Mental Health Monday: Parisuhteesta

Kun kyselin viime viikolla toiveitanne Mental Health Mondayn aiheiksi, todella moni pyysi kirjoitusta parisuhteesta. Halusitte tietää, miten pitkässä suhteessa säilyttää kipinän ja miten ylipäätään huoltaa suhdetta niin että se tuntuu oikealta vielä siinäkin vaiheessa kun itse muuttuu. Aihe on todella vaikea eikä siihen varmastikaan ole yhtä oikeaa vastausta. Olen itsekin miettinyt monesti, että on suoranainen ihme että olemme sattuneet kummatkin kiinnostumaan niin samoista asioista niin samaan aikaan ja niistä johtuen olemme kulkeneet samaan suuntaan omien henkilökohtaisten kasvujemme kanssa.

Varmasti aika universaali ohje on kuitenkin kommunikoiminen. Se, että kysyy miten päivä on mennyt ja oikeasti haluaa kuulla. Että kertoo, kun joku asia ärsyttää ja muutenkin sanoittaa tunteitaan niin hyvissä kuin huonoissakin fiiliksissä. Yrittää käydä riidan aiheet läpi keskustelulla jo ennen kuin siitä tulee vuosisadan isoin myrsky. Yleensä todella monet riidat olisi vältettävissä sillä ettei odottaisi toisen olevan ajatustenlukija.

Muut asiat ovat mielestäni kiinni siitä, mitä parisuhteelta haluaa. Itselleni on tärkeää, että puuhaamme kahdestaan asioita. Käymme reissuissa, keikoilla, baareissa, uimassa, päiväretkillä, lätkimässä korttia, pelaamassa tennistä, tai vaikkapa vaan yöllisellä kävelyllä. Spontaanit jutut ovat tärkeitä itselleni ja ne antavat suhteelle paljon. Tulee päivittäin sellainen olo, että edelleen on todella hauskaa toisen kanssa.

Tämän loppuminen minua pelotti aikoinaan eniten. Pelkäsin että jossain vaiheessa kaikki hauskuus loppuu ja meistä tulee se pariskunta joka vain istuu kaikki illat kotona hiljaa televisiota tuijotellen. Nyt se tuntuu vähän hassulta pelolta. Ihan kuin tämä olisi jonkun muun käsissä. Tuntuu että koko suhteen spontaaneimmat seikkailut ja ideat ovat olleet tänä kesänä. 

Minulle on ollut aina myös tärkeää että kummallakin on omat ystävät. Vaikka kaikki ystävämme ovat periaatteessa yhteisiä, on kummallakin omat luottotyypit, kenen kanssa vietetään aikaa myös ilman toista. On kova taakka, jos on jollekin ainoa ihminen. Meillä on myös käynyt hyvä tuuri siinä, että kumpikin on hyvin samanlaisia oman ajan tarpeen kanssa. Ei tarvitse selitellä, jos haluaa olla yksin jonkin aikaa. 

Mutta mikäs se pitkän parisuhteen salaisuus sitten on? Mielestäni se on niinkin yksinkertainen, että muistaa parisuhteen olevan loppujen lopuksi yhtä vuoristorata-ajelua. Joskus tulee tylsempi vaihe kun ajellaan tasaisella, mutta pian mennäänkin taas niin että vatsanpohjassa tuntuu. Kun malttaa puskea läpi ne vaikeammat ajat ja pysyä siinä silloin kun suhdetta koetellaan, tulee aina se hetki kun kaikki on taas todella hyvin. Jokaisen suhteen kohdalla ei tietenkään näinkään ole, eikä esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa pidä koskaan ajatella vain vaikeampana vaiheena. 

Kuitenkin tuntuu että usein tänä päivänä monet tylsistyvät pitkässä suhteessa ja alkavat etsiä sitä jännitystä sen ulkopuolelta. Tällaisissa tapauksissa kannattaisi pitää mielessä, että sen jännityksen voi luoda itse. Jos parisuhde tuntuu tylsältä tai puuduttavalta, ei se kyllä kumppania vaihtamalla parane, ainakaan pitkässä juoksussa. Varaa lempiravintolasta pöytä yllätyksenä ja laita parasta päälle, osta pullo kuohuvaa jääkaappiin ilman syytä, bookkaa keikkaliput lempiartistinne keikalle tai tee toisen lempiruokaa valmiiksi pöytään hänen tullessa töistä kotiin. Lopulta monet asiat vaatisivat todella pienen viitsimisen, mutta ne jäävät silti tekemättä arjen haasteita taklatessa.

Millaisia vinkkejä teillä on pitkään parisuhteeseen?

Kommentit

Rilli (Ei varmistettu)

10 vuotta parisuhdetta ja 2 vuotta avioliittoa takana. Tärkeää on, että antaa tilaa. Ja ei yritä muuttaa toista vaan antaa molempien olla omia epätäydellisiä itsejään, jotka kimpassa ovat hyvä tiimi. Ihan tärkeintä on toisen kohtaaminen. Se, että laittaa välillä sen kännykän pois ja telkkarin kiinni. Käytännön hyväksi havaittu rutiini meillä: olemme naimisiin menon jälkeen käyneet joka toinen kuukausi jossakin kivassa paikassa illallisella. Joka kuu sitä varten laitetaan molemmat 50 € sivuun ja sitten laitamme hyvällä omatunnolla (because we’re worth it) koko summan haisemaan champagne-pullon kera. Nostaa arjen yläpuolelle ja laittaa tuijottelemaan toista silmiin sopivin väliajoin ilman häiriötekijöitä. Suosittelen lämmöllä. Tuleepahan samalla testattua kaikki kivat ravintolat, joihin ei muka koskaan saisi muuten aikaiseksi mentyä.

Elisa Lepistö

Niin hyviä neuvoja!! Meillä on ollut myös aikeissa pitää treffi-ilta kerran kuussa ja käydä jossain vähän paremmin syömässä, mutta se ei ole kyllä aina ihan toteutunut. Nyt pitää laittaa heti seuraava illallinen kalenteriin. Se tekee niin paljon! <3 

Sarasusannass (Ei varmistettu) http://sarasusannas.com

Todella hyvä kirjoitus! Oon itsekin viime aikoina miettinyt paljon parisuhdetta ja juurikin pitkän parisuhteen etuja ja haittoja. Nykymaailmassa tuntuu usein siltä, että jännitystä ja helppoutta haetaan sinkkuudesta/yhden illan jutuista ja pitkää parisuhdetta jopa kammoksutaan. Itse kuitenkin ajattelen ihan niin kuin kirjoititkin, että ei se jännitys tai elämän tavalliset ristiriidat katoa kumppania vaihtamalla. Samat ongelmat tulee seuraavassakin suhteessa vastaan, jos ei halua omia heikkouksiaan kehittää ja ymmärtää myös toisen puutteita. Elämä heittää esiin välillä suhteesta riippumattomia haasteita, jolloin voidaan olla vuoristoradan ylämäessä. Kuitenkin yhteisen sitoutumisen myötä voidaan niistäkin selvitä ja jatkaa matkaa vahvempina kohti edessä siintävää helpompaa alamäkeä. Pitkässä parisuhteessa upeaa on ajan mukaan syntyvä vahva luottamus, rakkaus ja kiintymys toiseen ihmisenä. Kipinää ja jännitystä voi pitää yllä ihan pienillä teoilla! Yllättää rakkaan herkkuruualla tai leffakäynnillä! Ihan mitä vain joka saa molemmille hymyn huulille! Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle &lt;3

Elisa Lepistö

Ihana kommentti ja allekirjoitan jokaisen sanan <3 Ihanaa viikonloppua!!

Elisa-Maria (Ei varmistettu) https://elisa-maria.com

Tosi mielenkiintoisia ja hyviä ajatuksia parisuhteesta. Tykkään lueskella tekstejä, joiden kirjoittajan elämäntilanne on jollain tapaa omaani verrattuna erilainen. Itse pohdin ja kirjoitin juuri siitä, etten ajankohtaisesti halua sitoutua. Minulla on viiden vuoden parisuhde takana, ja allekirjoitan kyllä kaikki mainitsemasi asiat. Nyt yhä, kaksi vuotta parisuhteen loppumisen jälkeen, minusta kuitenkin tuntuu parhaimmalta olla hakeutumatta uuteen suhteeseen. Eihän sitä koskaan tiedä, millaisia ihmisiä tulee vastaan, ja mieli saattaa muuttua, tai sitten ei. ;)

Ihanaa alkanutta viikkoa sinne! &lt;3

Elisa Lepistö

Se on just noin. Ja tärkeintä on, että on itsekseen hyvä olla, oli sitä parisuhdetta tai ei <3 Ihanaa loppuviikkoa! 

krs (Ei varmistettu)

Mielenkiintoisia huomioita ja hyvä kirjoitus! Ihana kuulla, että viihdytte yhdessä edelleen ja teette kivoja juttuja.

Joskus muinoin muistan Olivia-lehdestä lukeneeni jutun, mitkä ovat tärkeimmät asiat parisuhteessa. Näistä ensimmäinen oli se, että molemmat osapuolet haluavat saada suhteen toimimaan ja ovat valmiita tekemään asioita sen eteen. Näinhän se varmasti on, jos molemmilla on tähän halu niin keinot varmasti löytyvät. Toiseksi tärkein asia oli se, että puolisot saavat vaikuttaa toisiinsa (ja erityisen tärkeää oli, että nainen saa vaikuttaa mieheen :D ). Loppuja en muista, mutta nämä kaksi ovat jo sinällään aika tyhjentäviä neuvoja.

Elisa Lepistö

Haha, hauskaa että toi on erityisen tärkeää että nainen saa vaikuttaa  mieheen :D Mutta varmasti onkin! Ja toi ensimmäinen on kyllä niin totta <3 Hyviä neuvoja kumpikin!

Kommentoi