Mental health monday: Luonnon parantava voima

Nuuksiossa sen taas muistin. Luonnolla on ihan hurjasti voimaa. Varsinkin tänä päivänä, kun kaikilla on normaalisti jatkuvasti puhelin kädessä. Itsekin olen kokoajan tavoitettavissa ja rauhallisen hetken käytän siihen, että puhelimella vastailen kommentteihin tai luen maileja. Pidemmän päälle tällainen laittaa kuitenkin mielen sellaiseen tilaan, jossa on vaikea rauhoittua.

On kokoajan vähän ylikierroksilla, eikä pysty keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Syödessäkin tulee katsottua Netflixiä ja bussimatkalla kuunneltua podcasteja. Mihinkään ei tule keskityttyä täysillä, sillä mieli on menneessä tai tulevassa, ja harvoin läsnä. 

Mökillä ollessa huomasin, että saattoi mennä kokonainen päivä, etten ollut edes miettinyt puhelintani. Ruokailu tehtiin yhdessä pitkän pöydän ääressä siihen keskittyen tai illalla mökkilaiturilla grillimakkaraa mutustellen ja järveä katsellen. Kokoajan oli sellainen ihan erityisen seesteinen ja hyvä olo. Luonnon helmassa stressitasot tuntuvat laskevan ihan automaattisesti. 

Japanilaiset ovat tehneet metsän parantavasta voimasta tutkimuksia ja terveyshyödyt on nyt jopa todistettu. 3 päivää metsässä vaikuttaa kuukauden ajan positiivisesti kehon puolustusjärjestelmään. Lähde

Luonnon helmaan halutessa ei suinkaan tarvitse lähteä kesämökille asti. Usein kodinkin läheltä löytyy jotain metsää johon voi painella hetkeksi, kuunnella ympäriltä kuulevia ääniä, tarkkailla ympäristöä ja vetää keuhkot täyteen metsäilmaa. Ajattelinkin ihan aikatauluttaa itselleni parin tunnin kävelyn keskuspuistossa jokaiselle viikolle. 

 

Kommentit

Aisha J
Aisha

Luonnolla on kyllä valtavan rauhoittava vaikutus. Pienikin lenkki vaikka metsässä tai puistossa rauhoittaa kummasti. :) 

Elisa Lepistö

Niinpä! Miten sen aina unohtaakaan? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon täysin samaa mieltä. Oon kasvanut maalla, enkä silloin osannut sitä arvostaa, mutta nykyään kaupungista on ihana lähteä mökille mahdollisimman vähäisten virikkeitten pariin.

Huomasin kuitenkin juhannuksena mökillä oleillessani sen ikävän tosiasian että jos olo ei siitä lähdekään rauhoittumaan, kontrasti on kahta kauheampi. Luonnon keskellä sinkoilevat ajatukset ovat jotenkin tosi pahasti pois kontekstista. Tunsin oloni tosi kurjaksi, kun kaikista oletuksista huolimatta mieli ei rauhoittunutkaan. En tiedä millaisen täysstopin tarvitsisin. Ehkä nämä on sellaisia ajatuksia joita ei vaan voi poistaa...

Elisa Lepistö

Voi itku! Tosi kurja kuulla, ettei edes luonnonhelmassa saanut ajatuksia hiljenemään. Ja voin hyvin kuvitella, että siellä se tuntuu vielä ahdistavammalta, kun kaupungissa sen päänsisäisen melun voi piilottaa juuri kaikella elektroniikalla ja hälyllä ympärillään. Toivottavasti mieli kuitenkin rauhoittuu pian <3

laura.k.a

Ennen ulkomaille muuttoa Nuuksiossa tuli käytyä kerran kuussa noin parin tunnin lenkillä. Oli kyllä aina ihanan rentouttavaa ja virkistävää ja ehdottomasti kaipaan noita rauhoittumis- ja rentoutumishetkiä. Täytyy koittaa nauttia Nuuksiosta ja pääkaupunkiseudun muistakin metsistä ja puistoista nyt kesän aikana kun siihen on taas mahdollisuus. Syksyllä pitää taas koittaa löytää korvaava vaihtoehto tuolta Ruotsin puolelta. Muutenkin olisi ehkä hyvä ihan kotioloissakin yrittää rauhoittaa ympäristöä. Itsekin syyllistyn juuri tuohon Netflixin tai tietokoneen tuijotteluun syödessä ja salilla ja bussissa pauhaa musiikki koko ajan korvanapeista. Kenties olisi hyvä ajatus joskus katsella vain ikkunasta ulos syödessä tai lukea edes lehteä kaiken maailman laitteiden käyttämisen sijaan. Juuri viime viikolla matkoilla ollessani unohdin myös puhelimen olemassa olon samaan tapaan kun aina mökilläkin; paljon parempia virikkeitähän kauniit maisemat, linnun laulu ja uudet ympäristöt ovat!

Elisa Lepistö

Sinäpä sen sanoit! Varsinkin nyt on ihana olla ulkona ja kuunnella vaan lintujen viserrystä. Talvella voi sitten painella musiikit korvilla ja yrittää samalla unohtaa ympärillä lojuvat loskakasat :D

naunann

Samaa mieltä! Luonnolla on rauhoittava vaikutus. Monesti metsässä tai veden äärellä on vain läsnä siinä hetkessä, nauttii tuoksuista ja tuulen vireestä. Jos olo tuntuu tunkkaiselta, itse lähden usein lenkille lähimetsään tai vaikka iltauinnille mereen. Sieltä palatessa olo on jo aivan erilainen, ja energiatasot ovat nousseet. 

Kommentoi