Stressaanko minä? +Linkki Firstbeat-tarjoukseen

Sain juuri oman raporttini päivän stressikuormasta ja siitä palautumisesta. Hyvin mielenkiintoista! Äkkivilkaisulla voisi päätellä, että olen kova stressaamaan, ja hyvä nukkumaan. 🙂 Katsotaan kuitenkin tarkemmin, mistä on kyse. Nyt pääset kurkkaamaan minun päivääni minuutin tarkkuudella!

Jos tulit blogiin tarjouslinkin perässä, niin tässä se, ole hyvä. Suosittelen kuitenkin lukemaan mitä testissä selvisi. 🙂

Aikaisemmissa blogipostaukisssani mm. täällä ja täällä olen kertonutkin jo, että kuormitusta tulee monesta suunnasta. Sinulla voi olla stressaava työ, melu, ehkä epäsäännölliset työajat, uniongelmia tai kriisejä perhe-elämässä. Kaikki tietävät, että nuo asiat vievät voimavaroja. Tiesitkö, että myös epäsäännöllinen tai liian niukka syöminen on stressi elimistölle? Kuten myös liikunnan puute tai liian kova liikunta. Myös tunne-elämän ongelmat kuten vaikkapa yksinäisyys on stressaavaa. Sairastelut rasittavat myös.

No niin, stressiä tuleekin siis joka tuutista! Miten sitä voi välttää? Ei kokonaan voikaan, eikä täydykään. On normaalia, että stressihormonitasot kohoavat päivän mittaan, mutta olisi myös normaalia, että ne alkavat laskea työpäivän jälkeen, niin että saat unen päästä kiinni. Elimistöllä siis on taito palauttaa sinut päivän kuormituksesta. Tämä taito joutuu kuitenkin nykyelämässä usein liian kovaan testiin. Emme enää palaudukaan. Kohtaamamme stressi on liian kovaa, sitä tulee joka suunnasta, ja emme ehkä huomaa että voimme itse vaikuttaa palautumiseemme. Olemme vain laput silmillä ja otamme vastaan mitä elämä tuo. Ja niin voimat alkavat hiipua, ja burn out vaanii nurkan takana.

On tosi tärkeää tiedostaa, että pysty vaikuttamaan kokonaiskuormittumiseesi. Jos on jotain asioita, joille et voi mitään (esimerkiksi työvuorot, tai päälle puskeva deadline) niin pystyt nostamaan palautumistasi muilla konsteilla. Voit ehkä mennä aikaisemmin nukkumaan, pitää huolen säännöllisestä syömisestä ja kovan stressin aikana vaihtaa rasittava kovasykkeinen liikunta kevyeen, palauttavaan liikuntaan. Ajattele, kehosi on niin fiksu, että kun kohotat peruskuntoasi kävelyllä (vaikka 2 kertaa viikossa 45-60min kerrallaan), sykevälivaihtelusi suurenee ja leposykkeesi laskee. Tämä saa aikaan sen, että kehosi palautuu esimerkiksi työstressistä helpommin! Vaikka et tehnyt suoranaisesti työhösi mitään muutoksia. Voit vielä nostaa palautumispisteitäsi liikkumalla vaikkapa luonnossa, ottamalla päivään 15 minuutin mittaisen rentoutushetken, ja viettämällä hauskaa aikaa ystävien kanssa. Nämä kaikki toimet palauttavat sinua. Tällaisia asioita me yleensä pystymme tekemään, vaikka työvuoroihin tai perhe-elämään ei voikaan niin helposti vaikuttaa.

Mitä hyvinvointianalyysissa selviää?

Alla olevassa raportissa on tiistaipäivä, työaika klo 12.30-20.30.

Näyttökuva (107).png

 

Näyttökuva (108).png

Mitä tässä raportissa sitten näkyy? Ohessa on esimerkki minun päivästäni. Päivällä oli kaksi peruuntunutta pt-aikaa, joten tavallista enemmän toimistotöitä siis. Punainen on stressireaktioita (ei aina välttämättä negatiivista stressiä, vaan normaalia päivän aikaista vireystilan nousua ja vaikkapa innostumista). Vaalean sininen on kevyttä liikuntaa, tumman sininen rasittavaa liikuntaa. Valkoinen pätkä on tässä minun raportissani liikunnasta palautumista (eli se aika, jolloin keho vielä kuluttaa reilusti enemmän energiaa lepotilaan verrattuna) ja vihreä on palautumista.

Otimme yhdeksi uudeksi palveluksemme työpaikallani Beauty Centerillä Firstbeatin Hyvinvointianalyysin, ja koulutuksessa kävimme läpi omia mittaustuloksiamme. Kävi ilmi, että eri ihmiset tietysti kokevat asiat eri tavalla ja palautuvat eri tavalla. Myös temperamenttipiirteet vaikuttavat paljon päivän stressireaktioihin. Itse olen helposti innostuvaa sorttia, joten korkeat stressipiikit työpäiväni aikana eivät ole negatiivista stressiä, vaan aktiivista puuhastelua ja vireystason nousuja. Rauhallisemmalla työkaverillani samat työtehtävät piirsivät ihan erilaista käyrää!

Miten kova liikunta vaikuttaa uneen?

Tosi mielenkiintoinen kohta hyvinvointianalyysissani oli illalla klo 18:15 ohjaamani Bodyattack-tunti ja sen jälkeiset tapahtumat. Ohjasin siis kovasykkeisen ryhmäliikuntatunnin kuuden jälkeen illalla, ja sen jälkeen minulla oli vielä yksi personal training-asiakas, jonka jälkeen lähdin kotiin. Unenpäästä olen saanut kiinni klo 22:10, mutta palauttava uni on viivästynyt, se alkaa vasta klo 00:15! Muina päivinä suurin piirtein samalla minuutilla kun olen nukahtanut, on alkanut heti palauttava uni. Eli kova liikuntatuokio ja iltavuoro töissä heikensi merkittävästi palautumistani. Nukuin kuitenkin huimat 9 tuntia(!!!) joten päivän kokonaispalautuminen nousi erittäin hyväksi unen ja liikunnan vuoksi. Olen aina ajatellut, ettei illalla liikkuminen haittaa minua, sillä saan ihan hyvin unenpäästä kiinni. Niinpä, mutta unen laatu on selvästi huonompi! Minulla on vain yksi iltavuoro viikossa ja moni muu tekee enemmän iltavuoroja, tai liikkuu aina myöhään iltaisin. Ehkä sinun kannattasi tsekata oman unesi ja palautumisesi laatu?

Miten selviän arjestani?

No, miten sitten kokonaiskuva, poltanko kynttilää molemmista päistä? Vaaniiko burn out tai ylikunto? Alla olevasta kuvasta näkee, että voimavarat itseasiassa lisääntyivät kolmen mittauspäiväni aikana. Vaikka kaikki työpäiväni sisälsivät kohtuullisen määrän stressiä, (56/100 pistettä, kun ikäluokkani keskiarvo on 55 pistettä, matalampi arvo on siis sitä suurempi määrä stressiä), niin uneni palauttavuus oli 90/100 pistettä (ikäluokkani keskiarvo 59!!! ihmiset hei, NUKKUKAA!) ja liikunnasta saamani pisteet olivat 100/100 (keskiarvoa ei ilmoiteta). Näin ollen, kohtalaisen stressaavien päivien kuormitus pystytään kompensoimaan unella ja liikunnalla. Se mitä minä voisin parantaa, on ottaa rauhallisia hetkiä päiväsaikaan. Koitin kyllä, makoilin puoli tuntia illalla sohvalla toisena päivänä, mutta stressikäyrä sen kun piirsi käppyrää. 😀 Lapset siis hyörivät ympärillä niin ei siinä varsinaisesti mikään zen-fiilis ollut.

Näyttökuva (111).png

 

Näyttökuva (112).png

Olen kuitenkin ollut tietoinen tästä jo etukäteen, teen kovasti töitä, ja minulla on kolme pientä lasta. Ihan selvä siis että stressiä kertyy. Siksipä juuri olen pitänyt kynsin ja hampain kiinni omista liikuntahetkistäni (jotka eivät siis ole pelkästään kovia ryhmäliikuntatunteja, vaan myös salitreeniä ja palauttavaa, kevyttä aerobista) ja siitä että nukun mahdollisimman paljon.

Jos nipistäisin unesta ja katsoisin telkkaria aina puolille öin, en varmaan jaksaisi liikkua. Ja kun en liikkuisi muuta kuin työni sanelevat kovasykkeiset ryhmäliikuntatunnit niin siitäpä se vyyhti alkaisikin kertyä. Entäpä jos vielä vetäisin naamat viikonlopun molempina päivinä? (Jo pieni määrä alkoholia heikentää palautumista, saatika sitten kunnon biletys.) Voin siis omilla toimillani joko pahentaa, tai parantaa palautumistani. Täytyy sanoa, että huomaan kyllä että voimavarani ovat hyvät. Minun ei tarvitse kaatua väsyneenä työpäivän jälkeen sohvalle koomailemaan. Jaksan viikonloppuna harrastaa liikuntaa ja leipoa lasten kanssa.

Jos sulla on fiilis, että tasan tarkkaan voimat riittää työviikosta selviämiseen, niin suosittelen että tilaat tämän mittauksen itsellesi. Meidän henkilökunta (minä, tai työkaverini) selittää sitten sinulle auki omat käyräsi. Tämä oli erittäin havainnollistava, ja helposti löytää ne keinot, joilla omaa palautumista saisi paremmaksi. Sillä mitä paremmin palaudut arjestasi, sitä enemmän energiaa sulla on. Energiaa tehdä muutakin kuin työtä. Elämä ei ole sitä varten että kaikki voimat menee työhön. Energiaa kuuluisi riitää sinulle itsellesikin.

Ja ensimmäisen kaupallisen yhteistyön kunniaksi mulla on sulle Suomen halvin hinta Firstbeat-mittaukseen, 99e (hinnat vaihtelevat yleensä 179-225e). Osta tästä verkkokaupastamme, alennettuja mittauksia on rajoitettu määrä. Sinun ei tarvitse olla liikuntakeskuksemme jäsen, eikä edes paikkakuntalainen (siinä tapauksessa saat palautteen puhelimitse). Toki suosimme aina face to face-palautteita. 🙂 Tarjous voimassa joulukuun 2018 loppuun saakka.

Kivaa päivänjatkoa sulle!

Hanna

 

Teksti on tehty kaupallisessa yhteistyössä Beauty Center Oulun kanssa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *