Mental Health Monday: Merkityksellisyydestä

Kysellessäni taannoin teidän toiveitanne Mental Health Mondayn aiheiksi, tuli monta viestiä merkityksellisyyden kokemisesta. Jotkut halusivat vinkkejä siihen, miten kokea elämä merkitykselliseksi kun maailma tuntuu pyörivän niin pinnallisten asioiden ympärillä. Toiset kaipasivat merkityksellisyyttä työhönsä ja toiset taas halusivat tuntea jotain, kun kaikki tuntuu merkityksettömältä. Myös oman kutsumuksen löytämiseen toivottiin vinkkejä, joka mielestäni sopii tähän otsikkoon.

Tunnistan kaikki ylläolevista fiiliksistä. Ahdistavin on tietysti se hetki, kun mikään ei tunnu merkitykselliseltä. Omalla kohdallani nämä hetket ovat sellaisia, kun peruspilarit eivät ole kunnossa. Näillä tarkoitan lähinnä urheilu, ravinto ja riittävä uni kombinaatiota. Silloin on helppo luisua sellaiseen tilaan, jossa millään ei ole väliä. Itse pääsen tällaisesta kuopasta parhaiten tietysti korjaamalla nuo mainitsemani asiat, mutta myös sillä että yritän tehdä itsestäni merkityksellisen jollekin toiselle. 

Teen vaikka jonkun ihan pienen palveluksen jollekin muulle. Mielellään sellaisen, mikä ei välttämättä vaadi minulta paljon, mutta on jollekin toiselle iso asia. Kuten nyt vaikka naapurimummon kauppakassien kantaminen yläkertaan. On helpompi tuntea merkityksellisyyttä, kun tekee itsensä tarpeelliseksi. 

Olen miettinyt paljon tuota kutsumusammattia ja sitä, kuinka meidän sukupolvemme vaatii työltä niin paljon. Suhtaudumme siihen todella eri tavalla kuin esimerkiksi vanhempiemme ikäiset. Eikö työ voisi olla vain työtä? Pitääkö sen antaa meille hengenravintoa ja olla elämämme keskiössä? Voisiko merkityksellisyys löytyä joltain ihan eri elämän osa-alueelta? Olen itsekin tuskaillut paljon tämän asian kanssa, varsinkin kun ammattini saa välillä rankkaakin arvostelua osakseen. Pitäisikö minun tehdä jotain yhteiskunnallisesta näkökulmasta hyödyllisempää? 

Olen tullut kuitenkin siihen lopputulokseen, että kun tekee asioita joista nauttii tai joihin suhtautuu intohimolla, huomaavat myös muut sen. Hyvin montaa asiaa voi tehdä niin, että tekee itsestään merkityksellisen muille. Omakin työ tuntuu aina hurjan paljon tärkeämmältä, kun saan jonkun kommentin tai sähköpostin, jossa tajuan vaikuttaneeni johonkin ihmiseen positiivisella tavalla. Saanut heidät uskaltamaan tavoittelemaan omia unelmiaan tai antanut vain toivoa vaikean ajan keskellä. Vaikka lähtökohta työn tekemiseen olisi ollut "itsekäs", voi se silti olla muillekin merkityksellinen. Miten sitten löytää se oma juttu?

Löysin internetin syövereistä tällaisen kutsumuskoneen, joka oli ihan hauska ja nopea tapa kartoittaa sitä mikä itselleen voisi tuntua merkitykselliseltä. Oma tulokseni kertoi minun olevan haaveileva hattivatti. Nauroin jo pelkälle otsikolle, sillä se kyllä kolahti ihan täysillä (varsinkin kun katsoo tätä postauksen kuvaa). Tulos kertoi seuraavaa: Sinulle elämäsi on jo taideteos. Pyrit näkemään maailman kauniina ja maalaamaan sen näköiseksesi. Luovuus sykkii kuumana suonissasi ja rakastat uuden löytämistä ja luomista. Unelmiesi työpaikka voi löytyä niin kirjoittajana kuin graafikkonakin, tai miksei kustannustoimittajana tai luovana tutkijana. Vain taivas on rajana!

Jos teette testin, olisi mielenkiintoista kuulla mitä vastauksia teille tuli ja ovatko ne yhtään linjassa teidän tämänhetkisen ammatin kanssa. 

Toinen yksinkertainen tapa on kysyä itseltään, mitä tekisi jos rahalla ei olisi mitään tekemistä ammatin kanssa? Jos sinulla makaisi tilillä vaikkapa 20 miljoonaa euroa. Mihin käyttäisit päiväsi? Tai entäpä jos tietäisit ettet voisi epäonnistua? 

Pinnallisuudesta osaan sanoa oikeastaan vain sen, että muihin ihmisiin ei voi vaikuttaa. Ainoa, mihin voi tehdä muutoksen on omiin ajatuksiin ja siihen miten maailmaa katselee. Ne asiat, joihin kiinnittää huomiota, yleensä lisääntyvät. Jos ympärillä huomioi jotain ikävää, se tuntuu pompahtelevan joka puolelta esiin. Mikäli taas keskittyy niihin asioihin, jotka itselleen on tärkeitä ja aloittaa sellaisia keskusteluja, jotka tuntuvat merkityksellisiä, nekin lisääntyvät.

Lopulta melko banaaleistakin jutuista saa merkityksellisiä, kun suhtautuu ihmetellen vähän kaikkeen. Kuten vaikka siihen, miten internet toimii, kuinka hieno järjestelmä ihmiskeho on, miten lentokoneita on olemassa ja kuinka koirat ovat parasta maailmassa. 

Kommentit

Anna-Maria K (Ei varmistettu) http://www.anna-mariak.com/

Mulla on viime syksyltä kokemusta tuosta merkityksettömyydestä (itseasiassa kirjoitin siitä postauksenkin osana päiväkirjasarjaa, joka käsittelee sen jälkeistä aikaa kun lopetin ammatissani työskentelyn: http://www.anna-mariak.com/2018/03/18/merkityksettomyytta-ja-tarkeita-oi... ), ja vitsit mikä viheliäinen tunne. Ihan jäätävän jäytävää ja kuluttavaa, kun tuntee että itsellä ei ole merkitystä. Se oli myös todella silmiä avaavaa, koska se kumpusi siitä, että en ollut töissä vaan sairaslomalla työuupumukseen liittyen, eikä päivissäni siis enää ollut rakennetta eikä merkitystä. En enää halua joutu siihen pisteeseen elämässäni, että työ pääsisi määrittämään noin isosti minua. Huh. Tärkeä aihe tämä. Kiitos kun kirjoitat <3

Katja- (Ei varmistettu)

Toinen haaveileva hattivatti täällä hei :) en kylläkään oikein näe nykyistä työtäni linjassa tuon kuvauksen kanssa, mutta tuo pelkkä termi kolahtaa niin kovasti, että naurattaa

Lispe (Ei varmistettu)

Ei oo totta! Mulle tuli innostava kansankynttilä ja kuvaus osu ihan nappiin. Syksyllä alotan opetusalanopinnot ja siihen toi konekin ohjas :D hauskaa!

Ja bloggaamisesta niin se antaa ikään kuin aineetontoa hyötyä yhteiskunnalle. Kun lukijat inspiroituu postauksista, se välittyy myös muille elämän osa-alueille. Se voi näyttäytyä esim. suurempana motivaationa tehdä omaa työtään paremmin, mikä taas vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan. Ja ihmiset viettää niin paljon aikaa somessa, että on mahtavaa, että blogeista saa inspiroivaa ja ajatuksia herättävää "viihdettä".

Pilkkuilkku (Ei varmistettu)

Hyvä teksti, pisti miettimään! Vieläkö muuten aiotte jatkaa podcastia Saran ja Mariannan kanssa? :)

Miltsu (Ei varmistettu)

Sain vastaukseksi testistä #Aikaansaava Energiapommi. Antoisimpia hommia löytyy esimerkiksi assistentin työstä, johdon tukitehtävistä ja erilaisista asiakaspalvelutehtävistä." Mutta mitenkäs kun en tähän mennessä muuta työtä ole tehnytkään kuin asiakaspalvelua ja tällä hetkellä toimin assistenttina. Tehtävä ei kuitenkaan ole tarpeeksi vaativa itselleni ja mietinkin päivittäin, mitä työtä haluaisin tehdä/mitä voisin opiskella. Hmm :D

Josku (Ei varmistettu)

Tein ton kutsumuskoneen testin ja ihan nappiin meni! Mulle tuli innostava kansankynttilä, jossa sanottiin, että intohimoani vastaava työ voisi löytyä opetus- tai koulutusalalta. Työskentelenkin tällä hetkellä erityislasten koulutuksen parissa, josta nautin suunnattomasti!!

nurse (Ei varmistettu)

hah en oo koskaan ajatellut että tekisin kutsumusammattiani sairaanhoitajana. Jotenkin vain päädyin sattumuksesta alalle.
No, tämä kutsumuskone kertoo että olen Helländynaaminen Hoivaaja :D

Noora T. (Ei varmistettu)

Ihana testi! Mulla osui myös kyllä tulos nappiin, eli haaveilevaan hattivattiin :) graafikon työt on ihan ehdoton unelmavalinta ja nyt alan maisteriopinnot vie juuri sinne. Best!

Kommentoi