Mental Health Monday: Puhelinriippuvuus

Huomasin torstai-iltana puhelimen akun vedellessä viimeisiään, että laturini oli jäänyt Saralle. Poikaystävällä on iphone, joten en saanut Samsungiani ladattua mitenkään. Tästä seurasi noin 20 tunnin kännykättömyys, joka järkytti melko lailla. Se järkytti siksi, että en ollut rehellisesti tiedostanut kuinka riippuvainen olen siitä möhkäleestä. Oli todella pelottavaa huomata, miten ahdistavalta tuntui kun puhelin simahti. En todellakaan haluaisi olla se ihminen, jolle joku laite on näin tärkeä, mutta pakko kai se riippuvuus on myöntää. On tosi noloa sanoa, että yksi vuorokausi ilman puhelinta oli vaikeaa. Tuli ihan sellainen myötähäpeä itseään kohtaan, että voi voi, onpa rankkaa, etköhän sä nyt selviä.

Kommunikoiminen onnistui pitkälti internetin välityksellä, mutta puhelin pitää aika suuren määrän informaatiota sisällään. En päässyt verkkopankkiini kirjauduttua kun tunnuslukusovellus on siinä, en siis pystynyt maksamaan laskuja, en päässyt kirjautumaan ifin sivuille, enkä saanut tiliotetta ulos kirjanpitäjälleni. Minulla ei ollut pääsyä kalenteriini, ja olin aika hämmästynyt kuinka huonosti muistin esimerkiksi ensi viikon menoja ilman sitä. Oudointa oli istua ratikassa matkalla keskustaan. Kuuntelen aina musiikkia tai podcasteja puhelimella ja ilman niitä oli orpo olo. Kirjoitan myös usein puhelimeen ajatuksia, joita herää ikkunasta ulos katsellessa. Monta kertaa tartuin siihen ottaakseni sen esiin ja jossain vaiheessa alkoi jo naurattaa, että usko jo se puhelin on kiinni. 

Kun lopulta sain puhelimen kiinni seinään, näytti whatsapp viestejä olevan yli 100 kappaletta ja armoton piippailu alkoi. Olin missannut sen, että yksi parhaimmista ystävistäni oli Lontoosta Helsingissä käymässä. Tämän dramaattisempia asioita minulta ei kuitenkaan ollut mennyt ohi. Vaikka huokaisin helpotuksesta, että olen taas tavoitettavissa, samalla puhelin aiheutti hiukan ahdistusta. Olin palannut takaisin siihen, missä puhelin on käteni jatke. Teki mieli laittaa se takaisin kiinni ja vapauttaa itseni sen pakkomielteisestä tuijottelusta. Jos se piippaa, on pakko juosta katsomaan mistä ääni tuli. 

Meillä on ollut kännykkäparkki kotona iltaisin, johon puhelimet laitetaan ruutu alaspäin ja äänettömällä. Tämä on ollut hyvä toimintatapa, mutta samanlaisia temppuja tarvitaan näköjään lisää. Oma ongelmani on se, että puhelimessa on niin paljon sitä "välttämätöntä" informaatiota. Kun otan sen käteeni tarkistaakseni jonkun välttämättömän asian, huomaan yhtäkkiä selailevani jotain täysn turhanpäiväistä. Sen parissa menee liikaa aikaa, jonka voisi käytää paljon järkevämmin. Tämän tunnustaminen on kuitenkin ensimmäinen askel, ja nyt siihen on vain alettava kiinnittää hiukan enemmän huomiota. 

Löytyykö muita, joilla puhelin on tullut vähän liian tärkeäksi? Miten olette ratkaiseet asian?

Kuvat on muuten uudelta toimistoltamme, jossa postausta tällä hetkellä kirjoittelen. Täällä alkaa olla jo kodikkaampaa kuin kotona ja odotellaan vielä viimeisiä huonekaluja saapuvaksi, että kaikki saavat omat työpisteet. Laitan lisää kuvia sitten kun on vähän parempi valo!

 

Kommentit

NoonaMaria (Ei varmistettu)

Tää on raivostuttavaa huomata kuinka koukussa sitä onkaan puhelimeen. Vein kännykän tunniksi huoltoon ja mun käsi automaattisesti hapuili sitä pöydältä sen yhden tunnin aikana miljoona kertaa.
Meillä on kotona poikaystävän kanssa just toi kännykkäparkki käytössä, esim ruokapöydässä ei saa
ollenkaan käyttää kännykkää, pidän myös äänettömällä aina iltaisin puhelinta.
Huomaan välillä katsovani tvstä jotain ja samalla selaavani puhelinta,miksi? Eikö voisi keskittyä
yhteen asiaan kerrallaan, huoh. Yksi mun ystävä ei käytä kännykkää enää ilta 8 jälkeen, ja se kuulostaa järkevältä.
Pitäis kokeilla!

Elisa Lepistö

Joo toi on pahinta et alkaa vaikka katsomaan jotain sarjaa ja miettii että pysyy siinä ihan hyvin kärryillä jos samalla vähän sivusilmällä ottaa osaa johonkin whatsapp keskusteluun esimerkiksi. Ja huomaa jonkun vartin päästä että ei oo itseasiassa yhtään kärryillä. Nykyään meillä on tällanen kiellettyä :DD sit voi pitää erikseen kännykkäpaussin jos pitää vaikka hoitaa joku juttu. Siihen ei samalla tavalla jää kiinni kun joutuu vaikka seistä jossain eteisessä hoitaessaan sitä. Muta toi kasi ois hyvä takaraja kun sillon ei yleensä enää mitään työjuttujakaan tule, niin ei ole syytä olla tavoitettavissa. 

Pikkuapa

Itsellä kans alkanut ahdistamaan se, kuinka paljon puhelimella on. Varsinkin kun latasin sovelluksen, joka näyttää tarkan aikamäärän sekä sen, kuinka monta kertaa päivässä tulee nostettua puhelin käteen. Voin kertoa, että luvut oli ihan järkyttäviä. Nyt oon vähentänyt kännykällä oloa aika radikaalisti, poistin hetkeksi sekä instagram että snapchat -sovellukset puhelimesta sekä jätän luurin myös toiseen huoneeseen suurimmaksi osaksi päivää. Nyt pääsykokeisiin lukiessa oon huomannut selvästi sen, kuinka paljon tehokkaammin ja keskittyneemmin tuleekaan aikaa käytettyä! Ainakin siis vielä hetken aikaa ajattelin olla someton, sen jälkeen kiinnitän huomiota puhelimella oloon entistä tarkemmin.

Elisa Lepistö

Onkohan tota sovellusta olemassa androidille? Yritin myös ladata sitä kun ajattelin että ois varmaan hyvä wake up call, mutta en löytänyt :D Ja siis veikkaan että saa kyllä paljon enemmän aikaiseksi kun sellainen turha puhelin kourassa lorviminen jää pois. 

Pikkuapa

Hmm, toi sovellus mitä käytin oli ”RealizD”. Mut mul on käytös iPhone, joten en kyl osaa sanoo löytyyks sitä androidille :D

Elisa Lepistö

jes kiiitos!!! löytyi myös androidille ja laitoin heti lataukseen :)

Niinam (Ei varmistettu)

Hei ihanat sohvapöydät! mistä ne on hankittu :)

Elisa Lepistö

Ne on Ellokselta nämä. Ja siis tykkään kans tosi paljon! Jos meille olisi mahtunut, oisin halunnut ostaa kotiin saman setin :D

Joanna Hearts (Ei varmistettu) http://www.joannahearts.com/

1. Rannekello. Kuulostaa tyhmältä, mutta huomasin hankittuanu aktiivisuusrannekkeen etten nosta puhelintani enää yhtä usein katsoakseni kelloa - mikä taas yleensä johtaa niiden ilmoitusten selailuun.

2, Kaikki turhat ilmoitukset pois käytöstä. Eli käytännössä kaikki paitsi puhelut ja tekstiviestit/Whatsapp-viestit. :D Välillä oon rajoittanut WhatsApp-viestejäkin niin ettei ne näy suljetulla näytöllä!

3. Poista kaikki turhat sovellukset, joita voit käyttää koneella. Itse oon pystynyt poistamaan näistä kaiken paitsi Facebookin :D

Tällä kombolla oon itse päässyt aika pitkälle! Jotenkin se, että rajoittais appien käytöt siihen kun oikeasti istuu alas ja katsoo niitä appeja, eikä silleen että aina kun käyttää puhelinta niin käy kaikki somet läpi... niin se auttaa jo huomattavasti! :D Kun ne ilmotukset pomppaa silmille niin houkutus on liian suuri ettei niitä kattoisi :D Ja juuri toi että yksinkertaisesti ei pidä puhelinta itsellä koko ajan, että vie sen vaikka puhelinparkkiin tai näyttö alaspäin ikkunalaudalle, auttaa yllättävän paljon!

Elisa Lepistö

Loistavia vinkkejä! Ja siis on naureskellut sille, kun mulla on ollut rannekello nyt muutaman kuukauden, enkä edelleenkään osaa katsoa siitä aikaa. Otan aina sen samperin puhelimen käteen. Ehkä sekin pikkuhiljaa hiotuu pois! Ja joo poistin itsekin kaikki turhat sovellukset joskus syksyllä ja nyt on oikeastaan vain instagram ja whatsapp mitkä sitä aikaa syövät. Niitä ei oikein voi poistaa. Mutta toi ilmoitusten käytöstä poistaminen menee nyt heti käyttöön!! 

Mä jätin älypuhelimen kotiin, kun lähdin viime kesänä 12 päivän matkalle. Teki tosi hyvää ja voisin tehdä saman uudestaan!
Mua on auttanut sellaiset sovellukset, joilla voi pistää haluamansa sovellukset pois käytöstä tietyksi ajaksi. Löysin just kans Digital Detox sovelluksen, johon valitaan kauanko aikoo olla ilman puhelinta ja jos rikkoo päätöksen, niin sovellus veloittaa 50 senttiä. :D Flipd sovellusta käytän sillon, kun haluan oikeasti keskittyä johonkin. Sillä voi laittaa lukkoon suurimman osan puhelimesta ja silloin pystyy vain soittamaan ja käyttään laskinta ja kalenteria.

Elisa Lepistö

Toi flipd kuulostaa tosi hyvältä! Nää on ihan mahtavia vinkkejä :D pitää ladata!

Maiju-1 (Ei varmistettu)

Mulla oli vähän samanlaiset fiilikset Kuubassa lomaillessa. Kännykkä oli kyllä tallessa, mutta etpä sillä paljon mitään tehnyt kun nettiä oli niin huonosti tarjolla ja aina se ei edes toiminut + aikaraja tuli vastaan. Alkuun oli ahdistavaa kun ei voinut mitään tarkistaa netistä , ei voinut etsiä tietoa tai käyttää esim kääntää sanoja espanjaksi. Pisin aika mitä olimme ilman nettiä tais olla 3vrk. Alkuun ahdisti mutta 3 viikon loman aikana siihen tottui ja s me alkoi oikeastaan tuntua tosi hyvältä. Eurooppaan palatessa oli niin hassua kun yhtäkkiä KAIKKI vaan tuijotti puhelimiaan ja kaikki somen ilmotukset alko vilkkuu kännykässä. Huh
Välillä on hyvä vaan laittaa puhelin flight modeen tai pois päältä koko päiväksi. Tekee niin hyvää <3

Elisa Lepistö

Joo toi on sellanen reality check! Välillä kyllä romantisoi aikoja jolloin treffit sovittiin stockan kellon alle ja oli itsekin tavoitettavissa vain muutaman tunnin päivästä. Ja toisaalta muistan millaisia sydämen tykytyksiä aiheutti se kun isä sanoi tanssitreeneistä kotiin tullessa että "joku poika soitti ja kyseli sua" :D haha, monet asiat on paremmin mutta välillä haikailee takaisin tuohon totaaliseen kännykättömyyteen.

HeiniHelena (Ei varmistettu)

Mistä nuo valotekstit ovat? Pakko saada!!!! Entä soffa? <3

Elisa Lepistö

Sohva on Hakolan <3 ja aivan täydellinen! Ostetaan varmaan myös kotiin tuollainen. Ja valotekstit puolestaan Ellokselta :)

mayabymaija

Tunnistan itseni kyllä valitettavasti niin pahasti tästä. Itseäni häiritsee eniten se, etten nykyään pysty täysillä keskittymään vain yhteen asiaan esimerkiksi kotona. Jos haluan katsoa elokuvaa, jossain vaiheessa huomaan että selaan samalla sivusilmällä puhelimesta jotain, AINA merkityksetöntä informaatiota. Sitten huomaan että joku kohta leffasta on mennyt ohi, ja hävettää kysyä mieheltä mitä tapahtui. Toinen missä yritän ryhdistäytyä on nukkumaan meno. Olen väsynyt sänkyyn mennessä, jään selaamaan vielä somea viimeisen kerran, ja puhelimen pois laitettuani huomaan, että kännykän valon vuoksi väsymys ei olekaan enää niin suurta, ja nukahtaminen on vaikeampaa! Ihan älytöntä, ja nyt kun kirjoitan tätä kommenttia alkoi ihan tosissaan ahdistaa omat käytösmallit!!! :D

Elisa Lepistö

Pystyn samaistumaan! Ja siitä tosiaan tulee raivistuneeksi itselleen :D selaan itsekin välillä kännykkää kun uni ei tuu. Samsungissa on sellanen sinisen valon suodatin, jota pidän iltaisin. Se ei piristä samalla tavalla. En tiedä onko muissa puhelimissa samaa? :)

mayabymaija

Kiitti vinkistä, täytyykin tutkia löytyykö myös mun Honorista! Mä pidän kyllä näytön valoa niin himmeällä kuin sen saa, mutta silti!:D

Kommentoi