MILLAINEN ON TILASTOJEN MUKAAN TYYPILLINEN SUOMALAISÄITI?

Bongasin vau.fi-sivustolta mielenkiintoisen artikkelin siitä millainen on tilastojen mukainen äiti Suomessa. Kuinka monta lasta suomalaisella naisella on tilastollisesti,ja missä kuukaudessa Suomessa syntyy lapsia eniten? Entä miten hyvin itse vastaan tilastojen mukaan tyypillistä suomalaista äitiä?

1. Sinulla on kaksi lasta.
Ei vielä, mutta toivoen että kaikki menee hyvin tässä toisessa raskaudessa, niin kesällä on. Vuoden 2019 tilastojen mukaan äidillä on Suomessa keskimäärin 2,25 lasta. Yhden lapsen äitejä oli 360 735, kahden lapsen äitejä 660 079 ja kolmen lapsen äitejä 320 996.

2. Synnytit sairaalassa
Kyllä – sairaalassa synnyttää 99,5 % suomalaisäideistä. Tämä on mulle aivan ehdoton juttu. En voisi ikinä edes harkita kotisynnytystä.

3. Olit alle 35-vuotias kun synnytit
Kyllä! Kun sain Lydian, olin 27 vuoden ja 9 kuukauden ikäinen. En koe olleeni mitenkään erityisen nuori äiti, mutta tilastojen valossa olen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 suomalainen äiti oli yleisimmillään 30-34-vuotias lapsen syntyessä. Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli vuonna 2019 31,2 vuotta ja esikoisensa synnyttäneiden äitien 29,6 vuotta.

4. Synnytit heinäkuussa
En, mutta tämän uuden tulokkaan laskettu aika on kuin onkin heinäkuussa. Tiesitkö, että Suomessa syntyy eniten lapsia juuri kesäkuukausina? Vau.fi-sivuston artikkelin mukaan se saattaa johtua siitä että lapsen syntymä halutaan ajoittaa lomakuukausiin. Bostonin yliopiston tutkimuksen mukaan vuodenajalla voi olla merkitystä sille miten helposti nainen tulee raskaaksi. Pohjoismaissa syntyy eniten lapsia juuri kesäkuukausina, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa suosituin kuukausi on syyskuu.

5. Olit avioliitossa lapsen syntyessä
Kyllä, tosin odotin esikoista noin 29. raskausviikolla kun menimme naimisiin. Tämä oli mielestäni ehkä yllättävin fakta näistä kaikista – naimisiinmeno on kuitenkin tilastojen valossa laskeva trendi. Tilastokeskuksen mukaan 54,6% äideistä oli vuonna 2019 naimisissa saadessaan lapsen – juuri ja juuri enemmistö siis.

6. Synnytit alateitse
Kyllä. Vuonna 2018 keisarileikkausten osuus kaikista synnytyksissä Suomessa oli noin 17 prosenttia ja ensisynnyttäjillä niiden osuus oli lähes 22 prosenttia.

7. Olet synnyttänyt pojan
En ole, esikoiseni on tyttö ja tulevan vauvan sukupuoli ei ole vielä tiedossa. Tilastollisesti on todennäköisempää että saan pojan kuin tytön – Suomessa 100 tyttöä kohti syntyy 105 poikaa. Myös omassa lähipiirissä tämä on selkeästi nähtävissä , sekä minun että mieheni perheissä on miesenemmistö.

8. Vietit synnytyksen jälkeen sairaalassa 2-3 päivää
Kyllä. Esikoisen syntyessä oli tiistai-aamuyö ja pääsimme pois sairaalasta torstaina iltapäivällä. Vuonna 2018 äidit olivat synnytyksen jälkeen sairaalassa keskimäärin 2,7 päivää.

9. Valitsit lapsellesi äitiyspakkauksen
Kyllä. Vuonna 2018 äitiysavustuksista jaettiin pakkauksina 67%. Oman kokemuksen mukaan ensimmäisen lapsen kohdalla suurin osa valitsee pakkauksen, mutta seuraavien lasten kohdalla moni päätyy rahaan. Meillä on tarkoitus ottaa äitiyspakkaus myös tämän toisen vauvan kohdalla. Pakkauksessa on kuitenkin niin paljon tarpeellista tavaraa ja vaatteita, ja vaatteiden ja tekstiilien kuviot ja värimaailma näyttivät minusta vuoden 2020 pakkauksessa (joka me todennäköisesti saadaan) tosi kivoilta.

10. Olet ammatiltasi sairaanhoitaja
En ole, enkä ole koskaan opiskellut tai työskennellyt hoito- tai terveysalalla. Tosin eihän tulevaisuudesta voi koskaan tietää! Tilastokeskuksen mukaan sairaanhoitaja on suomalaisten äitien yleisin ammatti.

6 / 10 pistettä – vastaan siis tilastollisesti tyypillistä suomalaisäitiä enemmän kuin ajattelinkaan! Olettaen että synnytän heinäkuussa toisen lapseni, pisteeni nousevat kahdeksaan, ja jos lapsi sattuu olemaan poika, silloin pisteeni ovat 9/10.
Miten hyvin sinä vastaat tilastojen mukaista suomalaisäitiä?

SEURAA:

Instagram  //  Pinterest

perhe lapset vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *