Ferritiini – kaksi tarinaa

Ferritiinin seuraamisen sanotaan olevan nykyään muoti-ilmiö. Joskus tuntuu jopa olevan vaikea saada ferritiiniarvoja (varastorautaa) mitattua. Kirjoitin tämän tekstin toisen personal trainerimme, Saila Törmikosken kanssa. Töissä kutsumme häntä Saila ”Rautavalmentaja” Törmikoskeksi! Sailalla itsellään on kokemusta matalista ferritiiniarvoista, ja minulla oli kaksi asiakasta, joiden tarinan jaamme tässä tekstissä. Teksti on kohtuullisen pitkä, joten ota aikaa lueaksesi sen, varsinkin jos epäilet kärsiväsi raudanpuutteesta.

Tiinan tarina

Nelikymppinen nainen, (kutsutaan häntä nyt Tiinaksi), otti personal training-paketin, koska halusi päästä kuntoon ja saada virtaa arkeensa. Treeneissä huomasin pian, että hän hengästyi paljon. Muokkasimme treenejä voinnin mukaan. Sanomattakin on selvää, että harjoittelimme hyvin kevyesti. Treeneissä Tiina kertoi että silmissä sumenee,  lihaksia hapottaa todella kovasti ja jalat tuntuvat pökkelöltä. Tiina kertoi ennen olleensa energinen ihminen. Mutta jo pidemmän aikaa olo oli kuitenkin tuntunut voimattomalta, väsyneeltä ja syke nopealta. Hän ei kokenut olevansa oma itsensä, ja mielessä kävi jopa ajatus, että voiko hän olla masentunut. Hän koki ettei selviä enää päivistä ilman päiväunia. Kehoitin häntä menemään lääkäriin.

Tiina hakeutui   päivystykseen oireiden vuoksi. Häneltä otettiin tulehdusarvot jotka olivat normaalit. Ajateltiin olon johtuvan mahdollisesta astman pahenemisvaiheesta. Nyt jälkeen päin tiedämme, että oireet johtuivat matalista rauta-arvoista. Happi nimittäin sitoutuu hemoglobiiniin. Jos ferritiini on pohjissa, alkaa hemoglobiinikin lopulta laskea. Keho ei hapetu normaalisti. Tämä aiheuttaa sykkeen kohoamista; sydän koittaa kierrättää verta nopeampaa, jotta keho hapettuisi paremmin. Lihaksia polttelee, koska ne eivät saa tarpeeksi hapekasta verta.

Tiina jatkoi arkea. Hän pakotti itsensä lenkille ja salille ja mietti, että ehkä voimaton olo johtuu huonosta kunnosta ja yritti urheilla entistä enemmän. Kaveri ihmetteli salilla ääneen, että miten erikoista on, kun Tiina ei yhtään hikoile ja  kasvoilla ei vaihdu väri vaikka hän kuinka rehkisi.

Sydänoireet veivät uudelleen lääkärin vastaanotolle

Oireet pahenivat ja Tiinalla tuntui rinnassa repivää tunnetta, hän hakeutui uudestaan lääkäriin. Nyt ajateltiin tunteen johtuvan jostakin jumista. Vastaanotolta lähtiessä  lääkäri sattui kuitenkin vilkaisemaan aiemmin otettuja labratuloksia joiden tulokset Tiinalla oli jäänyt kysymättä ja huomasi hemoglobiinin olevan 73, ja tuo muoti-ilmiö, ferritiini 3.  Tiina laitettiin päivystyksenä sairaalaan jossa otettiin mm. sydänfilmi joka oli kunnossa. Illan hän oli punasolutankkauksessa. Hänet laitettiin jatkotutkimuksiin joissa selvisi, että anemia ja minimaaliset rautavarastot johtuivat runsaista kuukautisista. Alkoi rautalääkityksen käyttö. Rautavarastojen täyttyminen vaatii yleensä kuukausien rautatankkauksen.

Ferritiini laskee pikkuhiljaa, huonoon oloon tottuu sitä mukaan kun vointi huononee. Tiina oli huomannut olevansa poikkeavan väsynyt ja voimaton, mutta ajatteli sen johtuvan pikkulapsiajasta ja perheen meneillään olevista projekteista. Tämä on totuus, jonka kanssa moni matalien ferritiiniarvojen kanssa kamppaileva kohtaa: vointi on huono, pitäisi liikkua, mutta ei jaksa, ihminen alkaa pitämään itseään vain saamattomana ja jopa masentuneena. Noidankehä kiertää.

Tiinaa harmittaa, ettei hänen oireitaan otettu heti todesta. Jokainen ihminen tuntee itsensä parhaiten. On tärkeää arjen kiireen keskellä pysähtyä kuuntelemaan itseä ja tarvittaessa hakeutua hoitoon mikäli kokee voinnissaan erikoisia muutoksia. Nyt Tiina on syönyt rautalisää useamman kuukauden ajan. Hän kokee, että vointi on pikkuhiljaa kohenemassa ja sitä kautta myös urheilu tuntuu mielekkäämmältä ja tuloksia on alkanut näkymään.

Ferritiini, hemoglobiini ja kilpirauhasarvot

Mitä ferritiini ja hemoglobiini kertovat? Ferritiini on raudan varastoija, ja jos ferritiiniä on elimistössä liian vähän, alkaa hemoglobiini laskea. Hemoglobiini on happea sitova, rautapitoinen proteiini, joka kiertää veressä punasoluihin sitoutuneena. Matala hemoglobiini kertoo anemiasta. Hyvin tärkeää on tietää, että hemoglobiini saattaa vielä olla ihan hyvä, vaikka ferritiini olisi laskenut. Rautaa sitoutuu hemoglobiiniin niin kauan kuin varastorautaa riittää. Tiinalla hemoglobiini oli jo laskenut arvoon 73, koska varastorauta oli käytetty lähes olemattomiin. Ferritiini laskee siis ensin, sitten vasta hemoglobiini. Tiinalta otettiin myös kilpirauhasarvot ja niissä oli myös häikkää. Rautaa tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoa säätelevän entsyymin tuotantoon. Raudanpuutteessa kilpirauhashormonien tuotanto voi heikentyä. Rautavarastojen palautuessa  Tiinan kilpirauhasarvot normalisoituvat.

Mikäli kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja oireilu jatkuu lääkityksestä huolimatta niin rautavarastot olisi hyvä tarkistaa. Tässä onkin vaaran paikka, jos otetaan vain hemoglobiini, todetaan se hyväksi, mutta kilpirauhasarvot mataliksi. Silloin potilasta saatetaan alkaa hoitamaan kilpirauhasen vajaatoimintapotilaana, ja ferritiini jää tutkimatta. Kilpirauhanen reagoi raudanpuutteeseen, ja näin ollen kilpirauhasarvot saattavat laskea. Näin ollen kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole syy oireille, vaan raudanpuutteen oire.

Ferritiinin viitearvojen alarajaksi merkitään usein 5-10, vaikka todellisena alarajana tulisi pitää 30-50 mikäli oireita esiintyy. Ferritiinin tulisi olla mielellään yli 100! Jos oireita ei ole, matalampikin arvo on hyväksyttävä. Hyvin pelottavaa on siis, jos ferritiini on esimerkiksi 6, lääkäri saattaa todeta arvojen olevan juuri ja juuri viiterajojen sisällä. Hemoglobiiniarvojen alaraja naisella on noin 117g/ ja miehellä 134g/l. Joten Tiinan hemoglobiini 73, ja ferritiini 3 olivat siis selkeä selite hänen oireilleen.

Marin tarina

Minulle tuli toinen naisasiakas, kutsutaan häntä vaikka Mariksi. Marillakin nousi sykkeet treeneissä todella koviksi, vaikkei hän ollut erityisen hengästynyt. Tavallista salitreeniä (ei mitään rääkkitreeniä) tehdessä hänen sykkeensä saattoivat olla 189. Lisäksi hän kertoi olevansa usein väsynyt ja energiaton. Kumpikin, sekä Tiina että Mari valittelivat, että kiloja oli kertynyt viime vuosien aikana. Kehotin Maria menemään lääkäriin. En antanut mitään kalorirajoitteita, vaan juttelimme säännöllisestä syömisestä. Matalat ferritiiniarvot saavat kehon toimimaan hitaammin, myös aineenvaihdunta siis hidastuu. Tällöin painonpudotus on vaikeaa. Jos sitten lähdetään karsimaan kaloreita, millä on myös aineenvaihduntaa hidastava vaikutus, mennään ojasta allikkoon.

Marilla todettiin ferritiiniarvojen olevan 5,1. Hän kävi myös korkean sykkeensä takia tarkemmissa tutkimuksissa, muun muassa rasitus-EKG:ssä. Sydän oli kunnossa, ja lääkäri totesi korkean sykkeen johtuvan todennäköisimmin matalasta ferritiinistä.

Mistä varastoraudan puute johtuu?

Matalat ferritiinit voivat johtua muun muassa runsaista kuukautisista, tulehduksellisesta suolistosairaudesta tai keliakiasta. Mikäli potilas aloittaa omin päin rautalisän syönnin, voi raudanpuutteen aiheuttaja jäädä selvittämättä. Jos syy on esimerkiksi keliakia, on sanomatta selvää että vointi jatkaa huononemista ja seuraukset voivat olla vakaviakin.

Mielestäni jokainen ihminen on oman vointinsa paras arvioija. Jos koet väsymystä, heikotusta, syke nousee, lihaksia hapottaa vähäinenkin treeni, et hikoile, sinua palelee, on hiusten lähtöä tai muita outoja oireita, mene tutkimuksiin. Vaadi myös kunnolliset ferritiini-, ja transferritiikokeet, sekä verenkuva ja mielellään kilpirauhasarvot mitattavaksi. Ota myös itse selvää viitearvoist; jos ferritiinisi on vaikka 11, ja olet oireinen, on mahdollista että se on oireidesi aiheuttaja vaikka ferritiini onkin viitearvojen sisällä.

Raudanpuute tulee aina selvittää, ennen kuin omin päin lähtee syömään rautalisää. Rautalisää ei saa ottaa mikäli sinulla ei ole todettua raudan puutetta. Liika rauta on haitallista. Jos syöt terveellisesti, nukut riittävästi, ja liikut, ja vointisi on silti surkea, mene tutkimuksiin. Elämän ei pitäisi olla rämpimistä päivästä toiseen. Normaali olotila olisi suotavaa olla edes jokseenkin energinen.

Terveisin,

personal trainer Saila Törmikoski

ja fysioterapeutti Hanna Karhu-Riikonen

Beauty Center

 

hyvinvointi terveys liikunta
Kommentit (2)
 1. Sonja Sassi
  9.4.2019, 19:20

  Tärkeä aihe monelle, kiitos tästä. Mainitsemaanne ferritiinin raja-arvoon (mielellään yli 100) ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä. Asiantuntija-arvioon perustuen tulehduksellista suolistosairautta, kroonista sydämen- tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla katsotaan ferritiinin < 100 merkitsevän jo raudanpuutetta. Sen sijaan perusterveillä henkilöillä raudanpuute on harvoin väsymyksen syy, jos ferritiini on yli 50.
  Hieman epäselvää myös on rautahoidon tarve henkilöillä, joilla ei ole anemiaa mutta ferritiini on matala. Mikäli henkilöllä on raudanpuutteelle tyypillisiä oireita, on tutkimuksissa saatu vaste subjektiivisesti koettuihin oireisiin, minkä vuoksi käytännössä katsotaan rautahoito aiheelliseksi.
  Käytännössä raudanpuutteen arviointi ei koskaan perustu pelkkään ferritiinin määritykseen, vaan arvioinnissa tulee ottaa huomioon henkilön oireet ja raudanpuutteelle altistavat tekijät. Lisänä yleensä käytetään myös laboratoriokokeista liukoisen transferriinireseptorin pitoisuutta plasmassa (tfr) ja transferriinireseptorin rautakyllästeisyyttä raudanpuutteen arvioimiseksi.

  Tässä vielä linkki vastaavanlaiseen katsaukseen tutkimusviitteineen:
  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/

  1. Kiitos Sonja kommentista ja linkeistä. Oikeassa olet, tieteellistä näyttöä tuolle mainitsemalleni 100 arvolle ei ole. Myönnän sen. Olemme useissa eri yhteyksissä kuitenkin törmänneet siihen, tässä yksi esimerkki hematologi Tom Wideniuksen kynästä: http://www.foibos.fi/blogi/?fbclid=IwAR2cfPP7J6zDpr0QWODT8gReBu_p2H_UG721ZwBIhDWsduqLBGXEp1VfhkM

   Ongelma vaikuttaa olevan useilla ihmisillä siinä, että arvot ovat matalat, mutta viitearvojen sisällä. Tällöin oireiden aiheuttajaksi kuitataan milloin mikäkin; masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta, tai kuten tekstissäni kävi ilmi – ”jumi” tai astman pahenemisvaihe. Jos ihmisten tietoisuuteen tuodaan, että oirehtivalla arvot pitäisi kuitenkin olla korkeammalla, ehkä useampi saisi avun?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *