Taideharrastuksen aloittaminen: välineet

Tiedän sen tunteen, kun haluaisi kovasti maalata tai piirtää jotain, mutta ei ole muuta kuin kopiopaperia ja muutama onneton lyijykynä kotona. Silläkin toki pääsee pitkälle, ja muistan kun aikoinaan yövuoroissa aina piirsin lyijykynäpiirroksia niin, että oli vain yksi lyijytäytekynä ja sen päässä oleva kumi. Jos kuitenkin haluaa vähän parempia tarvikkeita, kannattaa marssia johonkin taidetarvikeliikkeeseen. 

Siellä on niin laajat valikoimat, että ainakin itselläni meni sormi suuhun ensimmäisellä kerralla. Olen itse käynyt Uudenmaankadulla sijaitsevassa Temperassa ja nyt Hämeentien Hakaniemen päässä olevassa Snow Whitessa. Ne ovat kuitenkin melko kalliita, ja ilahduin kun viikonloppuna Clas Ohlsonilla ollessamme bongasimme canvas-tauluja kolmen paketeissa alle kahdella kympillä. Clasulla oli myös maaleja ja muita tarvikkeita myynnissä. Tajusin itseasiassa tätä kirjoittaessa, että netistähän saa tietysti myös tilattua yhtä sun toista. Itse olen sellainen hypistelijä että haluan mennä paikan päälle pohtimaan.

Kun aloittaa maalausharrastusta, kannattaa miettiä ensin millaisia tauluja tai kuvia haluaa maalata. Kiinnostaako vesivärityöt ja herkkä & tarkka ilmaisu? Vaiko vahvat ja paksut värit? Olen itse päätynyt akryylimaalaukseen, mutta olen kokeillut myös vesivärejä, öljyvärejä ja guassivärejä. Kaikki toimivat hiukan eri tavalla, ja jotkut sopivat paremmin toiselle kuin toiset. Erittelen tähän nyt hiukan eri maalien ominaisuuksia niin hyvin kuin itse tiedän. 

Sanottakoon nyt vielä tässä varmuuden vuoksi että en tosiaan ole mikään näiden asiantuntija, joten saa korjata mikäli hölisen ihan omiani.

Akvarellit (vesivärit) ja guassit

Vesivärit ovat kaikille varmasti tuttuja jo lapsuudesta. Oikeat akvarellivärit ovat kuitenkin melko eri kamaa kuin lasten leikkivärit ja niihin kannattaa panostaa, sillä niissä on paljon enemmän pigmenttiä. Vesiväreille on omat siveltimet ja niitä löytyy keinokuituisia, sekä eri eläinten karvoista valmistettuja. Suosittelisin ensin ostamaan jonkun valmiin keinokuitusivellinsetin, jossa on useampi erilainen pää. Vasta oikeastaan maalatessa huomaa, mitkä on niitä omia lempisiveltimiä ja niitä voi sitten päivittää hiljalleen myös laadukkaampiin.

(huom. älkää kohdelko vesivärejänne kuten minä olen kohdellut :D kamalassa kunnossa)

Akvarelleille on myös omat paperit, ja niihin kannattaa myös panostaa. Paperit ilmoitetaan painon mukaan. Mikäli käyttää paljon vettä töissään, kannattaa ottaa 300 g paperi, muuten 200 g riittää varsin hyvin. Papereita on myös eri karkeusasteilla, joten sekin kannattaa tarkistaa. Mikäli haluaa että paperissa on kunnolla tekstuuria, kannattaa valita karkea paperi. Itselläni on akvarellikynät, jotka muistuttavat puuvärejä, mutta ne reagoivat veteen ja niitä voi siis märällä siveltimellä jälkikäteen levittää. Akvarelleilla saa todella helposti erilaisia valöörejä maalattua, sillä tummuutta voi helposti säädellä sen mukaan, kuinka paljon vettä käyttää. 

Guassivärit toimivat kuten akvarellit, mutta ovat huomattavasti peittävämpiä. Ne eivät ole akvarellien tapaan läpikuultavia, vaan jälki on mattapintainen ja värikylläinen. Guassit eroavat myös siinä, että jos haluaa maalata tummemman pinnan päälle vaalealla värillä, se onnistuu (kuivumisen jälkeen). Käytin näitä aikoinaan koulutöissä, kun piti saada maalattua esimerkiksi mustan nahkan näköistä materiaalia, ja koin sen todella vaikeaksi akvarelleilla. Kannattaa ehkä ostaa myös muovinen paletti, jossa on helppo sekoitella pääväreistä omia yhdistelmiä. 

 

Akryylivärit

Nämä ovat tosiaan omat henkilökohtaiset lempparini, sillä niitä on todella helppo käyttää, niillä saa paksua ja peittävää pintaa helposti, mutta ne ovat helposti ohennettavissa myös ihan juoksevaksikin maaliksi. Akryylimaaleista jää mattapinta kuivumisen jälkeen, mutta mikäli haluaa pinnasta kiiltävän, voi niihin sekoittaa erilaisia aineita sellaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Suosittelisin aloittamaan taas ostamalla jonkun akryylivärisetin. Värit tulee pienissä hammastahnaa muistuttavissa tuubeissa. Minulla on niiden lisäksi myös muutamia isoja purkkeja, kuten valkoista, harmaata ja muutamia lempivärejä. Jossain vaiheessa oli myös iso musta tuubi, sillä tykkäsin sekoittaa sitä muiden värien kanssa. 

Akryyleillä voi maalata myös paksulle paperille, mutta preferoin itse canvas-tauluja. Tämäkin on täysin mielipidekysymys, ja kannattaa vain kokeilla mikä itselleen sopii. Siveltimiäkin on joka lähtöön, joten voi ostaa esimerkiksi muutaman pienemmän siveltimen ja pari reippaamman kokoista. Itse maalaan eniten sellaisella remonttisiveltimellä, joka ei ole todellakaan tarkoitettu tällaiseen maalaukseen. Käytän myös metallisia palettiveitsiä (kuvassa alla), joilla saa joko ihan tasaisen pinnan halutessaan tai hauskaa tekstuuria kankaaseen. 


Minulla on ohentamista varten myös sellainen oma purkki (alhaalla kuvassa vasemmalla), mutta en ole oikein tähän päivään mennessä ainakaan huomannut mikä ero siinä on kuin vedellä ohentamisessa. Joten sitä ei ainakaan alkuun mielestäni tarvitse. Ostin sen Jackson Pollock - päissäni, kun  halusin kokeilla sellaista roiskemaalaamista, jossa maalin pitää olla paljon juoksevampaa. 

 

Öljyvärit

Näistä minulla ei ole ihan kamalasti kokemusta, vaikka joskus on pari pensseliä tullut pilattua kun olen luullut tarttuvani akryylituubiin, eikä kotona ollut tärpättiä. Nimensäkin mukaisesti kyseessä on öljyohenteinen maali ja vettä ei niihin voi sekoittaa. Värejä ohennetaan pellavaöljyllä tai tärpätillä, ja myös tarvikkeiden peseminen on hiukan hankalampaa (ja vaatii siis sitä tärpättiä). Lopputulos on kuitenkin todella kaunis ja jotkut pitävät öljyvärimaalausta kaikkein arvostetuimpana maalausmuotona. Aloittelijalle neuvoisin ostamaan ensin paksua paperia, sivellinsetin, puisen paletin, tärpättiä ja esimerkiksi kymmenen värin aloituspaketin. Niillä pääsee jo hyvin alkuun ja kokeilemaan, miten värit toimivat. Olen itse työskennellyt niiden kanssa ihan samalla tavalla kuin akryylimaalienkin. 

Jotta tästä ei tulisi nyt ihan kilometrin mittainen, taidan jatkaa liiduista, hiilistä, ja kynistä seuraavassa postauksessa. Jos jäi kysymyksiä, kommenttiboksi on auki!

 

Kommentit

Millie's
Randomilla

Akryylivärit on kyllä omatkin lempparit. Ois kiva nähdä sun maalauksia joskus ihan postauksen muodossa. Vai ootko sellaista joskus jo julkaissut? (Tullut vähemmän seurattua blogeja nykyään :)).  

Elisa Lepistö

Oon joskus jotain julkaissut, mutta siitä on niin kauan aikaa etten meinaa kyllä itsekään löytää niitä. Tässä kuitenkin muutama postaus, jossa maalauksia löytyy: http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/tie-luovuuteen & http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/totaalinen-mielentyhjennys &  http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/mental-health-monday-taideterapia <3

Millie's
Randomilla

Vau, oot taitava! Erityisesti viimeisen postauksen maalaus <3

Katinn (Ei varmistettu)

Jee, kiitti! nyt uskaltaa mennä ostamaan :)

Elisa Lepistö

Mahtavaa! Ja siellä on usein ammattimaista väkeä töissä, eli heiltä voi kysellä tyhmiäkin kysymyksiä :)

jennnituulia (Ei varmistettu)

Todella hyviä vinkkejä! Ja tosiaan näissä ei varsinaisesti ole mitään oikeaa ja väärää tapaa kun on kyse taiteesta.
Lisäisin semmosen vinkin että noiden 10 värin pakettien sijasta kannattaa alkuun ostaa vaan perusvärit eli sininen, punanen ja keltanen ja mieluiten kylmät ja lämpimät sävyt molemmista, ja lisäks valkonen. Sitten vaan opettelemaan värien sekoittamista. Mun mielestä on hyvä oppia tekemään värejä ja tietää mistä ne eri sävyt muodostuu, näin saa myös juuri niitä sävyjä mitä itse kaipaa. Tietenkään noissa valmiissa väreissäkään ei oo mitään väärää, välillä niistä löytyy todella kauniita sävyjä ja tiedän taitelijoita joilla on joku tietty lemppari valmissävy jota käyttävät aina :) Meille on koulussa (opiskelen siis taidetta) aina painotettu sitä että omat värit sekoitetaan itse, ja välillä oon tehnyt tauluja jopa vaan kahdella eri värillä - niilläkin saa yllättävän paljon sävyjä aikaan. Ainekin jos haluaa kehittyä maalaamisessa niin suosittelen kokeilemaan! Ja tähän liittyen toinen juttu mihin kannattaa panostaa on iso paletti. Ihan vaan joku muovilevyn pätkä tai vaikka vanha tarjotin, joku missä mahtuu sekottamaan kunnolla.
Ai niin ja vielä öljyväreistä, nykyään on vesiliukoisia öljyvärejä joilla itse maalaan, kun en tykkää sählätä noiden tärpättien yms. ohenteiden kanssa. Meidän koulussa tärpätin käyttö yhteisissä studioissa on jopa kielletty kun se on niin epäterveellistä. Mutta niihin perinteisiinkin öljyväreihin on saatavilla vähän parempia ohenteita, mitkä ei haise niin pahasti eivätkä ole haitaksi terveydelle. Noi vesiliukoiset on vaan niin helppoja että tykkään itse käyttää.
Tulipa pitkä romaani, sori! Aihe on lähellä sydäntä hahah. Olisi kiva nähdä lisää taidejuttuja täällä blogissa myös!

Elisa Lepistö

Heiii ihanaa kun täydensit postausta! Tosi hyviä vinkkejä tässä. Meillekin aina koulussa painotettiin, että värit pitää sekoittaa pääväreistä. Kyllä siinä oppii tietysti paljon. En kuitenkaan itse jaksa koskaan tehdä sitä, vaan mielummin sekoitan valmiita värejä toisiinsa ja vaalennan niitä valkoisella. Tai kun tulee helposti sellainen olo että ÄHHH EN MÄ OSAA! Kun haluaisi jonkun täydellisen sävyn ja sitten siihen sotkemiseen menee ihan liian kauan aikaa :D

Ja oon kuullut noista vesiliukoisista öljyväreistä, mutta en ole koskaan kokeillut! Pitää ehkä testata. Miten ne sun mielestä eroaa esim. akryyliväreistä muuten? Onko se kiiltävä lopputulos vai onko sitä jotenkin erilainen tuntu? Oon itse niin kokematon öljyvärien kanssa, että tavallaan kiinnostaisi kokeilla! Oon alkanut vähän haaveilla, että hakisi opiskelemaan taidetta, mutta pelkään ettei aika riittäisi. Ootko taikissa vai missä? Mun lähipiirissä ei ole oikein ketään taideopiskelijaa, joten nää hommat kiinnostaa tosi paljon!

jennnituulia (Ei varmistettu)

Joo se värien sekottelu tietysti vaatii vähän opettelua ja aina pitää kokeilla eri yhdistelmiä, mutta ite nautin tosi paljon just siitä! Se on tosi terapeuttista pursottaa paletille kasa maaleja ja sit vaan sekottaa ne yhteen ja katsoa mitä tapahtuu :D Mutta tottakai varsinkin aluks vaatii kärsivällisyyttä että saa tehtyä just sen sävyn minkä haluaa.

Ja en siis tiedä tarkalleen miten ne vesiliukoset öljyvärit toimii, tai että miten ne on valmistettu, mutta toimii ihan normaalien öljyvärien tapaan :) Akryyleista öljyväri eroaa siinä että se on paljon paksumpaa, ja maalaukseen saa ihan eri tavalla tekstuuria kun sitä maalia voi laittaa paksuja kerroksia (esim. Van Goghin maalaukset jos oot nähnyt livenä). Ja kuivumisessa menee helposti pari päivää, mikä antaa paljon aikaa maalauksen työstämiseen ja maalia voi sekottaa vielä siinä canvasillakin mikä helpottaa esim. semmosen pehmeän näköisen lopputuloksen saamista. Mun käsityksen mukaan öljyvärit kestää aikaa myös paremmin kun akryyli eikä rupea niin helposti halkeilemaan. Miinuksena tosiaan myös tää kuivumisaika, yhden maalikerroksen kuivumista saa aina odotella jos haluaa maalata päälle ilman että maalit sekottuu. Musta tuntuu että noi vesiliukoset öljyvärit kuivuu ihan vähän nopeammin kun perinteiset, ne on muutenkin vähän vähemmän 'öljymäisiä'. Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla öljyvärejä, niillä on ihan eri fiilis maalata kun akryyleilla! Sit vaan täytyy muistaa pohjustaa kangas/taulupohja kunnolla, ettei öljy pääse kankaaseen haurastuttamaan sitä.

Opiskelen itse Skotlannissa taideyliopistossa, en oo ihan varma suomen taidekoulujen tilanteesta mutta hae ihmeessä jos yhtään kiinnostaa! Sit jos tuntuu että ei oo aikaa niin joissain opistoissakin on Suomessa mun mielestä hyviä kursseja mitkä ei varmaan vaadi ihan niin paljon kun yliopistotutkinto. Tyyliin semmosia vuoden mittaisia. Mutta ei siinä ainekaan mitään menetä! Oon kanssa miettiny että alkais vetämään jotain taidekurssia tyyliin kerran tai pari viikossa, en tiedä onko tämmösiä Suomessa miten? Välillä tulee kyselyitä kurssien perään ja tuntuu että ihmisiä kiinnostais kyllä. Pitää varmaan selvitellä :)

Elisa Lepistö

Hei kiitos super paljon kattavasta vastauksesta! Pitää varmaan antaa öljyväreille uusi mahdollisuus. Enhän mä edes tiennyt että se kangas pitää pohjustaa :D Ja hei todellakin alat vetämään!!! Olin Melbournessa sellaisessa viini + maalausillassa, jossa oli kurssin vetäjä ja kaikki maalas omat taulut. Silloin tosi moni kyseli sen perään ja mietin, josko sellaista olisi alkanut järjestämään myös Suomessa. Jos sua kiinnostaa esimerkiksi kesällä vetää tän tyyppisiä iltoja ainakin muutama, ja kaipaat jotain jonka kanssa hoitaa käytännön järjestelyjä, niin laita mulle vaikka mailia elisa.lepisto@gmail.com niin voidaan vaikka yhdessä miettiä miten sais järjestettyä ja missä! Veikkaan että tosi moni olisi kiinnostuneita tulemaan. Melbournessa tää maksoi 60 dollaria, ja siihen kuului maalaustarvikkeet ja viinilasi. Viinin sai tuoda itse :D Tässä vielä postaus aiheesta: http://www.lily.fi/blogit/start-living-your-best-life/viinia-maalausta. MÄ INNOSTUIN TÄSTÄ NYT IHAN TÄYSIÄ! Voi kun haluisit alkaa vetämään näitä :D

jennnituulia (Ei varmistettu)

Joo hei muistankin kun kirjotit tosta, mietin kanssa että toi oli tosi hauska idea! Just semmonen rento juttu olis kiva. Kesällä oon kyllä Suomessa, laitan meiliä sulle! :)

Elisa Lepistö

Ihan mahtavaa!!!!! Jessss!

Noora T. (Ei varmistettu)

I'm in !!

VV (Ei varmistettu)

Mä haluun tollaseen maalausiltaan tai lyhytkurssille!! Ihana idea!

szz (Ei varmistettu)

Hei, oli pakko tulla kiittään tästä postauksesta! Sain nimittäin vuosia kadoksissa olleen maalausinspiraation takaisin :) katsotaan kauanko tällä kertaa kestää, mutta nyt oon niin mielissään! Pitääkin lähteä täydentään tarvikevarastoa! :)
Toivottavasti näitä taidejuttuja tulee vielä lisää!

Elisa Lepistö

Ihana kuulla! Varmasti tulee. Oon maalaillut myt ahkerasti ja ollut kyllä niin meditatiivista, että suosittelen lämpimästi kaikille<3

Selina Kustula / Leijonaa mä metsästän (Ei varmistettu) Http://www.leijonaa.fi

Hei,

Ekana kiitos tästä postauksesta! Itsellä menossa oikein taidetoukokuu ja maalausinto huipussaan :)

Satuin just pari päivää sitten katsomaan YouTube-videossa, jossa selitettiin, että vedellä akryylibärien ohentaminen saattaa rikkoa rakenteen niin, että jossain vaiheessa maalaus irtoaa pohjastaan. Siinä nyrkkisäännöksi sanottiin, ettei koskaan yli 30% vettä vaan ennemmin ohentamiseen tarkoitettuja aineita.

Akryylit on munkin suosikkeja. Ihanan peittäviä :)

Selina Kustula / Leijonaa mä metsästän (Ei varmistettu) Http://www.leijonaa.fi

Ja näköjään mun toukokuu otti vähän varaslähdön :D

Kommentoi