Supervoimia punajuuresta
Koitin olla luova ja tehdä banneria tälle blogille, mutta en oikein onnistunut mun iphone-kuvilla 😀 Olkoon tuo nyt kuitenkin vähän aikaa tuossa. Tein eilen iltaruoaksi punajuurta, ja oli sen verran maukasta että ajattelin jakaa ohjeen täällä.
Punajuuri on todella terveellistä ja kevyttä herkkua. 100:ssa grammassa punajuurta on vain 38 kcal energiaa, mutta paljon vettä ja ravintokuitua. Siinä on myös hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, joita suosin omassa ruokavaliossani.
Punajuuri sisältää myös paljon eri kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Siitä saa myös A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia jonka saanti suomalaisilla on vähäistä. Se vaikuttaa positiivisesti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. Punajuurta on käytetty myös parantamaan flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa. (Lähde)
Punajuuren kanssa tarjoilin karitsanpaistia, kun bongasin sitä alennuksesta.
Ohje on erittäin helppo, ja onnistuu toki muullakin lihalla.
Kauppalistalle:
- Punajuuria, suurinpiirtein saman kokoisia. 6-8 kpl on mielestäni hyvä määrä kahdelle ihmiselle.
- Homejuustoa oman maun mukaan. Meillä oli talleggio-juustoa, joka on erittäin rasvaista mutta todella hyvää!
- Lihaa kahden pihvin verran
- Ota kaikki ruoka-aineet huoneenlämpöön, ja laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.
- Kuori punajuuret.
- Viipaloi punajuuret lohkoiksi ja laita ne uunivuokaan, suosittelen käyttämään muovista leikkuulautaa, jotta väri lähtee helpommin pois pesussa
- Lisää vuokaan tilkka öljyä ja kääntele punajuuret siinä. Mausta esimerkiksi tuoreella timjamilla
- Leikkaa valitsemasi juusto punajuurien päälle, (itse olen juustohirmu, joten laitoin koko köntin. Veikkaan että pienempikin määrä riittäisi) ja laita vuoka uuniin n. 40 minuutiksi
5. Paista lihat kummaltakin puoleta pinnasta kuumalla pannulla ja suolaa ne 6. Laske uunin lämpötila n.130 asteeseen ja laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari, tällä välin voit tarjoilla alkusalaatin 7. Kun paistomittari näyttää 60 astetta, on paisti valmis (en malttanut itse odottaa ihan siihen, ja paisti oli melko raakaa)
8. Viipaloi paisti, tai tarjoile sellaisenaan.
En ole sitten mikään ekspertti näissä lihan valmistuksissa, joten netistä löytyy varmaan googlettemalla parempikin ohje niiden tekoon! 😀 Pointtina nyt kuitenkin nuo punajuuret, jotka olivat suussa sulavan hyviä!
Tässä vielä hauska idea, miten voi tarjoilla punajuurta toisella tavalla. Leikkaamalla piparkakkumuotilla punajuuret sydämen muotoisiksi. Melko söpön näköinen annos.Kuva