LAPSIPERHEEN RAHAPOHDINTAA: SINUN, MINUN VAI MEIDÄN RAHAT?

Kaupallinen yhteistyö: Sortter

Kirjoitin helmikuussa Rahasta, rahankäytöstä ja unelmieni kodista-postauksen yhteistyössä Sortterin kanssa, ja postauksessa pohdin omaa rahankäyttöäni hoitovapaalle jäädessä. Myös tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Sortterin kanssa, ja tässä postauksessa pohdin tarkemmin meidän perheen menoja, ajatuksia rahasta sekä siitä onko perheessä ”sinun” ja ”minun” rahoja.

Kumpi maksaa?

Tällä hetkellä olen vielä hoitovapaalla, mutta ajatukset siintävät jo kovasti ensi tammikuuhun jolloin olen todennäköisesti palaamassa töihin. Kieltämättä ajatus töihinpaluusta tuntuu melko utopistiselta, aloittamattakaan siitä miten raaskin laittaa tuon pikkuisen hoitoon…

Mutta takaisin aiheeseen. Olen onnellinen siitä että meillä on mieheni kanssa aika samanlaisia ajatuksia rahasta ja rahankäytöstä. Teemme jonkin verran heräteostoksia emmekä pohdi aina jokaista ostosta kovin tarkkaan, mutta olemme mielestäni kuitenkin melko harkitsevaisia rahankäyttäjiä.

Näiden yhteisten melkein kahdeksan vuoden aikana (joista olemme asuneet yhdessä melkein kuusi vuotta) olemme olleet molemmat vuorollamme opiskelijoita, työttömiä ja töissä. Talouden tulot ovat siis vaihdelleet suuresti elämäntilanteesta riippuen.

Ihannetilanteessa taloudet menot puolitettaisiin kahden aikuisen kesken, mutta entäs sitten kun toisen taloudellinen tilanne on paljon huonompi?

Mun mielestä on selvää, että kun eletään avo/avioliitossa ja taloudessa on yhteinen lapsi, niin prioriteettina on perheen yhteiset menot. Se, että meillä, lapsellamme ja lemmikeillämme on kaikki tarpeellinen. Jos toinen saa huomattavasti vähemmän rahaa (niin kuin minä nyt kun olen hoitovapaalla), ei esimerkiksi vuokraa ole mielestäni mitään järkeä puolittaa, jos se syö suurimman osan toisen tuloista. Jos toisella ei ole rahaa, niin silloin toinen joustaa enemmän. Tärkeintä on se että raha-asioissa yhteispeli ja kommunikaatio toimii.

Mihin meillä menee rahaa?

Meidän perheessä menee eniten rahaa vuokraan ja ruoka- ja talousostoksiin. Vuokraan menee n. 700 euroa kuussa. En ole pitkään aikaan laskenut tarkkaan ruokakauppaan menevää summaa, mutta arvioisin sen olevan noin 600-700 euroa kuussa (sisältäen mm. ruuan, vaipat, vessapaperit, hygieniatarvikkeet, lemmikkien tarvikkeet). Perheen yhteisten menojen lisäksi meillä molemmilla menee rahaa omiin juttuihin ja harrastuksiin, miehellä esimerkiksi peleihin ja mulla kirppis- ja vaateostoksiin.

Meidän kahden aikuisen ja taaperon perheessä pärjätään todella mainiosti vähän alle 2000 eurolla kuussa. Mutta jos meillä olisi perheessä vaikka kaksi teini-ikäistä lasta, olisi tilanne aivan toinen, kun rahaa menisi esimerkiksi harrastusmaksuihin ja ruokaa täytyisi ostaa reilusti enemmän. Ymmärrän siis varsin hyvin että monessa perheessä ei tulla toimeen yhden aikuisen palkalla, eikä säästöjä välttämättä ole. Tällöin menoja täytyy nipistää kaikesta siitä mistä voi. Aina säästäminen ei ole mahdollista eikä menoja voi nipistää yhtään enempää, ja silloin voi olla hyvä miettiä arjen pyörittämiseen muita rahoitusratkaisuja.

Sortter on suomalainen lainojen kilpailu-  ja vertailupalvelu, jonka kautta on mahdollista hakea luottokortin tavoin toimivaa joustoluottoa. Joustoluoton avulla saa käyttöön sovitun luottorajan tai luottotilin, jonka kautta rahaa voi nostaa käyttöön tarpeen mukaan. Sortter kilpailuttaa joustoluotot maksutta eri pankkien ja rahoituslaitosten valikoimasta edullisuusjärjestyksessä, ja asiakas päättää minkä joustolainan valitsee.

Jos perheessä lyhennetään kuukausittain useita eri lainoja eri paikkoihin, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä. Se on mahdollista Sortterin kautta. Lainoja yhdistämällä voi maksaa usemmat lainat tai kulutusluotot pois yhdellä edullisemmalla lainalla ja lyhennettäväksi jää näin vain yksi laina. Tällöin lainoja ei tarvitse lyhentää moneen eri paikkaan, ja lainojen yhdistämisen myötä säästöä syntyy pienemmästä lainan korosta ja pienemmistä palvelumaksuista. Kuukausibudjetin laatiminen on myös helpompaa kun lainanlyhennys hoituu yhdellä maksuerällä, jonka voi sovittaa oman budjetin mukaiseksi.

Oma vai yhteinen tili?

Mielestäni on aina mielenkiintoista kuulla miten muissa perheissä suhtaudutaan omiin ja puolison tuloihin. Ovatko toisen tienaamat rahat automaattisesti yhteisiä rahoja? Onko molemmilla omat tilit vai pelkästään yhteinen tili?

Mulle itselleni on melko vieras ajatus se että molempien palkat tulisivat samalle tilille ja käytössä olisi pelkästään yksi tili. Vaikka olemme naimisissa ja kuten mainitsin, perheen yhteiset menot ovat etusijalla, mielestäni puolisoni ansaitsemat rahat eivät kuitenkaan ole automaattisesti ole minun rahojani – siitäkään huolimatta että niitä käytetään yhteisiin menoihin.

Meille hyvä ratkaisu on ollut se että meillä on molemmilla omat tilit sekä yhteinen taloustili. Yhteiselle tilille molemmat laittavat rahaa, ja tililtä tehdään ruokaostoksia ja kodin hankintoja. Täytyy muuten vinkata teille yhdestä meidän arkea ja kauppareissuja helpottaneesta jutusta: latasimme puhelimiin Out of Milk-nimisen sovelluksen. Sovellukseen voi luoda yhteisen kauppalistan jota molemmat voivat muokata. Kun ostoslista on koko ajan käden ulottuvilla, sinne on näppärä kirjoittaa ylös ostoksia aina muistin aikana!

Millaisia ajatuksia teillä on rahankäytöstä, tai ovatko mielestänne perheen sisällä kaikki rahat yhteisiä?

SEURAA:

Instagram  //  Pinterest

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *