Mental Health Monday: Rutiinit

Olen lähiaikoina alkanut kyseenalaistaa monia asioita, joita on vain tottunut tekemään. Sitä välillä huomaa toimivansa jollain tavalla vain sen takia, että niin kuuluu tehdä. Kun miettii, palveleeko tämän tapa oikeasti minua parhaalla mahdollisella tavalla? Haluanko oikeasti tehdä näin, vain ajattelenko että sitä vain odotetaan minulta? Yksi näistä opituista tavoista on erilaiset rutiinit. Aamulla heti herättyä ampaistaan ylös ja painellaan suihkuun. Sitten syödään aamiaista, juodaan kahvia ja luetaan Hesaria ja pian onkin jo kiire töihin. Töihin kuljetaan samaa reittiä kuunnellen samoja radiokanavia ja illalla kotiintullessa samanlaiset rutiinit täyttävät päivämme. 

Rutiinit ovat ihania loppujen lopuksi ja varsinkin nyt pitkällä reissulla niitä alkoi tosissaan kaipaamaan. En siis tarkoita, että niistä tarvisikaan luopua. Niitä omia rutiineita voi kuitenkin kyseenalaistaa ja miettiä, voisiko niitä muuttaa jotenkin hiukan nautinnollisemmiksi? Vaihtaa herätyskellon soittoääni johonkin ihanaan kappaleeseen, surrauttaa illalla jo aamupalasmoothie valmiiksi jääkaappiin ja tehdä aamuisin jotain mukavampaa kuin säntäillä paikasta toiseen. Köllötellä vähän pidempään sängyssä ja soittaa hyväntuulisia biisejä. Käyttää hetki siihen, että miettii mitä kaikkea kivaa päivä tuokaan tullessaan. Hypätä pyörän selkään bussin sijasta ja mennä johonkin kivalle paikalle ulos nauttimaan aamupalasmoothien. 

Meillä kun on valta rakentaa monet asiat arjessamme juuri niin kuin itse haluamme. Olemme välillä vain tottuneet tekemään asioita, jotka tekevät meidät onnettomiksi. Olen itse tehnyt muutamia rutiineja, jotka tuovat päiviini paljon iloa. Kirjoitinkin jo tiibetiläisistä riiteistä, jotka teen heti herättyäni. Niiden lisäksi aloitan jokaisen aamun itsetehdyllä mehulla. Yleensä siinä tulee huitastua puoli kiloa porkkanoita jo aamupalan sivussa ja tulee sellainen energinen fiilis jo ajatuksen tasolla. Toinen rutiineista on jokaviikkoinen kauneudenhoitoilta, josta olen aiemminkin täällä kirjoittanut. Välillä itseään unohtaa hemmotella, joten siitäkin on kiva tehdä rutiini. 

Uusimpana rutiinina olisi tarkoituksena aloittaa maalaaminen kerran viikossa. Nycissä tuli taiteiltua todella paljon, enkä halua että tapa jää muiden rutiinien jalkoihin. Vierastin ensin ajatusta, että maalaus olisi sellaista jota aloittaisi tekemään ilman inspiraatiota, mutta kuten olen itsekin sanonut, inspiraatio syntyy tekemisestä, ei toisin päin. Jos tiedän taiteilun toimivan itselleni tietynlaisena hengenravintona, miksi en tekisi siitä samalla tapaa rutiinia kuin esimerkiksi urheilusta? Ei lenkillekään aina tee mieli lähteä, mutta harvoin sitä jälkikäteen katuu. 

Jotenkin se kuulostaa nyt vähän hölmön itsestäänselvyydeltä, että tottakai voimme itse valita omat rutiinimme, mutta silti itsellä kesti kauan ymmärtää se. Ehkä tämä saa jonkun muunkin kyseenalaistamaan omaa arkeaan ja sitä, tekeekö siinä tarpeaksi asioita omalle hyvinvoinnilleen vai onko monet asioista niitä, joita on vain tottunut toistamaan vuodesta toiseen?

Pictures: Tomi Taskula

Kommentit

Pihlis (Ei varmistettu) http://pihlahelena.blogspot.com

Ihana postaus Elisa! :) oon itekin miettinyt paljon rutiineja ja niiden hyviä ja huonoja puolia.. Tänään oli ihana istua hetki alas, syödä aamupalaa ja lukea tää postaus <3 tällaisista aamuista ainakin yritän saada rutiinin!

Elisa Lepistö

Kiitos Pihlis! Tollaset aamut on kyllä ihan parhaita, kun saa rauhassa selailla blogeja ja nauttia samalla aamiaista <3

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Ei ollenkaan huono ajatus ravistella miettimään omia rutiineja, ehkä sitä joskus voisi olla hieman rennompi, eikä jatkuvasti mennä tietyn kaavan mukaan. Kokeilen ehdottomasti! :) Mua jäi kiinnostamaan tuo sun aamumehu, itseäni kiinnostaisi myös tehdä itse, kaupan omiin kun en koske. Minkälainen sun mehulinko /-puristin on? Mulla tämä on jäänyt täysin ajatuksen asteelle, enkä ole tutustunut laitteisiin ollenkaan. Mihin mielestäsi kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee hyvää laitetta?

Elisa Lepistö

Mulla on sellanen Philipsin mehulinko, johon oon ollut kyllä tosi tyytyväinen. Ostettiin Prismasta tai jostain vastaavasta, kun oli alennuksessa eikä ollut edes hirveän montaa kymppiä (ehkä 60?). En oikein osaa sanoa, mitä asioita pitäisi ottaa huomioon, kun olen käyttänyt vain tota yhtä. Ehkä se, että sen pitää olla tarpeeksi iso, sillä lasilliseen mehua tulee jo aika paljon tavaraa ja kun kuivat osiot jää siihen välitilaan kiinni, täytyisi sitä muuten olla tyhjentämässä kesken kaiken. Mutta suosittelen ehdottomasti! <3 Eilen tehtiin illalla jo valmiiksi jääkaappiin ja oli ihana saada suoraan jääkylmää ja tuoretta meua aamulla.

Sanni (Ei varmistettu)

Imson paketti tulee dhl kautta? Kuinka se paketti sitten palautetaan kun ei voi postiin viedä ja automaatistakin voi vain noutaa?

Elisa Lepistö

Heii, sen voi palauttaa ilmaiseksi 14 päivän ajan.

 

Selina / Leijonaa mä metsästän (Ei varmistettu) http://www.leijonaa.fi

Ihana aihe. Samanlaisissa mietteissä olen ollut viimei aikoina sisustamisen ja ylipäätään asumisen suhteen. Itsestänselvyyksiä olisi hyvä vähän rohkeammin kyseenalaistaa :) Tein sisustussuunnitelman tämän kesän asuntomessuille. Sen myötä on saanut jo pariin kertaan perustella rakentajapariskunnan valintaa tehdä makuuhuoneesta tavallaan seinätön, vaikka kaksin asuva pariskunta ei nyt välttämättä sen suurempaa yksityisyyttä omassa kodissa tarvitsekaan. Muutenkin heidän tarpeisiin ratkaisu sopii hyvin.

Toinen juttu on sitten omakotitalon pihaan itsestäänselvyytenä kuuluva nurmikko. Vanhempani rakensivat talon tontille, jossa oli pelkkää metsää ennen. Nurmikkoa ei laitettu lainkaan vaan liuskekivillä laatoitetun alueen ympärille jätettiin kunnon metsää mustikanvarpuineen kaikkineen. Ei tarvitse käyttää vapaa-ajasta minuuttiakaan ruohonleikkuuseen. Vähän hankalasti ehkä selitetty, mutta jos kiinnostus heräsi, täältä löytyy kuvia: http://leijonaa.fi/asuntomessut-2016-seinajoella-inspiraationlahde/

Aamujen suhteen mun valitettavat rutiinit on tunnin mittainen torkutus ja paniikissa suihku+hampaiden pesu ja säntäys ulos kämpästä. Näitä rutiineja voisin kyllä rikkoa mielelläni :D

Elisa Lepistö

Ihana! :D Ja siiis just noin!! Mäkään en haluaisi omalle pihalleni nurmikkoa, koska jaksaisin varmaan kerran vuodessa sen leikata :D Sisustuksessa varmaan tulee paljonkin vastaan sellasia "koska se nyt on vaan aina tehty näin" - juttuja. Ja toisaalta pukeutumisessa myös! 

Mirena (Ei varmistettu)

Upeat kuvat! Varsinkin ensimmäisessä oli sitä jotain &lt;3

Elisa Lepistö

Voi kiitos Mirena! Nää meinasi jäädä ihan julkaisematta :)

ilop (Ei varmistettu)

Mulla on takana melkoisen pitkä some-tauko, joten en ole seuraillut blogia piiiiitkään aikaan, mutta vitsit! Nää sun postaukset on tosiaan kuin toimintaterapian oppikirjassa - tulikin mieleen, opiskeletko sä tätä nykyä toimintaterapeutiksi tai onko Sulla muita kytköksiä alaan?

Ihanan energinen blogi! :) Mukavaa viikkoa.

Elisa Lepistö

Ai vitsit, ei ole kyllä minkäänlaisia kytköksiä alaan. En oikein edes tiedä, mitä ala pitää sisällään! Ehkä mun pitää suunnata sen pariin, jos urapolku A ei toteudu ;)

Kiitos tästä. Meinasin ensin ajatella, että vaikea lapsen kanssa on alkaa rutiineja rikkomaan, kun nimenomaan ne tuo sitä turvaa. Mut samalla sekunnilla tajusin, et tottahan tämänki voi soveltaa omaan elämään. :)

Päiväkodin jälkeen päivällisen voi syödä hyvällä ilmalla ulkona, leikkiaikaa voi viettää sisä- ja ulkoleikkien lisäksi vaikka pihatöitä tehden tai autoa pesten. Viikonloppuisin on sitten enemmän aikaa tehdä se spesiaali aamiainen ja istuskella aamukahvilla pitkän kaavan mukaan vaikka kirjoja ja lehtiä lukien. :)

Tää juttusarja on tosi hyvä. Tarpeellisia muistutuksia varmasti itse kullekin. Kiitos.

Ajatuksen kanssa

Hyvää pohdiskelua taas ja tosiaan, välillä kun tajuaa jotain omalla tavalla mullistavia asioita, ne tuntuvat lopulta ihan itsestään selvyyksiltä. :D Hassua havahtua niihin juuri sillä hetkellä.

Mutta niin, miksiköhän arkisista rutiineista on sellainen ajatus, että ne on suoritettava sillä samalla kaavalla pakonomaisesti? Aika huvittavaa oikeastaan kun nyt miettii, sillä lähes kaikki muu mitä teemme elämämme aikana on yleensä sellaista, josta pidämme. :D

Tätä ajatusmallia on muutettava!

Kommentoi