Piilomainonnasta sananen

Kummastelin kun sain kommentteja siitä, että on kurjaa kun blogissani on nykyään piilomainontaa. Päätin nyt selventää hiukan muutamia asioita mainontaa koskien. Blogissani on lähiaikoina ollut erilaisia vinkkauksia esimerkiksi ruokapaikoista, ruoista tai viimeisenä eilen kuminauhajumpasta. Näillä vinkeillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä minkään yhteistyön kanssa.Esimerkiksi eilisen treenivinkin kuminauha on ihan normaalisti kaupasta ostettu. Etsin valmiiksi linkin johonkin kauppaan joka niitä myy, koska arvelin siitä tulevan kyselyitä. En siis ole saanut tuotetta ilmaiseksi, minulle ei makseta siitä kirjoittamisesta enkä saa minkäänlaista komissioa blogini kautta sivustolle menneistä klikkauksista. Ymmärrän, että näitä on välillä vaikea tunnistaa toisistaan, varsinkin kun eri bloggaajat toimivat tämän suhteen erilailla. Vielä ei ole yhteistä linjaa siitä, miten yhteistyöt blogissa pitäisi ilmoittaa. Itse olen ollut sitä mieltä että riittää, jos kerron: "sain tuotteen X testattavaksi". En ole ikinä suostunut kirjoittamaan mistään, missä en saa ilmoittaa tuotteen olleen yhteistyön kautta saatu. Valitettavan usein yrityksiltä tulee tällaisia ehdotuksia. Riittääkö tällainen erottelu teidän mielestänne? Vai pitäiskö blogin kautta saadut tuotteet ilmoittaa selkeämmin? Tästä blogista on tullut niin suuri osa omaa elämää, että esimerkiksi hyvän lounaspaikan/treenivaatteen/reseptin löytyessä minun tekee heti mieli kirjoittaa siitä, samalla tavalla kun sitä aiemmin hehkutti vain kavereille. Mielestäni on kuitenkin hölmöä alkaa jokaisen postauksen yhteyteen kirjoittamaan "TÄMÄ EI OLE MAINOS". Se tuntuu jokseenkin lukijoiden aliarvioimiselta. Suhtaudun itsekin suht kriittisesti blogimainontaan, joten ymmärrän täysin, että on inhottavaa miettiä jokaisesta kirjoituksesta: oliko tämä nyt maksettu mainos vai ei?Joten, kertokaa te: miten te toivoisitte minun erottelevan yhteistyöpostaukset kaikesta muusta?Kuvakollaasit on kesän Instagram kuvista, minut löytää nimimerkillä @elmerii

Kommentit

Marja (Ei varmistettu)

Mielestäni olet ilmoittanut selkeästi, mikäli tuote on ilmaiseksi testi- ja mainosmielessä saatu. Oli todella kivaa lukea, että et suostu sellaisiin diileihin, joissa et voi avoimesti kertoa että olet tuotteen mainosmielessä ilmaiseksi saanut. Se osoittaa mielestäni arvostusta lukijaa kohtaan ja minun mielipiteeni onkin, että jatka vain samaan malliin! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kovasti Marja!:) Toivottavasti pian tulisi joku sääntö tätäkin asiaa koskien, joka laittaisi kaikille yhteiset ehdot. Tuntuu kurjalta, jos on vilpittömästi hehkuttanut jotain asiaa täällä ja lukija kuvittelee sen samantien olevan maksettu mainos.

HappieNess (Ei varmistettu)

Nykyinen menettely riittää :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hyvä kuulla:)

emil (Ei varmistettu)

Mielestäni olet aina ilmoittanut selkeästi mikä on yhteistyössä tehty :) Tulevaa ja tulevia lukijoita varten blogin sivulaitaahan voisi laittaa pienen tekstin siitä, kuinka menettelet niissä tapauksissa, joissa postaus on toteutettu yhteistyössä. Tällöin jokaisen on mahdollisuus luottaa siihen, että postaus ei ole tarkoituksellista piilomainontaa, jos tekstin alalaidassa tai alussa ei niin mainita(tai miten katsotkin parhaaksi ilmoittaa yhteistyöstä.) Jatka samaan malliin vaan!

Elisa (Ei varmistettu)

Hei tuohan on todella hyvä idea! Kiitos paljon vinkistä:)

Karo (Ei varmistettu)

Selkeästi olet minunkin mielestäni ilmoittanut mainonnasta ja yhteistöistä.

Mielestäni tämä yleinen keskustelu blogien mainonnasta menee jo hieman yli. Periaatteessa aina kun kuvassa vilahtaa jokin tuotemerkki, sen voidaan katsoa olevan jollain tapaa piilomainontaa tai tuotesijoittelua. Joka kerta kun kerrot omista tekemisistäsi, mainitset helposti liikkeiden ja yritysten nimiä. Onhan sekin jo jollain mittapuulla mainontaa. Tällä menolla blogeissa ei saa kirjoittaa kohta yhtikäs mistään. Surullista. Itse en ymmärrä mitä pahaa mainostuksessa on. Jos bloggaaja saa bloginsa kautta jonkin tuotteen ja hän siitä kirjoittaa, niin ei se ole keneltäkään pois. Päin vastoin, bloggaaja saa tuotteita eli hyötyy tekemästään työstä ja blogin lukijat saavat vinkkejä uusista tuotteista. Mainoksia on televisiossa, radiossa, lehdissä, kadun varsilla ja internetissä. Miksi niitä ei saisi olla myös blogissa? Minä luotan, että jokainen blogin lukija omaa medialukutaitoa ja ymmärtää mainosten olevan vain mainoksia.

Elisa (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä monessa asiassa! Blogin sisältö olisi aika köyhä, jos mitään tuotemerkkejä ei saisi mainita tai en saisi kertoa mistään kokeilemastani. Mutta oma moraalini ei kestä sellaisia yhteistöitä, missä bloggaajalle maksetaan x-määrä rahaa, jotta hän kehuu jotain tuotetta, kertomatta sen olevan yhteistyö. Tämä eroaa mielestäni suuresti jostain selkeästä tuotetestauksesta tai omasta vilpittömästä vinkistä. Se, että blogimaailmassa ei ole oikein mitään sääntöä, tarkoittaa, ettei medialukutaidosta välttämättä ole apua. Monet blogeja lukevat alkavat jo suodattaa kaikkia ihan oikeita suosituksia sen pelossa, että bloggaajalle on maksettu sen kehumisesta. Niin kuin itsekin sanoit, "jokainen lukija ymmärtää mainosten olevan mainoksia", mutta mitä sitten kun ne eivät olekaan? :D

Noora (Ei varmistettu)

Minusta lukijana on oikein saada tietää minkä bloggaaja on saanut lahjaksi/testattavaksi. Mielestäni kuitenkin siittää maininta "saatu blogiyhteistyönä" eikä sitä tarvitse kirjoittaa kissankokoisilla kirjaimilla. Minusta olet toiminut oikein näiden blogiyhteistyöjuttujen kanssa:) Se vaan on hankalaa kun jokaisella on eri mielipide asiaan, sen minkä toinen kokee hyvänä tapana - on toisesta taas väärä. Blogimailmaan, varsinkin kun blogit ovat nyt huippusuosittuja ja suositut bloggaajat bloggaavat työkseen, olisi hyvä että mainonnalle tulisi joku linjaus tulevaisuudessa. Olet ihana bloggaaja!:)

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos Noora! <3 Sydäntä lämmittää kuulla. Ja tuo on ihan totta. Toivotaan, että pian tulisi joku yhteinen sääntö kaikille. Se helpottaisi varmasti bloggajiakin:)

Räyhis (Ei varmistettu)

Musta se, että kerrot aina selkeästi, onko jokin tuote/palvelu saatu yhteistyön kautta, kertoo kunnioituksesta lukoita kohtaan. Tuntee aina itsensä jotenkin vähän höynäytetyksi, kun monissa blogeissa lukee postauksen lopussa, että "Sisältää mainontaa" tai jotain muuta vastaavaa. Musta on hienoa, että kerrot blogiisi asioita, joista olet oikeasti innoissasi, etkä asioista, joiden hehkuttamisesta saat rahaa. Mielestäni on myös tarpeeksi selkeää, jos kerran tekstissä mainitsee, että on saanut tuotteen/palvelun yhteistyön kautta.
Oot valtavan kaunis nainen! (:

Elisa (Ei varmistettu)

Tosi kiva kuulla! Arvostan tosiaan paljon lukijoitani ja sen takia halusinkin kysyä teidän mielipidettänne asiaan.:) Olisi tämä aika erilaista hommaa ilman teitä. Kiitos ihanasta kommentista Räyhis :)

saaga (Ei varmistettu)

Itse en ole ollenkaan ajatellut postauksiasi piilomainontana, on ihan normaalia vinkata jos on oikeasti löytänyt mielestään hyvän ruokapaikan, mieluummin niin kuin maksusta vinkkaisit meille huonon ruokapaikan ;D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! :)

Jutta (Ei varmistettu)

Aivan ihana blogi! :) Eksyin tänne tänään flunssaisena selaillessani Bloglovinin blogitarjontaa. Samanlaisia intressejä sulla elämässä, kuin meikäläisellä, joten jäänkin ehdottomasti seurailemaan!

Ihanaa loppukesää / alkusyksyä! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Jutta! :) Pikaisia paranemisia ja mukavaa syksyä sinullekin!

Maikki (Ei varmistettu)

Olen hyvin samoilla linjoilla edellisten kommenttien kanssa. Mielestäni blogissasi ei ole yhtään sellaista mainontaa, jonka kokisin häiritseväksi. Luen itse vähintään kymmentä eri blogia ja useissa joudun miettimään onko postauksissa esitellyt tuotteet tms. vain mainontaa, josta bloggaajalle maksetaan. Sinun blogissasi ei näin ole, vaan olen helposti saanut tiedon siitä, jos joku tuote on yhteistyössä saatu :) Arvostan myös sitä, että "mainostaa" vain itse hyväksi kokemiaan juttuja!

Ps. Postauksen kuvat (etenkin ruoka sellaiset) ovat aivan mahtavia ja uskomattoman inspiroivia! Näitä insta kuvia voisi lisäillä useamminkin blogin puolelle, kaikilla kun tuota sovellusta ei ole :/ Kiitos mahtavasta blogista! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kommentista Maikki! Pitääpä laittaa niitä sitten useammin tänne bloginkin puolelle :)

Lina (Ei varmistettu)

Hei! Täytyy myöntää, että minäkin olin reagoinnut tuohon mainontaan ja just miettinyt sitä, kun laitoit siitä postauksen. Olen lukenut blogiasi vuoden alusta alkaen ja mielestäni se on parhain tähän mennessä löytämäni blogi. Olen saanut paljon inspiraatiota täältä ja onnistuin jopa pienellä elämäntapamuutoksella keväällä. Kiitos siitä! :)

Minä reagoin tuohon Chlorella -postaukseen ja yhteen edelliseen postaukseen, jossa kerroit luomutar.fi:n tuotteista. Kerroit toki Chlorella-postauksen alussa, että se on tehty yhteistyössä, mutta en kuitenkaan pitänyt siitä mainos-fiilisksestä mikä siitä jäi. Teksti tuntui siltä, että olisit ottanut sen suoraan niiden omista tuotekuvauksista. Minä pidän sinun postauksista, jotka olet kirjoittanut omasta aloitteesta vilpittömästi(esim. Factoryä ja kuminauhaa koskevat postaukset oli ok). Yhteistyössä tehdyissä postauksissa kirjoitat kuitenkin sen firman puolesta, se ei ole sillä lailla ”objektiivista”. En esim. usko, että yhteistyökumppani tykkäisi, jos antaisit huonoa palautetta niiden tuotteista blogissasi. Toki voi olla, että ne tuotteet on vain niin hyviä, että niitä voi vain kehua mutta siihen ei kuitenkaan voi täysin luottaa. En nyt siis väitä ettet tarkoittaisi mitä esim Chlorella postauksessasi sanoit mutta näen sen kuitenkin luomutar.fi:n blogisi kautta tehtynä mainontana. Mainoksia on joka kulmassa, joten mielestäni on tylsää, jos niitä on blogi-postauksissakin..

Olen myös reagoinut siihen, että mielestäni blogisi sisältö on vähän muuttunut vuoden aikana. Tykästyin blogiisi koska söit tavallisilla raaka-aineilla valmistettuja terveellisiä mutta maistuvia ruokia, etkä kaiken maailman tehoruokia ja protskupulvereita. Treenisi oli myös sellaisia, joita kaikki voi tehdä. Itse en usko, että ihminen tarvitsee kaiken maailman superfoodeja voidakseen hyvin. Joskus voi olla kiva kokeilla jotain uutta mutta haluan rakentaa ruokavalioni perustan ihan tavallisiin ainesosiin. Luulen sen olevan pitkällä tähtäimellä parempi vaihtoehto. Monessa terveysblogissa kirjoitetaan kuitenkin näistä kaikista ihmeaineista, jotka eivät kiinnosta. Nykyään näitä erikoisempia ainesosia on mielestäni näkynyt enemmän sinunkin postauksissasi, mikä minun mielestä on ollut tylsää.

Tästä tuli pikkasen liian pitkä kommentti ja toivottavasti ei liian negatiivinen, pahoittelen sitä. Lopuksi haluan kuitenkin sanoa, että nämä ovat vain minun mielipiteet ja tämä on sinun blogisi. Toivon, että jatkat tämän kirjoittamista ihan oman mielesi mukaan lukijoidesi mielipiteistä ja yhteistyökumppaneiden painostuksesta riippumatta. Silloin siitä tulee aito ja myös hyvä! Lukijoiden mielipiteitä voit sitten halutessasi hyödyntää, jos itse pohdit jotain ja yhteistyötä voit tehdä, jos tuotteiden käyttöä itse kannustat mutta älä anna muiden ohjata sinua!

Kiitos vielä hyvästä blogista, vaikutat tosi hyvältä tyypiltä! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ymmärrän mitä tarkoitat! Chlorellasta kertoessani etsin kuitenkin monesta eri lähteestä tietoa ja näin vaivaa koettaessani kertomaan siitä mahdollisimman kattavasti. Todella usein on toivottu postausta erilaisista superfoodeista. Olen itse hurahtanut jo vuosi sitten näihin ja niitä täytyy avata hiukan enemmän, kuin että miltä se maistuu ;) Edelleen syön ihan samanlaista puhdasta kotiruokaa, eikä ne reseptit ole yhtään sen kummallisempia kuin ennenkään. En tiedä, mitä nuo erikoiset ainesosat ovat mihin viittaat?:)

Ja ei hätää, kaikki harvat yhteistyöt jotka toteutan, on tehty täysin minun ehdoillani. Hylkään n. 80 prosenttia kaikista yhteistyöehdotuksista ja toteutan vain ne, mistä koen olevan jotain hyötyä myös lukijoille. Kiitos Lina kivoista sanoista, ja toivottavasti pysyt vielä mukana ;)

Sanni (Ei varmistettu)

Jatka vaan samaan malliin! :) Tottakai bloggaajat saa käyttää kaiken hyödyn, mitä blogin kautta saavat, kunhan blogista ei katoa "sielu", eli jutut pysyvät kiinnostavina ja inspiroivina (yhteistyöpostaukset eivät yleensä valitettavasti ole niitä kiinnostavimpia, ellei sitten kyseessä ole joku oikeasti itseä kiinnostava kokeilu).

Hih, ja jos saa esittää juttutoiveita tähän loppuun nii kirjottele vaan kivasta elämästä ja oivalluksista, jotka liittyy hyvään oloon, parasta!

Inka (Ei varmistettu)

Ei tässä blogissa ole mielestäni mitään piilomainontaa :) Blogimainonnassa yleisesti eniten inhoan sellaisia mainoslinkkejä, joista ei ole mainittu erikseen. Sellaiset kuitenkin vähänkin valveutuneempi lukija tunnistaa helposti linkin osoitetta katsomalla ja itselle ainakin tulee vähän epäluotettava olo bloggaajasta, joka tällaista toimintaa harjoittaa. :/

Sellaisesta mainonnasta, joka on avoimesti kerrottu postauksen yhteydessä, on minulla harvoin mitään pahaa sanottavaa. Mielestäni on aika yksiselitteistä, jos bloggaaja sanoo tuotteen olevan saatu.

Marc (Ei varmistettu)

Mahtavia kuvia!

Kommentoi