Mental Health Monday: 2 minuutin sääntö

Yksi parhaista jutuista, mikä Balilta jäi käteen, oli kahden minuutin sääntö. Opin sen Halla x Halla merkin toiselta perustajalta, johon tutustuin reissussa. Hän sanoi että jos mikä tahansa asia tulee mieleen, jonka tekemiseen kuluisi maksimissaan kaksi minuuttia, tulee se tehdä heti. Yksinkertainen sääntö, mutta todella toimiva. 

Olen itse usein sellainen, jolla ideoita pompahtelee päähän usein, mutta en välttämättä ala edistää niitä mitenkään. "Jossain vaiheessa voisi", "joo, pitää laittaa viestiä joku päivä", "sellaisen voisikin joku päivä bookata", "pitääpä tsekata tuo netistä pian" ovat kaikki lauseita joita käytän aivan liikaa. Miksei tarttuisi vain toimeen heti? 

Olen testannut tätä nyt pari viikkoa, ja voin kertoa että se on jo tässä vaiheessa miltei muuttanut elämäni. Kuulostaa dramaattiselta näinkin pienen asian kohdalla, mutta en silti liiottele lainkaan. Usein unelmien tavoittelussa jämähdämme nimittäin juuri tuohon kohtaan. Emme ota sitä ensimmäistä askelta. Emme kontaktoi sitä ihmistä, kenen yhteystietoja meille tarjotaan. Emme laita sitä yhtä sähköpostia joka voisi olla tärkein palanen tulevaisuuttamme ajatellen. Emme sano ääneen niitä asioita mitä ajattelemme, sillä jokin sisällämme kehoittaa laittamaan jäitä hattuun. 

Piru vie, ei ne jäät siellä hatussa tee muuta kuin kylmentää pääkopan. Aina voi perääntyä, mikäli asiat alkavat liikkua turhan nopeasti ja huomaa ettei tavoite tunnukaan enää tärkeältä. Sen sijaan liikkeelle on vaikea päästä jos aina odottelee jotain "parempaa hetkeä". Yllättävän monen päätöksen tai pienen tehtävän voi tehdä kahdessa minuutissa. Se on niin lyhyt aika, ettei siinä ehdi edes liikaa kyseenalaistaa omia päätöksiään ja omalla kohdalla tulee ainakin toimittua intuitiivisemmin. 

Täällä olen sanonut unelmiani ääneen ja niitä sellaisiakin, jotka ovat juuri vasta alkaneet hahmottua päässäni. Huomaan, että sellaiset haaveet, joista en oikein nähnyt edes ääriviivoja kunnolla vielä kaksi viikkoa sitten, ovat alkaneet piirtyä yhtäkkiä hyvinkin voimakkaiksi mielessäni. Ja kahden minuutin säännön ansiosta ne alkavat näyttää hyvinkin mahdollisilta. Kun huomaan, miten nopeasti palaset alkavat loksahdella paikoilleen, mikäli toimii heti ja antaa kaiken ympärillä olevan auttaa tavoitteessaan, alan jopa ärsyyntyä siitä miksi en ole aina toiminut näin. 

Huomaan myös, kuinka olen kuvitellut tietäväni miten muut ihmiset reagoivat joihinkin asioihin ja jättänyt sen takia ehdottomatta jotain juttua. Nyt kahden minuutin säännöllä olen päättänyt heti kysyä, jos jokin mietityttää ja ihmiset ovat yllättäneet minut positiivisesti spontaanisuudellaan ja innostuksellaan. Ideoihini on lähdetty mukaan yhtä nopeasti kuin itse olen niitä lähtenyt edes ehdottamaan ja yhtäkkiä tuntuu että asia edistyy melkein omalla painollaan. 

Tämä sääntö toimii myös sellaisten ikävämpienkin asioiden kohdalla. Mikä tahansa velvollisuus, jonka voi hoitaa kahdessa minuutissa, kannattaa tehdä heti kun se pompahtaa mieleen. Oli kyseessä sitten laskun maksaminen, vessan lavuaarin pesu, tiskikoneen tyhjentäminen, kukkien kastelu tai sängyn petaaminen, vie se huomattavasti vähemmän energiaa kun sen hoitaa samantien alta pois. Vaikka olisi kuinka kiireinen päivä, on yleensä kaksi minuuttia aina aikaa. 

Shirt - Bik Bok , Shorts - Vintage Levi's (borrowed from Sara), Bag - Furla, Sunnies - Max Mara, Shoes - Samsøe samsøe

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Kuulostaa tosi hyvältä. Täytyy alkaa toteuttaa tuota itsekin!

Elisa Lepistö

Suosittelen! Tää on ihan parasta :D

raijairina

Niin totta!

Frank Martelalla on myös mun elämää muuttanut 20 sekunnin sääntö: https://frankmartela.fi/2013/10/02/20-sekunnin-saanto/ . Siinä on vähän samaa asiaa, mutta toisesta näkökulmasta; luo itsellesi hyviä tapoja tekemällä niiden aloittamisesta niin helppoa, että siihen menee alle 20 sekuntia - siis salikassi valmiiksi odottamassa eteisessä, hyvä kirja (tai mun kohdalla kitara, heh) sohvan vieressä kaukosäätimen sijaan, hedelmäkulho sohvapöydällä jne... Nää on molemmat aivan loistavia periaatteita tällaiselle jahkailijalle :D

Elisa Lepistö

Olipa hyvä kirjoitus! Kiitos paljon kun linkkasit :)

Kriselda
Kriselda

Ah, kiitos tästä! Kaks minuuttia on niin lyhyt aika, että tää menee kyllä heti testiin :) Ja welcome back! <3

Elisa Lepistö

No sanopa muuta! Kiiiiiitos ihana <3<3<3<3

rar (Ei varmistettu)

Tää toimii myös kuuluisaan nalkuttamiseen. Mulla on ainakin välillä tapana hihkaista sohvalta toiselle osapuolelle, että voisitko tyhjentää tiskikoneen, tuoda vettä tms. vaikka itse on melkein samalla etäisyydellä keittiöstä. Kun on pyytämässä toiselta taas kerran jotain palvelusta, voi miettiä, että jos sen tekisi itse 2 minuutissa, on sitä turha pyytää toiselta. Lisää omatoimisuutta, kotityöt tulee tehtyä ja kaikki on tyytyväisiä :D

Kommentoi