Tequilaa pinnan alla: Paulan ja Miran soolobiisien plussat ja miinukset

Rohkenen epäillä, että tätäkin blogia silloin tällöin lukevien joukosta löytyy muutamia ihmisiä, jotka diggailevat nyt jo edesmennyttä yhtyettä nimeltä PMMP, jonka keulahahmoina heiluivat ihanan vilpittömät Paula Vesala ja Mira Luoti.

vesalaluoti.jpg

 

Kun bändi lopetti, siirtyivät Vesala ja Luoti tietysti hiomaan soolomateriaaliaan. Ja jo alkuvaiheessa oli arvattavaa, että keskustelu lähtee hyvinkin pian pyörimään raiteelle ”Paula vai Mira – valitse puolesi”.

Itse olen ollut aina hitusen enemmän Team Paula, vaikka pidänkin tällaista puolien valitsemista aika typeränä. Olen kuitenkin odottanut innolla myös Miran tekemisiä, etenkin sen jälkeen kun Vesala-nimellä musiikkiaan julkaiseva Paula pyöräytti hieman vaisuksi jääneen biisinsä Tequila. (Kiitos muuten Paulalle, että julkaisit musiikkia tuolla nimellä, etkä esim. ”Paula Julia”. En kestä enää yhtäkään ”vahvaa ja itsenäistä naisartistia”, jonka taiteilijanimi on oma Etunimi Toinennimi.)

Mira Luodin julkistettua ensimmäisen biisinsä Pinnan alla, pääsen vihdoinkin vertailemaan näitä kahta biisiä ja niiden tyylejä keskenään.

https://www.youtube.com/embed/7Koqo1UzBxI” width=”560″>

Miinukset

Tequila:
– Kertosäkeen liikatoisto vie tehokkuutta
– Kappaleen rakenne kuulostaa hieman keskeneräiseltä: kliimaksi puuttuu
– ”Napaan Tequilaa” -sananparsi ohjaa muuten hyvien lyriikkateemojen kokonaisuutta vähän metsään päin
– Epätasainen video

Pinnan alla:
– Liian naivistiset sanoitukset
– Laulut liian pinnassa
– Tylsä kertosäe
– Epätasainen video 

**

Yhteenvetona voinee siis sanoa, että itseäni miellytti loppupeleissä enemmän Mira Luodin tuotos, joskaan kumpikaan ei vielä onnistunut lunastamaan paikkaa sydämessäni. Listani saattaa vaikuttaa ylikriittiseltä niuhottamiselta, mutta itse haluan nähdä asian toisin: Paula ja Mira ovat kummatkin artisteina ja tekijöinä minulle niin tärkeitä, että odotan heiltä vain parasta. Ja vaikka ensimmäiset kappaleet eivät kummankaan osalta räjäyttäneet pottia, niin uskon, että parempaa on vielä tulossa. Alku aina hankalin.

Luottoni molempien tekemiseen on kova, mutta toivon silti, että Paula ja Mira yhdistävät jossain välissä taas voimansa. Tequilakin lienee parempaa pinnan alla kuin navasta juotuna.

kulttuuri musiikki
Kommentit (13)
 1. Miran biisi voisi olla hyvä, jos laulajalla olisi edes hitusen lahjoja tähän hommaan. Kuka tahansa pystyy hönkimään yhtä surkean esityksen. Kauhulla odotan mahdollista livevetoa. Sille on syy, että Mira oli PMMPssä taustalla. Video on joo parodia jo valmiiksi, tarkoituksella?

  1. Edellisessä kommentissani tulikin vastausta oikeastaan myös tähän.

   Tuota en tullut ihan ajatelleeksi, mutta Miran video tosiaan toimisi kyllä parodianakin. En usko, että se on ollut tarkoitus, mutta nyt kun sanoit, niin aika parodiamainenhan se on 😀

 2. Minua ällötti PMMP:ssä sen täydellinen epäaitous, aivan viimeiseen saakka hiottu kaupallisuus, joka näkyi erinomaisesti myös poppoon pistäessä kilut kasaan. Siinäkin mitattiin taskuihin jokainen penni. Yhtä lailla minua raivostutti kaksikon surkea laulutaito. Minulle se on tärkeää. Vaikka olisi musiikin ilmiö, niin ilmiönkin on lunastettava asemansa osaamisellaan.

  Jos valita pitää, astun epäröimättä Paulan joukkoihin. Näistä biiseistä kuitenkin Miran on parempi. En ole ottanut selvää, kuinka laulajat ovat itse tuotoksiinsa vaikuttaneet. Arvaan että Paula voimakkaasti, kun Mira ei taas käytännössä lainkaan.

  Jatkossa toivon Paulalta romaaneja ja kehittyvää kaarta kirjoittajana, en lauluja. Lahjakkuus ei vain yksinkertaisesti riitä muusikoksi kuin kaupallisuuden kautta. Kynä käteen, mikki huitsin sinne.

  Miralle toivon menestystä kaupallisuuden kautta musiikissa, koska jollain on ihmisen elantonsa ansaittava, eikä Miralla ole samoja mahdollisuuksia kuin Paulalla.

  1. Jostain sinäkin oot varmaan kasannut mielipiteesi, enkö itsekään ole mikään asiantuntija, mutta hämmästyttää silti että joku väittää PMMP:n olleen jotenkin epäaito ja kaupallinen. Siis millä tavoilla? Aito nyt voi toki tarkoittaa useampaa asiaa.
   Vielä enemmän yllätyin tosta väittämästä etteivät tytöt osaisi laulaa. Lähinnä ehkä Paulan takia, seurasitko sen suorituksia silloin Vain elämäässä?

  2. Kummallista, mulle kun PMMP onnistui olemaan juuri se yksi hetken aidoimmista ison lafkan pop-yhtyeistä. Totta kai lopettamiseen liittyvissä keikoissa oli rahastuksen makua (ja tosiaan, isolle levy-yhtiölle levyttävää artistia onkin tarkoitus myydä), mutta enpä lähtisi tästä bändiä itseään mitenkään syyllistämään. 

   Käsittääkseni (saa korjata jos olen väärässä) Paulan tuotos on enemmän omaa jälkeä, ja Miralla on ollut Arto Tuunela tuottamassa.

   Vaikka itsekään en pidä Miraa yhtä kovatasoisena laulajana kuin Paulaa (joskin kehitystä on tapahtunut vuosien aikana), niin en tykkää yhtään tuosta asenteesta, että jos on paska, niin voi olla hiljaa. Miran viehätysvoima perustuu omasta mielestäni juuri hänen asenteeseensa – että vaikka ei ole täydellinen, voi tehdä asioita täydestä sydämestään. (Mira on punk!) Sitäpaitsi Miran äänestä löytyy välillä todella hienoja sävyjä, joten toivon, että hän keskittyy jatkossakin hiomaan ja ylläpitämään laulutaitoaan sekä tekemään musiikkia.

   Ja mitä tulee väitteeseen, ettei Paula osaa laulaa tai tehdä musiikkia, niin olen ihan täysin eri mieltä, kuten ilmeisesti Sibelius-Akatemiakin, joka on kouluttanut Paulasta ammattimuusikkoa jo ennen koko PMMP:tä (klassinen laulu pääinstrumenttina). Musiikki ja kirjoittaminen lähinnä tukevat toisiaan, joten en ymmärrä miksi Paulan pitäisi valita vain toinen ala. 

   Tuosta olen kyllä hitusen samaa mieltä, ettei Miralla ole ihan samoja mahdollisuuksia kuin Paulalla, johtuen enemmänkin Paulan monipuolisuudesta, kuin siitä, että Mira olisi jotenkin heikko ja vain kaupallinen artisti. Paula sukkuloi helpommin eri taiteenlajien kerrostumissa, kun taas Mira vaikuttaa olevan selvästi enemmän yhden alan tekijä. Tai ainakin tässä vaiheessa on vaikea kuvitella, että Mira lähtisi nyt ottamaan esim. teatterikenttää haltuunsa muussa kuin esiintyjän roolissa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *