Mental Health Monday: Lopeta se multitasking

dsc0018.jpg

Olen nyt muutamina iltoina jättänyt koneen toimistolle jos päivä on venynyt pitkäksi. Illalla kotona on ollut aluksi vähän kummallinen olo. Kun poikaystävä painaa työjuttuja iltaan asti, olen itse pyöritellyt peukaloita ja istunut sohvalla ja yrittänyt ajatella jotain muuta kuin työjuttuja. Aamulla on saanut nauttia kahvin rauhassa ilman häiriötekijöitä, eikä aamu ole venynyt tuntien pituiseksi. 

Nyt vasta parin viime kerran aikana olen tajunnut, kuinka suuri hyöty tästä päivittäisestä pienestä ”pakkolomasta” on ollut. Aluksi kuvittelin, etten pystyisi olemaan yhtä tehokas jos ei olisi mahdollista kirjata ylös kaikkia nerokkaita ideoita. Totuushan kuitenkin on se, että kun aivot on kokoajan ”työmodessa” ei niissä mitään järjen nerokasta synny. 

Sen sijaan, kun antaa vapauden ajatella kaikkea ihan muuta, on aamulla usein paljon tehokkaampi ja luovempi olo kun pääsee koneen äärelle. Podin ensin huonoa omaatuntoa siitä, että makoilin pari tuntia sohvan pohjalla ja katsoin esimerkiksi kaikki jaksot ”ota rahat ja juokse”-ohjelmasta. En siis todellakaan mitään dokumenttia tai muutakaan järkevää, vaan täysin aivot narikkaan- viihdettä. 

Kuitenkin aamulla kun tulin toimistolle ja avasin koneen, oli paljon tehokkaampi ja idearikkaampi olo. Sain parhaimmillaan parissa tunnissa tehtyä yhtä paljon kuin joskus koko päivän aikana. 

En ollut koskaan pitänyt itseäni minään suorittajana, mutta kyllä sitä yrittäjänä varsinkin yrittää usein optimoida omaa aikaansa. Vastailen maileihin raitiovaunussa puhelimella, tarkistelen kalenteria moneen kertaan päivästä ja suunnittelen tulevaa viikkoa, kirjailen ylös postausideoita ja kirjoitan noteseihin to do-listoja. Kaiken tämän teen siinä harhaluulossa, että olisin jotenkin tehokkaampi kun teen montaa asiaa samaan aikaan. 

Kuitenkin jo tutkimuksetkin todistavat, ettei multitasking ole tehokasta. Kun mieli jatkuvasti poukkoilee useamman eri asian välillä, ei mihinkään tule keskityttyä sataprosenttisesti. 

Joten kaikki suorittajat ja tehokkuuden perässä juoksijat: päästäkää välillä irti kaikesta kontrollista ja mieli harhailemaan ihan muille poluille. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *