aurinkoa lautasella

Hei, haluatteko lääkettä pimeyden päihittämiseen, eli näihin julmetunmoisiin marraskuun koomailtoihin? Meikäkokin salaisuus on tuoda näin alkavan talven keitoksiin pala, ah niin ihanaa, Aasiaa. Ja erityisesti sen energiaa antavia mausteita – currya, inkivääriä ja korianteria.

img_8168.jpg

 

Kannustan muitakin etsimään aurinkoa elämään vaikka hellan kautta eli, I give to you:

THAI KIKHERNEKEITTO

 

  • 3 porkkanaa /3 carrots
  • 2-3 dl tuoreita herkkusieniä/ 2-3 dl fresh champignons
  • 4-5 dl vettä/ 4-5 dl water
  • oranssi paprika/ orange paprika
  • pari kevätsipulia / few spring onions
  • 3 valkosipulinkynttä / 3 garlic glowes
  • 1/3 osaa chiliä / 1/3 chili
  • korianteria (kourallinen tai pari) itse laitan vähintään pari, koska korianteri on iiihanaa! / handful of Coriander, if you please
  • 1 lime / 1 lime
  • 4-5 kaffirlimen lehteä (ei pakollinen)/ 4-5 kaffir lime leaves
  • purkki kikherneitä (400g) / 1 can of chickpeas
  • 1- 1/2 purkillista kookosmaitoa (maun mukaan) / 1- 1/2 cans of coconut milk
  • 3-4 tl punaista currytahtaa / 3-4 ts red curry paste
  • 2 rkl kalakastiketta / 2 tbs fish sauce
  • oman maun mukaan voit vielä lisätä hunajaa ja suolaa  / optionally you can also add honey or salt…
  • Vinkki: kana ja jättikatkaravut sopii myös mainiosti mukaan!

Kuulota kattilassa öljytilkassa/tai mielellään kookosöljyssä pieniksi paloitellut valkosipulit, chili sekä currytahna. Lisää viipaloidut porkkanat (ja 5 min päästä paloiteltu paprika ja herkkusienet), vesi, sekä kaffirlimen lehdet. Anna kiehua kunnes porkkanat ovat pehmenneet (ei liian kauan, saa olla rapeita). Lisää huuhdellut kikherneet ja kookosmaito, anna kiehua hetki. Lopuksi lisää silputtu korianteri, limen mehu, kalakastike, silputut kevätsipulit, ja ota heti pois liedeltä ettei mausteidan/yrttien maut katoa. Testaa maku, lisää hunajaa tai suolaa jos siltä tuntuu.

//ENG

Heat coconot oil/or other cooking oil and sweat the chopped garlic and chili,and the curry paste. Add the water, kaffirlime leaves, sliced carrots and  chopped paprika and champignons. Boil until the veggies are soft but still crunchy. Add the coconut milk and chickpeas (that r rinsed with water). Let boil for few minutes, then add the chopped coriander, chooped spring onion, fish sauce, lime juice and move the pot away from the stove. To balance the taste, you can also add some honey and salt.

enjoy,

T

Koti Ruoka ja juoma

Tallinn – Restaurants

Noniin, on aika aloittaa jo aikaisemmin lupailemani Tallinnan esittelykierros. Tässä postauksessa ajattelin hihkaista teille omista lemppariravintoloista! Jatkan Tallinnateemalla vielä parissa muussa postauksessa jossa koluan läpi Tallinnan sisustuskauppoja ja muita mielenkiintoisia paikkoja 🙂

Olen mailaillut tätä ravintolasuosituslistaa jo monille tutuille tässä vuosien varrella, joten kiva saada tämä vihdoin tänne blogin puolelle ihan kuvitustenkin kera! Tämä lemppariravintoloiden lista ei tosin tule ikinä olemaan lopullinen koska tunnetusti tässä kaupungissa uusia ravintoloita ilmestyy lähes kuukausittain. Myös ravintoloiden sisällä tapahtuu aika tiuhaa tahtia vaihdoksia, kuten esimerkiksi kävi tänä keväänä kun koko kaupungin suosikkiravintolan (F-HOONE:en) kokit ottivat, lähtivät ja perustivat ihan oman herkkupaikan nimeltä Kohvik Sesoonin!

Aloitetaan lista sellaisista keskihintaisista paikoista, jotka ovat verrattomia lounaspaikkoja, mutta myös rentoja illallistamiseen.

kesa17.jpg

F-Hoone sijaitsee Kalamajan kaupunginosassa Telliskiven alueella jonne on myös parin vuoden aikana noussut muitakin kahviloita, baareja, käsintekijöiden putiikkeja sekä luomukauppa. Samalla alueella toimii myös joka lauantai kirpputori. Ravintola F-Hoone on visiitin arvoinen jo pelkästään kauniin sisustuksensa tähden, ravintola sijaitsee vanhan tehdasrakennuksen tiloissa. Toki ruokakin siellä on maittavaa, ja todella edullista.

Osoite:Telliskivi 60 a, Tallinn

Hinnat: 3 – 10 €

 

desktop19.jpg

NOP on kotoisan rento kahvila-ravintola joka sijaitsee kauniissa Kadriorgin kaupunginosassa. Ravintola keskittyy luomu-ja lähiruokaan. NOP:in yhteydestä löytyy myös pieni luontaistuotekauppa. Suosittelen testaamaan NOP:in supermehuja ja smoothieita sekä kvinoa-lohiannosta!

Osoite: Köleri 1

Hinnat: 4-13€

dsc01736.jpgdsc01748.jpgdsc01759.jpg

Baar Bistroo KUKEKE sijaitsee jo edellä mainitun F-Hooneen naapurustossa. Kaunis ja pelkistetty ravintola on restauroitu mukaillen alkuperäistä 1800-luvun rautatievarikkorakennusta. Kukekea johtaa nuori ja lahjakas Virolais-kokki Anni Aro, joka on niittänyt mainetta myös ruokakirjailijana ja tv-juontajana. Kukeke on on omien sanojensa mukaan kaikkea muuta kuin ”posh”, ja se välittyy myös ravintolan tunnelmasta. Henkilökunta on todella ystävällistä ja välitöntä! Kukeke kerää suurimman osan aineksistaan lähitoreilta, joten ruoka-annokset on takuu varmasti valmistettu tuoreista ja kotimaisista raakaaineista. Suosittelen testaamaan Kukeken hampparia ja herkku drinkkejä!

Osoite: Telliskivi 57, Tallinn

Hinnat: 4 – 13 €

p1060024.jpg

KOHVIK SESOON on Kalamajan uusin ravintola, ja ehkä se suosituin. Tänne kannattaa ehdottomasti varata pöytä jos mielii herkuttelemaan viikonloppuna tai iltaisin! Kuten jo kaksi muuta Kalamajan ravintolaa (F-Hoone ja Kukeke), Sesoon on myös todella rento ja edullinen, mutta erittäin laadukas. Ravintolan menu vaihtuu vuodenaikojen mukaan, tarjoten ruokailijoille aina jotain kauden hittiherkkua. Sunnuntaisin Sesooniin kannattaa suunnata brunssille!

Osoite: Niine 11

Hinnat: 3 – 14 €

img_9028.jpg

377627_277335359044450_424090425_n.jpg

SALT on Kadriorgissa sijaitseva bistroo tyylinen ravintola joka tarjoilee ulkomaisia ja kotimaisia klassikkoannoksia. Menu muuttu sesonkien mukaan, tällä hetkellä SALT:in listalta löytyy mm. sinisimpukoita inkivääri-chili valkkari kastikkeella, kampasimpukkaa omena-päärynä kastikkeella sekä hirvipaistia! Ravintola on suht uusi, mutta uutukaisuudestaan huolimatta SALT äänestettiin tänä vuonna Viron 8. parhaaksi ravintolaksi. (ylläoleva kuva lainattu luvalla SALT:in FB-sivuilta).

Osoite: Vase 14

Hinnat: 8 – 18 €

IMG_9038.JPG

 

IMG_9030.JPG

LEIB RESTO JA AED on ehdoton lempparipaikkani kesäisin! Ravintola sijaitsee kauniin Uus-kadun varrella vanhassakaupungissa. Tänne kannattaa ehdottomasti suunnata aurinkoisena kesäpäivänä ihan vaan jo kauniin ja vehreän sisäpihan takia, joka on monen mielestä Tallinnan kaunein! Leib Reston kokit valmistavat annokset perinteisistä Virolaisista raaka-aineista modernilla twistillä.

Osoite: Uus 31, Tallinn

Hinnat: 7 – 21 €

img_9056.jpg

img_9036.jpg

img_0090.jpgimg_0084.jpg

Cafe Noble:sta kerroinkin jo aikaisemmin tänä kesänä! Tähän ihanaan ravintolaan kannattaa ehdottomasti suunnata jos olet kalaruoan ystävä! (Käsittääkseni tämä ravintola on auki ainoastaan kesäkaudella).

Osoite: Tööstuse 48, Tallinn

Hinnat: 10 – 20 €

hi_0.jpg

Ravintola MOON eli suomeksi unikko sijaitsee Kalamajan laitamilla meren läheisyydessä. Ravintola on jo monille turisteillekkin tuttu ja myös monen paikallisen luottoravintola. Mooni tarjoilee venäläisen ja skandinaavisen keittiön herkkuja. Tästä ravintolasta löytyy muuten loistava ja tavallista pidempi jälkkärilista 🙂

Osoite: Võrgu 3, Tallinn

Hinnat: 8 – 19 €

1471260_259846000831202_1562184459_n.jpg

Ravintola KOLM SIBULAT on viime vuonna ovensa avannut, edellä mainitun MOON:in pikkusisko. Ravintola sijaitsee vähän kauempana keskustasta Paldiski mnt:n ja Telliskivi tn:n nurkassa. Ravintolan palvelu ja ilmapiiri on mitä ihastuttavinta, ja niin on myös heidän hauska ruokalistansa.Suosittelen ehdottomasti testaamaan durum-nuudeliannoksia sekä myös grillattuja kampasimpukoita chili-sahrami-aolilla. (Yllä oleva kuva lainattu Kolm Sibulat:in FB-sivuilta)

KOLM SIBULAT

Osoite: Telliskivi 2, Tallinn

Hinnat: 4 – 17 €

 

Sitten siirrytään hitusen hienompiin illallistamisvaihtoehtoihin.

Tallinnan parhaaksi ravintolaksi valittiin jo kolmatta kertaa Hotelli Telegraafissa sijatseva legendaarinen venäläinen ravintola Tchaikovsky. Eikä suotta, tästä ravintolasta en ole ikinä kuullut kenenkään poistuneen pettyneenä. Menussa yhdistyy perinteiset venäläismaut, mutta moni annos on myös saanut vaikutteita ranskalaiselta keittiöltä. Listalta löytyy perinteistä venäläisiä herkkuja kuten pelmenejä, blinejä sekä uskomattoman maukkoita kala ja liha ruokia. Suosittelen ravintolaa jos haluat nauttia illallisesi historiallisessa rakennuksessa, viulu/piano virtuoosien musisoidessa taustalla.  (Ravintola ilmoittaa nettisivuillaan pukeutumiskoodikseen smart casual/elegant.)

Ravintola Tchaikovsky

Osoite: Vene 9, Tallinnan Vanhakaupunki

Hinnat: 16- 27 € (tosin ”kuninkaallinen bliniannos Osetra kaviaarilla maksaa 150,00e)

ts.jpg

P1020597.JPG

 

img_9031.jpg

309467_10151097291977891_773985827_n.jpg

Ravintola CHEDI myös yksi lemppariravintolani jossa on mukava illallistaa vähän pidemmän kaavan mukaan. Chedi tarjoilee modernia aasialaistaruokaa.

Osoite: Sulevimägi 1, Tallinnan Vanhakaupunki

Hinnat. 9 – 29 €

!!!(P:S: Muita mahtavia illallistamispaikkoja ovat NEH, RIBE ja La Bottega)!!!

***

Lopuksi vielä ajattelin vastata monen leivoshullun tuttuni kysymyksiin ”mistä saa Tallinnan parhaat kakut?”, eli tässä omat lempparini:

 

img_7171.jpg

Kohvik Boheem

Osoite: Kopil 18, Kalamajassaa

 

IMG_0368.JPG

Pierre Chocolate

Osoite: Vene 6, Vanhakaupunki

img_8321.jpg

Kohvik Komeet

Solaris keskus, Estonia pst 9

 

***

Siinäpä ne omat tämän hetkiset lempparini olivat.Lista tulee varmasti päivittymään sitä mukaan kun ravailen uusissa ja vielä tuntemattomissa paikoissa. Löysitkö muuten näistä mitään ennalta tuttuja paikkoja, tai puuttuuko listaltani joitain ihania paikkoja? Vinkkejä kommenttiboksiin vaan!

🙂

///Translation: Coming soon!

T

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen