Säästätkö väärissä paikoissa?

Olen oppinut kantapään kautta,missä asioissa ei kannata säästää. Ajattelinkin nyt säästää teidät samoilta mokilta ja tarjota samalla vaihtoehtoisia ratkaisuja näihin ongelmiin. 

1. Halvimpien lentojen osto. Olen aina reissanut, vaikka rahaa olisi ollut vähän. Sen takia hakukoneet ovat tulleet erittäin tutuksi ja välillä halvimpia vaihtoehtoja on etsitty tuntitolkulla. Pitkät vaihtoajat ei ole haitanneet, sillä "säästäähän siinä kolmekymppiä". Kuitenkin ellei puhuta sadoista euroista, pitkät vaihtoajat tulevat loppujen lopuksi maksamaan enemmän kuin suorat lennot. Lentokentillä on lähes maasta riippumatta ihan järkyttävän kallista. Odotellessa tulee yleensä käytettyä vähintään se 30 euroa, kun ostaa vähän välipalaa, muutaman vesipullon ja kahvin. Tähän kun laskee vielä omalle ajalleen jonkinlaisen tuntihinnan, mennään aika pahasti pakkasen puolelle "säästöissä". 

Tee näin: Seuraa lentodiilit.fi sivustoa, tai hae lentoja esimerkiksi momondon kautta, jolloin näet hintakalenterin myös lähipäivien lennoista. Muista myös se, että Norwegianin lennoille pitää ostaa erikseen ateria ja laukku. 

2. Hiusten värjäys itse. Jos kyseessä on mikä tahansa monimutkaisempi prosessi, kuten vaalennus, raidat tai täysin uusi sävy, kannattaa se tehdä kampaajalla. Tukkakatastrofiin saa nimittäin menemään huomattavasti enemmän aikaa ja rahaa kun sitä pitää alkaa korjailemaan. Yleensä myös moninkertaisista värjäyksistä jää hiuksiin sellaiset vauriot, että myös shampoot ja hoitoaineet menee uusiksi yrittäessä korjata vahinkoja.

Tee näin: Jos rahaa ei ole joka kuu kampaajalle, harkitse luonnollista väriä, jota ei tarvitse käydä raikastamassa kuin kerran puolessa vuodessa. 

3. Huonekalut. Kun muuttaa ensimmäiseen asuntoonsa, ei välttämättä ole varaa sisustaa sitä Artekin huonekaluilla. En kuitenkaan suosittele ostamaan niitä halvimpia mahdollisia huonekaluja väliaikaiseen käyttöön. Ne alkavat hajoilla nopeasti ja niitä joutuu korvaamaan muutamia kertoja ennen kuin on varaa siihen täydelliseen aikaa kestävään yksilöön. 

Tee näin: Bongaile sopivia tuotteita kierrätyskeskuksista, sukulaisten vinteiltä, facebook-ryhmistä tai kirpputorilta. Uudella maalipinnalla saa paljon aikaan. Näin saa usein myös persoonallisemman sisustuksen aikaan. 

4. Ruoka. Monesti kuvittelee säästävänsä hurjan paljon ostamalla esimerkiksi ulkomaisia vihanneksia kotimaisten sijaan, tai valitsemalla halvimmat kananmunat luomumunien sijaan. Ero on kuitenkin niin pieni, että siinä usein huijaa itseään. Kotimaisista tuotteista ja paremmista ravintoarvoista kannattaa maksaa parikymmentä senttiä enemmän ja säästää mielummin suurissa hankinnoissa. 

Tee näin: Kukkaron nyörien ollessa tiukilla, tarkkaile kilohintoja ja osta suuria määriä. Pakasta osa ruoasta, jolloin yhden annoksen hinta jää pieneksi. Jätä kalliit erikoisuudet kauppaan ja keskity esimerkiksi satokausituotteisiin.

Voisin tehdä toisenkin postauksen, jossa listaan tilanteita joissa puolestaan kannattaa säästää.

Kommentit

Natsku (Ei varmistettu)

Hei tosi hyvä postaus! Olisin halunnut enemmän listauksia kun jäi ihan koukkuun noita lukiessa :D Mutta olen täysin samaa mieltä jokaisesta kohdasta ja toitottanut kavereille miksi noissa ei kannata säästää! Ja ehdottomasti teet postauksen asioista joissa kannattaa säästää :)

Elisa Lepistö

Kiva kun pidit! Ja ehdottomasti säästöpostaus tulossa :)

jappeq

Ehdottomasti lisää tälläsiä! Tulee todella tarpeeseen, kun olen muuttamassa pian omilleni ja rahat tulee olemaan tiukilla, mutta silti haluaisin säästöjä kerryttää että pääsisi taas maailmalle :) 

Elisa Lepistö

Mahtavaa! Lisää on tulossa :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Loistavia vinkkejä! Olen myös joskus lukenut vinkin siitä, että kannattaa matkustaa viikolla, sillä silloin lennot ja hotellit ovat halvempia kuin viikonloppuisin. Itse olen kuitenkin laskeskellut, että varsinkin jos puhutaan lyhyistä viikonloppumatkoista, voi palkattoman vapaapäivän pitäminen olla suurempi tulomenetys kuin se, että maksaisi viikonlopun lennoista/laivamatkoista/junalipuista/hotelleista tms. hieman enemmän.

Aina ei tosiaan kannata tuijottaa vain konkreettisia summia, vaan miettiä asioita laajemmassa mittakaavassa, sillä aika on rahaa - tuo lentokenttäesimerkki on oiva todiste siitä. Toki silloin kun rahat ovat oikeasti tiukalla ei vaihtoehtoja ole (tästä on opiskeluajoilta kokemusta), mutta tässä käsittääkseni puhuttiin enemmänkin tilanteista, joissa menoja pitäisi saada pienennettyä.

iidis
Varpain jaloin

Silloin kun rahat on tiukalla kannattaa kokemukseni mukaan panostaa laadukkaaseen kasvisruokaan ja unohtaa kaikki puolivalmisteet. Halvoista juureksista saa monta herkullista ruokaa pienellä vaivalla. Kuivatut pavut ovat ravintoarvoonsa nähden ihan käsittämättömän edullisia. Kaalista saa tehtyä myös ihania ruokia piti sitten perinneherkuista tai itämaisista mauista. Ja vaikka iso säkki manteleita tai muita pähkinöitä verottaa kukkaroa kerralla melkoisesti, tulee säästöä pitkä penni, kun tekee itse mantelimaitonsa ja käyttää siitä yli jääneen mujun vielä granolaan tai vaikka sämpylöihin, ja itsetehty pähkinävoi peittoaa ostetut mennen tullen. Leipää ei kannata ostaa valmiina, sillä itse tekemällä saa parempaa leipää ja huomattavasti ostettua edullisemmin. Näillä opeilla sain ruokittua opiskeluaikoina itseni ja poikani pääsääntöisesti luomuruoalla.

Mielenkiintoinen ja tärkeä aihe myös niille, joilla välitöntä budjetin kiristystä ei olisikaan näköpiirissä. Kiitos hyvästä avauksesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

loistavia vinkkejä! olen matkustanut hyvin vähän sen vuoksi ettei siihen ole yksinkertaisesti ollut varaa, vaikka halu nähdä maailmaa on suuri. itse olisin saattanut mennä juurikin tuohon halvimpien lentojen osto -kompaan. näitä lisää:)

Kommentoi