VÄÄRISTYNYT MINUUS

Kuuntelin toissapäivänä Jari Sarasvuon podcastia kävellessäni ystävän luokse. Mielenkiintoinen lause jäi puheesta mieleen: "Minä en ole se, joka luulen olevani, enkä minä ole se jonka sinä luulet minun olevan, vaan minä olen se, jonka luulen että sinä luulet minun olevan."

Ensimmäisellä lukukerralla jokseenkin haastava lause hahmottaa, mutta melko mielenkiintoinen kun se aukeaa. Viime vuosien aikana on tullut tehtyä melko paljon itsetutkiskelua ja tähän asti olen kuvitellut, että käyttäydymme niin kuin muut ihmiset olettavat meidän käyttäytyvän. Nyt vasta ymmärsin, että emmehän oikeastaan voi tietää mitä muut ihmiset meistä ajattelevat. Meillä on vain oma käsityksemme siitä, ja se voi olla täysin vääristynyt. Kuinka hullunkurista onkaan, että alitajunnassa saatamme tehdä päätöksiä sen suhteen, mitä kuvittelemme muiden meiltä odottavan? Voi olla, että alisuoriudumme tehtävistä sen takia että emme itse näe muiden uskovan kykyihimme. Saatamme jättää asioita kokeilematta, koska kuvittelemme muiden näkevän meidät ujoina riskin ottajina tai kaavoihin kangistuneina. 

Puhuimme tästä eilen ystäväni kanssa terassikautta avatessamme. Hän kertoi tutustuneensa samankaltaiseen aiheeseen: kuinka minuus voidaan jaotella kokemukselliseen minuuteen ja muistavaan minuuteen. Kokemuksellinen minuus kattaa nykyhetken ja sen miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Muistava minuus pitää sisällään tarinat siitä, mitä kerromme elämästämme ja itsestämme itsellemme ja muille. Ajatus pyöri päässäni vielä tänään ja katsoin TED talkin aiheesta. Daniel Kahnemanin mukaan onkin kaksi hyvin eri asiaa olla onnellinen elämässään ja olla onnellinen elämästään

Muistava minuus on sen, jossa päätöksenteko tapahtuu. Emme valitse asioita kokemuksellisuuden kautta vaan sen kautta, millaisena ne haluamme muistaa. Kahneman kysyy mielenkiintoisen kysymyksen: jos seuraavan ulkomaanmatkan jälkeen kaikki valokuvat reissusta tuhoutuisi ja saisimme muistinmenetyksen ja tietäisimme tämän etukäteen, valitsisimmeko samanlaisen loman? Ajatuksella on mielenkiintoista leikkiä. 

Puhuimme myös sitä, kuinka menneisyydessä tapahtuneet negatiiviset kokemukset saattavat vaikuttaa tulevaisuuden päätöksiin huonolla tavalla. Sen lisäksi siis, että peilaamme itseämme sen kautta mitä kuvittelemme muiden ajattelevan meistä, teemme samaa myös itse kertomien tarinoiden avulla. Kokemuksia ei tietenkään pysty muuttamaan, sillä hetki on mennyt jo. Kuitenkin tarinaa kokemuksesta voi muuttaa. Kun alkaa mielessään kertoa tapahtumaa positiivisempaan sävyyn, alkaa se pikkuhiljaa muuttua. Pikku hiljaa alat itsekin uskoa tähän tarinaan ja suhtaudut positiivisemmin tulevaisuudessa saman kaltaisiin tilanteisiin. 

Ja niinkuin jo tiedämme, menestys ei takaa onnellisuutta, mutta onnellisuus auttaa menestymään. Sen takia onkin tärkeä miettiä, minkälaisia tarinoita kerromme itsellemme jo eletystä elämästämme. Sillä mitä on tapahtunut, ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, mitä tapahtuneesta ajattelemme. 

Ihanaa aurinkoista viikonloppua! 

Kommentit

Paula (Ei varmistettu)

Diippiä, mutta tosi hyvä postaus!! Kirjotat tosi kivasti ja oon ihan samaa mieltä, mutta en ois kyllä osannu pukea niitä sanoiksi noin hyvin :)

Elisa (Ei varmistettu)

Joo melko diipiksi meni :D Ja kiitos kovasti! Kiva kun luit :)

Katherine (Ei varmistettu)

Tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe pohtia! Itse pyrin aina kertomaan itselleni (ja muillekin) mahdollisimman positiivista tarinaa menneisyydestäni. Tottakai niitä negatiivisia asioita siellä on paljon myös, mutta niissä vellominen ei auta nykyhetkessä yhtään. Ja kaikesta ikävästä on opittu jotain.

Aurinkoista viikonloppua sinne myös! Kuinka ihanaa, että kerrankin täällä pohjoisessakin paistaa aurinko :)

Elisa (Ei varmistettu)

Olen ihan samaa mieltä :) sen takia mielestäni on hassua, että jotkut ihmiset tuntuvat oikein etsimällä etsiä kaikesta jotain negatiivista ja keskittyvät sen löytämisen jälkeen vain siihen.

Ja tosiaan, upea kevätpäivä oli tänään! Toivottavasti saadaan nauttia näistä säistä vielä pitkään :)

mari (Ei varmistettu)

Tuo lause... avasi kyllä tosi paljon omia mietteitäni!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! Itsekin tosiaan jäin sitä pyörittelemään päässäni pitkäksi toviksi :)

Elisa (Ei varmistettu)

Olipa hyvä teksti, sopivan pitkäkin! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kaima! :) Kiva kuulla.

Karoliina (Ei varmistettu)

No huhhu, aika päräyttävä kirjoitus etten sanois! Luin tän todella moneen kertaan ja luen varmasti vielä moneen kertaan uudestaan, että kunnolla aukeaa. Tykkään tosi paljon näistä sun pohdiskelevista kirjoituksista, liittyen just itsensä tutkiskelemiseen, omatuntoon, onnistumisiin, kiitollisuuteen elämässä ym. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana kuulla Karoliina! <3 Kiitos paljon.

Pupunen (Ei varmistettu)

Siis Elisa Heiiii!!
Miten sie osaat aina kirjoittaa juuri niistä aiheista mist oon viimeaikoina miettinyt!

Syvällinen kirjoitus pisti miettimään monia asioita eri näkökulmasta ja paremmalla tavalla!

Kiitos :)

Elisa (Ei varmistettu)

No heiii pupunen! Tätä monet sanovat :D Se on se vetovoiman laki ;) Kiva että sai sut pohdiskelemaan! :) Kiitos itsellesi!

(Ei varmistettu)

Kiitos Elisa! Älykäs, syvällinen ja ajatuksia herättävä teksti :) itse pohdiskelen kans kaikkea joka päivä.

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos kovasti! :) Kiva kun luit!

Saara (Ei varmistettu)

Olipa hieno teksti! Nämä asiat ku sisäistää niin elämä on taas astetta antoisampaa :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla Saara <3

Idu (Ei varmistettu)

Nyt täytyy minunkin tulla kiittämään tekstistä, herätteli hyvin näin lounastauolla. Osoittaa hyvin, että olet hurmaavan älykäs neito ja monipuolinen bloggarikin. Aurinkoa viikkoosi! <3

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiiitos hurjan paljon Idu! Ihanaa että sait tekstistä ajatuksia :) Aurinkoista viikkoa myös sinne! :)

miksu (Ei varmistettu)

Tämä oli varmasti yksi parhaita tekstejäsi!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos, kiva kuulla että upposi :)

Iina-Maria (Ei varmistettu)

Juuri etsin jotain tällaista syvällisempää blogia, johon pystyisi itsekin samaistumaan. Blogisi kyllä keikkuu tuolla bloglovin listoillani, mutta jostain kumman syystä eksyn tänne ihan turhan harvoin.

Kiitos upeista, puhuttelevista teksteistä. Ja kiitos, kun postaat muustakin kuin vaan "asuista ja säästä".
Sekoitat juuri hyvillä mittasuhteilla pintaa ja pinnan alaista elämää.

Elisa (Ei varmistettu)

Ihanasti sanottu!Kiitos hurjan paljon ja kiva kun tykkäät! :)

Kommentoi