Mental Health Monday: Mielen kohotusta

Kirjoitin perjantaina siitä, kuinka hirvittävät uutiset voivat vetää mukanaan epätoivoon ja sellaiseen olotilaan, jossa kaikki tuntuu turhalta. Tällainen olo voi tulla muutenkin, ihan kutsumatta, ja jopa ilman mitään syytä. Tuntuu epäreilulta nauttia elämästä, kun tietää kuinka kamalia asioita maailmalla tapahtuu. Tekee mieli mennä pienelle kippuralle lattialle ja pysyä siinä koko päivä.

Syyllisyys omasta asemasta ei kuitenkaan auta mihinkään, varsinkaan jos se vain lamauttaa. Empaattisuus on hyvästä silloin, kun se saa toimimaan ja tekemään hyvää muiden puolesta. Johonkin kuitenkin omakin vaikutusalue loppuu ja sen jälkeen on tärkeää huolehtia siitä omasta hyvinvoinnista. Tai oikeastaan sen oman hyvinvoinnin pitäisi olla prioriteettina, jolloin on paljon enemmän voimavaroja auttaa muita. 

Jos tällainen olo valtaa mielen:

  1. Anna kaikkien tunteiden tulla ulos. Oli se sitten vihaa, surua, ahdistusta tai silkkaa raivoa. Itke peiton alla ääneen, juokse metsään ja huuda niin kovaa kuin keuhkoista lähtee tai pura raivo nyrkkeilysäkkiin. Älä yritä tukahduttaa kurjiakaan tunteita.
  2. Mieti, voitko tehdä jotain muiden hyväksi? Auta niillä keinoin, mihin kykenet.
  3. Hyväksy, ettet voi korjata kaikkia maailman vääryyksiä ja muista että sinun velvollisuutesi on huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. 
  4. Tee jotain, mikä saa mielen kirkkaammaksi. Lue hyvä kirja, katso elokuva, tanssi kaatosateessa, soita facetime kaukana asuvalle ystävälle, pidä lettukestit, kutsu kavereita yökylään, ota pitkä vaahtokylpy, laita kynttilöitä palamaan, katso inspiroiva TED-talk tai tee herkkuruokaa.

Mukavaa viikon alkua! Muistetaan huolehtia omasta hyvinvoinnistamme, sillä kukaan muu ei sitä oikeastaan voi meidän puolesta tehdä. 

 

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Hyvin sanottu tuo että empatiasta on hyötyä silloin kun se saa toimimaan. Upeat on kuvatkin!! :)

Elisa Lepistö

Kiitos Saranda! :)

EricaK
EricaK

Ihana kirjoitus, ihan totta. Minulla on tapana kantaa harteillani tuota samaista maailman tuskaa. Juuri perjanai-iltana itkin poikaystävälleni kaikkea kamalaa mitä maailmassa tapahtuu. Pöh! :)

Elisa Lepistö

Kiitos Erica! Ja tiedän niiiin tunteen! Mutta sen ei saa antaa lamaannuttaa <3

Liisa Kivi (Ei varmistettu) http://www.trainingdrama.fitfashion.fi

Upeet kuvat Elisa, ja aivan tajuttoman ihana postaus, niin totta joka sana! &lt;3

Elisa Lepistö

Voi kiitos ihana Liisa! <3

Kriselda
Kriselda

Ihanaa Elisa <3 ! Luen aina sun Fake till you make it -postauksen, kun kaipaan mielen kohotusta. Se on jeesannu kaikista synkimpinä aikoina. Kiitos, että kirjoitat meille <3 

Elisa Lepistö

Voi ihana Kriselda! <3 Kiitos! 

Kommentoi