Bikini fitness – syömishäiriö luvan kanssa

Jos tavoittelet sellaista, mitä ei ole olemassa, joudut satavarmasti pettymään! Bikini fitnessissä tavoitellaan sellaista kehoa, mitä ei ole olemassa. Kisaa varten vedetään raju dietti, ja juuri ennen kisaa poistetaan nesteet kehosta jotta lihakset erottuvat. Tämä yhden päivän kestävä kisakunto on illuusio, joka luodaan dieetillä, nesteenpoistolla ja tekorusketuksella. Kisaaja on unelmoinut tästä päivästä jo kauan, ja varmaan yhtä tärkeää, kuin itse kisa, on valokuvien ottaminen. Valokuvat edestä, takaa, sivulta. Tallennetaan puhelimeen ja muistikortille se, miltä keho ei oikeasti näytä.

Kuinka moni treenaisi bikinifitnessiä, jos yhtään ainutta valokuvaa ei otettaisi?!

Olisiko kyseistä lajia olemassakaan ilman sosiaalista mediaa?

bodybuilding-685079_1920.jpg

Kuva Pixabay

Mitä tapahtuu kisan jälkeen? Kehon nestetasapaino palautuu, ja rasvaprosentti nousee. Kisaaja katsoo kehoaan peilistä ja vertaa sitä valokuviin. Tästä on puhuttu jo etukäteen, että keho muuttuu takaisin, mutta miksi se ahdistaa silti? Nyt peilistä näkyy vain löysää! Lihasten muodotkaan eivät enää erotu! Jos se, mitä tavoittelet, on jotain sellaista, mitä et pysty säilyttämään, tulet olemaan tyytymätön itseesi 364 päivänä vuodesta, ehkä poislukien se kisapäivä. Tosin monet fitness-kisaajat ovat sanoneet, etteivät olleet tyytyväisiä kehoonsa edes kisapäivänä.

Mielen- ja kehon terveyden tuhoamista

Bikinifitness on fitnessurheilulajeista ”vähälihaksisin”. Koska kisaajilla ei ole mittavassa määrin lihasmassaa, on niiden erottuvuuden vuoksi vedettävä rasvat kehosta äärimmäisen alas. Vaarallisen alas. Rajuilla miinuskaloreilla temppuilu pilaa aineenvaihdunnan, altistaa syömishäiriöille ja voi vaikuttaa terveyteen esimerkiksi hormonaalisilla ongelmilla, kuten kuukautisten poisjäämisellä. Psyykkisen puolen ongelmia ovat ahdistus, masennus ja se, että koko elämä pyörii treenin ja ruokavalion ympärillä, puhumattakaan syömishäiriöistä. Pippa Laukka kirjoitti samasta aiheesta, täältä voit lukea sen: https://www.pippalaukka.fi/fi/bikini-fitness-on-pinnallista-hyvinvointia-ja-sisaista-pahoinvointia/

Mitä rajut dieetit tekevät sitten aineenvaihdunnalle? Keho oppii, että kun kaloreita rajoitetaan, on ruvettava säästämään. Keho hidastaa aineenvaihduntaa, laskee lämpötilaa (sinua voi palella jatkuvasti, hiki ei tule edes treenissä), suoliston toiminta hidastuu ja ”mikroliikkeet” vähenevät. Mikroliikkeet ovat pientä liikahtelua päivänmittaan, mitä teet ajattelematta. Sen väheneminen laskee energiankulutustasi. Keho myös pyrkii purkamaan lihaksia pois, ja priorisoimaan rasvan varastoitumista. Kehosi siis taistelee sinun tavoitteitasi vastaan!

Rasvan varastoitumista vastaan fitnesskisaajilla on konstinsa; on olemassa kaikenlaisia fat burnereita, joilla saadaan elimistö vielä pahemmin sekaisin. Säästöliekkiin otetaan aseeksi ”cheat meal”, eli jos dieetti on 1100kcal päivässä, syödäänkin yhtenä päivänä esimerkiksi 3000kcal kerralla. Ja tämä cheat meal saa olla mitä vain, hampurilaisia, karkkia, jäätelöä. Rajulla dieetillä oleva kisaaja odottaa cheat mealia kuin kuuta nousevaa. Untakin hän näkee herkuista. Sitten kun lupa syödä tulee, syödään kaksin käsin onnesta soikeana, kunnes tekee pahaa.

Anteeksi nyt vain, mutta minusta tämä kuulostaa anoreksialta, johon yhdistyy ahmimishäiriö! Sairaalloisen vähäinen ruoka, paljon kiellettyjä ruokia, kurinalainen treeni, ja kaksin käsin mässäily! Milloin tällaisesta käyttäytymisestä tuli yleisesti hyväksyttävää, jopa ihailtavaa? Jos joku toimisi noin ilman fitnesskisoja näköpiirissä, hänet leimattaisiin psyykkisesti sairaaksi.

Se, että fitnesskisaaja tietää, että tässä nyt treenataan vain ja ainoastaan ulkonäön takia, laittaa koko asetelman jo alusta alkaen väärälle tolalle. Kisoissa arvostellaan lihasten lisäksi myös kauneutta; hiuksia ja kasvoja. Jos et satu pärjäämään kisassa, tarkoittaa se, että et vain ollut tarpeeksi timmi tai kaunis. News flash: AINA on joku sinua kauniimpi, timmimpi, nuorempi, hoikempi! Niin kauan, kun koitat olla täydellinen, tavoitat vain tyytymättömyyttä!

Lisäksi sotket aineenvaihduntasi dieetillä, mitä useammin sitä teet, sitä pahempia muutoksia aiheutat itsellesi. Cheat meal opettaa liittämään onnellisuuden ja vapauden tunteita mässäilyyn, (tästä voi tulevaisuudessa tulla pahakin ongelma, vaikka nyt kova kontrolli estäisikin liiallisen herkuttelun). Kisasta palautuessasi tyytymättömyytesi kehoon kasvaa ja masennus iskee. Katsot päivittäin satoja fitnesskuvia instagramista, ja kaikki he ovat mielestäsi parempia kuin sinä!

mental-1831391_960_720.png

Kuva pixabay

En sano, että kaikilla bikinifitnesskisaajilla olisi masennusta tai ahdistusta tai terveydellisiä ongelmia. Mutta monella on. En sano että laji olisi itsessään paha, tai, no, kyllä sanon! Mutta ei ihan kaikki fitness-urheilu ole ihan syvältä sieltä. Ns. ”painavammat” fitness-luokat vaativat jo systemaattisempaa treeniä, jotta lihasmassaa saadaan rakennettua, ja osassa näistä on myös vapaaohjelma, jossa vaaditaan upeita akrobaattisia taitoja ja osaamista. Fitness on tästä hyvä esimerkki, fitness on laji, jossa lihasmassaa jo on enemmän, lisäksi pitää oikeasti osata muutakin kuin kävellä korkkareissa lavalla. Ihan jees, vaikka kyllä tässäkin lajissa varmasti on omat ongelmansa dieettien ja arvostelun suhteen. Välimuotoon sijoittuu myös esimerkiksi uusi wellness fitness, jossa kisaajalla ei saa olla liian erottuvat lihakset, lue: liian alhainen rasvaprosentti,eikä liian isoja lihaksia. Tässä on jo jotain järkeä!

Ihan ääripäässä, bodybuildingissa tullaan taas toiseen ongelmaan, anabolisiin steroideihin. Niistä en sano mitään muuta kuin että terveyden pilaamiseen on monia keinoja, tuossa yksi varmimmista.

 

…”kunhan et vahingoita toisia, tai ITSEÄSI”…

Jos satut olemaan bikinifitnessharrastaja, ja tiedät että psyykesi ja kehosi sen kestää, niin anna palaa. Tämä on vapaa maa, ja kunhan et vahingoita toisia, tai itseäsi, niin anna mennä. Painotus sanalla ”itseäsi” edellisessä lauseessa. Kommenttiosio on auki, joten fitness-fanit: tervetuloa lyttäämään tämä teksti. Jos se kuitenkin saa edes yhden nuoren tytön ajattelemaan asiaa toiselta kantilta, niin kannatti kirjoittaa.

PS. Mieti, minkälaisen fiiliksen instassa seuraamiesi henkilöiden kuvat sinussa saavat aikaan? Koetko ahdistusta, tyytymättömyyttä itseesi, vertaatko heidän kuviaan itseesi? Jos fiilikset kallistuvat enemmän negatiivisen kuin positiivisen puolelle, ÄLÄ SEURAA HEITÄ! Seuraa sellaisia henkilöitä, joiden kuvat saavat aikaan ihailua, inspiroitumista tai muuta positiivista. Jos aivopeset itseäsi jatkuvasti käsitellyillä, illuusioon perustuvilla kuvilla, voit olla varma siitä, että todellinen elämä ei koskaan tunnu riittävän. Todellinen elämä on ihan kivaa, kokeile.

Jos haluat lukea jatkossa lisää, laita blogi seuraukseen. :)

Lue lisää täältä: Bikini fitness – mitä sitten kun kaikki on ohi?

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä.

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.