VINKKINI TULEVILLE VANHEMMILLE

Some on taas täyttynyt vauvauutisista, ja vitsit miten iloiseksi ihan tuntemattomien raskausuutiset voivatkin tehdä! Samalla muistelen omaa raskausaikaa ja sitä millaista tunteiden sekamelskaa se oli. Välillä meinasin pakahtua onneen, mutta raskausaika sisälsi myös hetkiä jolloin jännitys ja jopa pelot meinasivat ottaa vallan. Mietitytti miten tullaan jaksamaan vauvan kanssa ja tuleeko omaa aikaa ikävä (vastaus: tulee).

Tässä postauksessa jaan muutamia mun vinkkejä tuleville äideille ja vanhemmille!

Yritä ottaa rennosti ja luota vaistoihisi.
Helpommin sanottu kuin tehty, i know. Mutta omiin vaistoihin kannattaa todellakin luottaa – jos raskauden aikana tulee hetkiä jolloin tuntuu että haluaa käydä neuvolassa tai ultrassa tsekkaamassa että kaikki on ok, silloin kannattaa tehdä niin. Raskaus ja varsinkin alkuraskaus voi olla tosi stressaavaa aikaa ja kaikenlaista voi tapahtua, mutta ei kuitenkaan kannata elää koko ajan pahinta peläten.

Kysy & keskustele
Kun tulin raskaaksi, latasin puhelimeen kaikki mahdolliset raskaussovellukset ja lainasin kirjastosta kasan kirjoja. Mulle oli tärkeää lukea raskauden etenemisestä ja tietää mitä omassa kehossa tapahtuu. Onnekseni omassa kaveri- ja tuttavapiirissä on parin viime vuoden aikana ollut oikea vauvabuumi. Vertaistuki on mielettömän tärkeää!

Puhu tunteistasi ja peloista
Kärsin alkuraskaudesta jonkinasteisesta synnytyspelosta, mutta raskauden edetessä pelko pikkuhiljaa hälveni. Siihen vaikutti varmasti avoin keskusteluilmapiiri neuvolassa, ja ylipäätään se että koin tärkeäksi puhua asiasta. Olin pelännyt synnytyksessä kipua ja sitä että joudun toisten armoille, sitä etten voi itse kontrolloida tilannetta. Jossain vaiheessa raskautta koin kuitenkin jonkinlaisen ”valaistumisen” siitä että minulla ei ole mitää hätää. Synnytän maailman turvallisimmassa maassa ammattilaisten ympäröimänä.

Älä säikähdä negatiivisia tunteita
Kaikenlaiset tunteet kuuluvat vanhemmuuteen. On hetkiä kun omaan lapseen ärsyyntyy, puolisoon ärsyyntyy ja hektinen arki tuntuu rasittavalta. Mulle itselleni haastavinta on ollut oman ajan vähäisyys. Välillä tuntuu niin turhauttavalta kun mihinkään ei ehdi keskittyä kunnolla, ja kaikki minkä aloittaa jää _aina_ kesken. Tästä päästäänkiin seuraavaan kohtaan:

Älä epäröi pyytää apua
Kukaan ei pärjää yksin! Pikkuisen lapsen kanssa kannattaa ottaa kaikki apu vastaan mitä voi – oli se sitten ruuanlaittoapua tai lapsenvahtiapua. Varsinkin reilun vuoden ikäisen touhottajan kanssa päivät ovat välillä toodella työllistäviä, ja se että arjen keskellä lapsen voi välillä viedä vaikka isovanhempien hoitoon edes muutamaksi tunniksi, antaa itselle niin paljon energiaa. Hiljaista kotia ja omia rauhallisia hetkiä arvostaa nykyään aivan uskomattoman paljon!

Ja sitten loppuun vielä muutama vinkki:

Millaiset vaunut vauva tarvitsee? Entä turvaistuin? Pitääkö rintapumppu hankkia etukäteen? Mikä on maidonkerääjä?
Mitä tulee vauvan tarvikkeisiin ja vaatteisiin, nykyisin valinnanvaraa ja vaihtoehtoja on ihan hurjasti! Hankintojen suhteen kannustan miettimään omia tarpeita mutta kuuntelemaan myös muiden käyttökokemuksia.
Meiltä löytyy sekalaisesti käytettyjä, saatuja ja uutena ostettuja tavaroita ja tarvikkeita. Yksi tärkeimmistä hankinnoista ovat olleet yhdistelmävaunut. Me päädyttiin Britaxin Affinity 2-vaunuihin (jotka ovat hyvin samanlaiset kuin Britaxin Smilet), koska tiedettiin että tullaan tarvitsemaan niitä lähes päivittäin, ja halusimme näppärät ja kevyet vaunut jotka mahtuvat pieneen tilaan.

Ylimääräiset ultrakäynnit
Neuvolajärjestelmään kuuluu yleensä kaksi ultraäänikäyntiä, n. viikolla 13 (niskapoimu-ultra) ja rakenneultra n. viikoilla 20. On kuitenkin melko yleistä että ultraäänissä käydään useammin, ja monet haluavat käydä varmistamassa raskauden varhaisultrassa ennen tuota neuvolan niskapoimu-ultraa. Varhaisultrassa tarkistetaan että alkiolla on syke, ja että alkio sijaitsee oikeassa paikassa. Me käytiin varhaisultrassa noin viikolla kahdeksan, ja se oli kyllä ihan mykistävää nähdä pikkuruinen möntti kuvaruudulla. Silloin vasta uskoin raskauden todeksi! Eli omalta osaltani voin suositella varhaisultrassa käymistä – ainakin meille se toi varmuutta epävarmoihin alkuraskauden viikkoihin.

Millaisia vinkkejä sinä antaisit tuleville vanhemmille?

SEURAA:

Instagram  //  Pinterest

perhe vanhemmuus lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *