VIETNAMILAISET RULLAT
Olen muutamia kertoja maistanut vietnamilaisia rullia. Ensimmäisella kerralla en pitänyt lainkaan, toisella kerralla ne oli jo melko mukiinmeneviä ja kolmannella kerralla veivät kielen mennessään. Sanomattakin on selvää, että näitä voi tehdä todella monella eri tavalla ja täytteistä riippuen ne saa hirmu eri makuisiksi.
Hauskinta tässä on mielestäni se porukalla puuhaaminen. Jos haluaa, voi kastikkeen ja pilkkomishommat tehdä ennen vieraiden tuloa ja istahtaa sitten pöydän ääreen porukalla näpertämään.
Olin kuvitellut, että riisipaperia saa vain etnisistä kaupoista ja että sitä varten pitäisi matkustaa johonkin Hakaniemi/Kallio-akselille. Kuitenkin nykyään niitä kuulemma saa ainakin Stockan herkusta ja muista isommista ruokakaupoista. Itse kävin ostamassa postitalon S-Marketista. Ne näyttävät jokseenkin muovisilta tortilloilta kuivana. Niihin tarvii jonkun ison kulhon, johon laittaa lämmintä vettä. Riisipaperi laitetaan veteen ja annetaan sen tulla ihan löysäksi. Sen jälkeen sitä on helppo taitella.
Ja niinkuin sanoin, että sisälle voi laittaa melkeinpä mitä ikinä keksiikään. Olen syönyt sellaisia missä on marinoituja kasviksia, juustoja ja juureksia. Kuitenkin ehkä eniten pidän tällaisista, missä on jotain kalaa, kasviksia ja riisinuudeleita. :
- Porkkanaa
- Kurkkua
- Korianteria (myös muut yrtit käyvät, jos ei korianterista pidä)
- vuonankaalia (tähän sopii varmasti myös idut tai maukkaat salaatit hyvin)
- Graavilohta
- Seesaminsiemeniä
- Riisinuudelia
- Isoja katkarapuja
- Avokadoa
Kaikki ainekset voi leikata valmiiksi pitkiksi suikaleiksi kippoihin, ja nuudelit tehdä valmiiksi ja huuhdella kylmällä vedellä viileiksi.
Ja tärkeimpänä komponenttina on mielestäni tämä kastike, johon rullia voi dippailla. Näitäkin on todella monia eri reseptejä, aina maapähkinävoista punaisiin chilikastikkeisiin. Meillä oli seuraavat ainekset ja oli kyllä todella hyvää:
- 1,5 dl Mirin riisiviinietikkaa
- 1,5 dl soijaa
- 1,5 dl vettä
- 0,5 dl sokeria
- 1 rkl hunajaa
- 1 iso valkosipulin kynsi
- 1 peukalon palanen inkivääriä
- 1 chili
Laita Mirin, soija, vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Lisää hunaja ja pieneksi silputut valkosipuli, inkivääri ja chili ja kiehauta uudestaan. Anna hautua kannen alla kymmenisen minuuttia. Kaada pieniin kippoihin ja anna jäähtyä.
Rullien kokoomiseen ei mielestäni tarvita sen kummallisempia ohjeita. Jokainen tyyli on yhtä hyvä. Itse laitoin täytteet suht keskelle lettua ja käänsin alhaalta ja ylhäältä ensin reunat keskelle ja sen jälkeen rullasin sen melko tiukasti toiselta sivulta aloittaen.
Näitä voi tehdä useamman valmiiksi tai syödä aina yhden kerrallaan. Itse tykkään syödä aina vain yhden ja sen jälkeen rakentaa uuden. Siinä ruokaillessa menee mukavasti aikaa sillä tavalla ja vatsakin ehtii tajuamaan, milloin on täynnä. Näitä tulee kyllä ihan varmasti tehtyä vielä monta kertaa, olivat niin paljon helpompi valmistaa kuin kuvittelin.
Mitkä on teidän lempitäytteitä näissä rullissa?