Ei elintärkeää

Kävin tänään aamulla ystäväni kanssa Ateneumissa katsomassa huomenna avautuvan Not Vitalin näyttelyn ennakkoon, ja voi kuinka siitä saikaan voimaa päivään. Not Vital on mielestäni jo nimenä mielenkiintoinen, sillä mikäli se olisi englantia, tarkoittaisi vapaasti käännettynä "ei elintärkeää".

Olen miettinyt lähiaikoina paljon taiteen merkitystä itselleni ja myös suuremmassa mittakaavassa yhteiskunnalle. Taiteen koulutusohjelmia on muun muassa lakkautettu juuri tällä perusteella - ihminen voi elää ilman taidettakin. 

Kun miettii, mitkä ovat ihmiselle niitä elintärkeitä asioita ja minkälaisilla ammateilla on esimerkiksi yhteiskunnan pyörittämisen kannalta tärkein rooli, ei varmasti taide tule ensimmäisenä mieleen. Jos kuitenkin miettii elämän nurjia puolia, niitä vaikeampia hetkiä, riipaisevia tunteita ja asioita joita on vaikea käsitellä, on taiteen merkitys järisyttävän suuri. 

En tiedä onko tämä introverteille jotenkin ominaisempi piirre, mutta usein tuntuu että taiteen kautta pääsee käsiksi sellaisiin ajatuksiin, tunteisiin ja tiloihin joihin on todella vaikea esimerkiksi keskustelulla päästä. Taide toimii sellaisella tiedostomattomalla alueella, joka on äärimmäisen mielenkiintoista ja ainakin itselleni todella merkittävä osa ihmisyyttä. Voisi jopa sanoa, että elintärkeä. 

Se antaa toivoa silloin kun sen luulee menettäneensä täysin, se inspiroi tavalla jota on vaikea selittää, se saa tuntemaan asioita, joita on välillä mahdoton pukea sanoiksi ja saa näkemään kauneutta kaiken rumuuden keskellä. 

Ja se on hurjaa, miten taide koskettaa joskus täysin selittämättömällä tavalla montaa ihmistä samaan aikaan. Muistan kuinka pari vuotta sitten Köpiksessä olimme näyttelyssä ystäväni kanssa ja yllättäen kummallakin tuli kyyneleet silmiin erään teoksen kohdalla. Onko tämä kaikki sitten elintärkeää vai ei? Itse en ainakaan haluaisi kuvitella maailmaa ilman minkäänlaista taidetta. 

Not Vital on alunperin tullut tunnetuksi kuvanveistäjänä ja installaatioistaan. Tämä huomenna aukeava näyttely koostuu kuitenkin hänen maalauksistaan. Huikeinta siinä on se, että Vital aloitti maalamisen vasta vuonna 2009 ollessaan jo 60-vuotias. Tämä todisti taas kerran sen, ettei koskaan ole liian myöhäistä millekään. 

 

Kommentit

Anni1 (Ei varmistettu)

Minua kiinnostaa miten suhtaudut empatiaan? Pidätkö ihmisiä eri arvoisina? Puhutko ihmisistä pahaa heidän seläntakana? Onko sinusta tärkeää luoda maailmaa, jossa ketään ei kiusata? Joskus teini-iässä kuiskit pahaa kaverillesi minun kaveristani kun olimme teidän vieressä. Mietin vain miksi olit niin julma ja onko arvosi muuttuneet.

Elisa Lepistö

Mun mielestä on ehdottoman tärkeää luoda sellainen maailma, jossa ketään ei kiusata. Kaikki ihmiset on samanarvoisia ja yleensä pahan puhuminen johtuu aina omista epävarmuuksista, eikä sillä ole mitään tekemistä kiusatun kanssa. Siksi pyrinkin aina puuttumaan siihen, jos joku alkaa jotain muuta sättiä. Sen takia luinkin kommenttia epäuskon vallassa. En missään nimessä kiellä kokemustasi ja olen syvästi pahoillani tästä, mutta minun on vaikea keksiä mitään tilannetta missä näin olisi käynyt. Ehkä kyseessä oli jonkinlainen väärinkäsitys? Haluaisin ehdottomasti selvittää tämän, sillä tapahtumalla on selkeästi ollut iso vaikutus koska se on jäänyt mieleesi kaikiksi näiksi vuosiksi. Joten jos et halua avata tässä enemmän asiaa niin laita mulle vaikka instassa DM tai sähköpostia niin jutellaan tää asia läpi. 

Toki teini-ikä on liukuva käsite ja tästä voi olla jopa 20-vuotta aikaa, jolloin empatiakyky ei kellään ollut vielä kehittynyt kovin hyväksi. Se ei toki tee siitä hyväksyttävää, joten silti haluaisin jutella tämän läpi. 

Yenna (Ei varmistettu)

Olen introvertti myöskin ja täysin samaa mieltä tästä! Rakastan taidetta ja sen eri muotoja aina kirjallisuudesta tanssikoreografioihin. Ihailen valtavasti luovia tyyppejä, koska luovuus ei ole opittua, se on jotain mikä tulee ihmisestä itsestä, sielusta.

Elisa Lepistö

Enpä ollut ikinä ajatellut sitä noin, mutta hienosti sanottu! Toki luovuuttakin voi boostata joillain tavoilla, mutta se tosiaan tulee aina ihmisestä itsestään. <3

AnnS (Ei varmistettu)

Elisa, rakastan sitä millaisen fiiliksen luot mulle postauksillasi. Miten kirjoitat ja katselet elämää. Kuvista puhumattakaan.
Olen jo pitkään ajatellut näin, mutta nyt vasta tajusin avata suuni.
Oot &lt;3.

Elisa Lepistö

Voi miten ihanasti sanottu! Kiitos paljon kun kerroit <3

littlenotes (Ei varmistettu)

Kiva postaus! Taide on todella tärkeää. Earth without art is just "eh"!" ;)

Kiitos kivasta vinkistä!

Kommentoi