5 ASKELTA VEGAANIPAINOTTEISEEN RUOKAVALIOON

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-1.jpg

Tammikuussa vietetään Veganuarya eli vegaanista tammikuuta, joka kannustaa kaikkia vegaaniruokavalion pariin.

Pyrin noudattamaan vegaaniruokavaliota tammikuun ajan – joskaan en kampanjan innoittamana. Jätin kanan syönnin puolitoista vuotta sitten, ja kolme kuukautta sitten jätin sian sekä naudan lautaseltani. Kalaa, kananmunia ja maitotuotteita olen syönyt edelleen kohtuudella.

Arvostan valtavasti ihmisiä, jotka heittäytyvät vegaaniaatteeseen intohimolla ja jättävät kaikki eläinkunnan tuotteet. Tosiasia nimittäin on, ettemme voi jatkaa lihansyömistä samaan malliin: maapallomme rajat tulevat vastaan. Toisekseen kasviksia suosivan ruokavalion noudattaminen on terveellistä.

Itsestäni kuitenkin tuntuu, etten ole ainakaan vielä valmis heittäytymään 100% vegaaniksi. Miksi? Koska koen, että on ruoka-aineita, joille ei löydy vielä tarpeeksi hyvää vegaanista vastiketta. Koska haluan esimerkiksi maailmalla matkustaessani maistaa paikallisia makuja. Koska koen, että jos syön pääsääntöisesti vegaani- ja kasvisruokaa, voin juhlahetkinä nauttia hyvällä omallatunnolla lohta sisältävää sushia tai margeritapitsan oikealla mozzarellalla.

Monet lähipiirissäni ajattelevat samoin tavoin. Mutta paljon löytyy myös niitä, jotka eivät mieti lainkaan sitä, minkälaisia vaikutuksia heidän suuhunsa laittamalla ruoalla on ympäristöön ja eläimiin.

Kaikki eivät tulekaan kääntymään vegaaneiksi. Siksi toivoisinkin, että ihmisiä kannustettaisiin veganismia helpommin omaksuttavaan fleksitarismiin. Suuressa mittakaavassa olisi nimittäin tärkeää, että me kaikki vähentäisimme lihansyöntiä. Yksikin vegaani- tai kasvisruokaan vaihdettu ateria on askel kohti parempaa.

Äärimmäisyyksiin menevät ruokavaliot eivät sovi kaikille: jos kokee kieltävänsä itseltään asioita, voi elämänmuutos päätyä nopeasti ojasta allikkoon. Tiedän myös ihmisiä, jotka kokevat ahdistusta vegaaniruokavaliota kohtaan muiden ihmisten luoman painostuksen vuoksi. Kun nämä ihmiset kuulevat jonkin ruoan olevan vegaanista, nousee heidän mieleensä ensimmäisenä negatiivinen mielikuva ja vastustus vegaaniruokaa kohtaan.

Omasta mielestäni onnistuneet elämänmuutokset tapahtuvat aina ilon kautta. Siksi kannustankin kaikkia kokeilemaan vegaaniruokavaliota omalla tavallaan.

Aiheen innoittamana kokosin yhteen viisi askelta vegaanipainotteiseen ruokavalioon:

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-2.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-3.jpg1) Ota selvää asioista. Netistä löytyy valtavasti tietoa veganismiin liittyen. Myös dokumenttien katseleminen on helppo tapa tutustua aiheeseen: esimerkiksi Netflixistä löytyvä Cowspriracy kertoo suorasukaisesti rehoeläintuotannon ympäristövaikutuksista. What the Health -dokumentti puolestaan kertoo lihapainotteisen ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Kirjoista suosittelen näitä kahta: Jonathan Safran Foerin Eating Animals sekä Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä. Molemmat kirjat kertovat tehoeläintuotannosta: toinen Amerikasta, toinen Suomesta. Sanonta ”tieto lisää tuskaa” pitää paikkansa: kun saat lisää tietoa siitä, miten eläimiä kasvatetaan, ymmärrät, miten kestämätöntä lihansyönti on niin ympäristön kun eläinten hyvinvoinnin kannalta.

2) Aloita pienin askelin. Jos olet tehnyt aiemmin ruokavalioosi radikaaleja muutoksia, jotka eivät pitkällä tähtäimellä onnistuneet tai olet tottunut syömään paljon eläinkunnan tuotteita, aloita muutos pienin askelin. Jos olet esimerkiksi tottunut syömään eläinkunnan tuotteita jokaisella aterialla, aloita korvaamalla yksi ateria kokonaan kasvisperäisellä ravinnolla. Vaihda esimerkiksi lihapitoinen lounas tai päivällinen vegaaniversioon.

3) Suunnittele. Uuden elämäntavan omaksuminen vaatii aina suunnitelmallisuutta. Vegaaniruokien valmistaminen voi aluksi vaatia resepteihin tutustumista, mutta kun olet kokeillut samaa reseptiä pari kertaa, alkaa homma sujua. Vegaaniruokavalio ei ole rakettitiedettä: kokeile tehdä arjen suosikkiruoistasi vegaaniversioita. Mene kauppaan ruokalista mukanasi ja tutustu rauhassa vegaanituotteisiin niin kotisohvalla kuin kaupassa. Kaurakermalla korvaat maidosta valmistetun kerman keitoissa, ja ravintohiivalla tuot makua laatikoihin juuston sijasta. Esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivustolle on koottu kattavasti kaupoista saatavat vegaaniset tuotteet.

4) Tee vegaaniruokavaliosta kiva asia. Toisin kuin monet luulevat, runsaasti kasviksia sisältävä ruokakin voi olla herkullista ja maukasta – epäterveellistäkin, kuten Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä osoittaa. Kukaan ei pakota sinua puremaan pelkästään porkkanaa! Tee uudesta ruokavaliosta kiva asia: kokkaile yhdessä ystävien tai rakkaasi kanssa, loihdi viikonloppuna vegaanibrunssi, nauti raakakakkua tai vegaanista pullaa paikallisessa kahvilassa. Oma asenne on kaiken A ja O: jos ajattelet, että veganismi on paskaa, se varmasti myös on sitä.

5) Tee valintoja omasta tahdostasi. Muutoksenhalun on lähdettävä sinusta itsestäsi. Jos haluat, että asiat elämässäsi todella muuttuvat, sinun on oltava valmis noudattamaan uusia arvoja. Siksi on tärkeää, että ymmärrät, miksi muutosten tekeminen on tärkeää sinun itsesi ja oman hyvinvointisi kannalta – kuten myös tässä tapauksessa ympäristön ja eläinten kannalta.

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-4.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-5.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-6.jpg

Nämä kuvat on otettu Kampissa sijaitsevassa DATE + KALE -ravintolassa, joka tarjoaa värikästä ja maukasta vegaaniruokaa. 

DATE + KALE
Kampin Kortteli
Urho Kekkosen katu 1
ma
pe 1020, su 1117

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (4)
 1. Hyvä teksti! <3 Olen tosi samoilla linjoilla sillä erotuksella, että en ole syönyt lihaa reiluun kymmeneen vuoteen, enkä syö. Mutta kalasushia joskus ja hyviä juustoja, muuten vegaanisesti.

  1. Kuulostaa hyvältä tieltä – ja sehän on tärkeintä, että tuntee itse olonsa hyväksi  Mun mielestä on ylipäätään hienoa juttu, että ihmiset kelailevat näitä asioita nykyään enemmän ja uskaltavat kyseenalaistaa vanhoja oppeja!

 2. Täähän tuli just sopivaan saumaan. Aloitan nimittäin itse (vasta) tänään vegaanihaasteen. Fleksitarismi oli mulle uusi sana. Paljon tuli muutenkin hyviä vinkkejä. 🙂

  1. Hienoa, että lähdit mukaan vegaanihaasteeseen! Mun mielestä haaste ja kaikki sen saama näkyvyys on erittäin tervetullutta – toivottavasti se pysäyttäisi yhä useamman pohtimaan omia ruokavalintojaan 

   Musta tuntuu, että fleksitarismi alkaa vähitellen olla veganismia ”trendikkäämpää”. Yhä useammat ovat nykyään kiinnostuneita vegaani- ja kasvisruokavaliosta (kiitos median ja ruokakauppojen laajentuneen kasvisruokavalikoiman), mutta samaan aikaan ihmiset eivät haluaisi luopua kaikista eläinkunnan tuotteita sisältävistä ruoista. 

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *