Missä menee seksuaalisen häirinnän raja?

Viime päivinä on somessa ollut näkyvästi esillä ”me too”-päivitykset, joiden tarkoitus on osoittaa, kuinka yleistä on seksuaalinen ahdistelu. Jäin miettimään, missä menee ahdistelun raja. Ensin ajateltuna on hyvin selvää, että ahdistelua on sellainen, mikä ei tunnu toisesta hyvältä. Fyysinen koskettaminen ja lähentely ilman toisen lupaa ja halua on luonnollisesti väärin. Entä jos ahdistelu on henkistä? Voiko esimerkiksi kehuksi tarkoitettu kommentti olla seksuaalista ahdistelua, jos sen kuulija ei halua kuulla sellaista? Voiko joku kokea ahdistavana sen, minkä toinen ottaa kohteliaisuutena? Varmasti voi. Kävin eilen kampaajalla ja postasin uudesta kampauksesta kuvan Instagramiin. Muutamassa tunnissa sain kolme viestipyyntöä itselleni vierailta miehiltä. Kuva oli kasvokuva, joten ei edes millään lailla seksuaalisesti provosoiva mielestäni. En noista viesteistä pahastunut tai kokenut niitä ahdistavana, mutta en niihin mitään vastannut. Jos laitan julkiseen profiiliini kuvan itsestäni, niin tietyssä mielessä hyväksyn sen, että sitä voidaan kommentoida ja osa kommenteista voi olla seksuaalisesti virittyneitä. Voin vain kuvitella, millaisia kommentteja minua nuoremmat naiset saa osakseen ja missä määrin niitä kommentteja ja huomiota myös tavoitellaan. Jos inboxiin napsahtaa pyytämättä sarja dick picejä, onko ”vastuu” sillä, joka on kuvallansa aiheuttanut jollekin halun tuon tyyppisiä kuvia lähetellä? Mielestäni ei. Jokainen vastaa itse siitä materiaalista, jota toisille syytää.

Mietin myös, että ei seksuaalinen häirintä ole aina miesten olemista toimijana ja naisen kohteena. Moni mies on varmasti kokenut yhtälailla ahdistelua naisten toimesta. En hyväksy missään muodossa seksuaalista ahdistelua ja pidän sitä tuomittavana, mutta tietyssä mielessä näissä keskusteluissa häiritsee ajatus siitä, että nainen on aina objekti ja jollain tavalla tahdoton tai altavastaaja. Muutama päivä sitten kävin keskustelun erään miehen kanssa. Menemättä sen enempää yksityiskohtiin, keskustelu sai minut miettimään, miksi edelleen naisen seksuaalisuus on jotain, mitä ei saisi olla olemassa. Nainen ei voi haluta seksiä, vaan on ilman muuta hyväksikäytetty ja mies on käyttäjä. Nainen on objekti ja mies subjekti. En edelleenkään pidä hyväksyttävänä, jos/kun noin tapahtuu, mutta miksi automaattisesti naista pidetään tahdottomana olentona, joka vaan toimii miehen halujen tyydyttäjänä?

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on ristiriitaisia tunteita herättävä aihe. Toisaalta on hyvä, että nostetaan esiin sen yleisyys ja puhutaan siitä. Kuinka suuri osa häirinnästä on sellaista, ettei tekijä itse ole sen ajatellut tuntuvan häirinnältä? Jos asiasta puhutaan, ehkä yhä useampi tekijä havahtuu omaan toimintaansa. Toisaalta taas mietin, kuinka tasa-arvoista ajattelua lisäävää on, että nimenomaan naiset tuovat julki, kuinka ovat kokeneet seksuaalista häirintää? Onko nainen aina uhri? Eivätkö miehet koe asiattomia kommentteja naisen suusta häirintänä? Vai onko sittenkin niin, että naiset eivät ainakaan livenä tee sellaista? Jos ei puhuta fyysisen koskemattomuuden rikkomisesta, raja häirinnän ja liian tungettelevan flirttailun välillä on kuitenkin aika häilyvä. Onko häirintä todella häirintää vasta silloin, kun sen tekijä ei kiellosta huolimatta lopeta toimintaansa? Entä nuoriin tyttöihin kohdistuva seksuaalinen häirintä? Onko se häirintää myös silloin, kun häiritty ei itse koe sitä häirintänä? Oli niin tai näin, jokainen aikuinen ihminen on vastuussa siitä, mitä toiselle sanoo tai millä tavoin käyttäytyy.

Kommentit (2)
 1. Äijäytyjä
  29.11.2017, 09:37

  Todella hyviä pohdintoja. Tässä hieman setänäkökulmaa.

  Itse olen kiltti mies. Itseäni hieman jopa ahdistaa tämä #metoo kampanja. Puhutaan ahdistelusta. Se voi olla koskettelua (tämä on toki helppo juttu). Se voi olla syrjintää (tämän ymmärrän täysin). Se voi olla puhetta (vähän vaikeampi) ja se voi olla tuijottelua (?!). Milloin miehestä tulee sika?

  Wikipedian määritelmä: ”Seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen ahdistelu ovat tarkoituksellista, ei-toivottua, yksipuolista seksuaalisväritteistä käyttäytymistä tai sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Se voi olla fyysistä koskettelua tai puhetta, jonka kohde tuntee vastenmieliseksi..”

  Ei toivottua. Tämä riippuu siis paikasta ja tekijästä. Baarissa voi puhua ronskimmin kuin leikkikentän laidalla. Lisäksi jokaisella meillä on erilainen toleranssi. On asioita, jotka kaikki tunnistaa häirinnäksi. Ja sitten on se harmaa alue.

  Kosketteluun en syyllisty. Virallinen kädenpuristus toki pitää sietää jopa hieman vastenmieliseltäkin henkilöltä ja tanssiessa kehokosketus. Tanssiin ei kuitenkaan tarvitse/pidä lähteä, jos ei partneri miellytä!

  Tuijottaminen on paha rasti meikäläiselle. Olen visuaalinen ihminen. Tykkään katsella kauniita asioita. Milloin katselu muuttuu tuijotukseksi? Katselen mieluummin kauniita tauluja tai maisemia, kun esim. kuuntelen musiikkia. Jos istun vaikkapa kauniina päivänä bussia odottamassa niitä näitä mietiskellen ja ohitseni kulkee näyttävästi puettu mielestäni kaunis nainen, niin katse kyllä harhautuu kävelijään. Onko se tuijottelua? Onko se seksuaalista häirintää? En ole enää nuori tai kaunis mies. Minun katseeni voidaan kai ymmärrettävällä syyllä laskea ei-toivotuksi. Paljastavasti pukeutuva nainen tuskin juuri minun katseitani metsästää. Itse olen sitä mieltä, että mikäli haluaa pukeutua näyttävästi tai paljastelevasti, niin pukeutujan pitää myös tiettyyn rajaan sietää katseita. Eikös näyttävyydellä katseita tavoitella? Uimahallit ja vastaavat on toki eri juttu. Keskustellessa toki katson kasvoihin, vaikka näköaloja olisi tarjottu runsaammin. Joskus esiin pullistuvat rinnat, sekä avokaulainen pusero tuntuu suorastaan ansalta tällaisesta vanhenevasta äijästä, joka äärimmäisen harvoin tällaista näkee. Jos katse sekunnin murto-osaksikin harhautuu, niin nainen saa yliotteet ja minut voi leimata siaksi ja kohdella kuin halpaa makkaraa? Näin ei ehkä ole, mutta sellainen on käynyt mielessä.

  Jotkut sosiaalisen elämän oppaat neuvoo, että toisen kehuminen ja huomioiminen on hyvä juttu. Joidenkin opastajien mielestä pieni viaton flirtti jopa piristää. Nämä opastajat on yleensä naisia. Nyt #metoo kampanjan aikana nämä neuvot tuntuu petollisilta. En uskalla miehenä kehua esimerkiksi naiskolleegan hienoa bändipaitaa. Ehkä hän linkkaa sen istuvuuden ja sitä kautta muotojensa arvosteluksi ja jotenkin seksuaaliseksi. Ylipäätään naiskolleegan ulkonäköön välillisestikin likkautuvia juttuja en uskalla miehenä kritisoida millään lailla. Mieskolleegalle kenttä on vapaampi. Silloinkaan en moiti tai kritisoi heidän vaatetustaan, mutta saatan kyllä kehua vaikka bändipaitaa, jos se hyvältä näyttää. Nuorempien miesten tatuointejakin olen ihmetellyt positiiviseen sävyyn, eikä hernettä ole nenään vedetty.

  Miten mies tulkitsee seksuaalisen vihjailun? En oikein tiedä. Vislailuja ja kehuja on itse asiassa pari tullut takavuosina. Niitä on kuitenkin tullut niin harvoin, että en tiennyt suhtautuakko niihin imarteluna vai päänaukomisena. Minun näkökulmasta suomalainen nainen antaa positiivista palautetta turhankin vähän. Joku nuori komistus voi olla tästä ehkä eri mieltä.

  Elämme mielestäni mielensäpahoittamisen aikaa. Aiheesta toki voi ja pitää antaa kritiikkiä, mutta älkää laskeko rimaa liian alas. Tuntuu siltä, että jotkut suorastaan haluaa päästä osallistumaan #metoo kampanjaan ja he etsivät aihetta siihen suurennuslasilla.

  Tässä järkevää pohdintaa rajoista: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/290783-asiantuntija-tassa-kulkee-flirtin-ja-hairinnan-raja

  1. Kiitos tästä näkökulmasta! Samoja asioita on käynyt tämän kampanjan osalta mielessä. Suomalaisessa kulttuurissa ei juuri kadulla perään huudella eikä kovin näkyvästi tuijotella, ellei olla humalassa. On todella vaikeaa tietää toisen rajoja. Sen, mikä on tarkoitettu hyväntahtoiseksi flirtiksi, voi joku kokea ahdistavaksi. Ja esineellistäähän naiset myös miehiä. Jos tuon näkökulman on ottanut esille mies, on siihen hyvin pian naiset ärähtäneet, että se on eri asia. Millä tavalla se on eri asia? Kampanjan idea on hyvä, mutta kelläpä ei olisi yhtään epämiellyttävää kokemusta. On aivan eri asia, jos puhutaan jatkuvasta seksuaalisesta vihjailusta esimerkiksi työpaikalla tai jopa koskettelusta kuin kerran tapahtuvasta vieraan ihmisen liian pitkästä katseesta tai ulkonäön kommentoinnista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *