Vääriä tapoja

Olimme yhtenä päivänä tekemässä tyttöporukalla ruokaa, kun ystäväni kaatoi kylmän pastaveden pois kattilasta, valutti hanasta tulikuumaa vettä tilalle ja totesi että kiehuu muuten nopeammin näin. Meistä kolme muuta pöyristyimme ja totesimme, että eihän kuumaa vettä saa otttaa kraanasta koska se on täynnä bakteereja. "Mutta siinähän se vesi keittyy ja bakteerit kuolee" totesi ystävämme. Ihan totta, mietin. En löytänytkään enää yhtään järkevää argumenttia siihen, miksi kuumaa vettä ei saisi ottaa keitinveteen. Se nyt vain sattui olemaan asia, jota en ollut koskaan tehnyt. 

Meillä on oikeastaan paljon tällaisia asioita, joita meille on opetettu esimerkiksi lapsena, eikä niitä ole tullut kyseenalaistettua myöhemmin elämässä. Järkytyn joka kerta, jos joku esimerkiksi heittää vessanpönttöön pumpulituppoja tai vanulappuja. Eikä pelko pöntön tukkeutumisesta ihan rehellisesti sanottuna ole omani, vaan olen perinyt tämän asenteen. Käyn silti joka kerta heittämässä ne roskiin, ihan vain varmuuden vuoksi. 

Joskus tällaiset harhaluulot ovat perheensisäisiä, mutta joskus ne jaetaan kokonaisen kansakunnan kesken. Kuulin esimerkiksi, että Saksassa kerran valmistettua ruokaa ei laiteta jääkaappiin vaan se jätetään vain pöydälle kattilassa ja seuraavana päivänä lämmitetään uudelleen. En meinannut uskoa tätä. Eikö ruoka pilaannu? Ilmeisesti ei, jos kerran kaikki saksalaiset ovat kautta aikojen näin toimineet. 

Kuulin myös, että Italiassa jäljelle jäänyt pitsa laitetaan puolestaan kylmään uuniin. Sielläkään sitä ei laiteta kylmään. 

Tuleeko teille mieleen jotain asioita, joita muissa kulttuureissa tehdään täysin eri tavalla? Tai oletteko huomanneet toteuttavanne jotain ihan järjetöntä asiaa vielä aikuisenakin kertaakaan kyseenalaistamatta sen tarpeellisuutta?

Pictures: Marianna Mäkelä, Sara Vanninen & me

 

Kommentit

eltsu (Ei varmistettu)

Hei mä olen myös kuullut tuon saksalaisen tavan, mutta oon luullut sen olevan vanhanaikanen tapa ja, että nykyään "tiedettäisiin paremmin" ja ruoka laitettaisiin jääkaappiin. Eipä nähtävästi haha!

Yksi tämmönen hassu uskomus olisi, että (jenkeissä) kaupasta ostettavaa valmista cookie doughta ei saa syödä raakana, muuten voi salmonella iskeä. Kukaan tuttu ei osaa sanoa onko tuo totta, mutta silti jokainen sitä syö.

Toinen tuli kanssa mieleen: paprikan sisässä olevat siemenet on myrkyllisiä? Oikeastikko? Itse en niitä salaatista pois nouki jos sinne niitä vahingossa menee ja elossa ollaan!

Hyvää viikonloppua ja hurjat kiitokset hauskoista teksteistä ja inspiroivista kuvistasi!

Elisa Lepistö

Siiiiiis mitä, paprikan siemenet myrkyllisiä?! Mä syön niitä aina kun en jaksa puhdistaa kunnolla :D Toivottavasti niissä ei nyt ainakaan paljon myrkkyjä ole :D Kiitos sulle! <3

Sanna.S (Ei varmistettu)

Nyt on pakko tökerösti tarttua esimerkkeihin, mutta kuuman ruoka ja juomaveden otto kraanasta on enimmäkseen haitallista, koska vesijohtoputkista saattaa liueta metalleja veteen ja siks niitä on haitallista käyttää. Metallit vielä usein varastoituvat maksaan, eikä niitä saada eritettyä kehosta pois! :)

Myöskin mikrobien ja bakteerien määrä kasvaa huomattavasti, jos ruokaa säilyttää lämpimässä. Tietty on ihan eri aiheuttaako se aina mitään, mutta itse en lähtisin testaamaan mahataudin uhalla.

Jokatapauksessa varmasti on paljon turhia pelkoja ja tapoja, joita tulee vastaan joka päivä, mutta niitä ei vain tiedosta!

Ps. Tavotteena oli ainoastaan tuoda huomio sille, että jotkut tavoista on oikeasti hyödyllisiä, jottei ihan kaikista niistä kuitenkaan luovuta! :)

Elisa Lepistö

Joo äitini kommentoi ihan samaa! :D Siis tuosta vedestä. Taidan siis pysyä edelleen näissä tavoissani. Silti on jännä, että on uskomuksia mitä ei osaa argumentoida muilla tavoin kun että "koska mun vanhemmat sanoo niin!". Ja varmasti suuri määrä niistä on ihan aiheellisiakin, mutta ei ole vain koskaan tullut kyseenalaistettua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vessanpöntön suhteen tapasi on kyllä täysin oikea! Sinne ei pidä heittää mitään muuta ylimääräistä kuin vessapaperia. Ei viemäri pienestä määrästä välttämättä tukkoon mene (vaikka miksipä ottaa riskiä), mutta jätevedenpuhdistus hankaloituu, kun a) mukana on ylimääräistä tavaraa, maatumatonta tavaraa ja b) veteen imeytyy vanulapuista ja muista esimerkiksi meikkien kemikaaleja.

Elisa Lepistö

Totta, nää on hyviä lisäargumentteja :D Törmään nimittäin tähän yllättävän usein ja joudun kiistelemään aiheesta. 

aakk (Ei varmistettu)

Itse en jaksa uskoa, että suomalaisesta lämpimästä hanavedestä voisi saada vatsatautia, vaikka vettä ei keittäisikään. Itse tietysti siis aina keitän lämpimästä vedestä, juurikin nopeamman keittymisen toivossa :D Tulee mieleen samantyylinen kulttuuriero suomalaisten ja jenkkien välillä. Suomalaiset uskovat, että auki olevasta ikkunasta "vetää" yön aikana ja voi tulla kipeäksi tai työpaikan ilmastoinnin "veto" aiheuttaa niskakipuja. Jenkeissä ei ymmärretä tätä "veto" käsitettä ollenkaan.

Elisa Lepistö

En uskokaan, että se pelko on vatsataudista, vaan nimenomaan siitä että niistä lämpimistä putkista liukenee veteen esimerkiksi kuparia. Ja siis mä oon just toi veto-tyyppi :D !!! En tiedä kuinka paljon tässäkin on placeboa mukana, mutta niin monta kertaa joku veto on tehnyt kipeäksi. Hahaha!

Minnapa (Ei varmistettu)

Olen kans huomannut tuon ettei jenkit ymmärrä yhtään tätä vetohommaa. Suomalainen tuskin uskaltaa ajaa autolla ikkunat auki kun vetää, siinä sitten jenkki katselee ihmeissään että mistä tuo selittää :D toki on eri asia onko ulkona kaksikymmentä lämmintä vai pakkasta! Vitsit, mulla ois varmaan paljonkin näitä suomi-jenkkieroja, mutta kun on asunut jo useamman vuoden yhdessä niin ei enää oikein muista mitä kaikkea sitä silloin alussa sai kummastella :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä olen kyllä ihan itse huomannut, että vetoinen ikkuna aiheuttaa flunssaista oloa tai niskat tulee kipeäksi jos ilmastointi on liian kova. Uskomuksesta ei ole kyse ja toiset ihmiset ovat herkempiä kuin toiset.
Myös lämpimän hanaveden käyttö on minusta ajatuksena ällöttävää ja riippuen putkista myös oikesti epähygieenistä, kun lämpimään veteen liukenee herkemmin raskasmetallit, bakteerit viihtyvät lämpimässä jne. Liiallinen hygieenisyys on toki haitallista.

Käsittääkseni esim. Briteissä käsinpestyjä astioita ei huuhdella vaan vain kuivataan tiskiainejäämät astioihin. Suomessa taas astiat huuhdellaan, uskomus ja oikea/väärä tapa tämäkin. :)
Toisaalta suomalainen tapa nukuttaa vauvoja ulkona ja jopa parissa miinusasteessa on monissa muissa (ei-lämpimissä) maissa väärä tapa, samoin Suomessa ajatellaan että ulkoilu on aina hyvästä kun saa raikasta happea jne. Onhan näitä.

ii1234 (Ei varmistettu)

Tuota lämpimän/kuuman veden käyttöä ruuissa tai juomissa ei sen takia suositella, kun lämpimään veteen liukeaa putkista enemmän kaikkia raskasmetalleja ja muita haitallisia mömmöjä! Tuskin siis mitään ruokamyrkytystä saa, jos veden keittää, mut pidemmän päälle voi olla keholle haitallista :/ muuten kiva postaus!

Elisa Lepistö

Joo näin on muutkin kommentoineet! :)

Elsaaa1234 (Ei varmistettu)

Kylmän veden käyttäminen ei todella ole mikään väärä tapa! Kuumaa vettä hanasta käytettäessä putkistoista irtoaa raskasmetalleja jotka on todella haitallisia varsinkin pienille lapsille!

Elisa Lepistö

Jatkan juurtuneita tapojani! :D

Karla K (Ei varmistettu)

Heh, pakko oli kommentoida tuota saksalaisten ruokatapaa, silllä itse asun Espanjassa ja täällä kanssa jätetään ruuat ihan vaan huoneenlämpöön kattilaan tai lautaselle ja seuraavana päivänä syödään sitä safkaa. :) itse olen tähän jo tottunut hengaillessani espanjalaisten tuttujeni kotona mutta esimerkiksi äitini ei tätä tapaa käsitä vaikka hänkin täällä asuu :D eikä ole muuten itselle kertaakaan tullut mitään vatsatautia vaikka syön näitä vuorokauden huoneenlämmössä olleita ruokia :) veikkaan että suomessa saatetaan olla tässä vähän liiankin tarkkoja! Mutta riippuuhan toki omasta balteerikannasta j mihin on oma keho tottunut.

Mulla muuten ihan sama tuo vessanpönttötapa! Ja veden kanssa sama juttu. Mä olen myös esimerkiksi todella tarkka että suoraan pullon suust ei juoda esim. Limsaa ja sit takas jääkaappiin tai että jotain ruokaa syödään suoraan purkista ja sitten jääkaappiin tai vastaavaa. Äitini aina toitottanut kuinka pöpöt lähtevät leviämään ja ruoka pilaantuu nopeammin.. hmm mitähän muita uskomuksia vielä olisi... :D

Blogisi on ihana ja ihan yksi lemppeiblogeistani! Liian harvoin jaksan/muistan vaan kommentoida.. olet ihanan positiivinen ja kaunis!!! Ja vaikutat niin rohkealta.

Elisa Lepistö

Toi on niiin outoa :D Täällä ollaan kyllä hygienian suhteen välillä vähän turhankin hysteerisiä, siinä oot ihan oikeassa! Ja kiiiiiiitos ihana! <3<3<3<3

Emilia M

Vahvistan yllämainitut :) Ei todellakaan suoraan hanasta kuumaa vettä ruonlaittoon, ei kahvin keittoon, pastan keittämiseen tai mihinkään muuhunkaan. Kyse ei ole bakteereista, vaan putkista liukenevista aineista. Aineet tarttuvat herkemmin kuumaan kuin kylmään veteen ja siksi kuuma vesi kantaa mukanaan esim. kuparia. Tässä kannattaa olla systemaattinen, eikä joustaa yhtään, koska huonoista joustamisista tulee herkästi tapoja. "Mä nyt tän kerran vaan".

Ja kerran vedenpuhdistamolla käynyt ei tosiaan heitä vessanpönttöön mitään muuta kuin sitä itseään ja ehkä vessapaperia. Putkitukokset ovat todellinen riski ja taloyhtiölle voi tulla isot laskut väärään paikkaan poikittain juuttuneesta vanupuikosta tai tamponista. Vedenpuhdistaminen myös kuluttaa luonnonvaroja, joten tässäkin asiassa kannattaa katsoa isoa kuvaa.

Ruokaa ei myöskään kannata jättää lämpimään, tietää jokainen hygieniapassikoulutuksen käynyt. Riskit ovat pienet, mutta olemassa kuitenkin. Jokaisen kotioloissa ottamat riskit ovat eri asia kuin esim. ravintolassa tai suurtalouskeittiössä, mutta tässäkin asiassa kannattaa opetella heti oikeille tavoille.

Elisa Lepistö

Jatkan siis paasaamistani tästä vessanpönttoasiasta :D Ja itse oon vähän liiankin tarkka kaikkien ruoka-asioiden kanssa. Pari kertaa ruokamyrkytyksen läpikäyneenä on jäänyt ikuiset traumat, eikä tulisi kyllä mieleenkään jättää ruokaa yön yli lämpimään, vaikka se turvallista olisikin :D

Hannukka (Ei varmistettu)

Haha nyt oli pakko kommentoida. Oon asunut Saksassa kohta pari vuotta ja alkuun en yhtään ymmärtänyt kun saksalainen poikaystävä (ja kaikki muutkin paikalliset) jätti ruoat kattilaan hellan päälle jne. Eikä koskaan jääkaappin. Käytiin kyllä aikamoiset keskustelut poikakaverin kanssa tosta mutta nyt tajusin että oon kyllä ihan mukautunut tähän paikallisten tapaan! :D eikä kyllä mitään sivuvaikutuksia oo tullut. Loistava kirjoitus!

Elisa Lepistö

Toi on niiin outoa :D Mitäköhän kaikkia outoja suomalaisia tapoja on, mitä ei ole edes tullut ajatelleeksi? 

VilmaN (Ei varmistettu)

Nyt ei tietystikään tule omia esimerkkejä mieleen, mutta kämppikselläni oli myöskin tapana jättää ruoka aina pöydälle jääkaapin sijasta ja asiaa googleteltuani törmäsin monesti myös aisaan, että ravintoarvot säilyvät ruoassa huomattavasti paremmin kun sen kylmentää heti ja säilyttää viileässä. Make sense kun miettii esim. pakastevihannesten mainontaa.

Elisa Lepistö

Aijaa! Mä oon taas jotenkin ollut aina siinä uskossa, ettei lämmintä ruokaa saa laittaa jääkaappiin vaan sen pitää antaa jäähtyä ensin pöydällä :D

tiitumi (Ei varmistettu)

Siinä ettei lämmintä ruokaa saa laittaa jääkaappiin, on ajatuksena ihan vaan se, että se nostaisi jääkaapin lämpötilaa ja lämmittäisi muutkin jääkaapissa olevat ruuat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ruoka kannattaa viilentää esim laittamalla kattila hetkeksi kylmään veteen. Nopea viilennys on tärkeä, etteivät bakteerit ala lisääntyä.

Pertsa (Ei varmistettu)

Tuohon vedenkeittämiseen liittyen, mun poikaystävä opetti mua (oli oppinut äidiltään..) että kiehauttaa ne vedet eka äkkiä vedenkeittimessä ja kaataa siitä kattilaan niin nopeuttaa hommaa älyttömästi. Tätä oon alkanut käyttää arjessa! Sitten oli myös oppinut mua ärsyttävän tavan; petivaatteet pitäisi puistella ennen pesukoneeseen laittoa? Siis täh? Lisäksi löytyy eriäviä mielipiteitä siitä kuinka täyteen tiskikone laitetaan, saako matkalaukkua laittaa sängylle, tuleeko kahvia säilyttää jääkaapissa, kauanko ruokaa voi syödä eräpäivän jälkeen, tuleeko vuoka voidella vai käyttää leivinpaperia yms. Nää on selvästi meille lapsuuden kodissa opetettuja juttuja, joita ei tosiaan kyseenalaisteta ennenkuin sitten kumppani sit ihmettelee vieressä :D

Emilia M

Siis totta kai petivaatteet puistellaan! Niissä on aina jotain pölyä ja nöyhtää ja ainakin nyt hiuksia, miksi ne pitäisi lykätä pesukoneeseen mukaan suodatinta tukkimaan?

Taru Mari
Stuff About

Mä otan aina kans välillä kuumaa vettä. Mies aina väittää että kylmä on freesimää! Höpö höpö. :D Outo toi juttu et jätetään ruoat yöksi lämpimään!

saarah
visual diary

Hah, hyvä postaus!

Oon kans välillä huvittanut ihmisiä Lissabonissa tällä "ulkomaiset pakastemarjat tulee kuumentaa ennen käyttöä" säännöllä, joka on Suomesta opittu. Täytyy myöntää etten tosiaankaan sitä tee, vaikka siinä joku salmonellariski kuulemma onkin...

Kommentoi