Mental Health Monday: Mielen murtumisesta

Mietin pitkään, mitä kirjoittaisin tämän viikon Mental Health Monday-postaukseen, sillä oma henkinen hyvinvointini ei ole ollut kovin hyvissä kantimissa viime päivinä. Sen takia onkin varmaan parasta kirjoittaa siitä. 

Koen tuntevani itseni melkoisen hyvin. Tiedän, mitä asioita minun tulee tehdä voidakseni hyvin. Näistä olen paljon puhunut täälläkin. Toimiva combo minulle on hyvää ravitsevaa ruokaa, riittävästi unta ja lepoa, hiukan treeniä, omaa aikaa joka päivä ja jotain mielekästä tekemistä, jossa pääsen haastamaan itseni. Joillain nämä asiat voivat olla erilaisia, ja esimerkiksi unentarve tai oman ajan kaipuu voivat vaihdella eri ihmisillä paljonkin. 

Vaikka resepti hyvälle ololleni on tiedossa, ei sitä aina pysty kuitenkaan noudattamaan. Miamin reissulla oli yllättävän vaikea löytää oikeasti ravinnerikasta ruokaa ravintoloista, treeni jäi kokonaan pois kuumuuden ja aikatauluongelmien takia, en saanut öisin nukuttua välillä silmäystäkään ja omaa aikaa ei ollut moneen päivään hetkeäkään. 

Itse Miamissa oltu aika meni vielä melko mukavissa merkeissä, mutta Key Westiin lähtiessämme huomasin kuinka huonosti voin henkisesti. En ollut nukkunut varmaan tuntia pidempää yöllä ja aloin olla todella uupunut sosiaalisuudesta. Kroppa voi todella huonosti treenin puutteen ja huonon ruokavalion takia, eivätkä unettomat yöt tietenkään auttaneet asiaa. 

Kun saavuimme Key Westiin, tuntui kuin olisin melkein kuollut kala joka on huuhtoutunut rantaan ja sinnittelee viimeisiä hetkiään. Oli todella vaikea pitää itseään kasassa, sillä kaikki tuntui ihan kamalalta. Olimme ihanassa hotellissa kauniissa paikassa, aurinko porotti täydeltä taivaalta ja minua ei kiinnostanut mikään. Vaikka tiesin että tulemme olemaan siellä vain yhden yön, olisin voinut jäädä hotellille nukkumaan. Samalla sätin itseäni pääni sisällä ja tunsin itseni hemmotelluksi kakaraksi. Silti mistään en pystynyt innostumaan. Ainoa mitä halusin tehdä, oli nukkua, nukkua, nukkua.

Kuvankaunis paikka, enkä saanut itseäni edes kantamaan kameraa mukana. Koko vierailun ainoat kuvat ovat tämän postauksen kuvituksena näkyvät kaksi puhelinräpsäisyä, jotka otin jollain survival modella kun mietin että pakkohan minun on saada jotain kuvia teille näytettäväksi. Siihen voimat kuitenkin loppuivat. 

Olen aina ajatellut, että minua on vaikea murtaa. Olen kuvitellut suhtautuvani vastoinkäymisiin aina sinnikkyydellä ja pystyväni pitävän positiivisen ja optimistisen asenteeni, vaikka mitä elämä heittää eteeni. En ajatellut, että oikeastaan siinä murtumisessa on varmasti usein kyse ihan vain näiden perustarpeiden puutteesta. Ihan pelkkä muutaman yön unettomuus tekee psyykelle todella paljon. Se muutti koko luonteeni positiivisesta ja kepeästi elämään suhtautuvasta tyypistä tiuskivaksi pessimistiksi. 

Masennus ja muut mielenterveysongelmat ovat tietysti asia erikseen, mutta tavallinen ahdistus, alakulo ja haluttomuus tehdä asioita voi parantua niinkin yksinkertaisella keinolla kuin hyvillä yöunilla, urheilulla ja kunnon ravinnolla. Nyt tänne New Port Richeyyn palattuamme, parit kunnon yöunet nukkuneena, hyvää ruokaa syötyäni ja yhden nopean treenin tehtyäni olo on kuin täysin eri ihmisellä. 

 

Kommentit

abcsefgh (Ei varmistettu)

Tuttu tunne pidemmillä reissuilla, varsinkin jos omaa aikaa ei saa otettua. Yleensä helpottaa heti, kun pääsee lämpöiseen suihkuun, saa äänikirjan pyörimään ja menee vaikka sänkyyn vaan makaamaan tunniksi tai pariksi. Myös se, jos uskaltaa reissu seurueelle sanoa, että nyt ahdistaa ja tuntuu, että tarvitsee vähän omaa aikaa yleensä laukaisee tilanteen. Se että yrittää pysyä kasassa ja näyttää että kaikki on hyvin vie älyttömästi voimia. Niin ja itsensä sättiminen ei auta ainakaan, koska siitä tulee vain pahempi mieli. :( Toivottavasti alakulo alkaa helpottaa. Ja ihanaa kun kirjoitit tästäkin aiheesta. :)

Elisa Lepistö

Se on just noin! Ihana kuulla että on kohtalotovereita <3

mirvaannamarian

I feel you!! Viime viikolla oli pari päivää, että halusin vaan nukkua yli tän pimeän talven ja herätä joskus keväällä onnellisena. Itketti ja kiukutti ihan pienetkin asiat.. Vaikka tiedän osittain syitäkin siihen alakuloon, ahdisti myös se, että tuollainen masistelu ei ole mulle ollenkaan tyypillistä. 

Mut, hyvät yöunet, sopivasti treeniä ja hauskaa seuraa. Taas on parempi fiilis. Kiitos vertaistuesta<3

Elisa Lepistö

Joo mulla on usein talvella ihan samanlainen fiilis. Jotenkin se valon määrä vaikuttaa niin paljon omaan fiilikseen. Kiva että on jo parempi fiilis!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää New Port Richey vaikuttaa tosi relaxilta pikkukaupungilta. Täytyy käydä joskus tsekkaamassa.

Elisa Lepistö

Joo sitä se todella on :) Pieni, kaunis ja symppis! En tiedä tosin voiko tätä ihan kaupungiksi sanoa, sen verran pieni paikka ainakin tää "city". 

Karlakivimaki (Ei varmistettu)

Pakko oli tulla kommentoimaan kun näin susta viimeyönä unta!!! :D oltiin Afrikassa savannilla ja sää menit sielä kauheen päättäväisesti ja uhkarohkeasti paikasta toiseen, sanoit että turha pelätä niitä sarvikuonoja pitää uskaltaa mennä yksin. Välillä kävelit sellasta polkua pitkin jonnekkin kadoksiin ja yhtäkkiä oltiin jossain ladossa savannin ihmisten kanssa... mua pelotti hulluna ne villieläimet mutta sää vain sanoit että turha pelätä, hahahah!! Oli kyl erikoinen uni.

Hauskaa loppureissua sinne Floridaan! :) pakko kysyä muuten, kun olitte kanooteilla eikö pelottanut alligaattorit? Vai eikö sielä päin floridaa ole? Itse oon ollut Floridassa pari kertaa ja aina nähnyt alligaattoreita joenvarsilla autoteoden varsilla ja jossain järvissä/lammikoissa alligaattori varotuksia aina :)

Elisa Lepistö

Hahahahhahahah!! Ihan paras uni. Mun poikaystävä totesi että kuulostaa ihan multa :D ja täällä ei ainakaan mun tietääkseni ole alligaattoreita, ainakaan tossa meidän joessa. Kiitos! Ja kiitos kun jaoit unen :D

Luna S. (Ei varmistettu)

Mielenterveyden ammattilaisena hieman särähti silmään tuo käyttämäsi "mielisairaudet" -ilmaus, kyseessähän on siis varsin vanhentunut ja aika negatiivisesti latautunut ilmaus. Nykyaikaisempi ja vähemmän leimaava termi olisi "mielenterveysongelmat". Kiitos kuitenkin mielenkiintoisen aiheen käsittelystä ja kaikin puolin kauniista blogistasi ylipäätään!

Elisa Lepistö

Siiis voi apua :D toi on ollut kyllä ihan täysin moka. Jouduin lukemaan tekstin läpi uudestaan kun en uskonut että olen tehnyt noin hurjan virheen. Mutta kiitos, korjasin sen nyt! Ja kiitos muutenkin :)

JenJen (Ei varmistettu)

Asun talla hetkella myos Jenkeissa ja jossain paikoissa tuon hyvan ruuan etsiminen on tosi vaikeaa: niin ravintoloissa kuin kaupoissakin.
Osaa arvostaa Suomen puhdasta ja monipuolista valikoimaa!
Jos sulla on vinkata sun lemppari-paikallisia "fitness/lifestyle" blogeja niin jaa ihmeessa! Olisi kiva inspiroitua valilla mitka jutut on hyvia napata kaupasta mukaan, ihan niin kuin joskus suomalaisista blogeista, kun on inspiraation puutetta.

Kiitos, etta jaat positiivista energiaa blogissasi!

Elisa Lepistö

Tiedän tunteen! Mutta en valitettavasti tiedä oikein jenkkiblogeja. Paitsi ehkä Skinny Confidentalia luin satunnaisesti joskus vuosia sitten. Olisikohan se vielä pystyssä? :D

Kommentoi