Suomalaiset helteestä valittajat

vw-camper-336606_1920.jpg

Hikipisarat valuvat pitkin vartaloa ja olo on nihkeä. Yöllä ei saa nukuttua, kun lakanat hikoavat märiksi. Ahdistaa, väsyttää eikä jaksa tehdä mitään. Liian kuuma! Viime päivinä lämpötila on hivunnut yli +30 asteeseen, mikä on suomalaisittain ”tukalan kuumaa” tai ”ahdistavaa hellettä”. Some on täyttynyt valittajista. Aina, kun helleraja on lähelläkään ylittymistä, jostain ryömii esiin ihmisryhmä, jonka mielestä talvi on todella mukavaa aikaa. Olispa pakkanen. Epäilen vahvasti, että samat ihmiset valittavat talvella siitä, kuinka saisi jo pakkanen hellittää. On vähän liian kylmä. Ymmärrän, että joillekin helle on jopa vaarallista ja olo voi olla todella tukala. Veikkaan silti, että juuri nämä ihmiset eivät isommin sosiaalisessa mediassa asiasta narise. Somessa narisee ihan tavalliset ihmiset, joiden oloa valittaminen ilmeisesti helpottaa.

En ymmärrä helteestä valittamista, koska Suomessa hellepäiviä on kuitenkin aika rajallinen määrä per vuosi. Muutamana viime kesänä hellepäivät ovat itseasiassa olleet todella tiukassa. Viime kesänä lämpötila ei kovin monena päivänä yltänyt +25 asteeseen. Viileää tai todella kylmää sen sijaan on 10 kuukautta vuodesta. Ymmärtäisin valituksen, jos lämpötila hipoisi kolmeakymmentä astetta suurimman osan vuodesta. Mutta kun ei hivo. Superlämmintä on Suomessa ehkä kerran viidessä vuodessa. Ennätyshelteisenä kesänä on hellepäiviä ollut peräti 48. Vuoteen jää silti vielä reilusti yli 300 päivää, jolloin hellettä ei todellakaan ole. Lisäksi Suomessa lämpötila nousee kuumimmillaan hieman yli 30 asteen. Jos tämä superkuumuus suhteutetaan Etelä-Euroopan lämpötiloihin, niin se olisi ihan normilämpötila kesällä. En tiedä, valittavatko paikalliset siellä siitä, että on 40 astetta varjossa.

Minä henkilökohtaisesti nautin täysin siemauksin lämmöstä. On ihanaa, kun ei palella. Palelen suurimman osan vuodesta ja ei, se ei ole pukeutumiskysymys. Pukeudun lokakuusta huhtikuuhun noin viiteen vaatekerrokseen, mutta palelu tulee silti. Palelen ympäri vuorokauden, vaikka kotona olisi kuinka lämmin. Siedän siis hyvin näitä lämpötiloja. Hiki tulee, mutta minusta on silti mukavempaa hikoilla kuin palella. Kärsin monella tavalla talvesta. Pimeys raastaa joka vuosi enemmän. Kylmyys on elimistölle stressi, joka näkyy iho-ongelmina ja vatsavaivoina. Kesällä voin syödä mitä vaan ilman vatsan reistailua. Talvella melkein mikä vaan saa vatsan kuplimaan. Voisin siis todella valittaa talvesta ja sen kylmyydestä ja pimeydestä!

Olen päättänyt, että en ainakaan julkisesti valita pakkasesta. En ole mikään pyhimys, joten saatan pettää lupaukseni olla narisematta. Yritän kuitenkin. Valittaminen säästä on nähdäkseni todella turhaa. Sää ei siitä muuksi muutu, vaikka sitä kuinka manailisi. Se on olosuhde, johon on sopeuduttava. On eri asia valittaa sellaisesta asiasta, johon voi vaikuttaa. Silloinkaan tosin valittaminen itsessään ei asian muuttumista välttämättä edistä. Valittaminen itse asiassa lisää omaa kurjuuden tunnetta. Olen huomannut, että mikä tahansa asia muuttuu valittamalla vielä enemmän energiaa vieväksi. Hyväksymisen sijaan voi käyttää valtavan määrän energiaa siihen, että möyrii itsesäälissä ja narisee asioista.

Nautitaan kesästä ja siitä, että kerrankin on niin lämmintä ja aurinkoista, ettei tarvitse ottaa äkkilähtöä etelään voidakseen olla ilman villasukkia ja nähdäkseen auringon kesälomalla. Tuuletin helpottaa oloa kummasti. Voin suositella. Yöksi sellainen viereen pöhisemään, niin ei ole liian kuuma nukkua.

 

Kommentit (25)
  1. Pienen lapsen äitinä voin sanoa, että helteet on haasteellisia 3kk vauvalle.

    Samoin kun sairaille ihmisille kuin eläimillekin

    1. Näin on. Olen itsekin kahden kesävauvan äiti ja toisen lapsen syntymän aikoihin oli todellinen hellekesä. En kyseenalaista sitä, etteikö olisi haasteellista ja aivan taatusti myös hengelle vaarallista sairaille ja vanhuksille. Myös meillä kissat hakeutuvat laattalattioille ja ovat tuulettimen edessä. Helle koettelee kaikkia eikä ole pelkkää nautintoa minullekaan, vaikka lämpimästä ilmasta pidänkin.

  2. Itselleni migreenikkona niin matalapaine kuin voimakas auringonpaiste tai helle ovat todella raskaita. Nyt olen vielä viimeisilläni raskaana, joten olo on aivan kauhea ja lisäksi fyysisistä vaivoista kuten voimakkaasta turvotuksesta ja päänsäryistä pitää vielä olla huolissaankin. Myös vanhuksille, pienille lapsille ja ylipainoisille sekä kaikille näihin ryhmiin kuuluvien läheisille helteet ovat raskaita. En ymmärrä, miksi joku, jolle helle EI ole raskasta, valittaisi helteestä. Sen sijaan kaikille meille, jotka kärsimme helteestä ja joille helle on jopa hengenvaarallista, vertaistuki ja selviytymisvinkit kohtalotovereilta ovat tärkeitä. Kyllä toki itseänikin harmittaa, kun joku valittaa kylmyydestä ja toivoo ”kesäkelejä” silloin kun sää on itselleni optimaalinen 15-20-asteinen korkeapaine, joten tavallaan ymmärrän bloggariakin. Toivoisi kuitenkin vähän empatiaa myös erilaisia ihmisiä kohtaan.

    1. Ymmärrän hyvin tuon ja olen itsekin kaksi loppuraskautta kokenut hellesäällä. Se oli todella tuskallista. Jos lisäksi on muita sairauksia tai esim. lääkitys, jotka vaikuttavat tukaluuteen, niin en yhtään ihmettele, että ahdistaa. Eihän tämä minullekaan, joka nautin lämmöstä, ole pelkästään ihanaa. Kirjoitin ajatukseni huonosti. Ei ollut tarkoitus vähätellä kenenkään ahdistusta tai ettei asiasta saisi puhua. Ajatukseni oli, ettei valittaminen helpota oloa. Näin olen itse kokenut. Inhoan pimeää ja kylmää, mutta yritän hyväksyä sen, mihin en voi vaikuttaa. Valittamalla lisään omaa tuskaani asian suhteen ja se kasvaa mielessä isommaksi asiaksi kuin onkaan. Tällä samalla logiikalla ajattelin, että myös tukalasta helteestä valittaminen lisää omaa pahaa oloa sen sijaan, että voisi yrittää tehdä olonsa niin mukavaksi kuin se tällä kelillä on mahdollista. Olen itsekin jakanut vinkkejä, kuinka viilentää omaa oloa. On aivan eri asia mielestäni keskustella asiasta kuin valittaa asiasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *