Hyvän elämän peruspilarit

Sain aamulla kommentin, jossa toivottiin kirjoitusta siitä, mitkä ovat omasta mielestäni hyvän elämän elementit. Aihe on melko vaikea, mutta mielenkiintoinen. Mikä tekee elämästä hyvää? Tätä ovat monet vuosien saatossa pohtineet, mutta mitään universaalia ohjenuoraa siihen tuskin on mahdollista luoda. Aloinkin pohtia asiaa enemmän yksilötasolla.

 

Suurelta osin mielestäni hyvä elämä on asennekysymys. Tämän sanoessani oletan, että perusjutut ovat kunnossa. Kaikille tuttu Maslown tarvehierarkiakin alkaa siitä, että meillä tulee olla fysiologiset tarpeet tyydytettyinä. Monet meistä aliarvioivat esimerkiksi riittävän unen ja säännöllisen ruokarytmin vaikutusta tyytyväisyyteemme. Olen itsekin tajunnut sen kunnolla vasta aikuisiällä. Kun nukun vähintään 8 tuntia yössä ja ruokailen mahdollisimman usein, luon pohjan sille hyvälle elämälle.

 

Monilla kuitenkin on perusjutut ihan kunnossa, mutta eivät koe elämäänsä hyväksi. Tässä päästäänkin takaisin tähän asenteeseen. Minun mielestäni yksi merkityksellisimmistä asioista hyvässä elämässä on yksilön vastuunotto. Useasti ihmiset tuntuvat unohtavan, että he eivät ole mitään uhreja, joita kohtalo heittelee suuntaan sun toiseen vaan heillä on kaikki valta valita itse ne omat polut elämässään. Päämäärät ja niiden saavuttaminen on myös tärkeää, jotta elämä tuntuu nautinnolliselta. Mielestäni kova työ ja tietynlainen uurastus kuuluu hyvään elämään. Se tunne, kun oma työ kantaa hedelmää, on yksi hienoimmista tunteista. 

 

Tähän liittyy myös se, että löytää sen oman juttunsa. Työ on niin iso osa elämää, että vaikka ei löytäisi sitä intohimoa mitään alaa kohtaan, tulisi se oma työ tuntea merkitykselliseksi jollain tapaa. Merkityksellisyyttä voi toki hakea muustakin elämästä. Itse koen olevani ainakin todella onnellinen silloin, kun koen itseni tarpeelliseksi. Joko työssäni tai ihmissuhteissani. 

 

Yksi kompastuskivi hyvää elämää tavoitellessa on se iänikuinen "sitku"-ajattelu. Vaikka on tärkeää että on niitä päämääriä, ei pidä unohtaa sitä että elämä on tässä ja nyt, eikä meillä ole muuta hetkeä kuin nyt. Kun osaa aina keskittyä siihen käsillä olevaan hetkeen, eikä elää jatkuvasti tulevaisuudessa tai muistella menneitä, alkaa huomata niitä arkisia kauniita asioita ihan jokaisessa päivässä.

 

Ihmissuhteet ovat tietysti yksi tärkeimmistä asioista. Muista ihmisistä saa niin paljon energiaa, mutta vastaavasti negatiivinen lähipiiri voi huonontaa elämänlaatua. Se että koemme saavamme kannustusta ja turvallisuudentunnetta esimerkiksi puolisolta, auttaa meitä menestymään myös muilla elämän alueilla. Tulisi muistaa myös jakaa näitä vastavuoroisesti myös muille ihmisille. 

 

 Muutenkin hyvän tekeminen ja omien arvojen mukaan eläminen, on oleellinen osa onnellisuutta. Pahan puhuminen, ilkeät teot ja muiden kadehtiminen ei mielestäni kuulu hyvään elämään. Onnellinen ihminen kannustaa ja auttaa myös muita, sekä inspiroituu heidän saavutuksistaan. Positiiviset teot synnyttävät iloisen mielen ja voi elää elämänsä ilman syyllisyydentuntoa.

 

Koska kaikki meistä kohtaamme jonkinlaisia haasteita elämässämme, ei ole yhdentekevää miten niihin suhtaudumme. Näämmekö epäonnistumiset opetuksina vai lamaannunko me niistä täysin? Katkeroidummeko anteeksiannon sijasta? Olemmeko vihaisia surun sijaan? Pelkäämmekö aina pahinta vai uskommeko jopa mahdottomaan? 

 

Siinäpä onkin mielestäni se hyvän elämän salaisuus. 

 

Mikä teistä tekee elämän hyväksi?

 

Super-Mario asukuvat by Aino

Kommentit

Citrinella (Ei varmistettu)

Todella hyvä ja kiva kirjoitus! Onnistuit hyvin tiivistämään tähän asioita, jotka ovat niitä tärkeimpiä, minunkin mielestäni siis! :) Olisiko sinulla muuten innostusta kirjoittaa juttua (tai vaan vastata tähän kommenttiin jos jutun kirjoittaminen ei inspiroi) kaamoksesta ja keinoista, joilla vireyttä saisi parannettua? Itse kärsin kaamoksesta varsin klassisin oirein (väsymys, vetämättömyys, makeanhimo poiketen muuhun kuluneeseen vuoteen jne). Mietin, onko sinulle jotain vinkkejä selvitä kaamoksesta ja miten sinulla riittää energiaa urheilla ja touhuta? No, ennen kaikkea kiitos ihanasta blogista! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Citrinella! Ja hyvä idea :) Kirjoitan mielelläni aiheesta! Tässä vielä linkki viime vuoden kaamoskirjoitukseeni : http://startlivingyourbestlife.fitfashion.fi/2012/10/31/kaamos-tulee-ole... Tällä kertaa voisin kirjoittaa vähän perusteellisemmin ja ehkä vähän eri näkövinkkelistä. Kiitos juttuideasta :)

eveliina (Ei varmistettu)

Oon viime aikoina pohtinut paljon samoja juttuja ja viimeksi eilen surun kohdatessa kirjoittelinkin blogiin siitä, miten omalla suhtautumisella näissä tilanteissa voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Vaikka me kaikki kohdataan myös niitä vaikeita päiviä, niin silloin on jokaisella se mahdollisuus valita haluaako katkeroitua vai oppia niistä jotain ja jatkaa vahvempana eteenpäin. Onnellisuus on asenteesta kiinni.

Elisa (Ei varmistettu)

Voi Eve, kävin lukemassa juttusi. Voimia ihan hirmu paljon sulle! <3 Olet ihan oikeassa, että välillä joidenkin ihmisten uskoa siihen elämän hyvyyteen mitataan vähän turhankin rankasti ja silloin on tosi vaikea koittaa olla katkeroitumatta. Sillon pitää vaan tosiaan koittaa uskoa siihen parempaan ja valoisampaan huomiseen. Koska aina se koittaa!

Weera (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus, taas! Myös mun mielestä onnellisuus on pitkälti asennekysymys, jos perusasiat vaan ovat kunnossa. Eli kannattaa kiinnittää huomiota elämän hyviin asioihin - niitä on paljon. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Weera! Niinhän se on. Keskittyy löytämään kaikesta jotain positiivista, niin niitä positiiivisia juttuja syntyy vaan lisää ;)

Anna (Ei varmistettu)

Todella hyvä kirjoitus! Oon vasta viime aikoina alkanut kunnolla sisäistämään kaikkia näitä "elä hetkessä", "onnellisuus ei ole päämäärä, vaan asenne" sanontoja ja oon huomannut, että ihan pienessä ajassa omakin ajattelutapa on muuttunut huimasti! Siinä on auttanut paljon myös sun postaukset, kirjotat niin paljon ja ennen kaikkea hyvin kaikkia onnellisuuteen ja hyvään oloon liittyviä postauksia (kuten tämä!) että oon aina ihan innoissani kun sulta tulee tälläsiä! Kiitos siis mahtavasta blogista! :-)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana kuulla! Ja tiedän tunteen, kun yhtäkkiä vain jotkut niin kliseiset lauseet aukeaa ja tuntuu kun kuulisit sen vasta ensimmäistä kertaa niin että tajuat mistä siinä on kyse. Kiitos ihanasta kommentista! :)

rosa (Ei varmistettu)

Ihanan inspiroiva postaus, niinkuin on koko blogi! Olet ollut ihana tsemppari kun toivuin syövästä ja blogisi on ollut aina piristämässä kun ei meinaa positiivisuus riittää! Kiitos siitä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Mulla tuli ihan kyyneleet silmiin! Ihan mieletöntä, että olet saanut täältä tsemppiä noin rankan ajan keskellä. Tuntuu taas jotenkin erityisen merkitykselliseltä höpistä tänne näitä juttuja. Kiitos hurjasti kommentistasi ja voimia syksyn keskelle! <3

Tuuli (Ei varmistettu)

Minä lukisin hyvän elämän peruspilareiksi myös ihan ykkösenä fysiologiset perustarpeet: uni ja ravinto tärkeimpinä. Minulle kakkosena tulisi varmaan myös työ/jokin asia, jota itseään pääsee toteuttamaan, olemaan hyödyksi, viemään eteenpäin, vaikuttamaan, työstämään ja kehittämään (aika laajasti ilmaistu, mutta kaipa tämän voisi työksi kiteyttää). On tärkeää löytää juuri se "oma juttu". Nämä kaksi tekijää kattaisivat siis fyysisen sekä taloudellisen pääoman kuulumisen ihmisen elämään ja kolmannen muodostaa ehdottomasti sosiaalinen pääoma, joka on vähintään yhtä tärkeä! Eli siis kaikki ne sosiaaliset kontekstit (ystävät, perhe, harrastukset yms.), joissa ihminen lopullisesti kokee elämänsä hyväksi. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihan samoilla linjoilla olen :) Jos fysiologiset tarpeet eivät ole kunnossa, on vaikea nauttia noista muista asioista.

(Ei varmistettu)

Mutta ei saa unohtaa niitä, jotka sairastavat masennusta tai muuta vastaavaa psyykkistä sairautta. Sellaisessa tilanteessa en usko, että omalla asenteella voi hirveästi muuttaa oloaan paremmaksi - koska esim. kaikkein syvimmässä masennuksessa sehän on mahdotonta! Olen saanut katsoa vierestä muutamaa kaveria ja tuttavaa joilla näin on.

Elisa (Ei varmistettu)

Mä ehkä laittaisin tuon tuohon ensimmäiseen kategoriaan, eli perusjutut pitää olla kunnossa ennen kuin elämä koetaan hyväksi. En silti haluaisi syrjäyttää oman asenteen merkitystä psyykkisten sairauksienkaan hoidossa. Masennus ei tietenkään ole mikään itse päätetty juttu, enkä kuvittele että parantuminen on mistään tahdonvoimasta kiinni. Silti uskon asenteella olevan merkitystä siinä mielessä, että onko perusluonne sellainen joka haluaa taistella, löytää hoitokeinot ja parantua, vai luovuttaa samantien kovan paikan edessä. Tämä jälleen siis vain oma mielipiteeni ja voin olla täysin väärässäkin.

T (Ei varmistettu)

Kiitos jutusta! Kun positiivisuus ja onnellisuus on perusmielentila, ja huonoja hetkiä on vaan harvoin voi jatkuvasti kokea elämänsä mahtavaksi. On helppoa palata hyvän elämän pariin surun jälkeen kun se on osaksi nimenomaan omasta asenteesta kiinni!
-T

Elisa (Ei varmistettu)

Juuri näin! Harmittavan moni elää silti sellaisessa jatkuvassa negatiivisuudessa ja ihmettelee, minkä takia kurjat asiat seuraavat heitä :D

H (Ei varmistettu)

Hyvä postaus taas ihana Elisa, nään sussa tosi paljon samaa kun itsessäni, aina jotenkin tuntuu että voi samaistua näihin postauksiin :) Itse oon kyllä kans semmonen positiivari että varmaan välillä muita ärsyttää kun yritän löytää kaikesta aina sen valoisan puolen ja kääntää asiat voitoksi. Ja uskon niin paljon siihen että itse voi vaikuttaa siihen miten kokee elämänsä, ja tärkeintä siinä onkin just että osaa nauttia varsinkin niistä elämän pienistä asioista! Ainut mikä meinaa horjuttaa omaa uskoani on että vaikka jaksan aina heittäytyä ja ihastua uudelleen niin jotenkin sitä oikeaa ihmistä ei tunnu löytyvän tähän rinnalle. Vaikka en pidäkään sittenkun ajattelutavasta niin kyllä jotenkin uskon kun löytäisin sen oikean ihmisen, kenen kanssa jakaa elämäni ja kokea maailmaa yhdessä niin olisin vieläkin onnellisempi ja positiivisempi, rakkaushan kuitenkin on yksi niistä peruspilareista :) En halua mitenkään kuulostaa katkeralta mutta joskus tuntuu että pitkään seurustelleet eivät oikein ymmärrä miltä tuntuu olla yksin, vaikka vastoin omaa tahtoa ja kuinka paljon se vaikuttaa kaikkeen.

Ihanaa loppuvuotta ja joulun odotusta!

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos hurjasti kommentistasi! Ja olet varmasti ihan oikeassa, ettei pitkään seurustelleet tiedä miltä tuntuu olla kauan yksin. Vaikka yksinolo ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyttä, olen ainakin itse tuntenut yksinäiseksi itseni silloin kun en ole seurustellut. Sitä tunnetta ei muista sitten, kun on monta vuotta suhteessa, mutta jo sen ajatteleminen palautti monet jutut mieleen. Koska uskon kuitenkin energioihin ja siihen, että saamme kaiken mitä haluamme, kun vain keskitymme siihen haluamaamme asiaan, eikä sen puutteeseen, toivoisin että miettisit vaikka illalla niitä juttuja mitä tekisit sen unelmien miehen kanssa, millainen se olisi, ja miltä sinusta tuntuisi hänen seurassaan. Ja tätä voit toistaa niin usein kun haluat.
Hurjasti kuitenkin iloa syksyyn ja mukavaa joulun odotusta! Uskon, että se sun unelmien kumppani löytyy nopeammin kuin arvaatkaan ;)

Idu (Ei varmistettu)

Todella hyvin tiivistetty kirjoitus tärkeästä aiheestaa! Oletpas ihana Elisa :-)

Elisa (Ei varmistettu)

No oottepa te ihania!! :) kiitos paljon!

jojo (Ei varmistettu)

Hei,
Ihana outfit! Mistä kengät on ostettu?

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos! Ne on Monkista, mutta jo monta vuotta sitten ostetut :/

Ilon Päivä (Ei varmistettu)

Hei!

Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta. Onnistut jotenkin yhdistämään blogissasi keveyden ja syvyyden todella mieltäkohottavalla tavalla - ja jokainen kirjoitus on laadukas!

Blogisi on inspiraatio varmasti lukemattomille, ja kannusti ainakin minua aloittamaan oman. :) Toivottavasti saat itsekin bloggaamisesta paljon!

Hauskaa viikonloppua,
- Ilon Päivä

Elisa (Ei varmistettu)

Olipa ihanasti sanottu! Kiitos hurjasti ja tervetuloa blogimaailman tälle puolelle ;) Ihanaa viikon alkua!

P (Ei varmistettu)

Ilo lukea jälleen ajatuksiasi! :) On hyvä kirjoitus! Hyvin ajankohtainen kun miettii vuodenaikaa. Ihmiset tarvii tsemppiä! Paljon löytyy samanlaisia ajatuksia kuin itselläni. Mutta olen surkea toteuttaja! :D

Kommentoi