MITEN EROON SOME- JA PUHELINRIIPPUVUUDESTA?

Still Life

Herään, laitan puhelimeen netin päälle ja selaan hetken Instagramia. En kerta kaikkiaan saa silmiäni auki ellen räpläile samalla puhelinta. Kun näen kavereita, kuulumisten vaihdon lomassa on aina se hetki kun jokainen vaipuu vähäksi aikaa somemaailmaan. Illalla suunnittelen lukevani sängyssä, mutta sen sijaan selailen taas hetken Instagramia, räplään puhelinta ja alan nukkumaan.

Kuulostaako tutulta? Viime aikoina oon taas miettinyt, että miksi ihmeessä olen niin koukuttunut someen ja älypuhelimeen? Ja miten siitä voisi päästä eroon?

Kun miettii somea ja nimenomaan Instagramia (koska se on eniten käyttämäni somekanava), mua ei niinkään ahdista "täydelliseltä" näyttävä Instagram-elämä, sillä jokainen tietää että kuvilla on kääntöpuolensa. Postailenhan itsekin kuvia kukkakimpuista, täydellisesti mätsäävistä asukokonaisuuksia ja muista enemmän tai vähemmän lavastetuista hetkistä. Minusta on kiva katsella kauniita kuvia ja saan niistä inspiraatiota. 

Enemmän mua ahdistaa se että somen selailusta ja puhelimen räpläilystä on tullut typerä tapa ja addiktio, joka keskeyttää usein ajatukset ja sen asian jota on tekemässä. En edes halua tietää kuinka monta kertaa päivässä tsekkaan puhelimesta onko tullut ilmoituksia ja selaan instafeedin läpi. Lisäksi tuntuu ahdistavalta että "pitäisi" olla koko ajan tavoitettavissa.

Olen yrittänyt vähentää somen selailua ja puhelimen käyttöä pikkuhiljaa. Vähän aikaa sitten poistin Facebookin puhelimestani (ja välillä mietin koko Facebook-tilin poistamista) ja koitan muutenkin pyrkiä siihen että puhelimessa olisi mahdollisimman vähän sovelluksia. Myös Pinterestiä selaan nykyisin vain tietokoneelta, ja samoin uutisotsikot luen jostain muualta kuin puhelimen kautta. Jos katson vaikka olohuoneessa telkkaria, laitan puhelimen johonkin kauemmaksi tai kokonaan eri huoneeseen. Ja kun näen kavereita ja perhettä, yritän pitää puhelimen visusti laukun pohjalla (pakko myöntää että se ei aina onnistu).

Seuraavana tavoitteena olisi pitää kokonaan puhelittomia päiviä ja olla enemmän offline-tilassa. Jotenkin mua hirvittää se, että mitä jos joku laittaa mulle todella tärkeän viestin juuri silloin kun mulla ei ole puhelimessa netti päällä? Toisaalta kun ajattelee järjellä, niin ihan varmasti jos jollain on oikeasti tärkeää asiaa, niin hän varmasti tarttuu luuriin ja soittaa minulle.

Onko teillä samanlaisia fiiliksiä? Tai onko teillä vinkkejä siihen miten some- ja puhelinriippuvuudesta voisi päästä eroon, tai muuntautua edes somen kohtuukäyttäjäksi?

 

SEURAA:

Instagram  //  Bloglovin  //  Pinterest

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Hei tosi hyvä postaus! Mä oon todennut hyväksi vinkiksi seuraavan: puhelimesta netti AINA pois päältä kun et käytä. Laitan aamulla mobiilidatan päälle aina vasta aamiaisen jälkeen ja muuten se on on-off riippuen et käytänkö puhelinta. Eli bussissa tai kahvitauolla laitan päälle ja selaan Instaa ja sit kun taas teen töitä, oon kavereiden kanssa tai katon leffaa, se on pois päältä. Silloin ei häiritse mitkään ilmoitusäänet ja puhelimen räplääminen on aina pieni kynnys kun sen mobiilidatan pitää laittaa ensin päälle.

Ja kyllä, todellakin hätätapauksessa ihmiset soittavat. :)

Siri H
Still Life

Kiitos, ja kiitti vinkistä! Tuo on kyllä ihan totta että puhelinta tulee räplättyä heti vähemmän kun netti on pois päältä :) Siitä olisi varmasti hyvä lähteä liikkeelle ettei aloittaisi päiväänsä sillä että laittaa netin päälle puhelimeen, ja pitäisi niitä offline-hetkiä useammin! Mukavaa viikonloppua :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.