Vanha asuinalue vs. uusi

Lisää snäpistä keräiltyjä postaustoiveita (jotka ovat olleet muten aivan loistavia, kiitos niistä): vanhan ja uuden asuinalueen vertailu. Olen asunut elämäni aikana todella monenlaisissa ympäristöissä ja asunnoissa. Lapsuuteni vietin ruskeasuolla, keskuspuiston kupeessa meidän ihanassa punavihreässä kuplassa. Tunsin kaikki kerrostalomme naapurit nimeltä ja koko pihapiirin voimin tehtiin asioita. 11-vuotiaana muutin isäni kanssa kahdestaan Meilahteen, joka oli varsin lähellä, mutta fiilikseltään täysin erilainen. En tuntenut korkeasta kerrostalostamme ketään ja keskuspuiston sijaan ikkunasta näkyi mannerheimintie. 

Sen jälkeen olen asunut Maunulassa, Herttoniemessä, Vantaalla, Itäkeskuksessa, Punavuoressa, Hermannissa, ja nyt Munkkiniemessä viimeiset 5 vuotta. Olemme viihtyneet täällä loistavasti. Seutu on rauhallista ja luonto on lähellä. Kävellen pääsee hetkessä merenrantaan eikä keskuspuistokaan ole kaukana. Seurasaari on kivenheiton päässä ja sinne on kiva tehdä kävelytreffejä töölössä asuvien ystävien kanssa. Cafe Torpanranta on aurinkoinen kesäterassi lounaalle ja talvella siellä on ihana käydä kuumalla kaakaolla.

 Kauppavaihtoehdot ovat puolestaan Munkassa todella surkeat, ja ne rajoittuvat kahteen ylihintaiseen Alepaan. Toinen vaihtoehto on ollut ottaa munkkivuoren ostarille bussi ja käydä siellä kaupassa. Palveluita ei siis ole mitenkään liikaa ja niihinkin on pitkät kävelymatkat. Lähin ystävämme asuu monen kilometrin päässä töölössä, joten extempore visiittejä ei tule oikein harrastettua. Vaikka kaupungille pääsee puolessa tunnissa, on matka silti sen verran pitkä että harvemmin jaksaa lähteä vain piipahtamaan jossain (onpa muuten ihana sana tuo piipahdus).

Cafe Torpanranta ilta-auringossa.

Oven edessä voi törmätä kadulla tallustelevaan kettuun.

Auringonlaskua saa tuijotella kaikessa rauhassa merinäköalalla. 

Seurasaaren laiturilla on oma spottimme, jossa käymmä muun muassa pelaamassa lautapelejä.

Nyt muutamme Torkkelinmäelle, josta olen todella innoissani. Kaupunginosa on täynnä vanhoja, toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, ja hinnat ovat vielä halvempia kuin esimerkiksi töölössä tai punavuoressa. Uuden asuntomme vieressä muutaman korttelin säteellä asuu nopeasti laskemalla ainakin 14 kaveriamme (Sara ja Juuso jopa näköyhteyden päässä), ja vielä enemmän tuttavia. Voin jo sieluni silmin kuvitella arkipäiväisetkin ex tempore treffit, arkiruokakutsut puolin ja toisin, jaetut saunavuorot, telkkarin tuijottelut isommalla porukalla ja kävelytreffit eri kokoonpanoilla. 

Yksi eniten intoa aiheuttavista asioista on palveluiden läheisyys. Kävelymatkan päässä löytyy tämän hetken kiinnostavimmat ravintolat ja baarit, kuten esimerkiksi Wino, Panema, Kampai3, Kolmon3n, Kaiku, Siltanen, Onda, Tenho, Skiffer, Molotow, Roots, Rupla, Namnam, Earlybird, Silvoplee, Lemongrass ja Pupu. Niiden lisäksi aktiviteetteja löytyy muitakin. Voi mennä Rivieraan leffaan (jossa en ole vieläkään käynyt), Mascottiin pelaamaan bilistä tai William K.:hon lautapeleja, voi mennä urheiluhalliin keilaamaan tai Hakaniemen palloiluhalliin racket ball turnaukseen. Ei tarvitse merikerhon terassilla istuessa tuijotella reittiopasta ja jännittää milloin viimeinen bussi lähtee ja voi vain käväistä moikkaamassa kavereita jotka ovat puistossa piknikillä. 

Kauppamahdollisuudet paranevat huomattavasti, sillä hakaniemen tori ja ympyrätalon isot kaupat ovat lähellä, mutta myös esimerkiksi Kurvin 24 h Alepa ja Lidl löytyy vierestä. Olen innoissani myös kaikista etnisistä kaupoista, joista saa wasabijauhetta ja erikoisempia mausteita ja soosseja. Syksyllä kalasatamaan avautuu REDI, johon tulee vielä lisää palveluita, sekä ne isot ruokakaupat joita vailla on autottomana ollut kaikki nämä vuodet. 

Jottei menisi ihan Kallion ylistämiseksi koko postaus, niin onhan siellä toki huonot puolensakin. Vaikka se on siistiytynyt todella paljon viimeisten vuosien aikana, on esimerkiksi Kurvissa vielä vähän pelottavaa porukkaa silloin tällöin (eli aika usein). Piritorillakaan en kovin mielelläni hengailisi, mutta en näe sille toisaalta tarvettakaan. Minulle on jäänyt hiukan traumoja itäkeskuksessa asuttuani, sillä silloin Tallinnan aukiolla oli välillä melko tiheitäkin tilanteita. Torkkelinmäeltä kuitenkin pääsee pois muitakin reittejä kuin kurvin läpi.

Myös ulkoilumahdollisuudet ovat paljon huonommat. Puistoja on jonkin verran, tokoinranta ja töölönlahti on ihan vieressä, mutta eipä ne nyt ihan näille munkan ulkoilumahdollisuuksille pärjää. Plussaa toisaalta mustikkamaasta, johon pääsee nykyään siltaa pitkin. Onhan sinne toki hiukan pidempi matka, mutta esimerkiksi pyörällä hurauttaa melko nopeasti. 

Matka keskustaan lyhenee, vaikka ihan ydinkeskustaan harvoin on edes asiaa. Sitä tärkeämpää on kuitenkin TFW:lle matkan lyhentyminen, josta olen aivan pähkinöinä. Enää ei tarvitse laskea 45 minuuttia matkaan, vaan se on parin raitiovaunupysäkin päässä. Myös matka toimistolle puolittuu ja helpottuu kaikin puolin. Nämä päivittäiset arjen helpotukset ovatkin niitä joita todella odotan. 

Olisi mielenkiintoista kuulla myös omien asuinalueidenne plussia ja miinuksia! 

Kommentit

annariina (Ei varmistettu)

Oh! Jätimme juuri kuun vaihteessa Munkan haikein mielin taaksemme. Minulle se oli se täydellinen asuinalue nimenomaan juuri ulkoilumahdollisuuksien, meren läheisyyden, rauhallisuuden ja elävän kahvilakulttuurinsa ansiosta. Kauas emme lähteneet muuttaessamme vain parin kilometrin päähän Taliin, missä meillä kylläkin on viehättävämpi ja toimivampi asunto, edelleen loistavat ulkoilumahikset, mutta toki merelle on hieman pidempi matka. Aiemmin saatoin poiketa merenrantaan viidessä minuutissa, se oli minulle tärkeää.

Täällä Talissa plussaa kuitenkin on jopa joustavammat kulkumahdollisuudet, kun busseja kulkee jatkuvasti ihan läheltämme. Munkasta keskustaan liikuin pääosin vain ratikalla ja kesäisin pyörällä, keskustan busseille oli kilometrin matka joka muka usein tuntui aivan ylivoimaiselta. :D Nyt asumme myös lähellä isoa ja hyvän valikoiman omaavaa kauppaa, mitä Munkassa todellakin kaipasi ainaisen Alepassa käynnin vuoksi. Toisaalta teimme mekin viikonlopun kauppareissumme Munkkivuoren ostarille, mutta helposti tuohon reissuun meni kaiken kaikkiaan muutama tunti aikaa, kun usein lenkkeilimme ostarille ja takaisin jos ostettavaa oli sen verran, että saimme ne käsissämme kannettua. Tuota palveluiden heikkoutta ei ole Munkassa ikävä, kaikkea muuta kyllä hieman. Onneksi kesällä pääsen pyörällä nopeasti uimarannalle tai Cafe torpanrantaan, täällä Talissa kiinnostavat kahvilat loistavat poissaolollaan. :) Onnea uuteen kotiin ja uuteen asuinalueeseen sopeutumiseen!

Elisa Lepistö

Munkkaan jää kyllä pieni pala sydämestä, ja varmasti paikka tulee aina pysymään tärkeänä. Tali on myös ihanaa aluetta, vaikka siellä on vähemmän tullut pyörittyä. Kilometrin matka bussipysäkille kuulostaa kyllä pitkältä, joten ymmärrän hyvin että on ollut pelkän ratikan varassa. Se on muuten ihanaa, miten muuttaessa osaa arvostaa ihan omituisia juttuja. Kun nyt vaikka sitä että ikkunasta näkyy puita, tai että aurinko paistaa jossain vaiheessa päivää sisään, tai sitten tuota ruokakauppaa! Talista onneksi ei ole esimerkiksi pyörällä pitkä matka munkan rantaankaan :) Kiitos ja sitä samaa myös teille!

Paulina Blomström (Ei varmistettu)

Torkkelimäki näyhtää ja kuulostaa kanssa mahtavalta, piti oikeen googlata ja kyllä sielä hienoja taloja on!! Varmasti viihdytte hyvin sielä myös, ja teidän uus asunnto näyttää kyllä niin hyvältä ja siitä tulee varmaan tosi hieno. odotan innolla etttä pääse näkeen kuvia valmiista asunnosta.

Itse rakastan munkkiniemeä ja munkkivuorea, poikaystävällä on asunto munkkivuorella ja aina kun viikonloppusin tulen helsinkiin se on vaan niin mahatava päästä munkkivuorelle. Olen aina ajatellu että olen keskusta ja kaupunki ihminen, mutta nyt kun olen kohta viettäny viikonloput ja kesät munkkiniemessä ja munkkivuoressa en vois kuvitella asuvani muualla.
En näköjään sitten ole mikään ydinkeskustan tyttöjä. Minä rakastan istua ratikassa tai busissa ja vain katsella ihmisiä, rakennuksia maisemia. Tai sitten vuokrata kesällä citypyörää ja polkea rantaa pitkin keskustaan.

Elisa Lepistö

Samaistun tuohon, että on ihana istua ratikassa ja katsella maisemia. Olen pienenä jo kulkenut ratikalla joka paikkaan, ja jotain siinä äänessä ja hajussa on sellaista ihanan rauhoittavaa. Vaikka ratikalla menisi tupla-aika matkustamiseen, valitsen yleensä silti sen muiden kulkuneuvojen yli. Asuin pienen hetken iso roobertinkadulla siinä keskustan päässä, ja täytyy kyllä sanoa että niin ydinkeskustassa asuminen ei sopinut minulle. Varmasti siinäkin jos olisi asunut esim Koffin puiston päässä, olisi ollut paljon rauhallisempi ja luonnonläheisempi fiilis. Saa nähdä, miltä Torkkelinmäki sitten tuntuu pitkässä juoksussa :) 

Ex-ullislainen (Ei varmistettu)

Muutin hiljattain Meilahteen Ullanlinnasta, jossa asuin melkein 5 vuotta. Ullanlinnan plussia ehdottomasti kauniit talot, pikkuputiikit (vaikka en niissä ikinä käynyt, mutta ajatuksena :D), kivat kuppilat ja kahvilat, elämää (mutta ei mitään örvellyselämää) viikollakin, ja pysty kävelemään keskustan baareista kotiin. Miinuksena sitten se, että siellä ei ole luontoa/metsää joka on mulle super tärkeä (paitsi kaivari, mutta ei kunnon metsää), mulla ei asunut yhtään kaveria siellä, se oli vaikea autolla päästäväksi, kesäiltaisin rauhalliset lenkit voi unohtaa kun Kaivari on täynnä jengiä jne. Myös kylmä merituuli oli ikävä.

Meikussa ei ole ihan samanlaista fiilistä ja kauniita taloja kuin Ullanlinnassa ja sen lähellä, mutta fiilistelen niin paljon, että tämä on mulle sopivampi paikka! Lenkkimahdollisuudet ovat loistavat: metsät eli Keskuspuisto on lähellä, Seurasaari toisella puolella, kulkuyhteydet joka paikkaan aivan loistavat ja autopaikkojakin löytyy paremmin vierailijoille. Meikku on kaiken keskellä, keskustaan pääsee reilussa 10 minuutissa, mutta kuitenkin myös luonnon lähellä. Ehkä tulee jossain vaiheessa ikävä Ullista, mutta ainakin nyt fiilaan uutta kotiseutua! :)

Onnea uuteen kotiin!

Elisa Lepistö

Näitä on niin kiva lukea! Ja ah, Ullanlinna on ihana, mutta ihan samoja miinuspuolia mekin pyörittelimme mielessämme kun mietimme Eiraa tai Ullanlinnaa mahdollisena asuinalueena (ja toki myös hinta painoi tässä). Vaikka Munkka ei maantieteellisesti ole niiin paljon meikkua pidemmällä, niin muistan kyllä että meikussa asuessa tuntui että vähän joka paikka on lähellä, sillä siitä on tosiaan niin hyvät kulkuyhteydet ja se on niin keskeisellä sijainnilla, kuten sanoit :) Ihanaa että viihdyt uusilla kulmilla! Onnea myös sulle uuteen kotiin! <3

Elza (Ei varmistettu)

Oi, Torkkelinmäki on i-ha-na! Asuin itse aikoinaan parisen vuotta Etelä-Haagassa, jossa en kyllä voi sanoa viihtyneeni, vaikka kymppiratikan päättäri oli kivenheiton päässä ja asunnon vuokra inhimillinen. Muutin sieltä Kallioon Helsinginkadulle, ja olin täysin myyty! Tykkäsin aivan tajuttomasti siitä, että kun ulko-ovesta astuu, näyttäytyy elämä koko kirjossaan siinä. Kämäiset kaljakuppilat, Hurstin jono, kirpparit ja etniset kaupat olivat silloin se juttu. Viiden Kalliossa vietetyn vuoden jälkeen muutinkin Sörnäisiin, tarkennettuna Kurviin, jossa viihdyin kolmisen vuotta mainiosti. Loistavat julkiset yhteydet ja 24 h Alepa lisäsivät asumismukavuutta todella paljon. Nyt vuoden vaihteessa muutin Vallilaan, joka ainakin näin kolmen kuukauden kokemuksella on ollut parasta ikinä! Kallion vilske on lähellä, yhteydet pelaavat, ja Vallilan S-market on alakerrassa, en oikein muuta osaisikaan toivoa. Onnea teille uuteen kotiin!

Janssoni (Ei varmistettu)

Arabianranta - Opiskelija-asunnossa todella edullinen, suorastaan halpa, vuokra, päivittäispalvelut kävelyetäisyydellä, ulkoilumaastot vailla vertaa (etenkin Lammassaari, ah!), ja sporalla pääsee suoraan keskustaan ja yliopistolle. Itse kaipaisin kuitenkin enemmän elämää, täällä on melko kuollutta 25-vuotiaan näkökulmasta. Tää on myös pitkällä kaikista ystävistä, jotka asuvat Etu-Töölö-Kallio-akselilla, joten ex tempore -näkemiset on hankalia. Lisäksi matkoihin kuluu melko paljon aikaa päivästä. Vuokran takia en kuitenkaan muuta vielä opiskeluaikana muualle.

Ellaar (Ei varmistettu)

Täälläkin munkkalainen, tosin nykyinen sellainen. Muutto on edessä ja asuntoja katsottu muun muassa Sompasaaresta, johon tällä hetkellä rakennetaan paljon. Haluan olla hyvien ulkoilumahdollisuuksien lähellä ja siitä pääsee kätevästi Mustikkamaalle. :) Munkan kahviloita, rantaa, luontoa ja tunnelmaa ylipäätään tulee kyllä ikävä!

Kommentoi