Saako hyvää tekemällä ansaita Suomessa?

michelangelo-71282_1280.jpg

Tänään on julkisuudessa riepoteltu Brother Christmas ry:n toimintaa. En tapauksen taustoja sen kummemmin tiedä, enkä puolustele ketään tai ole ketään vastaan. Silti tämmöisen kohu-uutisoinnin keskellä tulee mieleen, miksi halutaan vahinkoa toiminnalle, jolla on autettu todistettavasti monia? Eikö Suomessa ole muutenkin aivan liian vähän niitä, jotka käyttävät aikaansa tehdäkseen jonkun ihmisen elämästä paremman? Olen miettinyt suomalaista yhteiskuntaa ja sen arvoja. Auttamista arvostetaan ja se on helposti mediahuomiota saava aihe. Kuka olisi sitä mieltä, ettei hädässä olevaa lähimmäistä pidä auttaa? Jokainen vähänkään empatiaa tunteva ihminen ajattelee auttamisen olevan hieno juttu. Kunnes mieleen hiipii ajatus, että joku saa auttamisesta rahaa itselleen? Siinä hetkessä hyviksestä muuttuu pahis. ”Vetää varmasti välistä isoja summia”. Nähdäkseni jokainen työtä tekevä odottaa saavansa työstä asianmukaista palkkaa. Jollain hyväntekijänkin on elätettävä itsensä ja perheensä.

Olen jo aiemmin muutaman teologikollegan kanssa keskustellut auttamisen etiikasta. Voiko auttamisella työllistää itsensä? Voiko auttamisesta tehdä bisnestä? Kuinka paljon auttamisella saa tienata? On selvää, että avustusjärjestöjen talousasioiden hoidon on oltava läpinäkyvää, jottei väärinkäytöksiä tule. Rikastuminen hyvää tekemällä ei ole tarkoituksenmukaista. Liiketoiminnassa tarkoituksena on aina voiton maksimointi. Keinot tähän voivat joskus olla kyseenalaisia, mutta silti yrityksen johtajilleen maksamat palkat harvemmin aiheuttavat kahvipöytäkeskusteluja kummoisempia jupinoita. Yrittäjä on palkkansa kovalla työllä ansainnut. Näin minäkin ajattelen, koska tiedän, ettei yrittäjyys tarkoita automaattisesti leveää leipää. Yrityksen toiminta on aina jonkun tahon rahastamista. Asiakkaan tarpeisiin vastaamista tuotteen tai palvelun muodossa. Usein myös sitä, että luodaan asiakkaalle tarve, jota ei luonnollisesti edes olisi. Onko oikeampaa ansaita elantonsa puhtaasti voiton maksimointiin pyrkivän yrityksen palveluksessa kuin hyvää tekemällä?

Sama ilmiö toistuu kaikilla ihmislähtöisillä aloilla. Sairaanhoitajien pitäisi tehdä työtään pelkästä tekemisen ilosta, ja jos he vaativat työmääräänsä ja työn vaativuuteen ja vastuuseen vedoten lisää palkkaa, ovat he ahneita. Ihmisten auttamisen pitäisi aina olla pelkästään hyvään tahtoon perustuvaa. Hyvää tekemällä ei ainakaan saa ansaita liikaa.

Kommentit (4)
  1. Kyllä auttamisesta saa ottaa palkkansa, mutta kyllähän sen määrä on kerrottava etukäteen palkan maksajalle (=lahjoittajalle). Ei sairaanhoitajakaan pölli välistä lääkkeitä ja myy niitä katukaupassa (ilman rangaistuksen uhkaa).

    1. Näin juuri. Toiminnan on oltava avointa, kun kyseessä on lahjoitukset. Mitä raskaampi organisaatio, sitä enemmän lahjoituksista menee todennäköisesti yhdistyksen kuluihin.

  2. Terve järki pitää olla järjestöjen keräys- ja avustus hommissa mukana. Niissä kyllä on ollut kautta-aikkain ketkuilijoita. Muistissa vielä vuosikymmen sitten ollut parin henkilön syöpäyhdistys, josta taisi mennä kuluihin ja palkkoihin jotain 95 prosenttia. Karpo onneks otti asian omakseen. Ehkä isompien toimien keräystuotot menee perille paremmin, mutta … . Aina se raha aiheuttaa ongelmia. Onhan nyt muutamilla pappiloillakin omat ja vieraat rahat sekoittuneet keskenään. Tänään kävikin pistäytymässä yhteisvastuukerääjä, siihen olen laittanut aina. Siitä pitäisi mennä 80 prosenttia avustuksiin, 20 muihin menoihin. Ehkä 0-20 prosenttia olisikin sopiva työn osuus avustuksista?

    1. On todella surullista, että näitä väärinkäytöksiä on tapahtunut ja sitä myöden usko hyvää tekeviin tahoihin on monilla horjunut. Tottahan lahjoituksista suurin osa pitäisi aidosti mennä siihen, mihin lahjoittaja on sen tarkoittanut. Työtä ei kuitenkaan ilmaiseksi tehdä ja tämä tuntuu olevan monelle ongelma. Halutaan lahjoittaa kohteelle, mutta ei tekijälle, joka avun toimittaa perille. Pitäisi entista avoimemmin viestiä siitä, kuinka suuri osa lahjoituksesta menee järjestön työntekijöiden palkkoihin ja mikä menee avun tarvitsijoille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *