VINKKEJÄ RUOKAVALION MUUTTAMISEEN

Sain kommentin, jossa pyydettiin vinkkejä ruokavalion muutoksen alkuvaiheeseen. Kysyjä kertoi olevansa aina todella motivoitunut, mutta ei tunnu pääsevän alkuvaiheesta koskaan pidemmälle. ”Vaikka söisin terveellisen ja riittävän aamupalan ja lounaan niin päivällä iskee aina sellanen aivan jäätävä makeanhimo, joka jotenkin sitten hukuttaa alleen sen motivaation äänen.” Uskon että tämä on todella yleistä. 

En ole koskaan ollut varsinainen sokerin ystävä, mutta on aikoja kun minäkin olen ollut sokerikoukussa. Valitettavasti siitä pääsee eroon vain kieltäytymällä sokerista ja joskus se voi olla vaikeampaa kuin tupakoinnin lopettaminen. Siinä kuitenkin on se positiivinen puoli, että kun on mennyt viikko tai kaksi, ei sokeria oikeasti enää tee mieli. Joskus kun itselläni on ollut kamala sokerinhimo, olen ostanut hedelmiä kuten esimerkiksi viinirypäleitä. 

Toinen asia, mikä ruokavalion muutoksessa on tärkeää, on suunnittelu. Kun menee kauppaan vasta vatsan kurniessa, voi olla varma ettei ostoskoriin päädy ne kaikkein terveellisimmät valinnat. Tämän välttämiseksi kannattaa suunnitella koko viikon ruoat etukäteen. Silloin myös kunnon ateriarytmi on kaikkein vaivattomin sisäistää. Vaikka omalla kohdalla terveellinen ruokavalio on edellytys omalle hyvinvoinnilleni, kaipaan silti hiukan tällaista suunnitelmallisuutta sen toteuttamiseen.

Voi esimerkiksi kirjoittaa itselleen paperille kaikki viikon ateriat ja sitoutua noudattamaan sitä. Lupaudut joka päivä syömään aamiaisen, välipalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan, etkä mitään ruokalistan ulkopuolelta. Koska alkuun on tärkeä osata pitää ateriakoot tarpeeksi pieninä, että parin tunnin päästä on taas nälkä, joskus keittiövaaka toimii parhaiten. Meillä on ollut Clas Olhsonin keittiövaaka, joka maksoi vain 15 € ja oli todella pieni ja huomaamaton. 

Oma lounas ja päivällinen tulee menemään suurinpiirtein tällä kaavalla: kasviksia 200 g, pastaa/riisiä 50 g, lihaa/kalaa/kanaa 100 g + munaa/raejuustoa. Tästä on todella helppo varioida erilaisia aterikokonaisuuksia. Välipaloina syön smoothieita, pähkinöitä ja hedelmiä. 

Viimeiseksi kannattaa muistaa, että ruokavalion noudattaminen muuttuu päivä päivältä helpommaksi. Tällä suunnittelulla on myös se hyvä puoli, että voi käydä ostaamassa vaikka koko viikon ruoat kerralla, jolloin ei tarvitse käyttää lukuisiin kauppareissuihin aikaa kiireisen arjen keskellä. 

muoti paivan-tyyli trendit ostokset
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.