ruokaisa vegesalaatti {tattaria,punajuurta ja fetaa}

 

IMG_2595.JPG

Tattaria! Virolaisen arkikeittiön perusainesta, jota en voinut vielä kymmenisen vuotta sitten edes nuuhkia sen voimakkaan arominsa takia. Jollain ihmeen väsytystekniikalla mieheni on kuitenkin vakuuttanut minulle, että näitä suurimoita kannattaa lusikoida, pastan ja valkoisen riisin sijaan, sillä ne ovat aivan älyttömän terveellisiä. Ja näitä muuten vedellään tässä maassa aika paljon. Tattaria löytyy jokaisen tarhan, koulun, yliopiston, työpaikkabuffan ruokalistoilta. Meidän tytön lempiruokaa on kevyessä suolavedessä keitetty tattaripuuro voinokareella! Eli kyseessä on ihan perus-safka. Tattarista voi valmistaa, puuroja, lettuja tai leipääkin, ihan mitä vaan.  🙂 

Parasta tattarissa on sen ravintosisältö: se sisältää 12,6 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden,  ja paljon enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin muut viljakasvit, ja onhan tattari myös gluteeniton.

IMG_2594.JPG

Minun lautasella tattari on usein seikoitettu salaatin joukkoon.  Se antaa niin paljon ruokaisuutta muuten niin kevyeeseen annokseen, ja pitää nälän loitolla kauan.

Punajuuri-feta-tattarisalaatti:

100g  tattarisuurimoita, keitä ohjeen mukaan

4 pientä punajuurta, keitettynä tietty

kourallinen rukolaa

130g voissa paistettuja herkkusieniä

silputtua kevät sipulia

120 g fetaa 

Kastike:

(!tämä on tärkeä elementti, koska muuten salaatti jää varsin kuivaksi!)

2 rkl oliiviöljyä

2 tl – 1 rkl sitruunan mehua

hyppysellinen suolaa, mustapippuria ja sokeria tai hunajaa

Jäähdytä keitetty tattari. Kaada suurimot salaattiastian pohjalle. Lisää muut ainekset ja kastike, sekoittele hennosti!

IMG_2597.JPG

IMG_2614.JPG

Nam!

Koti Ruoka ja juoma

hyvää huomenta: hasselpähkinä-kahvismoothie

IMG_1654.JPG

Tämä smoothie pitää sisällään kaiken aamupalalle oleellisen: hyviä rasvoja, kuitua, lämpöisiä mausteita, kahvia ja hedelmää 🙂

Tee näin:

 heitä blenderiin yksi pieni pakastettu banaani

sekoita mukaan yön yli lionneet hasselpähkinät (tuhti kourallinen riittää mainiosti)

lorauta mukaan 2 dl kylmää mantelimaitoa (tai tavallista maitoa)

viimeistele jäähtyneellä espresso-shotilla (tai pieni 4-5 cl tujaus erittäin vahvaa kahvia)

tipuauta mukaan hyppysellinen kanelia (kardemumma tai  vaniljajauhee toimii myös)

(blendaile kunnes koostumus on samettisen pehmeä, lisää maitoa tarvittaessa)

 

IMG_1658.JPG

mmmm, reipasta aamua!

T

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys