Hyvinvoinnin tammikuu - Ajatuksia ruokavaliosta ja balanssista

Still Life

 

Kun pari viikkoa sitten kirjoitin Oivalluksiani liikunnasta, ajattelin että nyt voisi olla hyvä hetki kirjoitella vähän ajatuksia ruokavaliosta ja syömisestä!

Joskus mietin, miten niin yksinkertainen asia kuin syöminen voi tuntua niin vaikealta. Tarkoitan siis sitä, miten joskus ei meinaa keksiä mitään terveellistä tai hyvää ruokaa syötäväksi, toisinaan taas vaihtoehtoja on liikaa. Välillä taas tulee pähkäiltyä vaikka kuinka kauan, onko syönyt yhdelle päivälle liian vähän, sopivasti vai liian paljon. Lisäksi mulle aiheuttaa usein päänvaivaa löytää se sopiva balanssi liikunnan, terveellisen ruokavalion ja herkuttelun välillä.

Yksi juttu mikä terveellisen arkiruokailun ja siten balanssin säilyttämiseen on vaikuttanut, on se että olen ihan kunnolla opetellut ruuanlaittoa. Vaikka olen ollut kasvissyöjä jo kohta kymmenen (apua, kokonaiset kymmenen!) vuotta, se ei tosiaankaan tarkoita sitä että ruokavalio olisi aina ollut terveellinen. Viimeisten kolmen vuoden aikana olen kuitenkin kehittynyt ruuanlaittajana todella paljon, ja tällä hetkellä perusruokavalio on hyvässä kunnossa. Syön säännöllisesti, ja pyrin suunnittelemaan päivän syömiset niin ettei aterioiden välille tule liian pitkää taukoa. Omalle keholleni tuntuu olevan sopivin todella säännöllinen ruokavalio, ja syön mielummin usean pienemmän annoksen ja välipalan päivässä, eivätkä esimerkiksi tuhdit myöhäiset illalliset sovi mulle ollenkaan.

Sitten tulee se mutta. Olen varsinainen herkkusuu, ja saattaisin syödä herkkuja vaikka joka päivä. Karkinsyöntiä olen vähentänyt sillä siitä ei tule muuta kuin huono olo, mutta kaikki muut herkut maistuu: suklaa, jäätelö, leivokset - you name it. Usein tuntuu että herkuttelussa ei ole myöskään määrien puolesta mitään tolkkua, kokonainen suklaalevy katoaa mun suuhun vartissa ja ison Ben&Jerry's-purkinkin voin syödä vaikka yhdeltä istumalta.

Olen kuitenkin koittanut ajatella, että vaikka herkuttelu lähtisikin käsistä, olennaista on se, ottaako siitä huonoa omaatuntoa vai ei. Pidän usein perjantaina herkkupäivän, mutta jos vaikka tiistaina iskee suklaahimo, saatan herkutella enkä tunne siitä huonoa omaatuntoa. Olen myös huomannut ettei itseltään kieltämisessä ole mitään järkeä. Siksi "kohtuus kaikessa"-lausahduksesta on kaikesssa tylsyydessään tullut mun motto ruokavalioasioissa. Niin ja oli ruokavalio ja liikuntatottumukset minkälaisia tahansa, kehon kuuntelu on tärkeää! Joinain päivinä keho voi kaivata virkistystä ja vitamiineja hedelmistä, ja joskus taas muhkea voileipä kunnon margariinikerroksella voi olla parasta mitä kuvitella saattaa.

Tämän vuoden tavoitteena on kokeilla paljon uusia reseptejä arkiruuassa, leipoa enemmän, vähentää sokerimäärien tai kalorien ajattelemista ja keskittyä nauttimaan hyvästä ruuasta, sekä muistaa pitää se kohtuus mukana. Niin ja tietysti käydä mahdollisimman paljon hyvissä ravintoloissa (kuvissa täydellinen vegeburgeri riikalaisessa Fat Pumpkin-ravintolasssa ja taivallinen vohveliannos Budapestissa Ahoy! Chocolate&Lemonade-kahvilassa)!

Lempeää perjantaita!

PS. Muistathan osallistua Häämessujen lippuarvontaan!

 

SEURAA:

Instagram  //  Bloglovin  //  Pinterest

 

Kommentoi