Bloggaaja mediasisällön tuottajana

Laitoin Instagramiin kuvan viime viikolla ollessani Kiseleffin talossa kuuntelemassa paneelia blogimarkkinoinnista ja bloggaajan roolista mediasisällön tuottajana. Ilta oli mielenkiintoinen, vaikkei minulle välttämättä mitään uusia ajatuksia kamalasti herännytkään. Instagrammissa sain pyynnön avata vähän ajatuksiani aiheesta. 

 

Keskustelua oli muun muassa siitä, minkälaisia eri yhteistöitä blogeissa on ja miten niistä tulisi lukijoille ilmoittaa. Se että joku kirjoittaa blogia työkseen, tuntuu olevan myös edelleen kuuma peruna. Bloggaajia verrattiin muun muassa toimittajiin ja lehtitaloihin. Kun miettii kuukausittaisia uniikkeja kävijöitä, jää aikamoni lehti kuitenkin lukijamäärissä taakse suosituille blogeille. Tämän takia ymmärrän hyvin mainostajien mielenkiinnon blogeja kohtaan. Mikä minua ilmiössä huolestuttaa, on se, tajuavatko bloggaajat itse oman arvonsa? 

 

Koska olen blogannut nyt noin vuoden verran, olen kohdannut kaikenlaisia yhteistyötarjouksia. Teen omat yhteistyöni harkiten ja niin, että lukijalle ei jää epäselväksi, onko kyseessä yhteistyö vai ei. Välillä yhteistyöehdotukset ovat kuitenkin todella härskejä ja toivotaan, ettei kerrottaisi tämän olevan yhteistyö tai pyydetään kirjoittamaan tuotteesta tiettyyn sävyyn rahasummaa vastaan. En luonnollisestikaan lähde ikinä tällaisiin yhteistöihin mukaan, mutta niin kauan kun joku lähtee voidaan yleisellä tasolla kyseenalaistaa bloggaajien sekä mainostajien moraali.

 

Se mikä tuntui myös paneelissa puhuttavan, oli varsinkin nuorten bloggareiden ymmärrys oman mediansa arvosta. Ei välttämättä ymmärretä sitä, että näkyvyyttä voi ostaa, mutta mielipidettä ei. Kukaan ei voi siis velvoittaa sinua kirjoittamaan jostain tuotteesta asioita omana mielipiteenäsi, vaikka hän maksaisi siitä mitä. Uskon että juuri tällaisissa tapauksissa bloggaajan uskottavuus kärsii. Lukijoita ei pidä aliarvioida mielestäni, koska päälleliimatun mainonnan huomaa kyllä melko nopeasti.

 

Ja palatakseni vielä tähän alussa esittämään pohdintaani, saako bloggaaja tienata työstään? Mielestäni tämä on ihan hullunkurinen kysymys. Useasti suosituimmat bloggaajat käyttävät viikossaan ihan hirveästi aikaa kirjoittamiseen, kuvien ottamiseen ja editoimiseen sekä juttuaiheiden miettimiseen. Toki tämä on kirjoittajalleen myös mielekästä puuhaa, mutta missä vaiheessa luovumme ajatuksesta että työn pitäisi olla kurjaa ollakseen kunnon työtä? Niin kauan kun joku on valmis maksamaan siitä, että joku tekee itselleen mieluista puuhaa, on mielestäni kyseessä ihan täydellinen työsuhde. 

 

Bloggaaminenhan on sinänsä hauska ala, että kaikki halukkaat voivat sen aloittaa. Ylipäätään, haluaisin kaikkien tekevän sellaista työtä mistä nauttii. Olenkin pohtinut jo jonkin aikaa, että voisin aloittaa sellaisen juttusarjan erilaisista ammateista. Haastattelisin ystäviäni, joilla on vähän erikoisempi työpaikka, joka voisi monia kiinnostaa ja kyselisin mitä kautta he ovat siihen päätyneet. Voisin kertoa myös omasta työstäni muotilehdessä. Lukijoissani on varmasti monia nuoria, jotka eivät oikein tiedä vielä mitä tehdä tulevaisuudessa. Miltä tällainen kuulostaa?

 

Heräsikö mietteitä blogimarkkinoinnista? Sana on vapaa!

Kommentit

Kaisa (Ei varmistettu)

Tuo ammateista kirjoittaminen kuulostaa hyvältä! Ja painaa asiaa kirjoitit, mielenkiintoista lukea, varsinkin kun itse luen ja selaan blogeja päivittäin.

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! Tosiaan itsellänikin on muuttunut hiukan suhtautuminen nyt kun olen nähnyt tätä toimintatapaa toiselta puolelta. :)

Anniina (Ei varmistettu)

Ammattijuttu kuulostaa huipulta! Itse ainakin olisin kiinnostunut lukemaan suunnitteluun tai arkkitehtuuriin liittyvästä ammatista, jos joku haastateltava löytyisi. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Jee! Itsekin tosiaan ihan innostuin tästä ja aloin pohtia keitä kaikkia alan piinaamaan asian tiimoilta ;D

Sofia H (Ei varmistettu)

Tuollainen juttusarja olisi mahtava ja tulisi kuin tilauksesta! Itse olen lukion toisella luokalla, enkä vieläkään tiedä, mihin aion lukion jälkeen suunnata. Saisin tästä ehkä jotain vinkkiä ja varmasti moni muukin!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! Näin vähän ajattelinkin. Itsekin joskus pitänyt välivuosia ja tuskaillut sen kanssa, ettei tiedä yhtään mitä haluaisi tehdä. Aina tulee mieleen vain ne kaikkein perinteisimmät ammatit.

Katja (Ei varmistettu)

Heh, tulipa sopivaan aikaan tämä postaus, piti juuri tulla kehumaan vanhaa postaustasi persoonallinen kalenteri-palvelusta. Se oli erittäin hyvä ja informatiivinen postaus, juuri sellainen minkälaisia blogimainosten kuuluisikin olla! Tilasin juuri itselleni sieltä kalenterin ja voi vitsit miten tyytyväinen olen, kirjoitin siitä jopa postauksen omaan blogiini. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana kuulla! Ja hienon kalenterin olit tehnyt :)

Suvi (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! Blogimarkkinoinnista nyt on puhuttu jo iät ja ajat ja mun mielestä on jotenkin kivikautista ajatella, että on väärin tienata blogillaan. Niin kuin itsekin sanoit, niin blogiin saa kuitenkin aika monta tuntia vuorokaudesta uppoamaan, mikäli lukijamäärät on suuria. Se, mitä oon itse myös miettinyt, on, että tajuaako bloggaajat oman arvonsa? Vaikka itse en edes kirjoita lukijamäärältään mitään valtavaa blogia, niin en minäkään silti kaikkeen suostu ja myönny. Jotenkin ahdistaa, kun joillekin kaikkein huonoimmatkin yhteistyöehdotukset ovat "suuri kunnia" eikä tajuta, että mainostaja vie näissä tapauksissa bloggaajaa ihan 100-0 :/

Elisa (Ei varmistettu)

Oon ihan samaa mieltä sun kanssa! Tuolla puhuttiin myös siitä, kuinka hukassa jotkut mainostajat ovat lähestyessää bloggaajia. Laitetaan sama viesti menemään esimerkiksi 100:lle suosituimmalle blogille tutustumatta ollenkaan blogin aihepiiriin tai sisältöön ja parasta, aloitetaan sähköposti sanoilla "hyvä bloggaaja" :DD

Linda (Ei varmistettu)

Toi ammattipostaus olis ihan huippu!:) sellaista vaan kehiin sulla on kyllä hyviä ideoita aina postauksiin <3 blogiisi ei todellakaan voi kyllästyä!

Elisa (Ei varmistettu)

Voi ihanasti sanottu, kiitos! :) Ja joo mulla onkin jo idiksiä eri ammateista, toivottavasti kaverit suostuu mun haastateltaviksi!

Elina (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus! Monilla bloggaajilla on ikävä kyllä mennyt yhteistyökuviot ns. "överiksi", ja ainakaan henk.koht. en jaksa sellaisia blogeja seurata. Myös selkeys mainonnassa on todella tärkeää ja mielestäni bloggaajalla pitäisi olla tietynlainen ammattietiikka siinä missä muissakin ammateissa. Bloggaajat ovat kuitenkin suuria mielipidevaikuttajia ja heillä on paljon valtaa lukijoihinsa, joten piilomainontaa tulisi välttää. Start living your best life on mielestäni todella tasapainoinen blogi eikä yhteistyöpostauksia ole liikaa. Siksi palaankin aina blogisi pariin!

Erilaisten (ja erikoisten) ammattien käsitteleminen olisi aivan huippu juttu, joka varmasti kiinnostaisi monia lukijoita. Myös minua, vaikka olenkin oman alani jo löytänyt. Jään innolla odottelemaan ammattipostauksia!

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kuinka kiva kuulla! Ja olen ihan samaa mieltä kanssasi. Siinä vaiheessa tosiaan kun blogilla alkaa tienata, tulee tuo ammattietiikka mukaan. Uskon kuitenkin, että sellaiset blogit jotka muuttuvat pelkiksi mainoskanaviksi, menettävät lukijakuntansa melko nopeasti ja sen myötä tietysti myös lopulta mainostajat. Itse kunnioitan ainakin ihan hirveästi jokaikistä lukijaa ja pyrin kirjoittamaan sellaisia tekstejä, mitä itsekin haluaisin lukea. Sen takia täällä ei tule näkymään ikinä yhtäkään Nelly-kollaasia tai muita affiliate mainoksia. Ja ammattijuttusarja varmasti toteutuu kyllä kun kysyntää oli niin kovasti! :)

emppu (Ei varmistettu)

Mua kiinnostaisi paljon toi sun ideas juttusarjasta eri ammateista! :) ite oon lukiosta valmistunu välivuotelainen jolla ei mitään hajua mitä halais ryhtyä tekemään :/

Elisa (Ei varmistettu)

Tiedän tunteen! Ja se on inhottavaa. Sen takia monilla varmasti venyykin välivuodet todella pitkiksi. Toivotaan että mun ammattipostauksista olisi jotain hyötyä edes yhdelle :)

marissa (Ei varmistettu)

Täysin samaa mieltä sun kanssasi ja täytyy kehua, että kirjoitit aiheesta tosi hyvin. Moni on tästä jo kirjoitellutkin (itsekin) mutta sinä osaisit kyllä ihan parhaiten esittään asian. :)

Oot sie kyllä fiksu likka! ;)

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos Marissa! :)

Ann (Ei varmistettu)

Tulin jotenki tosi iloseksi siitä, että meinaisit esitellä joitakin ammatteja. Ihan huippu idea! Jos toivomuksia saa esittää niin tahtoisin kuulla erilaisista liikuntaan liityvistä ammateista, jos sellaisia ihmisiä vain tiedät, jotka ovat kyseisellä alalla. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! Nyt kun aloin miettiä, niin en taida kyllä tuntea ketään liikunta-alalta. :/ Pistän kuitenkin korvan taakse!

Elisa (Ei varmistettu)

Tunnenpas! Keksinkin siis:D

Anniina (Ei varmistettu)

Moikka! Näin postauksen aiheen vierestä, mistä tää http://instagram.com/p/ggqN8fPCNW/ paita/mekko(?) on? :) Aivan ihana, haluaisin myöskin tuollaisen! :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos! Se on American apparellin body ja Urban outfittersin hame. Varmaan netistä saa tilattua, mulla on S ja se on sopivan napakka :)

siirpa (Ei varmistettu)

Sun suunnitelma kuulostaa aivan MAHTAVALTA! Itse päätän kohta lukiota ja haluan opiskelemaan kauppatieteitä, mutta tietysti kaikki muutkin vaihtoehdot on avoinna. Siksi oiskin tosi inspiroivaa ja motivoivaa kuulla erilaisia tarinoita työurista ja työpaikoista, varsinkin kun uskon että ystävilläsi on tosi mielenkiintoisia töitä :D Odottelen jo ihan innossaan :D

Ja pakko vielä kiittää kivasta blogista! Sun kirjoitukset saa monesti ajattelemaan :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta kommentista! Ja tosiaan, muakin kiinnostaa edelleen kaikki erilaiset urapolut ja se miten erilaisiin ammatteihin voi päätyä. Toivottavasti kaverit suostuu mun piinapenkkiin ;)

Salla (Ei varmistettu)

Kyllä vaan kiinnostaa juttusarja eri ammateista! Itse olen jo työelämässä mutta haluaisin vaihtaa alaa.

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla että idea sai näin paljon kannatusta! Alankin heti pohtimaan ensimmäistä ammattia :)

juuliae (Ei varmistettu)

Sattuipas hauskasti, esittelin nimittäin viime viikolla oman opinnäytetyöni, jonka aiheena oli "Muoti- ja lifestyleblogit markkinointikanavana". Valitettavasti pystyin keskittymään ainoastaan yhteen osa-alueeseen, mutta vähän kuitenkin sekin avaa ilmiötä (:

Jos lukeminen tai edes vilkaiseminen kiinnostaa niin täältä löytyy: http://www.theseus.fi/handle/10024/66095 (:

Elisa (Ei varmistettu)

Pitääkin käydä vilkuilemassa kun on aikaa :) Ajankohtainen aihe opinnäytetyölläsi!

Lisa (Ei varmistettu)

Ois hei ihan huikeeta lukea juttu noista eri ammateista! Tee ihmeessä!

Tiia (Ei varmistettu)

olis tosi kiva kuulla eri ammateista! :) ja mua ei ainakaan haittais vaikka kirjoittaisit myös "perinteisistä" ammateista jos mahdollista, koska loppujen lopuksi, tuskin kovin moni tietää mitä jossakin ammatissa käytännössä tehdään, jos ei ole itse sitä kokenut.

Enni (Ei varmistettu)

Kiva idea! Itse ainakin lukisin mielelläni :) http://enninpaiva.blogspot.fi/

riina (Ei varmistettu)

Minuakin kiinnostaisi tavattomasti juttusarja ammateista! Olen valmistumisen kynnyksellä ja töissä paikassa, joka tuntuu sulattavan aivoni. En olisi täällä mistään muusta syystä kuin palkan takia, mutta mielekkäitä töitä ei tunnu olevan avoinna missään, sinnikkäästä hakemusten lähettelystä huolimatta. Inspiraatio ja ammatti-ideat ovat siis enemmän kuin tervetulleita!

Tessa/Aamuvirkku yksisarvinen (Ei varmistettu)

Hei, olen vasta ihan uusi lukija mutta käynyt postaukset jo nyt läpi tänne asti :). Juttusarja ammateista kuulostaa todella mielenkiintoiselta idealta, toivottavasti toteutat sen!

Kommentoi