Kun häpeää kasvojaan

 

Pari vuotta sitten hormonaalinen ehkäisy laukaisi minulla aikuisiän aknen, josta olen aiemminkin kertonut. Minulla kesti vähä liian kauan ymmärtää, mistä se johtui ja vielä kauemmin, että sille pitää tehdä jotain. Taistelin todella kauan sitä vastaan mielessäni, sillä en voinut sietää ajatusta siitä, että jokin niin pinnallinen asia voisi musertaa itsetuntoni. Maailman turhin asia ja silti joka ikinen päivä mielessä, vaikka ei olisi halunnut. 

Se on vaikuttanut kuitenkin yllättävän paljon arkeeni näinä vuosina ja samoin myös itsetuntooni, enemmän kuin osasin kuvitellakaan. Oli inhottavaa miettiä niin paljon ulkonäköasioita, mutta en viitsinyt mennä ilman meikkiä minnekään. Tuntui, että teen jo ihan muillekin ihmisille palveluksen sillä, että peitän omat kasvoni meikillä. 

Vuosi sitten lopetin hormonaalisen ehkäisyn ja aloitin matkan terveempään ihoon. Dui clinicin ihanasta Laurasta on ollut suurenmoinen apu ihoni paranemisprosessissa ja hän on ollut valmis kokeilemaan eri konsteja sen terveeksi saamisessa. Muistan, kun vuosi sitten hän sanoi "kyllä me saadaan sun iho kuntoon" ja ensimmäistä kertaa uskoin sen.

Viimeisenä konstina ovat olleet sellaiset teet, jotka vaikuttavat suolen toimintaan ja sitä kautta myös ihoon. Voin kirjoitella näistä enemmänkin, mikäli kiinnostusta löytyy. Ennen Dui cliniä olin syönyt 2 antibioottikuuria huonoin tuloksin ja uskoni alkoi olla loppumassa. Kuitenkin hormonitoimintani alkaa nyt vihdoin olla palautunut normaaliksi ja nykyään ihoni voi paremmin. 

Tänään huomasin kuitenkin jännän asian. Menin nimittäin meikittömänä apteekkiin ihan muilla asioilla, mutta tarvitsin myös kosteusvoidetta. Kyselinkin sitten, että mitä rasvaa farmaseutti suosittelisi näihin iho-ongelmiini. Hän katsoi kasvojani ja huomasin kuinka epämukava olo tuli, kun tiesin hänen katsovan ihoani. Sydän oikein pamppaili kun mietin miltä se varmasti näyttää kirkkaassa päivänvalossa. Hän kuitenkin yllätti minut täysin ja kysyi "minkälaista iho-ongelmaa sinulla on, kun nyt näyttää ainakin todella hyvältä tuo ihosi?"

Piti ihan vilkaista apteekin lasin heijastuksesta, että mitäs ihmettä, onko mulla sittenkin joku erityisen hyvä meikkipohja tehtynä? Ei ollut ei. Olin niin tottunut siihen, että joku vain vilkaisee kasvojani, katsoo myötätuntoisesti ja kertoo, miten sitä voisi auttaa. 

Jäin sieltä lähtiessä miettimään, kuinka kannamme tällaisia vanhoja epävarmuuksia mukanamme. Vaikka huono iho alkaa olla taaksejäänyttä elämää, koen silti omaavani huonoihoisen identiteetin. Veikkaan että samanlaisia ajatuksia on esimerkiksi paino-ongelmista joskus kärsineillä. On jotenkin vaikea totutella siihen uuteen minään. Vaikka peilistä katsoisi ihan uudenlainen tyyppi, on niin tottunut häpeilemään jotain puolta, ettei enää osaa olla ilman sitä häpeää.

Yritän nyt vapautua tästä stigmasta, sillä tiedän epävarmuuden heijastelevan kaikkiin elämän osa-alueisiin. Kukaan muu tuskin edes panee merkille ihoani, tai ainakin toivon, että minussa on jotain muuta vähän mielenkiintoisempaa kuin muutaman arven tuijottelu. Yhtä hyvin voin myös itse siis keskittyä johonkin oleellisempaan. 

Jos joku muu on kärsinyt huonosta itsetunnosta jonkin ulkoisen asian takia, yrittäkää tekin muistaa, ettei se ole todellakaan se asia, mitä muut ihmiset teistä huomaavat ensimmäisenä. Sinä itse päätät, miten suhtaudut itseesi ja sitä kautta paljon myös siihen, miten muut sinut näkevät. Epävarmana, anteeksipyytelevänä vai hyvällä itsetunnolla viritettynä ja hymyilevänä? 

The most important thing a girl wears, is her confidence.

 

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Yep! Niin totta. 

Ihanaa että oot jo kuitenkin noin sinut asian kanssa :) 

Itse saanut myös avun ns luonnosta ja eri öljyistä. Ne ovat luonnon omat keinot tasoittaa hormooneja. Ihmiset vain ovat siinä luulossa, että ns rasva tai öljyt muka "lihottavat". Not. Ja, juuri kehuista tein tänään omankin postauksen ♡

Aurinkoista loppukuuta! ☆☆

Niin totta tuo, että kannamme epävarmuuksia mukanamme. Helposti jää mieleen juuri ne muutamat negatiiviset asiat, mitä joku on "joskus kauan sitten" sanonut. Vaikka olisi kuullut sata kohteliaisuutta ja kehua, saattaa muistaa ne kipeimmät sanat. Oli kyseessä sitten paino tai kehonosa, iho ja luonteenpiirre. Negatiivisiin asioihin takertuu helpommin ja ne jäävät vaivaamaan... Ja niistä saattaa juuri muodostua siten osa omaa identiteettiä.

 

Elisa Lepistö

Joo öljyt on kyllä elintärkeitä!! Ja kiiitos samoin, ihanaa kesää! :)

M.
Avec Mari

I feel you! Täällä tismalleen sama tarina. Kuulisin mielelläni lisää, miten olet saanut ihosi ja hormonitoimintasi tasapainoon? Erityisesti nuo teet kiinnostavat? Omat vinkkini jaoin hetki sitten täällä.

Ihanaa päivää!

Elisa Lepistö

Hyviä vinkkejä!! Ja tosiaan, voisin kirjoitella ihan oman postauksen noista. Hormonaalinen akne lähti tosiaan sillä, että luovuin hormonaalisesta ehkäisystä, mutta monilla se taitaa mennä toisin päin. Laitan työn alle vähän kattavemman postauksen näistä jutuista :)

AlluK (Ei varmistettu)

Moikka! Ihanaa että joku avautuu siitä että noi hormoonaliset ehkäisyt menee monilla meistä pilamaan kehoamme. Samaa mielstä muiden kanssa, että kiinnostaisi kovasti että miten sinä itse olet saanut sinun ihosi ja hormonitoimintasi tasapainoon. (Plus jos voit avautua mitä ehkäisyä käytät tällä hetkellä, kun itselläkin hakusessa uus keino. Tuntuu että mikään muun ei sovi ku perinteinen kondomi) Voi voi, on meillä naisilla välillä vaikeaa. :''D Vielä yksi kysymys että auttaako tämä dui clinic, vai oletko vasta äskettäis tutustunut siihen. Itselläni tosiaan kaksi vuotta sitten iho meni aivan järkyttävään suuntaan, ja siitä asti on juostu monilla lääkäreillä ja annettu niin paljon rahaa.. Mikään ei tunnu ainakaan vielä toimivaan. Niin ihan kiinnostaisi voisiko toi kliniikka ehkä olla vaihtoehtona. Kiitos Elisa :))

Elisa Lepistö

Joo siis en meinaa kyllä enää käyttää mitään hormonaalista. Aina kaikki lääkärit vakuuttavat, ettei ne vaikuta painoon tai ihoon tai mielialaan ja aina joudun kantapään kautta sen oppimaan. Yksi vaihtoehto on kuparikierukka, mutta en oikein tiedä, kun sitä ei kauheen mielellään laiteta ei-synnyttäneille. Ja auttaa! Vuosi sitten kävin siellä sellaisen tehojakson, ja silloin Laura laittoi mun ihonhoitotottumukset ihan uusiksi. Ja sillä on paljon vinkkejä erilaisiin iho-ongelmiin. Tsemppiä ihon kanssa ! <3

Dui Clinic Laura (Ei varmistettu)

Nykyään Suomestakin löytyy myös synnyttämättömille tarkoitettu kuparikierukka, GyneFix!

Vierailija (Ei varmistettu)

Voin niin samaistua noihin iho-ongelmiin, jotka eivät vain tunnu helpottavan. Päätin kuitenkin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn, joka ihoon auttoi, mutta muuten ei sopinut. Itselläni on jo kaksi vuotta ollut kuparikierukka enkä voisi olla tyytyväisempi päätökseeni vaihtaa e-pillerit tähän! Olen siis 22 vuotias ei-synnyttänyt ja jouduin muutaman kerran ehkäisyneuvolassa perustelemaan miksi juuri kuparikierukan haluan, mutta suostuttiin se minulle sitten asentamaan :) iho-ongelmat palasivat aluksi, mutta ruokavalion avulla olen saanut hieman ihoa rauhoittumaan, vaikka välillä (liian usein) hormooni- ja stressinäpyt puskevatkin pintaan.. Olen kahden vuoden jälkeen kyllä täysin kuparikierukan puolestapuhuja! Kannattaa ainakin kokeilla :)

Kiitos ihanasta blogista, kauniista kuvista ja tärkeistä aiheista kertovista teksteistä! Blogisi on ehdottomasti yksi lemppareistani, jota luen lähes päivittäin :)

-Maria

marimarimari (Ei varmistettu)

Täällä 26-vuotias, synnyttämätön ja noin pari vuotta kuparikierukkaa kannellut hahmo!

Ennen tätä minulla oli muutaman vuoden hormonikierukka, sitä aiemmin pillerit. Luulen iho-ongelmieni alkaneen juuri hormonaalisesta ehkäisystä. Äitini kuoli (rinta)syöpään, joten minun kannattaa pysyä mahdollisimman kaukana ylimääräisistä hormoneista.

Vaihdoin hormonikierukan kuparisen Helsingissä, ehkä kohdannut minkäänlaista protestointia hoitohenkilökunnan osalta. En käsitä miksi kuparikierukka olisi vain synnyttäneille naisille. Itselläni tämä (silver jotain merkkinen) kierukka on ollut aivan MAHTAVA.
Pelkäsin kuukautisten lisääntyvän hillittömiksi, mutta jo valmiiksi suuret kuukautiset ovat olleet kierukan jälkeenkin erittäin ok. Asiaan vaikuttaa myös kuukuppi, joka on maailman paras menkkaväline! Ah! Eikä kuukupilla ja kierukalla ole ollut hankaluuksia yhdessä.

Suosittelen kaikille täydestä sydämestäni!

Saako udella, mitä hormonaalista ehkäisyä käytit tuolloin? Itse aloitin syksyllä ensimmäistä kertaa ikinä hormonaalisen ehkäisyn. Ensin söin minipillereitä testatakseni sopivuutta ja helmikuussa minulle laitettiin implantaatti käteen. Vähän huolestuttaa, jos minullakin jossain vaiheessa alkaa näkyä iho-ongelmia. :o Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ja näiden yhden hormoonin valmisteiden välillä taitaa kyllä olla esimerkiksi se ero, että ensimmäiset voivat juuri auttaa akneen ja jälkimmäiset taas aiheuttavat ihon ja päänahan rasvoittumista. 

Elisa Lepistö

Mulla oli hormoonikierukka, ja näähän on tosi yksilöllisiä. Monilla tutuilla siitä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia :) Toivottavasti vältyt ongelmilta!

Terkkuj (Ei varmistettu)

Hei Elisa ! Kiitos postauksesta, on mahtavaa että kirjoitit aiheesta.

Itselläni on ollut jo useamman vuoden aikuisiän akne. Olen syönyt useita antibiootteja, käynyt ihotautilääkäreillä ja gynekologeilla - kukaan ei ole oikeasti osannut auttaa. Olen kokeillut eri ruokavalioita ja mahdollisimman luomu raaka - aineita. Apteekin rasvarepertuaari on tullu hyvin koluttua läpi - samoin eri luonnontuotteet. Kuitenkaan en ole saanut toivottuja tuloksia. Finnejä vain ilmestyy, toki hieman kausittain. Elämäntapani ovat perusterveelliset ja liikuntaakin tulee harrastettua. Olen huomannut, että tämä on hyvin yksilöllistä mikä auttaa, toisen hyväksi kokema tuote ei välttämättä itselle ole se oikea. Täytyy vain jaksaa kokeilla.

Kun puhutaan naamasta, minusta mennään todella herkälle alueelle. Se on sinun tavaramerkki ja usein ensimmäinen mielikuva mikä ihmisestä tulee mieleen ja mihin kiinnitämme huomion uudessa ihmisessä. On ollut vaikeaa hyväksyä ettei se itsellä ole sellaisessa kunnossa kun voisi toivoa. Ja yleensä aknesta tulee ihmisillä mieleen vain likainen ja huolimaton ihminen.

Asia on vaikuttanut mielettömästi itsetuntoon. Se on satuttanut. Kuitenkin ajan kanssa olen oppinut elämään sen kanssa. En itse aknelle oikein mahda mitään ja kaikkeni olen yrittänyt. Olen kuitenkin onnekas että minulla on "vain" akne - olenhan muuten täysin terve ! Ajattelen nykyään että vaikka ihoni on kamalassa kunnossa haluan silti mennä toisinaan ulos meikittä, sillä muiden ihmisten on tervettä ja suotavaa nähdä tällainen puoli ihmisistä, koska se on elämää ! Vaikka vieläkin on vaikea pitää itseään viehättävänä ja kuvia itsestäni en halua otettavan, ajattelen että olen jostain kohtaa vahvempi.

Kuulisin mielellään kuinka teet ovat auttaneet sinun kohdalla. :)

Aurinkoisi terkkuja.

Hormonaalisen aknen selättänyt (Ei varmistettu)

Hei kaikki iho-ongelmien kanssa kamppailevat! Myös minä allekirjoitan täysin tuon, mitä olette puhuneet itsetunnon ja ihon kunnon yhteydestä toisiinsa. Kun minulle puhkesi pari vuotta sitten aikuisiän akne, huomasin kuinka näppyinen naama alkoi hiljalleen nakertamaan itsetuntoani. Pahimpina aikoina tuli sellainen olo, etten halunnut lähteä ihmisten ilmoille ollenkaa :/ Muiden on helppo sanoa, että "ei nuita näppyjä kukaan edes huomaa/ näytät joka tapauksessa kauniilta tai eihän muutama näppy maailmaa kaada". Iho-ongelmat ovat kuitenkin todella henkilökohtainen asia ja jokainen käsittelee ja kokee ne omalla tavallaan.

Pitkän ja kivisen tien jälkeen sain lopulta ihoni rauhoittumaan. Vaikea sanoa, mitkä asiat olivat lopulta ne ratkaisevat tekivät ihon kunnon paranemisessa vai oliko kyse kokonaisuudesta. Kaikkea mahdollista tuli kokeiltua. Arvelen kuitenkin, että omalla kohdallani suurin apu löytyi ruokavaliomuutoksesta. Kun jätin maitotuotteet (ja myöhemmin myös gluteenia sisältävät viljat) pois ja lisäsin hyviä rasvoja ruokavalioon, alkoi ihon kunto parantua. Jos ette ole vielä kokeilleet, niin voin suositella lämpimästi! Gluteenia sisältävät viljat ja maitotuotteet voivat aiheuttaa monilla tulehdusta elimistössä, minkä takia iho saattaa oireilla. Olin kärsinyt aina myös pintakuivasta sekaihosta, joka myös rauhoittui, kun lisäsin pähkinöitä, siemeniä, avokadoa ja kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä ruokavalioon reippaasti. Kuten joku jo aiemmin kommentoikin, niin hyviä rasvoja ei kannate pelätä! :) ja aivan kuten Elisakin mainitsi, niin se mikä toimii jollakin, ei välttämättä toimi toisella. Halusin silti jakaa omat kokemukset siltä varalta, että usein akneen haetaan apua juurikin kosmetiikan puolelta, eikä huomata ajatella millainen vaikutus syömällämme ruoalla on siihen, miten kehomme toimii.

MariL (Ei varmistettu)

JUUUU kerro lisää teestä! Rakastan teetä, ja jos löytyy tee, jolla ihonkin saa kuntoon, haluan sitä ehdottomasti! &lt;3___&lt;3

biibii (Ei varmistettu)

Voin samaistua kirjoittamaasi paremmin kuin hyvin. Olen juuri saanut päätökseen tujun lääkekuurin, jota söin koko talven jo pitkään jatkuneen aknen vuoksi. Ikää on jo kuitenkin 26, eli mistäään ohimenevistä teini-ihon ongelmista ei ollut kyse. Ihoni on tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa, vaikkakin aika herkkä (pienikin raapaisu saa ihon rullalle). Huomaan kuitenkin edelleen katsovani kaihoisasti muiden kasvojen ihoa ja toivovani samanlaista, vaikka totta puhuen oma ihoni ei juurikaan paremmassa kunnossa voisi enää olla. Jännä juttu, kuinka pinttyneesti sitä yrittää edelleen etsiä niitä virheitä omasta naamasta vaikka juuri nyt pitäisi olla iloinen, helpottunut ja tyytyväinen että iho-ongelmat on selätetty.

heppu (Ei varmistettu)

Ittellä auttaa tän tilin seuraaminen instassa: http://www.stopacidattacks.org/

Kultalintu (Ei varmistettu)

Mäkin lopetin e-pillerit pari vuotta sitten, jonka jälkeen hiukset rasvottui ihan älyttömän helposti ja naama näytti ihan Saarioisen kinkkupizzalta. Lopettamisesta seurasi kans kuukautisten poisjäänti vuodeksi (!), ja sitten mulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Musta tuntuu että vajaatoiminnalla ja menkkojen poisjäännillä ois ollu jokin yhteys.

Naama pysyy kondiksessa (omalla kohdalla) kun vältän maitotuotteita ja makeaa, ja hiuksetkin on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. En kadu ollenkaan pillereiden lopettamista - päinvastoin!

Kommentoi