Suomalaiset helteestä valittajat

Hikipisarat valuvat pitkin vartaloa ja olo on nihkeä. Yöllä ei saa nukuttua, kun lakanat hikoavat märiksi. Ahdistaa, väsyttää eikä jaksa tehdä mitään. Liian kuuma! Viime päivinä lämpötila on hivunnut yli +30 asteeseen, mikä on suomalaisittain "tukalan kuumaa" tai "ahdistavaa hellettä". Some on täyttynyt valittajista. Aina, kun helleraja on lähelläkään ylittymistä, jostain ryömii esiin ihmisryhmä, jonka mielestä talvi on todella mukavaa aikaa. Olispa pakkanen. Epäilen vahvasti, että samat ihmiset valittavat talvella siitä, kuinka saisi jo pakkanen hellittää. On vähän liian kylmä. Ymmärrän, että joillekin helle on jopa vaarallista ja olo voi olla todella tukala. Veikkaan silti, että juuri nämä ihmiset eivät isommin sosiaalisessa mediassa asiasta narise. Somessa narisee ihan tavalliset ihmiset, joiden oloa valittaminen ilmeisesti helpottaa.

En ymmärrä helteestä valittamista, koska Suomessa hellepäiviä on kuitenkin aika rajallinen määrä per vuosi. Muutamana viime kesänä hellepäivät ovat itseasiassa olleet todella tiukassa. Viime kesänä lämpötila ei kovin monena päivänä yltänyt +25 asteeseen. Viileää tai todella kylmää sen sijaan on 10 kuukautta vuodesta. Ymmärtäisin valituksen, jos lämpötila hipoisi kolmeakymmentä astetta suurimman osan vuodesta. Mutta kun ei hivo. Superlämmintä on Suomessa ehkä kerran viidessä vuodessa. Ennätyshelteisenä kesänä on hellepäiviä ollut peräti 48. Vuoteen jää silti vielä reilusti yli 300 päivää, jolloin hellettä ei todellakaan ole. Lisäksi Suomessa lämpötila nousee kuumimmillaan hieman yli 30 asteen. Jos tämä superkuumuus suhteutetaan Etelä-Euroopan lämpötiloihin, niin se olisi ihan normilämpötila kesällä. En tiedä, valittavatko paikalliset siellä siitä, että on 40 astetta varjossa.

Minä henkilökohtaisesti nautin täysin siemauksin lämmöstä. On ihanaa, kun ei palella. Palelen suurimman osan vuodesta ja ei, se ei ole pukeutumiskysymys. Pukeudun lokakuusta huhtikuuhun noin viiteen vaatekerrokseen, mutta palelu tulee silti. Palelen ympäri vuorokauden, vaikka kotona olisi kuinka lämmin. Siedän siis hyvin näitä lämpötiloja. Hiki tulee, mutta minusta on silti mukavempaa hikoilla kuin palella. Kärsin monella tavalla talvesta. Pimeys raastaa joka vuosi enemmän. Kylmyys on elimistölle stressi, joka näkyy iho-ongelmina ja vatsavaivoina. Kesällä voin syödä mitä vaan ilman vatsan reistailua. Talvella melkein mikä vaan saa vatsan kuplimaan. Voisin siis todella valittaa talvesta ja sen kylmyydestä ja pimeydestä!

Olen päättänyt, että en ainakaan julkisesti valita pakkasesta. En ole mikään pyhimys, joten saatan pettää lupaukseni olla narisematta. Yritän kuitenkin. Valittaminen säästä on nähdäkseni todella turhaa. Sää ei siitä muuksi muutu, vaikka sitä kuinka manailisi. Se on olosuhde, johon on sopeuduttava. On eri asia valittaa sellaisesta asiasta, johon voi vaikuttaa. Silloinkaan tosin valittaminen itsessään ei asian muuttumista välttämättä edistä. Valittaminen itse asiassa lisää omaa kurjuuden tunnetta. Olen huomannut, että mikä tahansa asia muuttuu valittamalla vielä enemmän energiaa vieväksi. Hyväksymisen sijaan voi käyttää valtavan määrän energiaa siihen, että möyrii itsesäälissä ja narisee asioista.

Nautitaan kesästä ja siitä, että kerrankin on niin lämmintä ja aurinkoista, ettei tarvitse ottaa äkkilähtöä etelään voidakseen olla ilman villasukkia ja nähdäkseen auringon kesälomalla. Tuuletin helpottaa oloa kummasti. Voin suositella. Yöksi sellainen viereen pöhisemään, niin ei ole liian kuuma nukkua.

 

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Ihana helle ja ihana kesä.

Minulle sopii myös talvi, syksy ja kevät.

Ihmiset ovat vain niin kummallisia ja valittavat, kuin tuntisivat olevansa elossa ja koska on oikeus sanoa. Ehkä tahtovat tulla kuulluiksi ja haluavat huomiota. Voisivat olla hiljaakin....

crazycatmom

Niin. En tiedä helpottaako valittaminen oloa. Minun mielestä se vain lisää pahan olon tunnetta siitä asiasta. Antaa lisää voimaa sille ärtymyksen tunteelle. Jokainen silti valittaa jostain. Ehkä se kuulluksi tuleminen on juuri se juttu. Siihen ihmisillä on ymmärrettävästi tarve. Ja jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseen.

Kide (Ei varmistettu) http://lusikkalaatikko.blogspot.fi

Perusterveet harvoin tajuavat millaista helvettiä nämä lämpötilat ovat esim. useimmille neurologisesti sairaille. Miksei siitä saisi olla ääneen pahoillaan, jos suurin osa kesästä ja lomasta kuluu valtavan fatiikin vuoksi sisällä sohvalla ilmalämpöpumpun alla jaksamatta tehdä juuri mitään? Nauttikaa te jotka pystytte, mä odotan jo syksyisiä lämpötiloja ja mahdollisuutta aktiivisempaan elämään.

crazycatmom

Ymmärrän kyllä ahdistuksen ja siksi tekstissä mainitsin, että on eri asia, jos on jokin perussairaus. Mutta yleensä ne kovimpaan ääneen valittavat ovat ihan terveitä ihmisiä, joilla nyt vaan sattuu olemaan hiki. Ymmärrän myös, että tässä kelissä on todella uuvuttavaa tehdä fyysistä työtä. Ei ollut tarkoitus väheksyä kenenkään tuntemuksia, mutta valittamista sosiaalisessa mediassa en silti ymmärrä. Se kun ei muuta tilannetta miksikään. No, ehkä sillä saa vertaistukea? Itsellä taas talvi pahentaa monia oireita, masentaa ja väsyttää. Nämä ovat Suomessa niitä harvinaisia päiviä, kun lämpötila tuntuu sopivalta. Siksi tuntuu usein "epäreilulta", kun jotkut toivovat näiden säiden jo loppuvan. Niin vähän niitä päiviä on vuodessa. Toki, jos voisi itse säätää, niin muutaman asteen alempikin lämpötila riittäisi. Se vaan yleensä on joko todella helle tai sitten kylmä.

Outi k (Ei varmistettu)

Tietenkään et ymmärrä, jos itse nautit lämmöstä. Et siis tiedä millaista on, kun helteellä on koko ajan tukala ja kamala olo. Myös väsynyt, koska yöllä ei saa unta. Enemmän ihmiset valittavat talvesta, jolloin sentään voi lisätä vaatteita. Helteessä ei niitä voi loputtomiin vähentää. Monille voi myös olla vaikeaa kulkea vähissä vaatteissa. Ihmiset valittavat aina ja kaikesta.

crazycatmom

Ymmärrän ikävän olon helteellä, mutta suhteessa siihen kylmään aikaan, nämä päivät ovat todella harvinaisia Suomessa. Tämä kesä on ollut lämmin, mutta tätä +30 hellettä on vasta jatkunut vajaa viikko. Sitä ennen oli niin viileää, ettei lyhythihaisella voinut ajatella lähtevänsä mihinkään. Pointtini oli, että valittaminen sen enempää helteestä kuin talvesta (joka taas minulle on kärsimyksen aikaa ja kestää 10 kk vuodesta) on turhaa, koska se ei vallitsevaa olosuhdetta muuksi muuta. Eikä edes helpota oloa, vaan vain buustaa sitä pahaa mieltä. 

Peppilottasikuriinafram (Ei varmistettu)

Siis eletäänkö me eri maissa? Tätä kuumuutta on jatkunut jo toukokuusta.

crazycatmom

Toukokuussa oli lämmintä. Joinain päivinä jopa +28. Illat kuitenkin viileitä. Helleraja on tänä vuonna tosiaan ylittynyt useasti, mutta ei näitä yli +30 asteen lämpöjä ole ollut tänä kesänä ennen tätä viikkoa.

Tuuletin ajatukset (Ei varmistettu)

Voisiko tukalaa oloa helpottaa hankkimalla tuuletin? Tai viilennin? Tai ilmalämpöpumppu (hah, nimi viittaa lämmitykseen..)?
Kylmä suihku ennen nukkumaanmenoa auttaa myös.
Tsemppiä lämpöön!

Outi k (Ei varmistettu)

Kaikilla ei ole varaa hankkia mitään laitteita.

crazycatmom

Ostin pöytätuulettimen, joka maksoi 20 euroa. Ei ihan hirvittävän suuri kustannus hyvin nukutuista öistä. Sitä olen siirrellyt olohuoneesta makkariin sen mukaan, missä päivää on viettänyt. Suihkepullon saa kaupasta parilla eurolla. Sinne kylmää vettä ja sumuttelee päällensä, erityisesti niskaan tietyin väliajoin. Halpa viilennyskonsti.

Vierailija (Ei varmistettu)

On ihan tosi daijua vaatia kaikkia olemaan hiljaa vaikka inhoavat hellettä. Ehkä teet näille ystäville palveluksen ja unfrendaat ne somessa, niin ei tarvitse leikkiä keskustelupoliisia. Ylipäänsä muiden ärtymyksenpurkauksusta ( ja usein siihen saadusta keskustelusta muiden samanmielisten kanssa ) ärtyminen on kyllä ehdottomasti pikkumaisempaa, kuin kurjasta säästä valittaminen. Eihän sen sinun nautintoa helteestä pitäisi vähentää.

crazycatmom

Tämä olikin tulenarka aihe! :D Yleensä säästä puhuminen on turvallista, mutta helle on tänä kesänä kirvoittanut aika rajua vääntöä somessa! Saa toki valittaa, JOS se helpottaa omaa oloa. Minun pointtini tässä olikin, että yleensä valittaminen ei helpota sitä vaan vain lisää tuskaisuuden tunnetta. Sää ylipäätään on asia, johon ei voi vaikuttaa. Toki mielipiteen ilmaisu on aivan vapaata enkä ärsyynny yhtään, jos joku kertoo, ettei pidä helteistä. En minäkään pidä kylmästä ja olen sen ilmaissut. Ihmisiä on erilaisia ja hyvä niin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö tän sun koko jutun pointti ollut, ettet tykkää kun ihmiset valittaa helteistä, jolloin sinulla juuri on hyvä olla ja itse nautit. Ja että voisivat olla valittamatta.

Valittaminen tässä vaikutti sinunkin oloa helpottavan, eiköhän se helpota helteenvihaajienkin. ;)

crazycatmom

Kyllä, minä nautin helteistä, mutta mielestäni tämä(kään asia) ei ole joko tai. Jos saisin valita, niin kyllä tästä lämmöstä voisi muutaman asteen pudottaa. On minullakin ollut tuskaisen kuuma eikä ole kotona ilmastointia jne. Minusta on ylipäätään hassua valittaa asioista, joihin ei voi vaikuttaa. En sen kummemmin ymmärrä pakkasista valittamistakaan, vaikka itse inhoan pakkasta. Tämä on minun mielipiteeni eikä yleinen julistus sen puolesta, että helteestä valittajat valittavat turhasta.

Nyt on väitelty paljon säästä ja valittamisesta. Jos se helpottaa oloa, niin antaa palaa. En mielestäni valittanut valittamisesta. Kyseenalaistin sitä. On eri asia keskustella kuin valittaa. Ei haittaa pätkääkään, jos joku sanoo, ettei pidä kuumasta ilmasta. Ymmärrän hyvin.

Peppilottasikuriinafram (Ei varmistettu)

Siis miksi helteestä ei saisi valittaa? Jos muut ei pidä kylmästä ja pimeästä, niin mä puolestani inhoan tällaisia intiaanikesiä, koska helteessä olo on koko ajan ihan hirveä (ja kyllä, meillä on myös ilmastointi). Onpa hölmöä ajatella, että koska minä nautin, niin kaikkien muidenkin pitää. Oma lempikuukauteni on marraskuu. Ei kaikille suomalaisille "hyvä sää" ole yhtä kuin "helvetin kuuma".

Kesällä mulla on myös heinänuha ja lisäksi loppuraskaus osui näille helteille. En nauti, enkä esitä nauttivani vain, koska jotakuta muuta se häiritsee.

crazycatmom

En ole sanonut, että kaikkien muiden pitää nauttia. Puhuin ylipäätään valittamisesta oli sää liian kylmä tai kuuma. Minulle syksy/talvi on todella vaikeaa aikaa sairauksien takia, mutta pyrin olemaan valittamatta asioista, jotka ei valittamalla parane.

Vierailija (Ei varmistettu)

Naurettavaa verrata keski-Euroopan lämpöjä Suomen oloihin. Olin toukokuun lopulla viikon Berliinissä, lämpöä oli joka päivä yli 30 astetta. Kuumaa oli, muttei tukalaa.

Tämä rannikon helle sen sijaan on kamalaa, hiostavaa ja lamaannuttavaa. Herään myös joka aamu migreenin, osittain unenpuutteen, osittain lämpötilan takia. Kissatkin alkavat olla aivan lopussa, kun kahdeksannen kerroksen kolmiota ei saa millään viileäksi.

On ihan ok sanoa nauttivansa näistä lämmöistä, mutta on todella epäkypsää ja itsekeskeskeistä valittaa ihmisistä, jotka eivät tälläisiä lämpöjä kestä. Sitä paitsi - on ihan eri asia sietää pari päivää hellettä, jos tietää helteen loppuvan. Tämän lämmön on kuitenkin ennustettu kestävän viikkoja, joten ei ihmekään, että ihmiset turhautuvat muutamassa päivässä, kun helpotusta ei ole tulossa vielä hetkeen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Et valita säästä, mutta valitat valittajista ;D

Kimmoke (Ei varmistettu)

Hmm... mikäs joukkokivitys täällä on meneillään? Itse luin blogin siten, että siinä oli haettu sellaista hiukan lukijaa provosoivaa tai härnäävää tulokulmaa. Vähän kuin pakinoissa tai satiireissa usein. Lopputulos ei ehkä ollut täysosuma, mutta nimitteleminen "todella epäkypsäksi ja itsekkääksi" on julmaa. Ja muitakin Sanjan blogitekstejä lukeneena luulen, että "todella epäkypsä ja itsekäs" on totuudenvastainen lausuma. Me kaikki ollaan enemmän tai vähemmän keskeneräisiä ja katsellaan maailmaa omasta oksanreiästämme, joten rapatessa roiskuu ja siitä oppii!

Itse aiheeseen sanoisin, että suurin osa sääpuheesta on small talkia ja kiinnostavin kysymys on että mihin ihmiset tarvitsevat small talkia? Siitä saisi pidemmänkin esseen tehtyä, jossa kaivauduttaisiin syvälle ihmisen psyykeeseen ja kanssakäymiseen, mutta sen jätän kyllä muille.

Parempaa loppukesää kaikille!

crazycatmom

Kiitos kaikille kommenteista! En tosiaan arvannut, että sää voi olla näin kuuma puheenaihe ja nostattaa tunteita. :D Pahoittelut siitä! Tarkoitus oli ihmetellä ylipäätään valittamista ja sen motiiveja. Jokainen varmasti valittaa jostain. Mutta auttaako se? Jutun pointti oli, että valittaminen yleisesti ottaen pahentaa omaa oloa. Kyllä, tekisin minäkin monia asioita, jos olisi vähän viileämpi. Saisin siivottua (ehkä) kaapit ja tehtyä ulkohommia. Marjoja olisi kiva mennä poimimaan. Mutta jos käytän aikani vain sen kaiken pohtimiseen, mitä en nyt tämän helteen vuoksi saa tehtyä, mieli mustenee taatusti ja olo on entistä ikävämpi.

Vettä suihkepulloon ja sitä niskaan, kosteä pyyhe pakastimeen ja se olalle, tuuletin (jos sellaisen on saanut vielä jostain) makkariin pöhisemään yöksi, kostea lakana päälle. Niille, jotka tätä keliä inhoavat, tsemppiä! Ja meille, jotka lämmöstä nautitaan, nautinnollista loppukuuta! Kerran kymmenessä vuodessa tätä herkkua vaan on tarjolla. :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselleni migreenikkona niin matalapaine kuin voimakas auringonpaiste tai helle ovat todella raskaita. Nyt olen vielä viimeisilläni raskaana, joten olo on aivan kauhea ja lisäksi fyysisistä vaivoista kuten voimakkaasta turvotuksesta ja päänsäryistä pitää vielä olla huolissaankin. Myös vanhuksille, pienille lapsille ja ylipainoisille sekä kaikille näihin ryhmiin kuuluvien läheisille helteet ovat raskaita. En ymmärrä, miksi joku, jolle helle EI ole raskasta, valittaisi helteestä. Sen sijaan kaikille meille, jotka kärsimme helteestä ja joille helle on jopa hengenvaarallista, vertaistuki ja selviytymisvinkit kohtalotovereilta ovat tärkeitä. Kyllä toki itseänikin harmittaa, kun joku valittaa kylmyydestä ja toivoo ”kesäkelejä” silloin kun sää on itselleni optimaalinen 15-20-asteinen korkeapaine, joten tavallaan ymmärrän bloggariakin. Toivoisi kuitenkin vähän empatiaa myös erilaisia ihmisiä kohtaan.

crazycatmom

Ymmärrän hyvin tuon ja olen itsekin kaksi loppuraskautta kokenut hellesäällä. Se oli todella tuskallista. Jos lisäksi on muita sairauksia tai esim. lääkitys, jotka vaikuttavat tukaluuteen, niin en yhtään ihmettele, että ahdistaa. Eihän tämä minullekaan, joka nautin lämmöstä, ole pelkästään ihanaa. Kirjoitin ajatukseni huonosti. Ei ollut tarkoitus vähätellä kenenkään ahdistusta tai ettei asiasta saisi puhua. Ajatukseni oli, ettei valittaminen helpota oloa. Näin olen itse kokenut. Inhoan pimeää ja kylmää, mutta yritän hyväksyä sen, mihin en voi vaikuttaa. Valittamalla lisään omaa tuskaani asian suhteen ja se kasvaa mielessä isommaksi asiaksi kuin onkaan. Tällä samalla logiikalla ajattelin, että myös tukalasta helteestä valittaminen lisää omaa pahaa oloa sen sijaan, että voisi yrittää tehdä olonsa niin mukavaksi kuin se tällä kelillä on mahdollista. Olen itsekin jakanut vinkkejä, kuinka viilentää omaa oloa. On aivan eri asia mielestäni keskustella asiasta kuin valittaa asiasta.

Annika_ (Ei varmistettu) http://hipsunvipsun.fi

Pienen lapsen äitinä voin sanoa, että helteet on haasteellisia 3kk vauvalle.

Samoin kun sairaille ihmisille kuin eläimillekin

crazycatmom

Näin on. Olen itsekin kahden kesävauvan äiti ja toisen lapsen syntymän aikoihin oli todellinen hellekesä. En kyseenalaista sitä, etteikö olisi haasteellista ja aivan taatusti myös hengelle vaarallista sairaille ja vanhuksille. Myös meillä kissat hakeutuvat laattalattioille ja ovat tuulettimen edessä. Helle koettelee kaikkia eikä ole pelkkää nautintoa minullekaan, vaikka lämpimästä ilmasta pidänkin.

Kommentoi