Ihmeelliset ihmismielet

Minulta jää joskus pieniä yksityiskohtia huomaamatta. Tai jos totta puhutaan niin vähän isompiakin juttuja. Kuten esimerkiksi tuo tonttulakki(!) tässä Chicago Bearsin paidassa. Näin sen valehtelematta ensimmäistä kertaa kun otin nämä kuvat koneelle. Ostin paidan Nycin kirppikseltä kesäkuussa ja olen käyttänyt sitä todella monta kertaa. Edes siinä vaiheessa, kun leikkasin kollarin lyhyeksi, ei lakki ole osunut silmiini. Nyt kun näen sen ensimmäistä kertaa, en enää voi olla näkemättä sitä. Käykö teille koskaan näin? 

Ihmismielet toimivat niin erilailla, että jonkun mielestä on varmasti ihan käsittämätöntä etten ole nähnyt tuota tonttulakkia. Aloin pohtia tätä vielä enemmän kun puhuimme siitä, miten ihmiset lukevat kirjoja. Eräs ystäväni sanoi lukevansa ääneen mielessään. Itse en missään nimessä lue ääneen, vaan vilkaisen vain jokaista sanaa juuri sen verran että ehdin hahmottaa mitä siinä lukee. Vertasin sitä ajatteluun, joka on paljon nopeampitahtista kuin puhe. Hän totesi että ajattelee myös sanoilla. Kun yritin selittää omaa ajattelua, oli se melkein mahdotonta. Mutta ei se ainakaan sanoja pidä sisällään. 

Poikkeuksena tietysti ne hetket, kun esimerkiksi kirjoitan tai yritän muotoilla valmiiksi jotain ajatusta puhuttuun muotoon jotain toista ihmistä varten. Ajatteluni on todella suurpiirteistä ja nopeatehtista, aivan kuten esimerkiksi lukemisenikin. Todella usein käy myös niin, että kävelemme porukalla jossain ja kaikki kysyvät jossain vaiheessa "huomasitteko tuon?" ja olen usein ainoa jolta jokin asia on jäänyt bongaamatta. 

Olen muutenkin hyvin suurpiirteinen ja nopea melkein kaikessa mitä teen. Mietin, johtuuko nämä luonteenpiirteeni siitä että ajatteluni on tuollaista vai onko ajatteluni tuollaista koska minä olen sellainen luonteeltani?

Olisi mielenkiintoinen kuulla, miten te ajattelette? Ovatko ne kuvia, käsitteitä, sanoja, ääniä vai jotain ihan muuta? 

Sneakers- Adidas, Pants - Samsøe samsøe(old), College - Flea market, Shades - Asenne, Hat - Zara (old)

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit

Kristiina12 (Ei varmistettu)

Tuosta tonttulakista. Minulle on käynyt samalla tavalla Toblerone paketin kanssa. Vasta hiljattaen minulle selvisi, että sen logossa on karhu, joten en enää voi olla huomaamatta sitä kun näen paketin jossain.

Elisa Lepistö

Mind. Blown!!!!! Mä oon aina nähnyt vaan vuoren. En mä kestä :D

Emilia M

Ihmiset ajattelevat keskenään tosi eri tavoin ja siihen toisen tapaan ajatella voi olla hyvin vaikea päästä käsiksi. Esim. mun isä myös väittää, ettei ajattele sanoin, mitä mun on aivan mahdoton ymmärtää. Tämä varmaan kans kiinnostaa sua: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/07/12/ajatuksissani-ei-ole-kuvia-aanta-hajua-makua-eika-tuntoa-millaista-on-elama

Elisa Lepistö

Vitsi miten mielenkiintoinen artikkeli!! Kiitos kun linkkasit :)

Iidak (Ei varmistettu)

Tonttulakista tai sen näkemättömyydestä mulle tuli mieleen se, että mä luen mielessä aina saman asian, minkä olen lukenut jo satoja kertoja aikaisemminkin. Esim hissistä poistuessa vastakkaisen oven eli naapurieni sukunimet tai tutulta viikoittain ajettavalta reitiltä aina saman firman nimen logosta. Se on hyvin hämmentävää ja olen havahtunut tähän vasta pari vuotta sitten :D

Elisa Lepistö

Teen tuota myös! Ja on selvinnyt, että oon lukenut myös monet väärin :D 

mariannemi (Ei varmistettu)

www.calmdownmind.com/how-to-reduce-the-mental-dialogue/

Tää on kanssa mielenkiintoinen artikkeli (ja koko blogi), johon törmäsin, kun mietin miten olla enemmän tässä hetkessä, kun oma sisäinen monologi heittelee niin kiinnostavia juttuja jatkuvasti. :D Ajatuksena siis, että omien ajatusten _kääntäminen_ puheeksi tai edes kuviksi ei ole tarpeellista, vaan ajatella voi ihan hyvin (ja tehokkaammin) ilmankin, mikä on ainakin mulle aivan uus ajatus. Ja siis nyt jäin miettimään ajattelenko mä sitten oikeasti koko ajan "huomaamattani" esim. meditoidessa?! Mitä ihmettä :D

Kommentoi