Mitä syön päivässä?

DSC_9026.jpg

Sain toiveen, että tekisin ”what I eat in a day” -postauksen. Tyrmäsin aluksi idean, sillä olen lukenut niin monia tällaisia postauksia, joissa täysin normaali ruokavalio tuomitaan jollain ihan käsittämättömällä tavalla. Ihmiset suhtautuvat välillä ihan järkyttävän kiivaasti ruokavalioihin. Vähän samanlaista kiihkoa olen huomannut lastenkasvatukseen liittyvissä keskusteluissa. Ja ehkäpä juuri tuon kiihkon hillitsemiseksi halusin lopulta kirjoittaakin tämän postauksen. 

Oma suhtautumiseni ruokaan on nykyään todella rento. Saatan syödä aamiaiseksi terveellisen vihersmoothien, chia-vanukkaan ja pinaattiomeletin, unohtamatta superfoodeja ja vitamiineja. Toisaalta saatan yhtä hyvin syödä vaaleaa leipää, pekonia ja kulauttaa kaikki alas mimosalla. Ja välillä on myös niitä aamuja, kun en yksinkertaisesti syö. Juon vain muutaman kupin kahvia. Jokaisesta eri skenaariosta olisi varmasti monella jotain sanottavaa.

Haluaisin jollain tapaa muuttaa sitä suhtautumista joka meillä on ruokaan. Nykyään tiedetään valtavan paljon siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei, että joskus ihmiset erehtyvät kuvittelemaan että kaikki mitkä eivät nyt sisällä macaa, spiruliinaa ja pakuria, on verrattavissa suurinpiirtein einespitsaan. Muistuttelin juuri ystävääni jolla on lapsi, joka tuskaili uusien terveyssuositusten kanssa, että meidän lapsuudessa syötiin päivittäin kaikkea kananugeteista prinssinakkeihin ja ihan terveitä ollaan edelleen. En toki kannusta tällaiseen ruokavalioon, mutta kannattaa pitää tämä kuitenkin mielessä jos alkaa stressaamaan jostain ihan tavallisesta ruoasta. 

Vaikka ruokapäiväkirjani tosiaan vaihtelevat hyvinkin paljon, pyrin pääsääntöisesti syömään terveellistä ruokaa. Terveellinen on tietysti adjektiivi, josta monilla on todella erilainen näkemys. Toiselle se tarkoittaa mahdollisimman vähäkalorista ruokaa, jollekin kasvisruokavaliota ja kolmannelle taas jotain missä on makrot laskettu ja ruoat punnittu grammalleen. Itselleni se tarkoittaa lähinnä sellaista ruokaa, jossa on mahdollisimman paljon eri värejä ja kasviksia. En pelkää rasvaa, ja saatan syödä esimerkiksi monta avokadoa päivässä. Sen sijaan sokeria en juuri arkena syö, sillä en pidä siitä millainen olen sokerikoukussa ja elämäni on helpompaa ilman sitä. 

Kun 80-90 prosenttia ajasta syö terveellisesti, ei sillä lopulla ole mielestäni kamalasti väliä. Tässä nyt yksi esimerkki ruokavaliosta, jolla tavalla söisin mielellään joka päivä. Aina ei kuitenkaan tule syötyä yhtä usein ja sitä tulee kompensoitua sitten vähän tuhdimmilla iltaruoilla tai epäterveellisemmillä välipaloilla. 

Aamupalalla kauramaitoon tehtyä chia-tuorepuuroa, mangosmoothie, hedelmiä ja kahvi. 

DSC_4489.jpg

Lounaalla syön aina jotain lämmintä ruokaa, jos siihen on vain mahdollisuus. Yleensä iso kasa kasviksia uunissa öljyllä & yrteillä maustettuna. Lisukkeena usein itsetehtyä hummusta, tsatsikia ja guacamolea. 

DSC_4509.jpg

Välipalana toimii hyvin vähän reippaamman kokoinen smoothie.

DSC_4969.jpg

tai avokadoleipä / -riisikakku. 

DSC_4971.jpg

Yksi lempiruoistani illallisella on riisipaperirullat, vaikkei niitä tule niin usein valmistettuakaan. Sisälle laitan yleensä kasviksia, itsetehtyjä kastikkeita, lohta ja tietysti avokadoa (ylläri ylläri). 

DSC_7845.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *