Mental Health Monday: Tunteet tienviittoina

Meillä kaikilla on ajoittain negatiivisia tunteita, ja vaikka kuinka kannustan positiiviseen ajatteluun, en tarkoita että näitä negatiivisia tunteita tulisi kieltää. Oikeastaan tunteita ei minusta pitäisi edes luokitella hyviin tai huonoihin tunteisiin, vaan hyväksyä kaikki fiilikset sellaisina kuin ovat. Niistä kurjista tunteista voi jopa oppia paljon enemmän kuin niistä, jotka tuntuvat hyvältä. 

Kun tunteita katselee vähän kauempaa, voi niitä pitää tietynlaisina tienviittoina. Kurjan olon vallatessa mielen, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mistä tunne johtuu? Onko toimintasi nyt jotenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä oikeasti haluat tehdä? Kaikissa tunteissa piilee usein paljon enemmän sanomaa, kuin ensimmäisellä vilkaisulla voi nähdä. 

Jos tunnet itsesi vihaiseksi, tiedät missä rajasi menevät, mitä haluat maailmassa muuttaa ja myös sen, mitä kohtaan suhtaudut intohimoisesti. Jos tulet tietyissä tilanteissa aina vihaiseksi, mieti mikä siinä synnyttää kiukun? 

Jos tunnet katkeruutta, on se yleensä merkkinä siitä, että jonkun asian parissa on vielä selvittämättömiä asioita. 

Syyllisyyden tunne voi osoittaa sinulle, että elät elämääsi edelleen muita varten ja heidän odotuksiensa mukaan tietyissä tilanteissa. Häpeys voi kertoa siitä, että et uskalla olla oma itsesi vaan yrität peittää todellisen ja rehellisen minän koittaessasi sopeutua muiden muotteihin. Se voi olla pelkoa siitä, ettei uskalla näyttää oikeaa itseään, sillä kuvittelee tulevansa hylätyksi.

Epämukavuuden tunne on mielestäni paras tienviitoista ja silti usein niin helppo sivuuttaa vuosiksikin. Se nimittäin kertoo, ettei tämänhetkinen tilanne ole paras mahdollinen ja voisi toimia hyvänä tönäisynä oikeaan suuntaan. Se on loistava hetki tarkastella elämäänsä ja miettiä, mitkä ovat ne asiat jotka aiheuttavat tämän tunteen ja mitä voisi tehdä olosuhteita muuttaakseen?

Kaikkia tunteita voi käyttää hyväkseen itsetutkiskelussa ja löytää jotain syvälle haudattua tai kerta toisensa jälkeen sivuutettua. En tarkoita että jokaisella kerralla tarvitsisi alkaa analysoimaan kaikkia ikäviä tunteita, mutta joskus siitä voi olla paljonkin apua.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi hyvä kirjoitus ja tärkeä muistutus siitä, ettei vaikeita tunteita kannata pelätä.

Nykyään keskitytään helposti vain "positiiviseen ajatteluun". Kaikki tunteet kumminkin ovat meillä olemassa syystä, ja niiden kaikkien sallimisella on psyykkisen tasapainon kannalta iso merkitys.

Elisa Lepistö

Se on just näin! Ja jos ne huonot fiilikset lakaisee maton alle käsittelemättä niitä, voi sillä olla joskus aika katastrofaalisia seurauksia.

Taija123 (Ei varmistettu)

Et uskokaan kuinka tarpeeseen tää postaus tuli mulle tänään! Kiitos!

Elisa Lepistö

Kiva kuulla että tuli oikeaan hetkeen <3

rondawashere

"Kurjan olon vallatessa mielen, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mistä tunne johtuu? Onko toimintasi nyt jotenkin ristiriidassa sen kanssa, mitä oikeasti haluat tehdä?"

Tää on niin hyvin sanottu! Tuntuu, että aina jos on kurja olo, niin pitää vain lakaista ne huonot fiilikset maton alle ja keskittyä olemaan positiivinen. Mutta miksi tosiaan kurjasta tunteesta pitää niin pakonomaisesti heti päästä eroon? Niin kuin sanoit, kannattaa jäädä kuuntelemaan mitä sillä (kurjalla) tunteella on sulle sanottavana. :) 

Elisa Lepistö

Just näin! Yleensä niillä kurjilla oloilla on paljon enemmän opetettavaa kuin hyvillä fiiliksillä :)

Taru Mari
Stuff About

Kiitos tästä! Kirjoitin itsekin positiivisuudesta ja siitä että myös negatiiviset tunteetkin pitää käsitellä. :)

Kivaa viikkoa!

Elisa Lepistö

Pitääpä käydä lukemassa! Ihanaa viikkoa myöd sulle :)

Kartsavaan (Ei varmistettu)

Loistava postaus, varsinkin näin kesällä kun eri paikkakunnalla kesätöissä ja erilaisia fiiliksiä joutuu pyörittelemään.

Ps. Eikö se ole häpeä eikä häpeys?

Kommentoi