Mental Health Monday 5

Tänään käsittelen hiukan siivoamista. En ole suinkaan mikään siivouksen ystävä, vaikka siistiä kotia rakastankin. Kuitenkin siivoamisella on hurja vaikutus henkiseen hyvinvointiin, ainakin itselläni. Kun kaapit pursuavat niin paljon kaikkea tavaraa, minkä olemassaoloa ei edes muista, on mielikin vähän tukkoinen. Varsinkin jos tavaroille ei ole enää omia paikkoja, vaan ne ovat levittäytyneet elintilaasi ja syövät siitä kokoajan suuremman ja suuremman siivun. Sen takia niiden läpikäyminen, turhasta pois luopuminen ja uudelleen järjestely, on samalla myös mielen siivoamista. 

 Vaikka siivous itsessään on aika tylsää puuhaa, on ne viimeiset hetket ihan parhaita. Avaan yleensä ikkunat auki, jolloin asunto tuulettuu samalla ja pesen viimeisenä parketin. Puhtaan parketin tuoksu ja raikas ikkunoista sisään puhaltava tuuli ovat ihan parhaita arkisia asioita. Samalla vaihdan yleensä myös lakanat ja pyyhkeet, ikään kuin viimeiseksi silaukseksi. 
  
Kun koti on siisti, voi siellä paremmin. Puhdas ja tyhjä työpöytä houkuttelee istumaan alas, pölyistä pyyhitty kirjahylly kutsuu tarttumaan uuteen kirjaan ja järjestyksessä oleva vaatekaappi avaa luovuuden vaatteiden erilaiseen yhdistämiseen. Olen joskus tehnyt itselleni tällaisen check listin kevätsiivoukselle, jonka olen täällä aiemminki jakanut.
  
Joskus suurta urakkaa ennen tuntuu melkein epätoivoiselta sen laajuus. Ei oikein tiedä mistä pitäisi aloittaa ja koko homma meinaa kaatua omaan mahdottomuuteensa. Rakastan kuitenkin listoja ja sitä, että muutenkin tarttuu vain heti toimeen. Mikään ei myöskään tunnu paremmalta, kuin se että saa vedettyä yhden kohdan listalta yli. Jos asut jonkun kanssa, voitte valita vuorotellen yhden kohdan listalta itsellenne. 

 

 • Aloita vaatehuoneesta. Ota kaikki vaatteet pois kaapista ja käy läpi. Luovu niistä, mitkä eivät tunnu enää omilta. Myy, anna kavereille tai lahjoita haluamaasi kohteeseen poismenevät vaatteet. Siirrä talvivarusteet ylähyllylle ja tee hellevaatteille tilaa. Jos epäröit poislaittamista, tee ”ehkä”-kassi jonka viet kellariin tai vintille. Mikäli et ole puolen vuoden kuluttua kaivannut yhtäkään, voit laittaa vaatteet eteenpäin.
 • Käy sama prosessi läpi kosmetiikan osalta. Katso jokainen purkki läpi ja heitä pois vanhentuneet tuotteet. Järjestä kaapit niin, että ne on helppo pitää siistinä. Tähän auttaa esimerkiksi erikokoiset laatikot, joihin voi järjestää eri tuotteet kategorioittain.
 • Tyhjennä keittiön kaapit ja puhdista ne sisältä. Hävitä pilalle menneet ruoat samalla. Pese uuni ja hella, sekä keittiönkaappien ovet. Tee pakastimen inventaario.
 • Ota lakanat pois sängystä ja tuuleta peitto, tyynyt ja patja.
 • Imuroi perusteellisemmin kuin yleensä koko asunto, ja puhdista pölyhuiskalla myös kaapin päälliset.
 • Puhdista myös taulujen kehykset, lamppujen varjostimet ja koriste-esineet
 • Käy rätillä läpi valokatkaisimet, ovenkahvat ja tuolien selkänojat.
 • Pese matot, jos tarkenee ulkona tai ainakin käy tamppaamassa ne.
 • Harjaa tai lakaise kuisti/terassi/parveke ja pese siitepölyt pois pöydiltä ja tuoleilta. 
 • Pese myös koristetyynynpäälliset, irrotettavat istuinpäälliset & sohvatyynyt ja päiväpeitto.
 • Käy läpi kaikki asunnon peilit puhdistusaineella ja lastalla.
 • Pese parketti sille tarkoitetulla pesuaineella. Mikään ei tuoksu niin hyvältä kuin puhtaat puulattiat. 
 • Lopuksi osta leikkokukkia tai kynttilöitä, istu alas ja nauti aikaansaannoksistasi

 I've never been a fan of cleaning (well, who would?:D) but I think it's really important to keep my home organized for my mental health. When you live in a cluttered atmosphere you are likely to have cluttered mind as well. Even though I hate cleaning itself, there's nothing better than the feeling when you're almost done. I always open all the windows and finish the cleaning with washing the hardwood floor, so the whole place also smells incredibly clean. If it feels hard to start, write a check list for yourself, and cross everything off it one by one.  

 

 

 

 

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Ah siivoaminen ja puhdas koti - mun mielenterveyden perusta :-D Kaikki on niin paljon mielekkäämpää siistissä ympäristössä!

Ihanaa uutta viikkoa, Elisa. <3

Elisa Lepistö

Sanopa muuta! Kiitos samoin Saranda! <3

Kriselda
Kriselda

Hei, ihan mahtava check list. Otan tän käyttöön tällä viikolla ;) KIITOS

Elisa Lepistö

Hyvä muru! :* puhdas koti on vaan niiiin jees :D

Henna6 (Ei varmistettu)

Hyvä lista. Vielä tosin siitepölykausi ei ole loppunut jotenka suosittelen harkitsemaan asiaa vasta kesäkuussa. Lisään listalle vielä ikkunoiden pesemisen ja poistan sieltä pakastimen sisällön inventaarion. Ikkunat kannattaa pestä alkukesästä siitepölykauden jälkeen. Koivun siitepöly kun värjää kaiken keltaiseksi. Pakastimen sisältö kannattaa taas käydä läpi talvella samalla, kun sulattaa pakastimen. Se on hyvä sulattaa ja tyhjentää kerran vuodessa. Samalla käy kaikki pakasteet läpi ja syö tai heittää pois vanhentuneet. Turha niitä vanhoja on uudestaan pakastaa.

Kommentoi