Gratitude Bowl

gratitudebowl.jpg

En ole koskaan ollut salaatti-ihminen. Siis sellaisen perus tomaatti-kurkku-lehtisalaatti-kombon ystävä. Muistan, kuinka pienenä aina piti ottaa salaattia ruokien kanssa ja se tuntui joka kerta sellaiselta pakolliselta pahalta. Tässä voin nyt tunnustaa, että koulussa syödessäni (vielä siis viimekin vuonna) skippasin salaattilaarin melkein poikkeuksetta ja otin tilalle uunikasviksia. Hinta oli kahta kalliimpi, mutta se oli minusta vain niiiiiiin paljon parempaa kuin epäilyttävä porkkaraaste rusinoilla ja greipin palasilla (!).

On toki monia sallaatteja, millä on ihan erityinen paikka sydämesäni. Helsinkiläiset muistavat ehkä Lasipalatsissa ennen toimineen Javan. Siellä tuli syötyä varmaan useamman kerran viikossa. Treffit ystävien kanssa sovittiin melkein poikkeuksetta Javan salaateille. Ja olen täälläkin kirjoitellut reseptejä herkullisiin salaatteihin, kuten esimerkiksi tähän. Näitä omia lemppareita kuitenkin aina yhdistää sellainen tietynlainen ruokaisuus. Mitä vähemmän salaattimainen, sen parempi. 

Santa Teresassa tuli usein salaatin sijasta syötyä tällaisia Gratitude Bowleja, jotka toimivat lämpimänä tai kylmänä. Periaatteessahan tässä on vähän salaattimainen idea, mutta annos on paljon täyttävämpi. Parasta on mielestäni tehdä iso satsi lounaaksi ja nauttia se lämpimänä ja illallisella sama setti kylmänä. Nyt kun parsakausi taitaa olla taas ajankohtainen, ajattelin jakaa tämän eilen tekemäni kulhon myös teille.

 

  • 4 punajuurta
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 nippu parsaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 limeä
  • mintun lehtiä kourallinen
  • 1 granaattiomena
  • 1,5 dl quinoaa
  • 1 punasipuli
  • hunajaa maustamiseen

Keitä ensin punajuuret & quinoa. Kuori parsasta hiukan huonoja kohtia pois ja laita ne myös keittymään hetkeksi. Viipaloi kesäkurpitsa ja heitä se pannulle öljyn, sipulien ja valkosipulien kanssa. Itse säästin puolet sipulista ja leikkasin sen raakana mukaan. Loppuvaiheessa lorauta mukaan hyvää hunajaa. Mausta mielesi mukaan (ainakin suolalla). Viipaloi punajuuret, suolaa ne ja paista öljyssä. Paista myös parsat niin, että saavat hiukan väriä pintaan. Tyhjennä granaattiomena kulhoon ja purista kahden limen mehut. Laita myös mintun lehdet sekaan. Kaada kaikki ainekset yhteen isoon kulhoon ja sekoita. 

Parastahan näissä kulhoissa on se, että niihin voi laittaa ihan mitä lystää. Tähänkin oli alunperin tarkoitus laittaa mangoa, mutta se ei ollut vielä kypsynyt. Varmasti myös suolaiset juustot, kuten halloumi tai feta toimisivat erittäin hyvin granaattiomenan makeuden kanssa. Yleensä suosin sellaisia kasviksia, jotka ovat mahdollisimman värikkäitä. Silloin ne ovat myös ravinnerikkaita. 

 

When we were in Santa Teresa, we ate a lot of these so called ”gratitude bowls”. I don’t know where the name comes from, but they are super yummy! I’ve never been a salad person, so this is perfect alternative for traditional salads. You can eat it hot or cold, works fine either way! This one I did yesterday and it had:

  • 4 beetroots
  • 1 zucchini
  • Asparagus
  • 3 cloves of garlic
  • 2 limes
  • mint leaves
  • 1 pomegranate
  • 1,5 dl quinoa
  • 1 red onion
  • 1 table spoon of honey

Start by cooking the quinoa, beets and asparagus. Cut the zucchini and fry them on a pan, with the onions, garlic, salt, oil and honey. When the beetroots and the asparagus is cooked, fry them a bit on a pan also with oil. Put everything in a big bowl and squeeze the lime juice in there. Enjoy!

gratitudebowl1.jpg

gratitudebowl3.jpg

gratitudebowl2.jpg

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.