10 asiaa, jotka ovat tuttuja jokaiselle kissanomistajalle

23794924_10214975536491363_2772985394463804469_n.jpg

Kissat, nuo rakkaat, mutta välillä niin ärsyttävät perheenjäsenet. Kissoissa parasta on niiden miellyttämisenhaluttomuus. Niitä ei yksinkertaisesti kiinnosta, onko jokin toiminta emännän tai isännän mieleen vaan tekevät juuri niin kuin niitä sattuu huvittamaan. Toisaalta, myös kissat oppivat ja niitä voi kouluttaa toimimaan tietyllä tavalla. Ainakin osa oppii. Moni kissoihin perehtymätön ajattelee, etteivät kissat ole sosiaalisia eläimiä ja että ne ovat kaiket päivät omissa oloissaan. Tätä kirjoittaessani minulla on yksi kissa minun ja näppäimistön välissä ja toinen vieressä, joten voin suorilta kumota tämän väitteen. Kissat ovat omaperäisyydessään, älykkyydessään ja kusipäisyydessään varsin viehettäviä otuksia. Tiesittekö muuten, että kissa maukuu ainoastaan kommunikoidakseen ihmisen kanssa? Keskenään kissat viestivät muilla tavoin. Siinä, missä koira palvelee nöyrästi isäntäänsä, kissa odottaa, että häntä palvellaan vähintäänkin kuninkaallisella tyylillä. Seuraavaksi muutamia asioita, jotka ovat jokaiselle kissanomistajalle tuttuja.

”Syön vain kastikkeet.” Kissat ovat usein varsin tarkkoja ruuastaan. Se, että kana oli eilen lempiruokaa, ei todellakaan tarkoita, että se olisi lempiruokaa myös tänään. Kissa pitää vaihtelusta, joten eilisen herkkuruoka voi seuraavana päivänä olla täyttä kuraa kissan mielestä. Ruokaa vain nuuhkaistaan, jonka jälkeen mielenosoituksellisesti ”peitetään” se kaapimalla tassulla lattiaa. Tai sitten syödään vain kastikkeet. Jos omistaja on kehdannut tarjota pahaa ruokaa, on kissalla luonnollisesti oikeus osoittaa mieltään esimerkiksi pudottamalla pöydältä jokin esine tai rullaamalla lattiamatot. Kissa tekee kaikkensa, jotta saisi omistajansa huomion ja hänet ymmärtämään, että olisi parempi vaihtaa tilalle herkullisempaa ruokaa mieluiten heti.

Kissanhiekkaa jalkapohjissa. Sellaista sijoituspaikkaa eikä sellaista kissanhiekkalaatikkoa ei vielä ole keksitty, mistä ei leviäisi hiekkaa sen ulkopuolelle. Kissat ovat siistejä eläimiä ja haluavat peittää jätöksensä. Se vaatii joskus rankempia toimenpiteitä ja näissä toimenpiteissä hiekka lentää! Sellaista hiekkaa ei myöskään ole keksitty, joka ei tarttuisi kissan varpaisiin. Vaikka kuinka hankkisit erilaisia ”hiekanpysäyttäjämattoja” sitä vaan on joka paikassa. Monesti hiekka-astia sijaitsee kylpyhuoneessa. Mitä tapahtuu, kun astuu märillä jaloilla kissanhiekkaan? Se sulaa välittömästi jättäen lattiaan ärsyttäviä vaaleita laikkuja. Ei ne tietenkään kivoja jalkapohjassakaan ole.

Joka sohvalta nousee, se paikkansa menettää. Nouset sohvalta käydäksesi jääkaapilla. Kun palaat takaisin, paikallasi nukkuu kissa. Onko tuttua? Kissoja houkuttaa selvästi eniten aina se kohta sohvasta, jossa olet istunut. En ole varma, johtuuko tämä siitä, että paikka on valmiiksi mukavan lämmin vai tarpeesta ”valloittaa” tilaa. Kissat tekevät myös toisilleen samaa. Paras paikka nukkua on tietenkin juuri se kohta, jossa kissakaveri parhaillaan nukkuu. Siksi on kohtuullista pelästyttää kaveri hyppäämällä yllättäen päälle. Kun kaveri on saatu nousemaan paikalta, käydään itse valloitettuun kohteeseen mukavasti makoilemaan.

Jos oksennus on tullakseen, se tulee taatusti sohvalle tai matolle. Yleensä tämä tapahtuu joko keskellä yötä tai kun olet poissa kotoa. Kun kerran oksentaa, niin on selvää, että sitä pitää saada osumaan mahdollisimman monelle pinnalle. On todella mukava ylläri, kun illalla väsyneenä raahautuu sänkyyn ja löytää sieltä kissanoksennuksen. Jos kohteena on ollut sohva, niin sitä on taatusti sohvan lisäksi torkkupeitolla ja sohvatyynyjen päällä. Ei kissa tietenkään tahallaan oksenna sohvalle, sänkyyn tai matolle. Syy, miksi kissa harvemmin oksentaa paljaalle lattialle, on siinä, että kissa ei saa kynsillä otetta lattiasta. Siinä on yksinkertaisesti hankalampi oksentaa. Jos kissa oksentelee usein ja muutakin kuin karvapalloja, on syytä kokeilla erilaista ruokaa. Oksentelu voi myös olla merkki sairaudesta, joten eläinlääkärikäynti on paikallaan, jos oksennuksia saa siivoilla päivittäin.

”Seuraan sua, minne ikinä meet.” Kissat ovat todella seurallisia eläimiä. Ne haluavat olla mukana laittamassa pyykkiä koneeseen, valvoa ruuanlaittoa, osallistua sängynpetaukseen ja pitää seuraa vessassa. Itselle tämä on normaalia, mutta vieras voi häkeltyä siitä, että joku pyrkii mukaan vessakäynnille.

Suljettu ovi on pakko avata. Osa kissoista ei voi sietää sitä, että talossa on paikkoja, joihin heiltä on pääsy evätty. Jos ovi on laitettu kiinni, se on avattava ovenkahvassa roikkumalla. Ei ole ollenkaan harvinaista, että kissakodissa on väärinpäin käännettyjä kahvoja. Joskus on tilanteita, joihin et halua kissaa tuijottamaan viereen.

Vihollinen numero 1 on imuri. Se vain on pelottava. Huolimatta siitä, että kissakodissa imuroidaan tietyistä syistä melko usein, siihen ei totu. Joka kerta reaktio on sama. Imurin käynnistyessä korvat menee luimuun ja silmät pullistuu päästä. Omalla paikalla ollaan urheasti siihen saakka, että imuri tulee parin metrin etäisyydelle. Silloin on paras juosta ja kovaa jonnekin piiloon.

Vaatekaappi on paras nukkumapaikka. Etsit kuumeisesti mustia farkkuja ja kun löydät ne kaapista, huomaat, että ne ovat yltä päältä kissankarvoissa. Tai kaivat pikkujouluja varten esiin villakangastakin, jonka helma on niin täynnä kissankarvaa, että sen poistamiseen tarvitaan kokonainen rulla sitä teippiä, jolla vaatteista poistetaan karvoja. Ostaakohan niitä muut kuin eläintenomistajat?

Sisustus menee uusiksi. Jos kotona on kissa, EI kannata hankkia esimerkiksi kangassohvaa, bukleemattoa, korkeita lasivaaseja tai kynttilänjalkoja eikä koristekasveja. Sohvan käsinojien päädyt suorastaan huutaa kissan nimeä ja vaatii terottamaan kynnet siihen. Suosittelen hankkimaan kissankestävästä mikrokuitukankaasta valmistetun sohvan. Se on niin tiivistä, ettei siihen uppoa kynnet, joten sitä ei ole kiva raapia. Mitä enemmän kotona on sallittuja raapimispuita, sitä vähemmän kissa teroittaa kynsiään paikkoihin, joihin ei saisi. Silti saunan lauteet, ovien tiivisteet ja matot saattavat saada oman osansa. Jos asut talossa, jossa on portaat, kannattaa portaiden tolppiin (niihin leveisiin) kiertää tiukasti juuttiköyttä koko matkalle. Se näyttää siistiltä ja kissat tykkää. Eikä tolpat ota osumaa kissan kynsistä.

Joulukuusessa on koristeita vain ylhäällä. Alaoksille on turha laittaa palloja tai koristenauhaa. Tyypillisesti liian alas laitetut koristeet tipahtelevat öisin. Päivällä kukaan ei koske kuuseen, mutta aamulla koristepalloja saa keräillä kuusen alta. Mikäli kyseessä on oikea joulukuusi, jonka jalassa on vesisäiliö, sieltä saattaa kadota yllättävään tahtiin vettä. Eikä sitä ime kuusi, vaan kissa. Vesi maistuu luonnollisesti paremmalta ihan mistä tahansa muusta astiasta kuin omasta vesikupista.

 

23795257_10214975503250532_468370786186678959_n.jpg

23795258_10214975503170530_8338147047630477958_n.jpg

23755318_10214975503090528_4612261180228234724_n.jpg

 

Kommentit (13)
 1. Minulla oli kissa 9-vuotta ja luulin jo päässeeni aika hyvin kärryille kissojen sielunelämästä. Silti moni asia tuli yllätyksenä kahden uuden kissanpennun myötä. Siinä missä edesmennyt kissani oli nirso (itsepä sen sellaiseksi opetin), eikä pentunakaan piitannut ihmisten ruuista, nämä kaksi pentua söisivät kaiken. Kaikki ruuat kelpaa (raakaruoka, kaikki märkäruuat, kuivaruoka), sekä ihmisten ruuat. Jos ruokiaan ei vahdi, niistä käydään hakemassa maistiaisia. Yksi ilta yllätin kissat syömästä päärynää hedelmäkulhosta 😀 Mitä ihmettä?! Entinen kissani ei kasveista piitannut, mutta ennen pentujen hankkimista hankkiuduin eroon kaikista myrkyllisistä viherkasveista ja hyvä niin. Aina ennen ajattelin, että kannattaa ottaa vain yksi kissa, että kissat eivät tarvitse kaveria. Katsoin joskus Yleltä dokkarinkin, jossa kävi ilmi, että samassa taloudessa asuvat kissat eivät välttämättä viihdy toistensa seurassa, vaan saattavat kokea toisen kissan seuran lähinnä stressaavaksi. No, mene ja tiedä. Minun kissanpentuni ovat sisaruksia ja tämä on tietysti asia erikseen. Lähes päivittäin olen miettinyt, että onneksi otimme yhden kissan sijaan kaksi kissaa. Heille on paljon seuraa toisistaan 🙂 Kaksi kissaa tietysti tarkoittaa suurempia menojakin. Kuka sanoi, että kissa on edullinen lemmikki?! Mulla on mennyt puolen vuoden Zooplus-tilauksiin ja muihin kuluihin monta sataa. Hiekkaa, ruokaa, raapimispuu, hiekkalaatikko x 2, leluja… Toki halvemmallakin pääsee, mutta itse oon ostellut tarvikkeita ihan mielelläni.
  Tuo hiekka-ongelma on tullut enemmän kuin tutuksi. Vaikka on kaksi kannellista ja ovellista hiekkalaatikkoa vastakkain ja niiden välissä hiekkalaatikon edusmatto, on hiekkaa kaikkialla.

  Kaikki kissat ovat omia persooniaan ja vaikka kissoissa on huonojakin puolia, niin en osaisi kuvitella elämää ilman noita karvapalloja 🙂

  1. Voi toisia ahmatteja! <3

   Minä myös kannatan ehdottomasti sitä, että kissalla on lajitoveri. Minulla on kolme kissaa, jotka eivät ole sukua keskenään (ellei sitä lasketa, että vanhin on toisista vanhimman pentujen isoisä :D) , mutta ovat silti toisilleen selvästi tärkeitä. Jos yksi on muualla, sitä etsiskellään kovasti. Kun meille tuli ensimmäinen kissa 12 vuotta sitten, sen oli todella vaikeaa olla yksin kotona. Roikkui ulko-oven kahvassa ja raapi oven tiivisteet hajalle. Otettiin sille seuraksi toinen kissa ja saman tien loppui yksinolon vaikeudesta johtuvat ongelmat. Toki kustannutksia syntyy, kun kolmelle hankkii ruokaa ja kissanhiekkaa yms. Jokainen näistä kolmesta on aivan omanlaisensa persoona ja välillä mietin, onko niiden käytöksessä mitään yhteistä. Omalla tavallaan jokainen hurmaava yksilö.

 2. Hahaha aivan mahtava postaus! Nauratti niin ensimmäistä kertaa kun hankimme kuusen kissan asuessa kanssamme ja kuinka typerältä kuusi näyttää, kun se on puoliksi koristeltu 😀

  Meidän kissa oksentelee erittäin harvoin, mutta kun oksetaa, niin sitten joltain korkealta kohdalta lattialle. Tämä on niin outoa 😀 Ja sitten istuu ja tuijottaa sitä.

  1. Todellakin näyttää aika hassulta joulukuusi puoliksi koristeltuna. Vielä parempi olisi, kun ei olisi edes oksia siellä alhaalla. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *