Kaksi helppoa tapaa, joilla kuvista tulee upeita

Sara kirjoitti vähän aikaa sitten hyvän postauksen kuvienmuokkauksesta. Aloin tekstin luettuani pohtimaan omia metodeita ja sitä, kuinka ne ovat muuttuneet vuosien varrella. Olen kirjoittanut valokuvauksesta juttuja aiemminkin. Täältä löydät perusjutut valokuvaukseen järjestelmäkameralla (mitä on f-luku & aukko jne.). Täällä on vinkkini itse kuvaamiseen ja täältä löytyy muokkausta käsittelevä postaus. Kamerakalustoni ja esimerkkikuvia eri kameroilla ja putkilla otetuista kuvista löytyy tästä postauksesta.

Kuitenkin lähiaikoina olen ymmärtänyt kaksi asiaa, jotka tekevät mielestäni kuvasta kuin kuvasta paremman. Halusin jakaa nämä pienet niksit teidän kanssa, sillä ero on tosiaan hurja! Kumpaankin voi kiinnittää huomiota jo kuvatessa, mutta hienosäätö kannattaa tehdä jollain muokkausohjelmalla jälkikäteen. Nämä ovat kuitenkin niin yksinkertaisia säätöjä, että ne pystyy tekemään ihan ilmaisilla netistälöytyvillä ohjelmilla. 

1. Valotus

Minulla kesti kauan ymmärtää, kuinka valoisaksi kuvan voi oikeastaan laittaa. Nykyään pidän nyrkkisääntönä sitä, että valotan kuvan muokkausvaiheessa ensin hiukan yli ja alan laskea valotusta pikkuhiljaa niin, että lopetan sen juuri siinä kohdassa missä kuva meinaa palaa puhki. Silmä tottuu siihen että kuvat ovat usein vähän tummia, eikä sitä valoa meinaa uskaltaa laittaa tarpeeksi paljon. Lähes aina kuva näyttää kuitenkin paremmalta valoisana. Ne asiat, mitkä oikeastikin ovat valkoisia, saavat näyttää valkoisilta myös valmiissa kuvassa. 

2. Skaalaus

Ennen en tajunnut, kuinka tärkeää on se, että kuva on ns. suorassa. Rajailin kyllä kuvia uudestaan, mutta en ymmärtänyt jos joku näytti vähän hassulta. Nykyään katson jonkun suoran linjan, jonka suhteen käännän kuvan. Yleensä se on horisontti tai talon reuna, jonka mukaan kuvan käännän. Tällä pienellä muutoksella monet kuvat tulevat paljon paremman näköisiksi. 

 

I've written about photography and editing photos before. You can find them here, here, here and here. But lately I've learned two things that almost every time makes the picture a little bit better. First is the lightness, that you can add first too much and then decrease the lightness little by little to that exact point, where it's not overexposed. The second thing is the scaling. Even if it's only a little bit crooked, fixing it makes a huge difference.

 

Kommentit

luovia tuulia (Ei varmistettu) https://luoviatuulia.wordpress.com/

Hyviä vinkkejä! Tuossa esimerkissä kahta kuvaa verratessa oikeastaan vasta huomaa kuinka hullulta tuo kuva, jossa horisonttiviiva on vinossa näyttää suoristettuun verrattuna. :D Mutta tuohon puhkipalamiseen liittyen, kuvaa ei voi polttaa puhki valotusta laskemalla. Sen sijaan jos kuva on jo sitä otettaessa ylivalottunut, se on myös puhkipalanut ja sitä ei voi enää korjata.

Elisa Lepistö

Tuo oli ehkä vähän hölmösti muotoiltu tosiaan. Tarkoitin siis sitä että nostan valotuksen ensin muokkaamalla niin ylös että kuva palaa puhki, ja sitten lasken sitä pikku hiljaa siihen kriittiseen kohtaan missä se ei pala. :) 

luovia tuulia (Ei varmistettu) https://luoviatuulia.wordpress.com/

No nyt ymmärrän mitä tarkoitit! :) Juu, yllättävää kuinka paljon valotusta ylipäätään pystyy nostamaan (ja kuinka upean se parhaimmillaan voi kuvasta tehdä!).

Elisa Lepistö

Hyvä kun aukesi :) Ja ihania kuvia sulla blogissa! 

Elisa Lepistö

Eipä mitään! Kiva jos oli hyötyä! :)

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Suora horisontti on kyllä sellanen juttu, jota ei valokuvausta aloittaessa tajua ollenkaan. Jotenkin hassua. :D Muistan itsekin suuren hämmennykseni, kun ensimmäisen kerran joku kokeneempi kuvaaja siitä mainitsi. Ei siihen ollut aloittelijana edes kiinnittänyt huomiota.
Nykyään se on sellanen juttu, joka tulee tarkastettua ensimmäisena sekä viimeisenä jo kuvanottohetkellä!
Tietty jossain kuvissa skaalaus on kiva vetää ihan överiksi ja etsiä täysin vinksahtaneella horisontilla jotain uutta ja mielenkiintoista kuvaan. :)

Elisa Lepistö

Se on tottta! Niin yksinkertainen juttu, mutta silti sitä ei ummikkona jotenkin tajua. Ja vaikka nykyään katson että se olisi suorassa kuvatessa, on yleensä pientä fikausta silti tehtävä vielä muokatessa. :)

Larppakoo (Ei varmistettu)

Moikka Elisa! :) Osaatko vinkata jotain hyvää, ilmaista kuvanmuokkausohjelmaa? Oon ihan hätää kärsimässä pelkän iPhoton kanssa.. :D

Elisa Lepistö

Moi, Käytin itse pitkään pixl.com nimistä nettimuokkausohjelmaa, ja vieläkin teen siellä esimerkiksi kollaasit. :) Siinä on kaksi eri puolta, toinen on express joka on vähän helppokäyttöisempi (vähän kuin instagram) ja toinen photarimainen. 

Elisa Lepistö

Siiiis pixlr.com :D

Larppakoo (Ei varmistettu) http://not-just-black-and-whiteblogspot.fi

Jeiij kiitos vinkistä, rupesin heti leikkimään tolla ja vaikuttaa kyllä ihan hyvältä :--D

tanjatanja
Ei Beigeä

Blogini juttu on kyllä huonot kuvat mutta ehkä mie voisin näistä opikseni ottaa! Kiitos.

Elisa Lepistö

Hahahah :D Niin oli munkin ennen!

Kommentoi