RASKAUSDIABETES – OMAT KOKEMUKSENI

Mikä raskausdiabetes?

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskaudenaikaista sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, jonka yleisin syy on elimistön lisääntyneeseen tarpeeseen nähden riittämätön insuliinin tuotanto. Sen seurauksena äidin verensokeritaso on normaalia korkeampi, ja sen vuoksi vauvalla voi syntyessään olla matala verensokeri.

Raskausdiabeteksen syntyyn vaikuttavat muun muassa äidin ylipaino, yli 40 vuoden ikä, tyypin 2 diabetes lähisuvussa, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), aiemmin syntynyt suurikokoinen lapsi tai aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes.

Raskausdiabetes todetaan sokerirasituskokeella. Ennen koetta tulee paastota 12 tuntia. Kokeen aikana mitataan ensin paastoverensokeri ja sen jälkeen juodaan makeaa glukoosinestettä. Tämän jälkeen otetaan verikokeet tunnin ja kahden tunnin jälkeen nesteen juomisesta. Jos yksikään arvoista ylittää raskauden aikaiset viite-arvot, diagnoosina on raskausdiabetes. Sokerirasituskoe tehdään Suomessa suurimmalle osalle odottajista suurinpiirtein raskausviikoilla 24-28. Useimmilla raskausdiabetekseen hoitoon riittävät ruokavaliohoito ja liikunta, mutta noin 15% raskausdiabeetikoista tarvitsee lääkehoitoa.

Omat kokemukseni raskausdiabeteksesta

Mulla on todettu raskausdiabetes molemmissa raskauksissa. Kun odotin esikoista kaksi vuotta sitten, pyysin päästä sokerirasituskokeeseen jo raskauden toisen kolmanneksen alkuviikoilla, sillä tiesin että sukurasitteet taudille ovat todella vahvat.

Ensimmäisen sokerirasitukseen läpäisin, mutta n. viikolla 29 tehdyssä toisessa rasituksessa mulla oli muistaakseni tunnin jälkeinen arvo koholla. Tästä seurasi raskausdiabetes-diagnoosi. Tässä raskaudessa kävin rasituksessa suurinpiirtein viikolla 16 ja kuten arvasinkin, radi-tuomio tuli tälläkin kerralla. Mulla radin syntyyn vaikuttaa varmasti lähisuvussa oleva tyypin 2 diabetes – ja toki silläkin on vaikutuksensa että esikoista odottaessa painoa tuli melko paljon lisää ja ylimääräisiä kiloja on vieläkin. Tässä raskaudessa mulla on tullut kiloja mun mittakaavalla kohtuullisesti, suurinpiirtein 4-5kg (nyt olen viikolla 22). Toki kun painoa on liikaa jo valmiiksi, raskauskiloja ei tarvitsisi tulla yhtään.

Mulla on molemmissa raskauksissa verensokeriarvot pysyneet sallituissa rajoissa ruokavaliohoidon avulla (tässä raskaudessa ainakin toistaiseksi). Raskausdiabeteksessa monipuolinen ja järkevästi koostettu ruokavalio on todella tärkeää. Ruokavalion tulisi sisältää viljavalmisteita, kasviksia, hedelmiä, marjoja ja vähärasvaisia (maito)tuotteita ja paljon proteiinia. Hiilihydraattien määrää ruokavaliossa tulee tarkkailla ja tarvittaessa rajoittaa. Monilla odottajilla aamuverensokerit saattavat olla koholla, ja tästä syystä itsekin syön yleensä vähän niukemman aamupalan.

Mulla on luonnostaan kasvispainotteinen ruokavalio ja säännöllinen ruokarytmi, ja olen saanut verensokeriarvot pidettyä viitearvoissa ilman että ruokavalioon olisi tarvinnut tehdä kauhean paljon muutoksia. Suurin haaste mulle on ollut sokerin syönnin vähentäminen. Siinä mielessä raskausdiabetes on ollut positiivinen juttu, että herkkujen syönti on pysynyt sen vuoksi aisoissa. Kerran viikossa tai harvemmin olen sallinut itselleni jonkun pienen herkun (tosin muutaman kerran lipsahduksia on tapahtunut), mutta nyt ajattelin ottaa vielä tiukemman linjan herkutteluun, kun vauvalla on menossa kiihtyvä kasvunvaihe jonka vuoksi myös äidin paino nousee herkemmin.

Raskausdiabeteksen hallinnassa myös liikunnalla on tärkeä rooli, vaikka liikuntaa tulee harrastaa tietysti oman voinnin ja fiiliksen mukaan. Hyötyliikunnasta kannattaa ottaa kaikki irti ja käydä vaikka muutamana päivänä viikossa kevyellä kävelylenkillä – jo sillä on myönteinen vaikutus verensokeritasoihin ja painonnousuun.

Seuraan kotona verensokeriarvoja mittarilla noin kolmena päivänä viikossa. Mittauspäivinä mittaan verensokerin aamulla ennen aamupalaa (paastoarvo) sekä aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan jälkeen. Raskausdiabeetikon verensokerin tavoitearvot ovat ennen aamiaista alle 5,5 mmol/l ja tunnin kuluttua ateriasta alle 7,8 mmol/l.

Vaikuttaako raskausdiabetes vauvaan?

Raskausdiabeteksen vuoksi sikiö saattaa kasvaa suurikokoiseksi. Jos vauva painaa täysiaikaisena yli 4,5 kiloa, silloin puhutaan makrosomiasta.

Mun kokemuksen mukaan esikoista odottaessa sikiön kokoa seurattiin tosi tarkkaan. Mulla sf-mitta jolla kohdun kokoa mitataan, huiteli raskausajan yläkäyrillä ja sen vuoksi kävin tiheämmin ultraäänissä. Kokoarvioiden mukaan vauva oli kuitenkin ihan normaalin kokoinen. Syntyessään viikolla 38+1 esikoiseni ei ollut 3,5 kiloisena mitenkään erityisen suuri. Tosin jos hän olisi syntynyt lähempänä laskettua päivää, niin painoa olisi luultavasti ollut lähemmäs neljä kiloa, mutta tuskin sentään neljää ja puolta kiloa. Esikoisellani oli syntyessään matalat verensokeritasot, mutta tehosyötöllä ne saatiin nopeasti nousemaan ja pääsimme kotiutumaan muutaman sairaalapäivän jälkeen. Voi olla että vauvan matala verensokeri johtui raskaudiabeteksesta, mutta varmaksi sitä ei voida tietää.

Veikkaan että tässäkin raskaudessa mulla tulee olemaan tuo sf-mitta yläkäyrillä, ja luultavasti sen vuoksi joudun käymään loppuraskaudessa tiheämmin ultrissa (tai pääsen käymään). Koska esikoinen ei tosiaan ollut erityisen isokokoinen, en ole kovin huolissani tämänkään vauvan koosta. Ja jos näyttää että sieltä olisi isompi kaveri tulossa niin synnytys voidaan käynnistää ennen laskettua aikaa. Neuvolassa kerrottiin tämän olevan nykyään melko yleinen käytäntö.

Lähes aina raskausdiabetes ”korjaantuu” synnytyksen jälkeen. Mun olisi pitänyt käydä viime toukokuussa vuoden päästä ekasta synnytyksestä uudelleen sokerirasituksessa, mutta en koskaan saanut aikaiseksi varata siihen aikaa. Tämän raskauden jälkeen täytyy kyllä varata se aika, sillä mua kiinnostaisi kovasti tietää läpäisisinkö sokerirasituksen ei-raskaana!

Huh, tulipas pitkä sepustus! Oli tarkoitus kirjoittaa tässä postauksessa myös fiiliksiä kehon muutoksista raskausaikana, mutta jätetään se aihe toiselle kertaa. Onko siellä lukijoissa muita raskausdiabeetikkoja? Jos sulla on jotain kysymyksiä radiin liittyen niin vastaan mielelläni 🙂

Mukavaa viikonloppua!

Tekstissä käytin lähteenä seuraavia sivustoja:
Terveyskirjasto – Raskausdiabetes 
Diabetesliitto – Raskausdiabetes
Terveyskylä – Naistalo.fi – Raskausdiabetes
Terveyskirjasto – Makrosomia

SEURAA:

Instagram  //  Pinterest

hyvinvointi vanhemmuus raskaus-ja-synnytys terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *