisessa. Pittan tulisi suosia mietoja makuja ja välttää tulisia, happamia ja mausteisia ruokia. Raitis, viileä ilma tekee hyvää pittalle. Pittalla on taipumusta vaatia itseltään liikaa, joten kannattaa muistaa että pienempikin yleensä riittää. 

DSC_5916.jpg

Kapha

Ruumiinrakenne: ayurvedan kehotyypeistä isokokoisin.

Tyypillistä: Kaphalla on usein kaunis iho. Hidas ruoansulatus, joka aiheuttaa myös ylipainoa. Paino nousee todella helposti, ja laihduttaminen vaikeaa. Laihduttamisen jälkeen, paino tulee takaisin nopeasti. Kun kapha on epätasapainossa, se aiheuttaa ylipainoa, astmaa, allergioita, sydän ja verisuonisairauksia.

Kun kapha on tasapainossa, henkilö on rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen, ja hän nauttii rutiineista. Kaphat ovat fyysisesti kestäviä ja jaksavat tehdä paljon rauhallisella tahdilla.

Epätasapainossa, kapha aiheuttaa muutosten vastustamista, liiallista kiintymistä ja laiskuutta. Kaikista ayurveda kehotyypeistä liikunta on kaphalle tärkeintä. Kevyt ruoka-valio on paras vaihtoehto kaphalle, sillä se tasapainottaa sitä. Kapha rakastaa rutiineja ja tekee asioita samalla tavalla vuodesta toiseen, joten hänelle voi tehdä hyvää tehdä asioita joskus toisin.  Lähde.

himalayaherbals.jpg

 

Himalaya Herbalsilla on jo vuodesta 1930 ollut tavoitteena yhdistää ayurvedan oppeja ja länsimaista lääketiedettä. Kaikki alkoi aikoinaan siitä, kun 88 vuotta sitten yrityksen perustaja oli matkalla Intiassa ja näki, kuinka elefanteille syötettiin erästä juurta, jotta he rauhoittuisivat. He alkoivat tutkia kasvien vaikutusta lääketieteellisestä näkökulmasta, ja siitä asti he ovat toimineet pioneereina yhdistäessään ayurvedan yrttejä ja traditioita tuotteisiin jotka lisäävät hyvinvointia. 

Heidän tuotteita saa laajalla skaalalla aina hammastahnasta hiustenhoitotuotteisiin. Kaikki sarjan aktiiviraaka-aineet ovat 100 % luonnosta. Olen kokeillut itse jo pidemmän aikaa sarjan shampoota ja hoitoainetta, joissa on runsaasti proteiinia ja lupaavat rakennepaikkaavan hiusta. Kikherne sisältää korjaavaa proteiinia, lakritsi edistää hiustenkasvua ja manteliöljy rakennepaikkaa ja suojaa hiusta. 

DSC_5907.jpg

 

Täytyy myöntää, että olin todella skeptinen tuotteen suhteen. Minulla on pitkät hiukset, jotka ovat auringon ansiosta kuivuneet latvoista todella pahasti. Olen kokeillut todella monia shampoita ja hoitoaineita, joissa on vain luonnollisia raaka-aineita ja ne ovat tehneet todella hallaa hiuksilleni. Himalaya Herbals on kuitenkin ensimmäinen, joka todella tekee sen mitä lupaa. 

Uskon vahvasti siihen, että luonnossa on hurjan paljon parantavia ainesosia ja mielummin lääkitsen itseäni luonnollisin keinoin. Miksi en siis myös ravitsisi hiuksiani näin? Aion ehdottomasti jatkaa tämän sarjan käyttöä, sillä hiukset tuntuvat tykkäävän. Olen suositellut tätä jo monelle ystävällenikin, ja lähetellyt kuvia purkeista whatsapissa. 

DSC_5911.jpg

Lisää tietoa brändistä löydät heidän facebook-sivuiltaan täältä ja IG-tililtä @himalayasuomi!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *